Wolą umrzeć wcześniej lub pójść do więzienia niż przestać jeść mięso. Zgadzacie się z nimi?
AdobeStock
Newsy

Wolą umrzeć wcześniej lub pójść do więzienia niż przestać jeść mięso. Zgadzacie się z nimi?

Wyniki badań naukowców pokazują, że naprawdę wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z mięsa. Niektórzy swoją miłość do tego przysmaku wyznają dość ekstremalnie… Mówią, że woleliby umrzeć niż przestać jeść mięso.

Coraz więcej osób na świecie interesuje się dietą wegetariańską i wegańską. Wiele osób zdecydowało się też na ograniczenie spożywania mięsa. Okazuje się jednak, że o ile trend diet roślinnych rośnie, to nie każdy jest do niego przekonany. Przeprowadzone w Wielkiej Brytanii badania wręcz szokują wynikami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powody wegetarianizmu

Kampania charytatywna No Meat May ma zachęcać do ograniczania spożywania produktów zwierzęcych, a w szczególności mięsa. No Meat May ma zachęcić ludzi na całym świecie do przejścia na dietę wegetariańską w maju. Szacuje się, że w akcji bierze udział ok. 100 tysięcy osób. Powodem przejścia na wegetarianizm jest zazwyczaj:

  • Odczuwanie empatii w stosunku do zwierząt
  • Chęć dbania o planetę
  • Chęć zadbania o własne zdrowie
  • Mniejszy koszt diety bezmięsnej
Zobacz także
Do Polski trafia towar gorszej jakości – różni się smakiem i składem. Szokujące wyniki badań

Do Polski trafia towar gorszej jakości – różni się smakiem i składem. Szokujące wyniki badań

jak nie marnować jedzenia

Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające

Oni nigdy nie przejdą na wegetarianizm

Na zlecenie kampanii No Meat May, przepytano dwa tysiące osób z Wielkiej Brytanii na temat ich poglądów o diecie roślinnej. Wyniki badań są naprawdę interesujące. Panujące opinie na temat wegetarianizmu są dość skrajne. Niektóre osoby nie miałyby problemu z ograniczeniem mięsa, inne twierdzą, że wolą umrzeć, niż przestać je jeść. To niektóre z wyników:

  • 1 na 20 przepytanych mężczyzn stwierdza, że wolałby iść do więzienia niż przestać jeść mięso
  • Powyżej 10% przebadanych mężczyzn uważa, że rezygnacja z mięsa spowodowałaby, że „zaczęliby czuć się mniej męscy”
  • 35% ankietowanych mężczyzn mogłoby zrezygnować z mięsa, gdyby poprawiło to ich zdrowie
  • Co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta uważa, że ludzie są stworzeni do jedzenia mięsa
  • Aż dwóch na trzech mężczyzn w Wielkiej Brytanii twierdzi, ze woli umrzeć 5-10 lat wcześniej niż zrezygnować z mięsa
  • 18% Brytyjczyków twierdzi, że mogłoby przestać jeść mięso, jeśli poprawiłoby to ich sprawność seksualną.

A jak wy się na to zapatrujecie? Wyobrażacie sobie życie bez jedzenia mięsa?

Czytaj także:

Mężczyźni wolą żyć 10 lat mniej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
AdobeStock
Newsy
Mężczyźni wolą żyć 10 lat krócej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
Czy jedzenie mięsa jest „zbyt męskie", aby można było z niego zrezygnować?

Zdania na temat jedzenia mięsa są mocno podzielone. Z jednej strony mówi się o jego dobroczynnym wpływie na organizm, z drugiej o tym, że zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów. Jak jest naprawdę? Jak zawsze – prawda leży pośrodku i liczy się przede wszystkim umiar. Mężczyźni wolą żyć krócej niż nie jeść mięsa Autorzy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną akcji No Meat May przeprowadzili ostatnio badanie wśród 1000 australijskich mężczyzn, w trakcie którego zapytali ich o ich stosunek do konsumpcji mięsa. Wyniki ankiety wprowadziły ich w osłupienie. Okazało się, że aż 73 proc. mężczyzn wolałoby żyć o 10 lat krócej niż zrezygnować ze spożywania mięsa. Zdaniem autorów badania, większość mężczyzn nadal postrzega jedzenie mięsa jako „męskie" i nie wyobraża sobie, żeby miało z niego zrezygnować. Badanie pokazało, że mężczyźni nie martwią się również o to, jaki wpływ produkcja mięsa wywiera na nasz klimat. Aż 79 proc. ankietowanych stwierdziło, że nie wyeliminuje mięsa z diety tylko po to, aby zmniejszyć ślad węglowy. Nasze badanie alarmująco pokazuje, że australijscy mężczyźni albo nie są świadomi żadnego z tych faktów, albo w nie nie wierzą, albo po prostu ich to nie obchodzi – powiedział jeden z twórców kampanii No Meat May. Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Mimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, lekarze i eksperci od spraw żywienia, zalecają ograniczenie lub wręcz całkowite zrezygnowanie z jedzenia czerwonego lub wysokoprzetworzonego mięsa. Liczne badania potwierdziły, że przesadna konsumpcja tego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego i wielu innych groźnych chorób. Czy to znaczy, że całkowicie powinniśmy z niego...

Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda
AdobeStock
Newsy
Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda
Wiecie, do jakiego pożywienia przystosowany jest człowiek? My tak!

Dyskusja na temat słuszności wegetarianizm i weganizmu rozpoczyna się często od argumentów o tym, jakie jest biologiczne przystosowanie człowieka do spożywanego pokarmu. Czy ludzie lepiej trawią pokarm roślinny czy zwierzęcy? Wiele osób ma swoje zdanie na ten temat, ale odpowiedź tak naprawdę jest jedna. Poznajcie ją. Do jakiego pokarmu przystosowany jest człowiek? Może nie będzie dla nikogo z was zdziwieniem, że człowiek jest wszystkożerny. Oznacza to, że możecie czerpać zarówno zwierzęcy, jak i roślinny pokarm, by dobrze funkcjonować. Jest kilka przystosowań organizmu, które dają za tym argumenty: Ludzie mają kły – ostre zęby są przystosowaniem do jedzenia pokarmu mięsnego. Lepiej pozwalają na odcinanie kęsów takiego pożywienia. Ludzie mają siekacze – tylne zęby służą bardziej do rozcierania pokarmu, niż odrywania kęsów. To przystosowane do jedzenia pokarmu roślinnego. Podobne zęby mają wszystkie przeżuwacze: krowy, kozy, barany. Ludzie mają stosunkowo krótkie jelito – to argument za przystosowaniem do mięsnego pokarmu. Pokarm odzwierzęcy jest ogólnie bardziej naładowany energią i wszystko jest w nim mocniej zagęszczone. Dla naszych przodków było to więc bardziej wydajne źródło energii. Ludzie nie wytworzyli np. wielokomorowego żołądka, jaki ma krowa, która odżywia się tylko roślinami. W ludzkim jelicie znajdują się bakterie jelitowe – to przystosowanie, które pozwala ludziom lepiej wykorzystywać pokarm roślinny w diecie. Bakterie pomagają trawić rośliny (szczególnie błonnik pokarmowy, który normalnie nie jest dla ludzi strawny ). Czy trzeba jeść zarówno rośliny, jak i mięso? Mimo tego, że ludzie są wszystkożerni, niektóre pokarmy są konieczne do spożywania, a inne nie. Człowiek zdecydowanie...

Dieta Magdaleny Różdżki
ONS.pl
Newsy
42-letnia Magdalena Różczka ma boskie ciało. Włączyła te 2 produkty do diety, które stale podkręcają jej metabolizm
Znana aktorka, Magdalena Różczka, oszałamia nienagannym wyglądem i szczupłą figurą. Kobieta lata temu wyeliminowała ze swojej diety jeden składnik i zamieniła go na dwa inne.

Magdalena Różczka waży zaledwie 60 kilogramów przy wzroście 172 cm. Ten wynik zawdzięcza nie tylko bardzo intensywnemu trybowi życia, ale również specjalnej diecie. Lata temu aktorka wyeliminowała ze swojego jadłospisu… mięso. Zmiana w jadłospisie Magdaleny Różczki nastąpiła przez przypadek Gwiazda od niemal 17 lat nie miała mięsa w ustach. Miłością do wegetarianizmu „zaraził ją” były partner. W jednym z wywiadów aktorka przyznała, że ta zmiana sposobu żywienia nie była planowana, ale jak się później okazało, bardzo jej podpasowała. Sama zaczęłam, można powiedzieć, przez przypadek. Związałam się z człowiekiem, który nie jadł mięsa od wielu lat (…) Zaczęliśmy się spotykać i w restauracji zamawialiśmy podobne rzeczy, a gdy gotowałam w domu, to było oczywiste, że też bez mięsa. I kiedyś uświadomiłam sobie, że od ponad miesiąca nie jadłam mięsa, a czuję się genialnie – zdradziła w jednym z wywiadów Magdalena Różczka. Magdalena Różczka zamieniła mięso na warzywa Zamiast mięsa aktorka sięga po różnego rodzaju kasze - pęczak, jaglaną lub gryczaną. W jej jadłospisie nie brakuje również warzyw - gotowanych, sparzonych lub zblanszowanych. Tak przygotowany obiad w mig znika z talerza Magdaleny Różczki. Poczułam, że zmienił się mój metabolizm i... jestem lekka - stwierdza kobieta. Aktorka przyznaje, że brak mięsnych posiłków uczynił z niej lepszego człowieka. Oprócz tego, że od samego rana tryska energią, to również zaczęła przywiązywać większą wagę do ekologii.  Magdalena Różczka stara się przelać wegetarianizm na dzieci Magdalena Różczka ma trójkę dzieci. Wszystkie są wychowywane w wegetariańskim i ekologicznym duchu, co z...

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...