napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Woda z tą przyprawą genialnie poprawia trawienie. Zbędne kilogramy znikną błyskawicznie

Woda z tym dodatkiem jest w stanie rozwiązać dosłownie każdy problem trawienny. Roślina ta ma jednak o wiele więcej cennych właściwości niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Eksperci zachęcają, by włączyć ją do swojej diety i stosować również jako przyprawę do dań mięsnych.

Spożywanie kminku zalecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na dolegliwości związane z układem pokarmowym – zaparcia, bóle brzucha oraz wzdęcia. Jego niesamowite właściwości mogą okazać się zbawienne również dla kobiet w ciąży, bowiem kminek jest mlekopędny, a co za tym idzie, wspaniale wspiera laktację. Na tym jednak nie koniec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niesamowite właściwości kminku

Okazuje się, że kminek działa także moczopędnie oraz wykrztuśnie, łagodzi zgagę, biegunkę oraz nudności. Wiele kobiet uważa, że spożywanie tej rośliny zmniejsza wszelkie bóle menstruacyjne. Kminek powszechnie stosuje się także przy terapii uzupełniającej w przebiegu cukrzycy oraz zakażeniach typu grzybiczego, bakteryjnego czy pasożytniczego.

Oczywiście kminek można wykorzystywać jako przyprawę do wielu dań, takich jak choćby młoda kapusta. Najlepiej jednak spożywać go w formie naparu, wtedy jego działanie nie jest zakłócane przez żadne inne czynniki czy produkty. Nasiona do naparu kupicie w każdym sklepie zielarskim, nie kosztują zbyt wiele. Sama receptura jest dziecinnie prosta. Sami się przekonajcie.

Zobacz także
Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Przepis na napar z kminku

Będziecie potrzebować:

  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczki mielonego imbiru
  • Szczypty cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotujcie.
  2. Kiedy nieco ostygnie, umieśćcie ją w kubku i połączcie z kminkiem, skórką z cytryny, imbirem i cynamonem.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie i gotowe!

Tak przygotowaną miksturę pijcie 3 razy dziennie – przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Naukowcy twierdzą, że mikstura może bardzo pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. Pierwsze efekty z jej picia powinniście zaobserwować już po pierwszym tygodniu.

Źródło: gotujmy.pl

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości zdrowotne kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli . Kminek przyśpiesza również przemianę...

Dodajcie to do farszu na pierogi z kapustą, a unikniecie krępujących sytuacji przy świątecznym stole
Duusiak/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do farszu na pierogi z kapustą, a unikniecie krępujących sytuacji przy stole
Po zjedzeniu wigilijnych, ciężkich dań większość osób odczuwa dyskomfort i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. By temu zapobiec, zaopatrzcie się w 1 przyprawę.

Do typowych, świątecznych polskich potraw możemy zaliczyć karpia, sałatkę jarzynową i kapustę w wielu odsłonach - smażoną, podaną z grochem lub w formie farszu do pierogów. Nie ma co ukrywać, że są to dość ciężkostrawne potrawy i przejedzenie się po Wigilii może mieć nieprzyjemne skutki. By nieco je złagodzić, warto dodać do kapusty 1 składnik.  Co dodać do farszu na pierogi z kapustą i grzybami? Na początku warto wyjaśnić, dlaczego kapusta powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dzieje się tak ze względu na obecność rafinozy w tym warzywie. Jest to cukier, który ulega strawieniu dopiero w jelicie grubym. To wtedy znajdujące się w nim bakterie wytwarzają gazy, które powodują nieprzyjemne dolegliwości. Mogą być one jeszcze silniejsze przy kapuście kiszonej. Właśnie dlatego po zjedzeniu wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami możecie odczuwać dyskomfort. By mu zapobiec, dobrze jest, jeszcze na etapie przygotowania, dodać do farszu kminek. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która dobrze komponuje się z kapustą, a przy tym działa łagodząco na układ pokarmowy.  Właściwości zdrowotne kminku Za intensywny smak kminku odpowiadają znajdujące się w nim olejki eteryczne. Działają one przeciwskurczowo i właśnie z tego powodu kminek dodaje się do kapusty, by zminimalizować nieprzyjemne dolegliwości, jakie występują po zjedzeniu tego warzywa. Pomocna może być też herbatka z kminku wypita po ciężkim posiłku. Ponadto, kminek pomoże też na: infekcje górnych dróg oddechowych - zwłaszcza w przypadku kaszlu i bólu gardła. Kminek można jeść lub pić w postaci naparu. zaparcia - dzięki działaniu rozkurczowemu jedzenie kminku przyniesie ulgę przy problemach z wypróżnianiem. nieświeży oddech - gumę do żucia można z powodzeniem zastąpić kminkiem. Wystarczy żuć ziarenka przez kilka minut i wypluć....

Dodajcie to do jedzenia a w życiu nie będziecie mieli wzdęć. Trik polecany przez samą Magdę Gessler
ONS.pl
Newsy
Dodajcie to do jedzenia, a w życiu nie będziecie mieli wzdęć. Trik polecany przez samą Magdę Gessler
Często dokuczają wam wzdęcia? Jedną z możliwych przyczyn jest spożywanie zbyt tłustego jedzenia. Co zrobić, żeby potrawy nie wywoływały wzdęć? Skorzystajcie ze wskazówki samej Magdy Gessler. Sprawdziliśmy – naprawdę działa!

Wiele osób doświadcza od czasu do czasu wzdęć. Czym jest wzdęcie? Wzdęcie to nic innego, jak nagromadzenie się gazów w układzie pokarmowym, które z kolei może prowadzić do wielu dolegliwości brzusznych. Czy wzdęcia mogą być groźne? Istnieje kilka możliwych przyczyn wzdęć. Wzdęcia mogą być oznaką choroby lub stanu, który wpływa na nasz układ pokarmowy lub mogą być wynikiem naturalnych procesów, które zachodzą w naszym organizmie oraz tego, co jemy. Sposób Magdy Gessler na wzdęcia Spożywanie tłustych, smażonych potraw, może powodować wzdęcia brzucha. Magda Gessler ma dla nas jednak pewną radę. Co zrobić, żeby jedzenie nie wywoływało wzdęć? Wystarczy dodać do niego odrobinę rozdrobnionego kminku. Kminek znany jest ze swoich właściwości łagodzących wzdęcia oraz ma działanie rozkurczowe. Możecie dodać go bezpośrednio do potrawy, np. gulaszu lub bigosu, albo przygotować z niego napar. Wystarczy, że zmieszacie łyżeczkę mielonego kminku i 250 ml wrzątku i będziecie zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu napar należy odcedzić i go wypić. Które produkty najczęściej prowadzą do wzdęć? Na liście takich pokarmów wymienia się: warzywa takie jak cebula, karczochy, brokuły, pory, kalafior, kapusta, czosnek, fasola, brukselka i rzepa zboża, takie jak pszenica lub owies rośliny strączkowe, np. fasola i soczewica produkty mleczarskie drożdże w produktach piekarniczych, takich jak chleb suszone owoce - rodzynki i suszone śliwki orzechy nerkowca i nasiona napoje bezalkoholowe napoje owocowe Jak sobie radzić ze wzdęciami? Ze wzdęciami, o ile nie są one objawem innej choroby lub stanu, najlepiej walczyć w sposób naturalny, czyli poprzez zmianę diety i stylu życia. Wystarczy przestać spożywać...

Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda
Adobe Stock
Newsy
Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni
Tylko jeden składnik i szklanka gorącej wody pozwolą przygotować smaczny napój, który ułatwi odchudzanie. Pijcie go codziennie.

Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie. Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy. Jak kminek działa na organizm? W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych: Wzdęcia Odbijanie Bóle brzucha Zaparcia Brak apetytu Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie. Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu. Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz Składniki: 1 łyżeczka nasion kminku...