Kobieta, długie włosy
Pixabay/StockSnap
Newsy

Wprowadźcie tę zmianę w diecie, a wasze włosy będą rosły jak szalone. Wystarczy...

Na kondycję skóry i włosów mają wpływ nie tylko preparaty zewnętrzne. Co prawda odpowiednio dobrane kosmetyki to podstawa dbania o siebie, jednak dla podwojonej skuteczności na organizm trzeba działać także od wewnątrz.

Na zdrowych włosach zależy nie tylko kobietom. Ich wygląd jest spowodowany nie tylko dbałością o zabiegi pielęgnacyjne i częste wizyty w drogeriach. To co jecie, podziała na nie w pierwszej kolejności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jesteś tym, co jesz

Nie bez przyczyny uważa się, że jedzenie ma wpływ na to jak funkcjonuje człowiek. Wszystkie produkty, jakie wrzucacie do koszyka podczas codziennych zakupów, mają znaczenie dla waszego zdrowia. Niektóre produkty spożywcze wspomagają nas w sposób szczególny.

Dietetycy od lat biją na alarm o zmianę nawyków żywieniowych. Miałaby ona dotyczyć obszaru codziennych rytuałów i rezygnacji z przekąsek, które w żaden sposób nie przysługują się zdrowiu. Najważniejsze, by w codziennej diecie nie zapominać o warzywach i owocach.

Właśnie one nie tylko mają niewiele kalorii, ale i witaminy w nich zawarte działają w korzystny sposób na wasze włosy, skórę i paznokcie. Czasami nie ma potrzeby sięgania po kolejne drogie tabletki. Wystarczy kilka naturalnych produktów i zauważycie poprawę w wielu obszarach.

Jak naturalnie pobudzić wzrost włosów?

Z łysieniem i wypadaniem włosów boryka się coraz więcej osób. To nie tylko domena mężczyzn, kobiety narzekają na włosy równie często. Czupryna, która nie spełnia waszych oczekiwań może w znaczący sposób wypłynąć na wygląd i samopoczucie. Obniżone poczucie własnej wartości, wstyd i ograniczenie kontaktów towarzyskich, to tylko niektóre z następstw problemów z włosami.

Nie każdego stać także na przeszczep włosów lub równie kosztowne zabiegi kosmetyczne. Czasami wystarczą naturalne metody. Niektóre są niezwykle skuteczne. Jedną z nich jest systematyczny masaż głowy. Warto dbać o odpowiednie ukrwienie skóry głowy.  Możemy sami pobudzić krążenie w skórze głowy i poprawić odżywienie cebulek.

Wystarczy codzienny kilkuminutowy, masaż głowy. Najlepiej wykonywać go opuszkami palców, przesuwając nimi po skalpie kolistymi ruchami. Możecie korzystać też z wcierek, olejków, ale i i porządnych szczotek z naturalnego włosia. Tu sprawdzi się szczególnie szczecina dzika i włókna agawy. Kilka tygodni masażu głowy powinno przynieść wam rewelacyjne rezultaty. 

Najważniejsza dla włosów jest odpowiednia dieta 

Dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych substancji to gwarancja sukcesu pod względem włosów. Jeśli znajdujecie jeszcze miejsce dla fast foodów i słodkich przekąsek, zastąpcie je owocami, warzywami, ziarnami, chudym mięsem i orzechami. 

Te ostatnie, uważane kiedyś za bardzo kaloryczne, poleca się nie tylko osobom borykającym się z problemami dotyczącymi włosów. Orzechy takie jak migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie i pistacje - to pożywne pokarmy o bardzo wysokiej wartości odżywczej.

Co zawierają orzechy?

  • zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone

  • białko

  • błonnik rozpuszczalny

  • błonnik nierozpuszczalny

  • witaminy: E i K, kwas foliowy, tiaminę

  • składniki mineralne takie jak: magnez, miedź, potas i selen

  • karotenoidy, przeciwutleniacze i związki fitosteroli

Wszystkie wymienione wyżej substancje są potrzebne włosom, ale i co udowodniono naukowo, są niezwykle korzystne dla zdrowia. Orzechy są kaloryczne, ponieważ zawierają sporo tłuszczów. Pamiętajcie jednak, że są to zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla organizmu, w tym dla kondycji naszych włosów.

Zresztą sprawdźcie sami!

 

 

Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego
Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto! Orzechy włoskie na długowieczność Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas. Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie . To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich. Wartości odżywcze orzechów włoskich Naturalnie podnoszą odporność Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze Świetnie wpływają...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...