szarlotka
Wikipedia Commons
Newsy

Wolicie szarlotkę czy jabłecznik? Okazuje się, że to 2 różne ciasta, ale wszyscy ciągle je mylą

Ciasta z jabłkami piecze się chętnie aż do końca długiej zimy. Znacie różnicę między szarlotką, a jabłecznikiem?

Za twórcę szarlotki przyjęło się uważać francuskiego mistrza kulinarnego z XIX wieku, Marie-Antoine Carême’a.

Ten właśnie kucharz jest uznawany za ojca klasycznej kuchni francuskiej. Podobno to właśnie on wymyślił nazwę majonez, opracował przepis na eklerki i inne znane dania.

Francuz gotował dla cara Aleksandra I, dla ministra Talleyranda, a także dla słynnych kupców – Rotschildów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szarlotka na kruchym spodzie

To właśnie wypiek stworzony na carskim dworze przyjął nazwę szarlotki. Dlaczego? Szarlotka została „ochrzczona” tak, a nie inaczej ze względu na imię ówczesnej carycy, Charlotty.

Kiedy szarlotka dopiero „się rodziła”, słynny mistrz kuchni Carême nie mógł się spodziewać, że jego ciasto podbije pół świata, a jego receptura będzie powodowała ciągłe pomyłki w nazewnictwie.

A czy wy zastanawialiście się kiedyś, czy jabłecznik i szarlotka są tym samym ciastem? Postaramy się rozwikłać wszelkie wątpliwości.

Przede wszystkim szarlotka to ciasto pieczone na kruchym spodzie. Kruchy spód, niezbyt długo zagniatany z mąki krupczatki, masła, cukru pudru oraz zimnej wody. I tyle.

Nie tylko z jabłkami

Kluczowym momentem przy przygotowaniu ciasta na szarlotkę jest włożenie wyrobionej kulki do lodówki. Obowiązkowo w folii spożywczej.

Po takim schłodzeniu, spód należy wypiec albo osobno, albo już z jabłkami. Te według najbardziej podstawowych i klasycznych przepisów powinny być uprzednio uduszone.

Gdzieniegdzie pojawiają się jednak głosy, że szarlotka niekoniecznie musi być przygotowana tylko z jabłek.

Tego typu ciasto na pewno uda się z dojrzałymi gruszkami, a także nawet z takimi owocami jak brzoskwinie czy morele.

Tajemnica jabłecznika

Czym więc jest zdobywający coraz większą popularność jabłecznik? Specjalnie dla was spieszymy z odpowiedzią.

Jabłecznik to łakoć, który może być przygotowany na innym rodzaju ciasta. Ciasto biszkoptowe, drożdżowe, półkruche, francuskie.

Według szefów kuchni, to właśnie jabłeczniki są ciastami z przetartymi na tarce surowymi jabłkami z cukrem i cynamonem.

Francuzi mają swoje tarty, inne wypieki z owocami zwane po prostu galette (fr. - ciasto), Amerykanie pieką apple pie, a my mamy swoje szarlotki i jabłeczniki.

Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Najważniejszy jest smak

Jak zwał, tak zwał. Wiele gospodyń nie stosuje rozróżnienia na te dwie kategorie, a i tak wypieka w swoim piekarniku prawdziwe cuda.

Co prawda jesień już minęła, ale cena jabłek na targowiskach i w sklepach zachęca do pieczenia szarlotek i innych podobnych ciast.

Jaki z tego wszystkiego morał? Nazwa to mało istotny szczegół. Ważniejszy jest smak i jakość tego, co pieczecie na swoich blachach.

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka zawsze dopieczona.
Adobe Stock
Newsy
Surowy spód? Ten prosty trik sprawi, że szarlotka będzie zawsze dopieczona
Na straganach pojawiają się już tegoroczne jabłka. Sezon na szarlotkę uważamy więc za rozpoczęty. Podpowiadamy, jak uniknąć typowych błędów przy jej pieczeniu.

„Szarlotka czy jabłecznik” to nieśmiertelne pytanie, tak samo nurtujące jak „żurek czy barszcz biały” oraz „kaszanka czy krupniok”. Oczywiście, w każdej z podanych par są bardzo konkretne różnice i znawcy wypieków, zup czy domowej garmażerii byliby oburzeni, gdybyśmy próbowali te różnice bagatelizować. Jednak w przypadku szarlotki i jabłecznika ustalmy jedno, nie wnikając w różnice pomiędzy nimi: w jednym i drugim przypadku mamy kruchy spód, który chcemy upiec idealnie. Jak to zrobić? Jak upiec idealny spód szarlotki? Na dobry, kruchy spód nie tylko trzeba zrobić bezbłędne ciasto, ale także trzeba je umiejętnie upiec. Jeśli na blaszkę wyłożoną surowym, kruchym ciastem nałożycie wilgotny, jabłkowy farsz, prawie zawsze wyjmiecie z piekarnika ciasto, które co prawda będzie pięknie przyrumienione z wierzchu, ale surowe od spodu. Jak uniknąć tego błędu i mieć pewność że spód szarlotki nie tylko będzie doskonale upieczony, ale też przyjemnie kruchy, czyli dokładnie taki jaki powinien być? Podpiekanie spodu szarlotki Przygotowanym kruchym ciastem wyklejamy natłuszczoną blaszkę, po czym zanim wyłożymy spód jabłka mi , musimy go osobno podpiec. Dzięki temu, że jabłeczny farsz wyłożycie na upieczony spód, nigdy nie zdarzy wam się wypadek z surowym od spodu wypiekiem. Jak uchronić spód przed wybrzuszeniem? Jednak jeśli włożycie do nagrzanego piekarnika kruchy spód, który nie jest niczym przykryty i obciążony, to bardzo szybko przekonacie się, że ciasto wcale nie zapieka się płasko tylko pęcznieje, wybrzusza się, unosi i nadyma. Po wyjęciu tak upieczonego spodu ciężko będzie na niego nałożyć farsz. Dlatego po pierwsze, ciasto przed włożeniem do pieca dobrze jest nakłuć widelcem, żeby powietrze...

Przepis na eleganckie mini szarlotki z kratką Ewy Wachowicz. Znikną z blachy w oka mgnieniu
ONS.pl/ Instagram, Ewa Wachowicz
Newsy
Przepis na eleganckie mini szarlotki z kratką Ewy Wachowicz. Znikną z blachy w oka mgnieniu
Czym się różni szarlotka od jabłecznika i którą z nich podaje się tylko na zimno, a którą można też na ciepło? Wyjaśniamy i zdradzamy wyjątkowy przepis.

Zaletą małych wersji lubianych ciast jest to, że każdy ma swoją ciasteczko dla siebie. Nie ukroi się wam mniejszy czy większy kawałek, nikt z domowników nie będzie więc poszkodowany. A jeśli do tego takich drobnych ciasteczek upieczecie dużo, wystarczy na zaspokojenie i małego, i dużego głodu. Zamiast całego ciasta możecie upiec mini szarlotki, zamiast bezy,  małe beziki, a zamiast owocowego crumble na dużej blaszce, połówki śliwek pod kruszonką . Dziś zapraszamy was do pieczenia mini szarlotek z Ewą Wachowicz. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Zanim zabierzemy się do pieczenia, wyjaśnijmy sobie czym się różni szarlotka od jabłecznika i czy w ogóle te dwa rodzaje ciast czymś się różnią. Zdania są podzielone. Przyjmijmy jednak, że szarlotka , którą wiele osób zna z podwieczorków u babci, to jak powtarzały babcie, kruche lub półkruche ciasto wypełnione owocami. I to uwaga: niekoniecznie jabłkami! Szarlotkę można przyrządzić używając śliwek czy truskawek i podaje ją się zawsze na zimno. Jabłecznik natomiast nie może zawierać innych owoców poza jabłkami i można je piec w otoczeniu ciasta kruchego, półkruchego, ale także drożdżowego, biszkoptowego czy nawet francuskiego. Jabłecznik może być podawany na zimno lub na ciepło.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Eleganckie mini szarlotki Ewy Wachowicz Składniki: Mąka – 300g Masło – 100g Cukier trzcinowy – ½ szklanki...

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy
Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Szarlotka czy jabłecznik  Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym.  Szybki jabłecznik Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny. Przepis na pyszną i szybką szarlotkę Składniki: 4 jabłka 200 g mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 80 g cukru 30 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w...