jak zapobiec kipieniu wody
Adobe Stock
Newsy

Woda za bardzo kipi? Użyjcie tej łyżki a przestanie

Odwrócenie wzroku od garnka z gotującym się makaronem, może was sporo kosztować. Bowiem umieszczona w nim woda, w ciągu zaledwie kilku sekund, może ubrudzić całą kuchenkę. Aby temu zapobiec skorzystajcie z naszego banalnego triku z łyżką!

Gotowanie to trudna sztuka. Ilość zakazów, nakazów, porad, praktyk i pomocnych trików może przytłoczyć niejednego początkującego kucharza. Sęk w tym, że większość z nich jest naprawdę banalnie prosta i szybko wejdzie wam w nawyk. Zapewniamy, nie musicie ich notować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wystarczy, że na chwilę odwrócicie wzrok

Podnosząca swój poziom wskutek gotowania woda jest powszechnym, kulinarnym zjawiskiem. Większość pań domu, nauczona doświadczeniem, nie spuszcza wypełnionych nią garnków z oka nawet na moment. Kiedy widzi, że robi się niebezpiecznie, natychmiast zmniejsza ogień.

Zdarzają się jednak sytuacje, w których trzeba odejść od kuchni. W końcu nie można odmówić pomocy płaczącemu w niebogłosy dziecku, ani mężowi, który właśnie wrócił z pracy. Waszą uwagę może odciągnąć również dzwoniąca mama lub przyjaciółka, a nawet rozrabiający kot. 

Ta łyżka sprawi, że wasza woda już nigdy nie wykipi

Niezależnie od motywacji, każdemu może się zdarzyć odwrócić na moment wzrok, a kiedy ponownie spojrzycie na garnek, najczęściej jest już za późno. Cała kuchenka nadaje się do mycia, a wy jesteście źli nie tylko sami na siebie, ale też na tego, kto zawrócił wam głowę i generalnie na cały świat.

Jeśli w tej historii widzicie siebie to znak, że dobrze trafiliście. W końcu w świecie kulinarnym nie ma przeszkody, której nie dałoby się pokonać. Tak jest i tym razem. Wasz problem w mgnieniu oka rozwiąże… drewniana łyżka! Wystarczy, że położycie ją na garnku, a wasza woda już nigdy nie wykipi! 

Dzięki drewnianej łyżce wasza kuchnia pozostanie czysta

Ten sposób warto przetestować szczególnie, kiedy gotujecie fasolę lub makaron. Bowiem wytrącająca się z produktów skrobia skleja wodę i prowadzi do powstawania ogromnych bąbelków. Te unoszą się coraz bardziej i w rezultacie całkowicie wychodzą poza garnek. Co ma z tym wspólnego drewniana łyżka? Zaraz się dowiecie.

Drewniana łyżka idealnie odpycha cząsteczki wody – sprawia, że pękają i opadają na dno. Należy również pamiętać, że pęcherzyki gotującej się wody są wypełnione parą. Jeśli dotkną przedmiotu, którego temperatura jest niższa niż 100 st. C, ponownie zamienią się w ciecz.

Haczyk polega na tym, że drewniana łyżka położona na garnku w trakcie długiego gotowania, może osiągnąć temperaturę 100 st. C. Wtedy woda i tak wykipi. Jeśli tak się stanie, szybko zmniejszcie ogień i rozbijcie powstałą pianę dmuchając w nią.

Źródło: gotujmy

Kuchenka, wykipiało
Pixabay/Myriams-Fotos
Newsy
Kipi kasza, kipi groch. Co zrobić, żeby nic nam nie wykipiało? Banalny trik i koniec z szorowaniem kuchenki
Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się w kuchni wpadki. Jedną z nich może być kipiąca woda w garnku, która zalewa wam pół kuchenki. Wiecie o czym mówimy?

Wpadki w kuchni to normalna kolej rzeczy. Jeśli zdarzyło się wam zalać kuchenkę, wiecie jak niewdzięcznym jest zadaniem usuwanie z niej zaschniętego, spalonego osadu. Są jednak sposoby, które ułatwią wam to działanie. Co może pójść nie tak w kuchni? Kuchnia to prawdziwy tor przeszkód dla osób, które nie wiedzą jak się w niej poruszać. W kuchni można zrobić sobie krzywdę. Moment nieuwagi i krojenie cebuli zamieni się w tor przeszkód. Nie można patrzeć na to miejsce wyłącznie pesymistycznie. Mówi się także, że kuchnia to serce domu. Właśnie tam najlepiej się rozmawia, odpoczywa, a niekiedy pracuje. Domowe potrawy smakują wyśmienicie, szczególnie robione z sercem i wedle sprawdzonych, babcinych przepisów. To też miejsce, które niełatwo utrzymać w czystości. Już sam proces gotowania może nam przysporzyć większego sprzątania. Produkty spożywcze mają do siebie to, że brudzą. Nawet zwykłe gotowanie kaszy może się okazać pracochłonne. Szczególnie jeśli gotowana kasza wykipi na waszą kuchenkę... Dowiedzcie się, co robić aby pożegnać się z problemem kipiących dań Kipiące danie to nic szczególnego, a raczej popularne i raczej codzienne zjawisko. Wykipieć może dosłownie wszystko, chociażby gotowane do drugiego dania ziemniaki. Kipiąca potrawa oprócz podniesienia wam ciśnienia, może też znacząco pobrudzić kuchenkę. Jak sobie z tym poradzić? Nie zawsze pomogą trzy oddechy. Niekiedy trzeba użyć kreatywności i pomóc sobie w pracy po sprzątaniu kuchenki. Przeczytajcie o prostych sposobach, które oszczędzą wam nerwów. Najczęściej kipiącym produktem jest mleko. Uratuje was gadżet w postaci krążka do gotowania mleka. Mleko, które zacznie się unosić uniesie także krążek. Wprawiony w ruch zrobi dużo hałasu...

puree ziemniaczane Gordona Ramsaya przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sekretem jedwabistego puree jest sposób wykonania, a nie użyte składniki. Tak robi je jeden z najsłynniejszych kucharzy
Najbardziej znany i najlepiej zarabiający szef kuchni na świecie, Gordon Ramsay, w jednej ze swoich książek zdradził jak zrobić najlepsze puree ziemniaczane. Składniki to żadna nowość, sekret tkwi w sposobie wykonania.

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, tak jest również w przypadku puree ziemniaczanego. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia zna chyba każdy, jednak to nie one stanowią sekret idealnie jedwabistej i przepysznej masy.  Według znanego szefa kuchni, Gordona Ramsaya, kluczem do sukcesu jest sposób, w jaki traktuje się warzywo. W końcu większość osób przeciska je tylko przez praskę lub rozgniata tłuczkiem, podczas gdy ziemniaki należy jeszcze przetrzeć przez sitko. Na tym jednak nie koniec. Więcej tajników znajdziecie w przepisie uwzględniającym jego zalecenia. Przepis na jedwabiste puree Gordona Ramsaya Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków 100 ml mleka 5 łyżek masła Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki umyjcie, umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie (nie obierajcie, muszą być w tak zwanych mundurkach). Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i trzymajcie na nim garnek jeszcze przez ok. 20 minut, aż staną się idealnie miękkie. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać. Żeby się nie poparzyć, załóżcie na dłonie silikonowe rękawiczki. Tak przygotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (również gorące, na nic nie czekajcie), a następnie przetrzyjcie przez sitko ze stosunkowo gęstą siatką. W ten sposób pozbędziecie się grudek, w końcu praska nie jest w stanie idealnie rozgnieść ziemniaków. Tak przygotowaną masę umieśćcie ponownie w garnku i odparujcie. Uważajcie jednak, by ich nie przypalić, wtedy cała wasza dotychczasowa praca pójdzie na marne. Do odparowanych ziemniaków dodajcie masło, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie (dobrze, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej, a nawet lekko miękkie, wtedy wszystko trwa...

Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Jeśli zwykły płyn i gąbka nie radzą sobie z przypalonymi resztkami jedzenia koniecznie sięgnijcie po domowej roboty detergenty lub jedną, magiczną tabletkę. Dzięki nim w mig pozbędziecie się problemu, a wasze naczynia będą błyszczeć jak nowe.

Ten, komu nigdy nie zdarzyło się odwrócić wzroku od gotującej się potrawy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Powiedzmy sobie szczerze, idealni kucharze nie istnieją. W końcu nawet zawodowcom zdarza się przypalić jedzenie. Jednak, w ich przypadku cierpią nie tylko garnki, ale również czekający na obiad goście. Jak wyczyścić przypalony garnek? Większość osób wkłada przypalony garnek do zlewu i zaczyna intensywnie szorować ostrą, nasączoną płynem do naczyń gąbką. Jednak ten sposób, oprócz tego, że daje średnie efekty, to na dodatek jest niesamowicie męczący. Po co marnować energię, jeśli można użyć środki, które pozbywają się zabrudzeń praktycznie bez waszej ingerencji i marnowania czasu?  Tabletka do zmywarki na przypalenia Nawet jeśli nie macie zmywarki, powinniście zaopatrzyć się w przeznaczone do niej tabletki myjące. Bowiem produkt ten jest w stanie usunąć każdą spaleniznę praktycznie bez waszej pomocy. Możecie go stosować zarówno w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, jak i aluminiowych. Wystarczy, że umieścicie kapsułkę na dnie garnka, zalejecie niewielką ilością wody i odstawicie na całą noc. Następnego dnia umyjcie naczynie jak zwykle. Możecie być pewni, że po spaleniźnie nie będzie ani śladu.  Soda oczyszczona W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy, że zmieszacie 2 łyżki specyfiku z niewielką ilością wody, tak aby powstała papka i rozprowadzicie ją po dnie garnka. Po kilku godzinach umyjcie naczynie jak zwykle. Jeśli jednak zabrudzenia są bardzo silne, powinniście zagotować w garnku wodę z sodą, a następnie spróbować zdrapać przypalone resztki przy pomocy drewnianej łyżki. Tej metody nie powinno się jednak stosować w przypadku garnków aluminiowych. Ryż Choć wielu może wydawać się to dziwne, ryż wspaniale...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Jeżeli możesz, to najzwyczajniej nie gotuj ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lej za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodaj tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnij o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie...