Kobieta, długie włosy
Pixabay/StockSnap
Newsy

Wprowadźcie tę zmianę w diecie, a wasze włosy będą rosły jak szalone. Wystarczy...

Na kondycję skóry i włosów mają wpływ nie tylko preparaty zewnętrzne. Co prawda odpowiednio dobrane kosmetyki to podstawa dbania o siebie, jednak dla podwojonej skuteczności na organizm trzeba działać także od wewnątrz.

Na zdrowych włosach zależy nie tylko kobietom. Ich wygląd jest spowodowany nie tylko dbałością o zabiegi pielęgnacyjne i częste wizyty w drogeriach. To co jecie, podziała na nie w pierwszej kolejności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jesteś tym, co jesz

Nie bez przyczyny uważa się, że jedzenie ma wpływ na to jak funkcjonuje człowiek. Wszystkie produkty, jakie wrzucacie do koszyka podczas codziennych zakupów, mają znaczenie dla waszego zdrowia. Niektóre produkty spożywcze wspomagają nas w sposób szczególny.

Dietetycy od lat biją na alarm o zmianę nawyków żywieniowych. Miałaby ona dotyczyć obszaru codziennych rytuałów i rezygnacji z przekąsek, które w żaden sposób nie przysługują się zdrowiu. Najważniejsze, by w codziennej diecie nie zapominać o warzywach i owocach.

Właśnie one nie tylko mają niewiele kalorii, ale i witaminy w nich zawarte działają w korzystny sposób na wasze włosy, skórę i paznokcie. Czasami nie ma potrzeby sięgania po kolejne drogie tabletki. Wystarczy kilka naturalnych produktów i zauważycie poprawę w wielu obszarach.

Jak naturalnie pobudzić wzrost włosów?

Z łysieniem i wypadaniem włosów boryka się coraz więcej osób. To nie tylko domena mężczyzn, kobiety narzekają na włosy równie często. Czupryna, która nie spełnia waszych oczekiwań może w znaczący sposób wypłynąć na wygląd i samopoczucie. Obniżone poczucie własnej wartości, wstyd i ograniczenie kontaktów towarzyskich, to tylko niektóre z następstw problemów z włosami.

Nie każdego stać także na przeszczep włosów lub równie kosztowne zabiegi kosmetyczne. Czasami wystarczą naturalne metody. Niektóre są niezwykle skuteczne. Jedną z nich jest systematyczny masaż głowy. Warto dbać o odpowiednie ukrwienie skóry głowy.  Możemy sami pobudzić krążenie w skórze głowy i poprawić odżywienie cebulek.

Wystarczy codzienny kilkuminutowy, masaż głowy. Najlepiej wykonywać go opuszkami palców, przesuwając nimi po skalpie kolistymi ruchami. Możecie korzystać też z wcierek, olejków, ale i i porządnych szczotek z naturalnego włosia. Tu sprawdzi się szczególnie szczecina dzika i włókna agawy. Kilka tygodni masażu głowy powinno przynieść wam rewelacyjne rezultaty. 

Najważniejsza dla włosów jest odpowiednia dieta 

Dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych substancji to gwarancja sukcesu pod względem włosów. Jeśli znajdujecie jeszcze miejsce dla fast foodów i słodkich przekąsek, zastąpcie je owocami, warzywami, ziarnami, chudym mięsem i orzechami. 

Te ostatnie, uważane kiedyś za bardzo kaloryczne, poleca się nie tylko osobom borykającym się z problemami dotyczącymi włosów. Orzechy takie jak migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie i pistacje - to pożywne pokarmy o bardzo wysokiej wartości odżywczej.

Co zawierają orzechy?

  • zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone

  • białko

  • błonnik rozpuszczalny

  • błonnik nierozpuszczalny

  • witaminy: E i K, kwas foliowy, tiaminę

  • składniki mineralne takie jak: magnez, miedź, potas i selen

  • karotenoidy, przeciwutleniacze i związki fitosteroli

Wszystkie wymienione wyżej substancje są potrzebne włosom, ale i co udowodniono naukowo, są niezwykle korzystne dla zdrowia. Orzechy są kaloryczne, ponieważ zawierają sporo tłuszczów. Pamiętajcie jednak, że są to zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla organizmu, w tym dla kondycji naszych włosów.

Zresztą sprawdźcie sami!

 

 

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy
Każdy z nas uwielbia śledzie. Nie wszyscy jednak mogą je jeść i powinni ich unikać 
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Są cenne we właściwości odżywcze, ale nie nadają się dla każdego.

Śledzie to przede wszystkim jedna z ryb, po które często sięgamy. Śledzie są bowiem nie dość, że tanie to i pyszne! Można z nich przyrządzić prawdziwie królewskie przekąski Przygotowujecie je z pewnością na różne sposoby. Jak się okazuje, cenicie szczególnie te pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Goszczą na stole z powodu różnych okazji. Czy będą tuczące, zależy od dodatków. Sam śledź ma w sobie dużo białka i mało kalorii.  W 100 g śledzi atlantyckich znajduje się jedynie 160 kalorii. Kaloryczność śledzi wzrasta właśnie przez dodatki, z jakimi postanowicie nie połączyć. Jeśli dbacie o figurę lub liczycie kalorie, warto o tym pamiętać. Będą bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – tuczące, jeśli przygotujecie je w śmietanie czy oleju.  Śledź jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D Jeśli stwierdzono u was jej niedobory, sięgnijcie po śledzie. Ochronią przed osteoporozą i wesprą prawidłowy rozwój kośćca u dzieci. Witamina D może również odgrywać ważną rolę w regulowaniu nastroju i zapobieganiu chorób układu nerwowego, w tym depresji. Witamina D, co nie mniej ważne, wpływa na działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami. Jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym.  W jakiej postaci powinno się jeść śledzie? Jedni je uwielbiają, inni nie mogą znieść ich zapachu. Jedno jest pewne, dobrze przyrządzone, smakują wybornie. Do tego królują na wigilijnych stołach. Trzeba jednak pamiętać, że śledź to tłusta ryba. By można je było włączyć do diety, muszą być odpowiednio przyrządzone.  Usmażenie ich na głębokim oleju stanowczo odpada. Zdecydowanie lepiej ugotować tę rybę na parze. Jeśli natomiast wolicie śledzia w postaci surowej, połączcie...

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Ból głowy
Pexels/Ivan Aleksic
Newsy
6 naturalnych sposobów na złagodzenie bólu głowy. Numer 3 was zaskoczy
Jeśli boli cię głowa, sięgnięcie po tabletkę powinno być czynnością ostateczną. Znamy inne, naturalne metody, by pozbyć się w mig tych uporczywych dla samopoczucia dolegliwości.

Zdarza się, że ból głowy nie daje za wygraną. Spowodowany nim ucisk może promieniować zza oczu, do szyi, ramion i klatki piersiowej. Czasami mamy wrażenie, że dolegliwość wyostrza dźwięk.  Dobre wiadomości Ból głowy to wyjątkowo uporczywa dokuczliwość. Może paraliżować nasze codzienne działania i obniżać samopoczucie. Nie zawsze wiemy skąd się wziął i na jak długo z nami zostanie. Jedno jest jednak pewne, istnieje wiele sposobów jego leczenia.  Nie musicie od razu udawać się do lekarza czy sięgać po domową apteczkę. Znajomość własnego ciała będzie najlepszym lekarstwem. Odwołanie się do natury i próba zwalczenia bólu w pojedynkę? Jak najbardziej. Poznajcie niezawodne sposoby na ból głowy. 1. Masaż Masowanie bolących obszarów, pomoże w znaczący sposób zmniejszyć ból głowy. Możesz spróbować pocierać skronie, szyję, plecy, głowę i ramiona. Zobacz, czy pulsujące lub kłujące uczucie odchodzi. Ruch palców powinien być delikatny lub kolisty. Cotygodniowa sesja masażu może zmniejszyć migreny, a nawet wpłynąć na lepszy sen. Powodem, dla którego masaż zapewnia ulgę, są ruchy terapeutyczne skóry wokół obszarów dotkniętych bólem. Dotyk usprawnia przepływ krwi. Uciskane miejsca mogą zwyczajnie odpocząć. 2. Magnez Jest znacznie bezpieczniejszy niż środek przeciwbólowy, ale o wiele bardziej skuteczny. Zwykle ci, którzy cierpią na migreny w pierwszej kolejności mają niski poziom magnezu. Jeśli zwiększysz jego spożycie, zmniejszysz częstość występowania migrenowych bólów głowy. Magnez bywa też wypłukiwany z organizmu przez częste picie kawy i wysiłek fizyczny. Jeśli nie dbasz o jego sukcesywne uzupełnianie, bóle głowy mogą nawracać. Pamięć...