Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce
Gotujmy.pl
Newsy

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Kiedyś te dania były popularne, dziś mało kto o nich pamięta. Znaliście albo próbowaliście któreś z nich?

Rozmawiając z obcokrajowcami można ich nie raz zadziwić tradycyjnymi, polskimi potrawami. Dla nas nie są one wcale niezwykłe, jednak dla osób z innych krajów pomysł kiszenia ogórków czy marynowania grzybów brzmi bardzo egzotycznie.

Ale czy wiedzieliście, że w polskich książkach kucharskich można znaleźć przepisy na dania, które nawet u przeciętnego Polaka wywołują grymas zdziwienia? Poznajcie najbardziej niezwykłe polskie przysmaki. 

Zupa śledziowa (woda śledziowa)

Zupa rybna to dość popularne danie, jednak czymś zupełnie innym jest woda śledziowa. To danie przyrządzane z marynowanych w occie śledzi, spożywane na zimno. Rybę miesza się z czosnkiem, cebulą, śmietaną oraz mlekiem. Zwykle tak przyrządzone śledzie podaje się z gorącymi ziemniakami. 

Kożuch z mleka

Koszmar wielu osób z dzieciństwa swego czasu był dość popularnym daniem. Mleko trzeba było przegotowywać, w wyniku czego powstawał niezbyt apetyczny kożuch. Dzisiaj znaleźli się jednak amatorzy tego „przysmaku”...

Aleksander Baron oraz Wojciech Modest Amaro proponują podawanie kożucha na dwa sposoby. Pierwszy to kożuch ze śledziem, śmietaną i cebulą. Drugi jest bardziej wyrafinowany i zakłada dodanie kożucha do dorsza w szafranie z boczkiem. Przekonuje was taki pomysł? 

Ogon z bobra

Kolejnym zastanawiającym przysmakiem jest ogon z bobra. Spożywano go jeszcze 300 lat temu i co ciekawe był uznawany za potrawę postną. Prawdopodobnie wynika to z obecności łusek na ogonie zwierzęcia, przez co uznawano, że mięso z bobra, podobnie jak z ryby, można jeść także w trakcie postu. Dziś bobry są pod ochroną i raczej nikt już nie próbuje przyrządzać ich ogonów na obiad. 

Ogórki z miodem

Wiedzieliście, że ogórki można wykorzystać… na deser? To dawny, kresowy zwyczaj podawania tych warzyw na słodko. Mocno schłodzone ogórki polewało się miodem lipowym.

Podobno zaraz po wojnie Kresowiacy, którzy osiedlili się w Warszawie, byli wyśmiewani przez mieszkańców stolicy z powodu jedzenia ogórków w ten sposób. Dziś praktycznie nikt ich tak nie przyrządza, choć w niektórych polskich domach przepis na ten przysmak jeszcze przetrwał.

O ogórkach jedzonych z miodem w rodzinnym domu opowiadała niegdyś pochodząca z Kresów aktorka Maria Pakulnis.

Zobacz także
Nikt inny nie robi takich zup jak babcie. Oto 3 sposoby na zasmażkę babć, pochodzące z "Kuchni Polskiej" z 1966 r.

Nikt inny nie robi takich zup, jak babcie. Oto 3 sposoby na zasmażkę babć, z „Kuchni Polskiej" z 1966 r.

Włoch spróbował ogórków małosolnych od polskiej żony: „Katastrofa”. We Włoszech takich nie jedzą

Włoch spróbował ogórków małosolnych od polskiej żony: „Katastrofa”. We Włoszech takich nie jedzą

Kiszone rydze

W Polsce kisi się głównie ogórki, natomiast grzyby przygotowuje w zalewie octowej. Jednak w polskiej kuchni są przepisy na ukiszenie rydzów.

To danie przygotowywane dawniej na południu Polski, a dokładniej w Bieszczadach, na Podhalu i w Beskidzie Niskim. Było popularne w XIX wieku, a kiszone rydze dodawano m.in. do żuru. Myślicie, że mógł być smaczny? 

Suszony twaróg

Ostatnim dziwnym daniem z polskich książek kucharskich jest suszony twaróg, który pojawił się nawet w „Panu Tadeuszu”. Dzisiaj nikt już nie pamięta sera przyrządzanego w ten sposób, choć jeszcze przed II wojną światową był on popularny wśród osób o wyższym statusie.

Źródło: culture.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy
Adobe Stock
Przepisy
Niemal wszyscy popełniają ten błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o 1 rzeczy
Chcecie zrobić naprawdę dobrą zupę ogórkową? Na pewno nie znacie tego prostego triku który sprawi, że wasza ogórkowa będzie wyjątkowa!

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik! Sposób na pyszną ogórkową Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie! Dlaczego warto podsmażyć ogórki do zupy ogórkowej? Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki! Przepis na podsmażoną ogórkową Składniki: Mięso do rosołu 4 ziemniaki Pietruszkę 2 marchewki Ćwierć selera 1 por (jasna część) 2 ząbki czosnku 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych Wodę z ogórków 50 g masła Pół szklanki śmietany 18% Łyżkę mąki Koperek Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek...