Wróżby andrzejkowe ze...śledzi. Oto jak ryba może przepowiedziec przyszłość
Adobe Stock
Newsy

Wróżby andrzejkowe ze...śledzi. Oto jak ryba może pomóc przepowiedzieć przyszłość

Ludzie od zawsze chcieli z wyprzedzeniem znać swoją przyszłość. Dlatego wróżono. Z ręki, fusów, a w Andrzejki z wosku czy choćby z ryb. Jaka wiedzę przynosiły te wróżby?

Wróżenie to czynność, która ma na celu przepowiedzenie przyszłości. Przepowiednie z reguły odnosiły się do szczęścia, miłości, posiadania dzieci czy majątku. Dziewczyny wypatrywały ukochanych i zastanawiały się, z której strony nadejdzie, czy będzie młody czy stary, na jaką literę zaczynać się będzie jego imię i czy do ślubu dojdzie już w tym roku. Oczywiście ważne też dla nich było czy w ogóle dojdzie do jakiegoś ślubu, czy panna zostanie starą panną.

Andrzejkowe wróżby prowadzone w wigilie świętego Andrzeja w nocy z 29 na 30 listopada, właśnie tego dotyczyły. Czyniły je młode dziewczyny, chcąc wiedzieć się cokolwiek o swojej przyszłości. Chłopcy kilka dni wcześniej świętowali Katarzynki. W wigilię świętej Katarzyny, z 24 na 25 listopada w podobny sposób próbowali poznać imię przyszłej wybranki.

Zobacz także
ogorkowe koreczki

5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 

Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości

Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co o zamążpójściu mogą powiedzieć śledzie?

Czy słyszeliście, żeby do przepowiadania przyszłości używać śledzi? Użycie ryb w czasie Andrzejek nie było przypadkowe. To czas, gdy gospodynie szykowały się już do świąt, w kościele katolickim zbliżał się czas adwentu, a więc też postu, gdy na porządku dziennym było jedzenie ryb.

Do wróżby wybierano kwaśne śledzie. Używano śledzi marynowanych i wyszukiwano te najbardziej kwaśne. Zadaniem panien na wydaniu było zjedzenie śledzia bez najmniejszego skrzywienia. Ta panna, która wytrzymywała jedzenie bez krzywienia się najdłużej, miała jako pierwsza znaleźć męża.

Z czego jeszcze można wróżyć w Andrzejki?

Oczywiście przede wszystkim wróży się z wosku. Roztopiony wosk należy przelewać przez dziurkę klucza do miski z wodą. Stężała stearyna pozwala poznać profil wybranka czy symbol przyszłego zawodu.

Do andrzejkowych wróżb wykorzystywane mogą być jeszcze:

  • Jabłka. Podłużne obierki jabłka należy rzucić za plecy przez lewe ramię i zobaczyć, w jaki inicjał się ułoży. Będzie on pierwszą literą imienia przyszłego męża
  • Szczekanie psa. Strona, z której zaszczekał pies podczas wróżenia, była tą, z której nadjedzie wybranek
  • Placki. Dziewczęta układały na ławie placki własnej roboty natarte tłuszczem, a następnie do izby wpuszczały psa. Dziewczyna, której placek został zjedzony jako pierwszy, pierwsza miała wyjść za mąż
  • Gąsior. Zabawa była podobna. Dziewczyny stawały w kole i do izby wpuszczano gąsiora. Ta, do której podszedł i skubnął ją jako pierwszą, pierwsza miała znaleźć męża

Poza wskazaniem przyszłości andrzejkowe wróżby miały zawsze jeszcze jeden, chyba najważniejszy cel: pozwalały spotkać się z rówieśnikami i dobrze bawić. To z tego powodu tradycja obchodzenia Andrzejek jest popularna do dziś.

Źródło: Wikipedia.pl, kuchnia.wp.pl

Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości
Adobe Stock
Newsy
Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości
Andrzejkowe wróżby odprawia się w przeddzień świętego Andrzeja. Ma to miejsce w nocy z 29 na 30 listopada. Jesteście przygotowani?

Kiedyś andrzejkowe wróżby były traktowane bardzo poważnie. Miały wyłącznie charakter matrymonialny i przeprowadzane były jedynie dla niezamężnych dziewcząt. Początkowo wróżono w odosobnieniu tak, aby nikt poza zainteresowaną nie zobaczył, jaki czeka ją los. Z czasem, wróżby stawiano zbiorowo, ale nadal traktowane były ze śmiertelną powagą. Przynosiły w końcu bardzo tajemną wiedzę na temat przyszłości. Dopiero współcześnie wróżby zaczęły być traktowane z przymrużeniem oka. Dziś, nikt nie bierze ich poważnie, są jedynie okazją do zabawy, najczęściej dla młodzieży. Czy wiecie, że wywróżyć przyszłość można z niemal wszystkiego, także i z jabłek? Wróżenie z jabłka. Co taka wróżba wam powie? Skórka jabłka może zdradzić inicjał przyszłej żony lub męża. Żeby go poznać, najpierw trzeba starannie obrać jabłko tak, żeby uzyskać jak najdłuższą, cieniutką obierkę. Taką obierkę należy rzucić za siebie, koniecznie przez lewe ramię, i sprawdzić, w jaką literę się ułoży. Jabłka były wykorzystywane także do wigilijnych wróżb na Górnym Śląsku. Przepowiadano za pomocą owoców nie tylko czy nadchodzący rok przyniesie powodzenie, ale także starano się wywróżyć bardziej precyzyjne wskazówki jak to, w którym miesiącu należy oczekiwać nieszczęścia. Wróżenie polegało na tym, że wybierano 4 lub 12 jabłek. 4 symbolizowały pory roku, 12 – miesiące. Po przekrojeniu jabłka w poprzek sprawdzano, czy gniazdo nasienne układa się w kształt gwiazdy, czy krzyża. Gwiazda oznaczała powodzenie, krzyż – nieszczęścia i kłopoty. Z czego wróżyć w Andrzejki i jak odczytywać przyszłość? Andrzejkowych wróżb, w różnych regionach naszego kraju było mnóstwo. Przypominamy najważniejsze,...

Które śledzie są zdrowe
Flickr.com/stu_spivack
Newsy
Śledzie solone czy śledzie z solanki? Które z nich są zdrowsze?
Jak wybrać najzdrowsze śledzie? Są pewne zasadnicze różnice między tymi rodzajami.

W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia. Właściwości zdrowotne śledzi Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś! Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia? Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb. Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować.  Śledzie z beczki Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy. Matiasy Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je...

Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów. Przyjemny smak Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych. Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb.  Śledziowe wartości odżywcze Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci. Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej.  Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich. Przepis na zupę śledziową Składniki: 3 płaty śledzia solonego 2 cebule ½ l śmietany 4 ziemniaki koperek Składniki na zalewę: 3 szklanki wrzątku ½ szklanki octu 10 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 3 liście...

Śledzie w słoiku wybieranie
Newsy
Dobrego śledzia wcale nie jest tak łatwo kupić. Na to koniecznie zwróćcie uwagę w sklepie
Umiecie z łatwością odróżnić dobre i świeże śledzie od tych gorszej jakości? Koniecznie sprawdźcie jak to się robi.

Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości. Różne rodzaje śledzi W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi: Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru. Wybieranie właściwych śledzi Świeże śledzie - jak wybrać? Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby. Solone śledzie - jak wybrać? Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na...