Gotowanie to trudna sztuka. Ilość zakazów, nakazów, porad, praktyk i pomocnych trików może przytłoczyć niejednego początkującego kucharza. Sęk w tym, że większość z nich jest naprawdę banalnie prosta i szybko wejdzie wam w nawyk. Zapewniamy, nie musicie ich notować!

Wystarczy, że na chwilę odwrócicie wzrok

Podnosząca swój poziom wskutek gotowania woda jest powszechnym, kulinarnym zjawiskiem. Większość pań domu, nauczona doświadczeniem, nie spuszcza wypełnionych nią garnków z oka nawet na moment. Kiedy widzi, że robi się niebezpiecznie, natychmiast zmniejsza ogień.

Zdarzają się jednak sytuacje, w których trzeba odejść od kuchni. W końcu nie można odmówić pomocy płaczącemu w niebogłosy dziecku, ani mężowi, który właśnie wrócił z pracy. Waszą uwagę może odciągnąć również dzwoniąca mama lub przyjaciółka, a nawet rozrabiający kot. 

Ta łyżka sprawi, że wasza woda już nigdy nie wykipi

Niezależnie od motywacji, każdemu może się zdarzyć odwrócić na moment wzrok, a kiedy ponownie spojrzycie na garnek, najczęściej jest już za późno. Cała kuchenka nadaje się do mycia, a wy jesteście źli nie tylko sami na siebie, ale też na tego, kto zawrócił wam głowę i generalnie na cały świat.

Zobacz także:

Jeśli w tej historii widzicie siebie to znak, że dobrze trafiliście. W końcu w świecie kulinarnym nie ma przeszkody, której nie dałoby się pokonać. Tak jest i tym razem. Wasz problem w mgnieniu oka rozwiąże… drewniana łyżka! Wystarczy, że położycie ją na garnku, a wasza woda już nigdy nie wykipi! 

Dzięki drewnianej łyżce wasza kuchnia pozostanie czysta

Ten sposób warto przetestować szczególnie, kiedy gotujecie fasolę lub makaron. Bowiem wytrącająca się z produktów skrobia skleja wodę i prowadzi do powstawania ogromnych bąbelków. Te unoszą się coraz bardziej i w rezultacie całkowicie wychodzą poza garnek. Co ma z tym wspólnego drewniana łyżka? Zaraz się dowiecie.

Drewniana łyżka idealnie odpycha cząsteczki wody – sprawia, że pękają i opadają na dno. Należy również pamiętać, że pęcherzyki gotującej się wody są wypełnione parą. Jeśli dotkną przedmiotu, którego temperatura jest niższa niż 100 st. C, ponownie zamienią się w ciecz.

Haczyk polega na tym, że drewniana łyżka położona na garnku w trakcie długiego gotowania, może osiągnąć temperaturę 100 st. C. Wtedy woda i tak wykipi. Jeśli tak się stanie, szybko zmniejszcie ogień i rozbijcie powstałą pianę dmuchając w nią.

Źródło: gotujmy