Zdarzyło się wam, że po gotowaniu ziemniaków woda w garnku ma zielonkawy kolor? To znak, że znajdowała się w nich toksyczna substancja. Sprawdźcie szczegóły.
Co oznacza zielona woda po gotowaniu ziemniaków?
Woda po ugotowanych ziemniakach zwykle ma lekko żółtawy, mętny kolor – i tak właśnie powinna wyglądać! Czasami jednak jej kolor robi się zielony, co wzbudza słuszny niepokój. Co jest tego przyczyną?
Jest to nic innego jak solanina, czyli toksyczna substancja zawarta w ziemniakach. Barwi wodę zwłaszcza wtedy, gdy gotujecie nieobrane ziemniaki, które mają zielone części.
Co to jest solanina?
Solanina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ziemniakach. Chroni je przed chorobami roślin i szkodnikami, jednak dla ludzi jest toksyczna. Do zatrucia dochodzi wówczas, gdy spożywa się surowe lub niedogotowane ziemniaki, a także niedojrzałe bulwy.
Zobacz także:
Objawy zatrucia solaniną
Do typowych objawów zatrucia solaniną należą:
- Gorączka
- Wymioty
- Biegunka
- Osłabienie
- Bóle głowy
Jak uniknąć zatrucia?
Na szczęście, solanina nie jest toksyczna po ugotowaniu. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być dojrzałe oraz pozbawione plam i kłączy. Oraz dokładnie ugotowane, ponieważ zjedzenie niedogotowanych ziemniaków, skończy się zatruciem pokarmowym! Sprawdźcie, jak bezpiecznie przygotować ziemniaki w mundurkach.
Przepis na zdrowe ziemniaki w mundurkach z tymiankiem
Do przygotowania klasycznych ziemniaków w mundurkach, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Kilogram ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- Łyżeczka suszonego tymianku
- Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- Sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki oczyśćcie szczoteczką, ale nie obierajcie ich ze skórki. Większe sztuki pokrójcie na kawałki.
- Włóżcie ziemniaki do zimnej i posolonej wody i zagotujcie. Odcedźcie po 10 minutach od zagotowania się wody.
- Ułóżcie ziemniaki na blasze do pieczenia. Posypcie tymiankiem, papryką i solą, a na koniec polejcie trzema łyżkami oliwy.
- Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez 25 minut. Smacznego!