Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Pixabay
Newsy

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

Unikajcie jak ognia mięsa o takim wyglądzie!

Wołowina to obok wieprzowiny i drobiu, jedno z częściej spożywanych w Polsce mięs. Pewnie robicie z wołowiny gulasz, może dodajecie ją do wywaru na rosół, albo przygotowujecie z niej steki lub burgery. Kupujecie zatem wołowinę całkiem często. Czy wiecie jednak jak wybrać najlepsze okazy mięsa wołowego? Na pewno unikajcie mięsa, które ma taki kolor!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać świeżą wołowinę?

Przy kupowaniu wołowiny, ale też innych mięs, musicie być dość uważni. Jeśli kupicie nieświeże mięso, nie będzie miało ono tylu witamin i wartości odżywczych. Będzie też mniej smaczne, a w najgorszym wypadku może doprowadzić do zatrucia!

Wybierając mięso kierujcie się wszystkimi zmysłami. Powąchajcie je, obejrzyjcie bardzo dokładnie zwracając uwagę na barwę, ilość tłuszczu i ewentualne występowanie śluzu. Świeże, dobre mięso powinno być lekko wilgotne i połyskujące. Sprzedawcy wiedzą jednak, że wypatrujecie takich oznak, nie dajcie się więc nabrać na mięso posmarowane olejem lub umyte ze śluzu.

Właściwy kolor wołowiny

Surowe mięso dobrej jakości, ma zazwyczaj czerwony kolor. Są to odcienie czerwieni od jasnoróżowego przez czerwony, aż do ciemnoczerwonego. Nie ma jednej reguły na temat tego, jaki kolor powinna mieć dobra wołowina. Barwa zależy bowiem od razy zwierzęcia, ale też od jego wieku.

Barwa starej wołowiny

Uważajcie na mięso, które ma ciemny, brązowawy kolor z ciemnymi plamami. Jeśli przy mięsie zobaczycie żółtobrązowy tłuszcz, też raczej się go wystrzegajcie. Oznacza to, że zwierzę było chore lub stare.

Zobacz także
Myjecie mięso przed smażeniem? Lepiej przestańcie. Grozi to poważnymi konsekwencjami

Myjecie mięso przed smażeniem? Lepiej przestańcie. Grozi to poważnymi konsekwencjami

 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Najlepsze rasy krów na mięso

Jeśli jesteście prawdziwymi pasjonatami, może będziecie chcieli zwrócić tez uwagę na rasę bydła. Najlepsze rasy bydła hodowane na mięso to:

  • Charolaise
  • Wagyu
  • Hereford
  • Limousin
  • Black Angus

Czy wołowina jest zdrowa?

Niestety, nie ma prostej odpowiedzi na pytanie czy wołowina jest zdrowa. Na pewno mięso wołowe jest bogate w żelazo, przyda się więc osobom, które walczą z anemią. Tłustsze kawałki wołowiny są jednak bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, czerwone mięso jest też potencjalnie rakotwórcze, starajcie się więc jadać wołowinę z umiarem, nawet tą świeżą.

Czytaj także:

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...

Wołowina
Pixabay/Free-Photos
Newsy
Czym przyprawiać wołowinę? Te przyprawy wydobędą jej niezwykły smak. Macie je z kuchni
Wołowina to mięso godne najszlachetniejszych stołów. Możecie z niej zrobić nie tylko pyszne dania, ale i zachwycić gości, którzy wpadli do was z wizytą.

Polacy słyną jako naród mięsożerny. Choć tendencja do spożywania mięsa powoli spada, niektórzy fani diety na nim opartej, nie wyobrażają sobie obiadu zrobionego wyłącznie z warzyw. Mięso jako składnik diety bogatej w żelazo Mięso to produkt, dzięki któremu zaopatrzycie swoje ciało w białko i żelazo. Jedzenie mięsa, szczególnie czerwonego, zapobiega anemii. Potrawy oparte na mięsie cieszą się od lat dużym powodzeniem, ale też trudno wyobrazić sobie niektóre z okazji bez pater pełnych soczystych, domowych wędlin. Mięso najlepsze od rzeźnika  Jeśli macie w planach gotowanie mięsa, wybierzcie się do rzeźnika. Jakość mięsa nie tylko poprawi walory smakowe potrawy, ale również będziecie mieli pewność, co jecie. Wołowina nie należy do najtańszych mięs. Doradztwo w jej zakresie będzie bardzo wskazane. Elementy tuszy wołowej Tuszę wołową można podzielić na elementy, pośród których można wyróżnić nazwy: karkówka, mostek, krzyżowa, goleń. Mięso wołowe, w zależności od miejsca pochodzenia, ma określoną przydatność kulinarną. Nie każde nadaje się na pyszną, domową wędlinę, ale również nie wszystkie upieczecie w piekarniku. Karkówka i  żeberko Wołowa karkówka to mięso idealne do duszenia, gulaszu oraz na grilla. Karkówka świetnie sprawdzi się w roli wymyślnej pieczeni na świąteczny obiad. Ładny kawałek o wadze około 1,5 kg należy obsmażyć z niewielką ilością warzyw, podlewając małą ilością wywaru, a następnie piec przez 2 godziny. Żebro dzieli się na rozbratel, antrykot oraz żebra właściwe z chrząstkami. Rozbratel charakteryzuje się kruchym i soczystym mięsem, które obrośnięte jest tłuszczem oraz błonami. Doskonale nadaję się na steki, rumsztyki oraz filety. Za to antrykot można smażyć na patelni...

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane
Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz . To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować.  Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl? Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu!  Składniki 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder) 4 szklanki wrzątku 2 marchewki pietruszka seler por 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól Składniki na sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 łyżki  mąki 1 szklanka wywaru wołowego 1 szklanka śmietanki 30% 3,4 łyżki chrzanu  sok z cytryny trochę cukru szczypta soli Przygotowanie mięsa Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso.  Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin. Przygotowanie sosu chrzanowego  Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4...

Czym jest ligawa wołowa? Sprawdzamy czy jest zdrowa i co z niej zrobić
Adobe Stock
Newsy
Czym jest ligawa wołowa? Sprawdzamy, czy jest zdrowa i co z niej zrobić
Z każdego kawałka mięsa wołowego można przyrządzić inne potrawy. Czy wiecie, na jakie najlepsza będzie ligawa?

Ligawa to tylna część udźca wołowego. Jest chudym, silnym mięśniem z długimi włóknami i cienką błonką dookoła. To tańszy rodzaj wołowiny, nazywanym czasem „fałszywą polędwicą”. Z tego powodu czasem w restauracjach jest używana zamiennie z polędwicą wołową, szczególnie do przyrządzenia takich dań, w których klient nie zorientuje się, że szef kuchni użył gorszego kawałka jak: tatar wołowy, w którym mięso jest drobno posiekane czy carpaccio, do którego mięso kroi się w cienkie, przezroczyste plasterki. Sprawdzamy jakie wartości odżywcze na ligawa i podpowiadamy, co z niej przyrządzić. Czy wołowina jest zdrowa – wartości odżywcze ligawy Ten rodzaj mięsa ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka. Dostarcza witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6 i B12. Zawiera wiele składników mineralnych: Żelazo Fosfor Cynk Selen W 100 gramów ligawy znajdziecie średnio: 110 kcal 22 g białka 2,3 g tłuszczu Mięso nie zawiera węglowodanów ani błonnika Instytut Żywności i Żywienia opublikował zalecenia związane z prowadzeniem zdrowej diety. Wspomina w nich między innymi o tym, że jedzenie czerwonego mięsa należy ograniczyć: - Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Sztuka Mięsa Rzeźnik (@rzezniksztukamiesa) Co ugotować z ligawy wołowej? Ten rodzaj mięsa nadaje się do...