liść laurowy
Pixabay
Newsy

Wrzucacie liście laurowe na początku czy pod koniec gotowania? Tylko jedna z tych metod jest prawidłowa

Liście laurowe są jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w codziennej kuchni Polaków. Ich pierwotnym zastosowaniem była medycyna, dopiero z czasem zasłynął jako dodatek podczas gotowania. Roślina pochodzi z południa Europy, jednak można ją spotkać również w północnej części Afryki czy Zachodniej Azji.

Roślina nazywana również liśćmi z wiecznie zielonego drzewa zasłynęła setki lat temu. Mimo upływu lat wciąż jest bardzo popularna nie tylko w kuchni, ale i jako przyprawa niosąca wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Magda Gessler odpowiada na pytania

W Starożytności

Setki lat temu stanowił symbol zwycięstwa, wybitnych osiągnięć. Z tego też powodu wykonywano z niego wieńce, które następnie zakładano zwycięzcom podczas igrzysk olimpijskich. 

Idealny do dań

Liście laurowe wykorzystuje się przeważnie podczas przygotowywania wywaru, różnego rodzaju zup, sosów bądź dań mięsnych. Dzięki jego zastosowaniu, potrawa zyska wyjątkowy smak i aromat. Liście występują w sprzedaży solo, ale także są składnikiem wielu innych mieszanek przypraw takich jak curry, garam masala czy gotowe zestawy do marynowania mięs.

Właściwości zdrowotne

Poza wyjątkowym aromatem, jaki nadają liście laurowe potrawom, mają również wyjątkowe właściwości zdrowotne. Przede wszystkim to silny przeciwutleniacz, który ma działanie przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Wykonany z nich olejek słynie jako skuteczny preparat do opanowywania bólu migrenowego, łagodzenia bóli reumatycznych czy idealnie sprawdza się jako przyspieszacz podczas gojenia ran. Ponadto, wspomaga układ trawienny oraz obniża ciśnienie krwi.

Poprawne wykorzystanie przyprawy

Wiele osób dodaje liście laurowe na samym początku do przygotowywanej potrawy i pozostawia nadal po ugotowaniu. Nie jest to błąd, jednak wówczas nie uzyska się wszystkich pożądanych właściwości. Aby otrzymać wszelkie korzyści tej przyprawy, a także jej bogactwo smakowe, najlepiej jest umieścić liście w garnku na 5 bądź 10 minut przed końcem gotowania, a następnie po upływie danego czasu je wyciągnąć. Dzięki takiemu zabiegowi, potrawa nie będzie miała charakterystycznej dla liści laurowych nuty goryczki oraz zyska korzyści służące zdrowiu.

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści odchudza już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka centymetrów
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu po zimie. Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści wawrzynu Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy. Środek na insekty  Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak...

Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Flickr
Newsy
Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Fasolka po bretońsku to jednogarnkowe danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest bardzo sycąca i pyszna. Sprawdźcie, jakie rodzaje warzyw strączkowych najlepiej sprawdzą się w tej potrawie.

To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak. Dlaczego dania z fasoli są zdrowe? Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie. Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka. Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Witaminę K Tiaminę Ryboflawinę Niacynę Witaminę B5 Kwas foliowy Proste składniki na fasolkę po bretońsku Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli. Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu? Odpowiedź zaskoczy każdą gospodynię domową
Cebula to jeden z obowiązkowych składników w rosole. Dobrze opalona nadaje właściwy aromat zupie. Jednak wiele osób uważa, że przekrojona przed opalaniem cebula nada rosołowi jeszcze lepszego smaku. Sprawdźcie czy to prawda!

Rosół to jedna z najpopularniejszych i ulubionych zup Polaków. Wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Oprócz wyjątkowego smaku ma również wiele cennych właściwości.  Przygotowanie rosołu Wbrew pozorom rosół nie jest trudny do przyrządzenia, jednak wymaga czasu oraz dobrych jakościowo składników. Aby zupa była odpowiednio aromatyczna należy do jej gotowania przygotować odpowiednie produkty. Standardową bazą jest mięso drobiowe, najlepiej wiejski kurczaczek, gdyż wówczas będziecie mieć pewność iż rosół będzie miał właściwe wartości odżywcze. By urozmaicić i wzbogacić smak, można również do wywaru dodać kawałek wołowiny. Obowiązkowe są również warzywa, takie jak marchewka, korzeń pietruszki, seler, por oraz cebula opalana nad ogniem. Do rosołu warto również dodać przyprawy, przykładowo ziele angielskie oraz liście laurowe, które dodatkowo podkręcą smak. W przypadku tej potrawy, zgadza się powiedzenie im więcej tym lepiej. Im więcej dodacie warzyw czy mięs, tym bardziej zupa będzie smaczniejsza i będzie miała więcej wartości.  Historia rosołu  Zupa jest znana od dawien dawna. Mówi się, że przygotowywali już ją nawet Neandertalczycy. Pierwszy przepis na to danie pojawił się w książce kucharskiej “Compendium ferculorum” z 1682 roku. Jej autorem był Stanisław Czerniecki, kuchmistrz i sekretarz królewski. Wówczas przygotowywano go z mięsa wołowego bądź cielęciny z dodatkiem ptactwa, takiego jak gołębie czy kuropatwy. Oczywiście nie mogło zabraknąć warzyw, takich jak koper, pietruszka, czosnek, cebula i pikantne przyprawy korzenne. Z upływem czasu ten przepis nieco ewoluował, zmieniły się niektóre składniki. Właściwości zdrowotne rosołu To danie nie tylko sprawdza się...

włoszczyzna
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny? Dodajcie 1 składnik a znacząco zyska na smaku
Rosół to doskonała propozycja na niedzielny obiad, ale i podczas chłodniejszych dni, na rozgrzanie organizmu. Dodanie jednego składnika do mrożonej włoszczyzny, podkręci smak zupy oraz nada jej wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Sprawdźcie!

Mrożone warzywa to idealna opcja, kiedy brakuje na rynku w sprzedaży świeżych produktów bądź sprawdzi się dla osób zabieganych. Ze względu na długi proces gotowania rosołu, włoszczyzna prosto z zamrażarki, zdecydowanie przyśpieszy przygotowanie zupy. Sekretny dodatek do bulionu sprawi, że nabierze on zupełnie innego aromatu. Tradycyjny rosół Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest serwowana na co dzień, jak i od święta. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Doskonale sprawdza się również podczas osłabienia organizmu czy przeziębień. Swoją wyjątkowość rosół zawdzięcza wielu składnikom, z jakich się go przygotowuje. Ważne jest dobre jakościowo mięso i odpowiednia ilość warzyw. Dzięki takiej kompozycji, rosół będzie nie tylko aromatyczny, ale i pełny cennych wartości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk jest znany przede wszystkim jako afrodyzjak. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych wartości. Dodanie go podczas przygotowywania posiłków, dodatkowo urozmaica wartości odżywcze dania. Lubczyk chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na układ moczowy czy pracę nerek. Jego wyjątkowe właściwości przyspieszają przemianę materii, a także wspomagają układ pokarmowy przy niestrawności.  Lubczyk ma wyjątkowy zapach oraz aromat. Dodany do rosołu, podkreśli i uwydatni jego smak. Przepis na aromatyczny rosół z dodatkiem mrożonej włoszczyzny i lubczyku Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka lub 5-6 skrzydełek z kurczaka 3 litry wody 1 opakowanie włoszczyzny w słupkach około 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego sól ⅓ łyżki suszonego lubczyku...