ziemniaki
AdobeStock
Newsy

Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić

Ugotowaliście ziemniaki i woda w garnku jest zielona? Dowiedzcie się, co to oznacza.

Zdarzyło się wam, że po gotowaniu ziemniaków woda w garnku ma zielonkawy kolor? To znak, że znajdowała się w nich toksyczna substancja. Sprawdźcie szczegóły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznacza zielona woda po gotowaniu ziemniaków?

Woda po ugotowanych ziemniakach zwykle ma lekko żółtawy, mętny kolor – i tak właśnie powinna wyglądać! Czasami jednak jej kolor robi się zielony, co wzbudza słuszny niepokój. Co jest tego przyczyną?

Jest to nic innego jak solanina, czyli toksyczna substancja zawarta w ziemniakach. Barwi wodę zwłaszcza wtedy, gdy gotujecie nieobrane ziemniaki, które mają zielone części.

Co to jest solanina?

Solanina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ziemniakach. Chroni je przed chorobami roślin i szkodnikami, jednak dla ludzi jest toksyczna. Do zatrucia dochodzi wówczas, gdy spożywa się surowe lub niedogotowane ziemniaki, a także niedojrzałe bulwy.

Objawy zatrucia solaniną

Do typowych objawów zatrucia solaniną należą:

  • Gorączka
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Osłabienie
  • Bóle głowy

Jak uniknąć zatrucia?

Na szczęście, solanina nie jest toksyczna po ugotowaniu. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być dojrzałe oraz pozbawione plam i kłączy. Oraz dokładnie ugotowane, ponieważ zjedzenie niedogotowanych ziemniaków, skończy się zatruciem pokarmowym! Sprawdźcie, jak bezpiecznie przygotować ziemniaki w mundurkach.

Przepis na zdrowe ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

Do przygotowania klasycznych ziemniaków w mundurkach, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oczyśćcie szczoteczką, ale nie obierajcie ich ze skórki. Większe sztuki pokrójcie na kawałki.
  2. Włóżcie ziemniaki do zimnej i posolonej wody i zagotujcie. Odcedźcie po 10 minutach od zagotowania się wody.
  3. Ułóżcie ziemniaki na blasze do pieczenia. Posypcie tymiankiem, papryką i solą, a na koniec polejcie trzema łyżkami oliwy.
  4. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez 25 minut. Smacznego!
Ziemniaki gotujące się
Adobe Stock
Newsy
Czym grozi zjedzenie niedogotowanych ziemniaków? Uważajcie na tę substancję
Każda doświadczona gospodyni śmiało powie, że na gotowaniu ziemniaków zjadła zęby. Co, jeśli młodszym adeptom sztuki kulinariów zdarzy się błąd?

W teorii gotowanie ziemniaka jest proste jak drut. To przecież elementarz sztuki przygotowywania potraw. Staramy się cienko obrać kartofle, tak by ocalić choć trochę cennych wartości odżywczych spod ich skórki. Oczywiście najzdrowsze będą gotowane w mundurkach. Wkładamy ziemniaki bardzo ostrożnie do gotującej się już wody. Solimy albo pod koniec gotowania, albo najlepiej już po ugotowaniu ziemniaków. Czym jest solanina w ziemniakach? Gdzie można się więc wyłożyć? Właśnie zmierzamy do tego momentu. Mianowicie chodzi nam o długość gotowania kartofli. Początkujący, a także ci, którzy się mocno spieszą, mogą czasem nie dogotować bulw wystarczająco długo. Być może taki kartofel przejdzie nam przez gardło, ale skutki jedzenia takiego obiadu mogą być niewesołe. Wszyscy wiemy o tym, że jedzenie surowych ziemniaków jest groźne. Taka „degustacja” może wywołać gorączkę, ból brzucha i niestrawność. Także te już nieco podgotowane zawierają w sobie niebezpieczną solaninę. To właśnie ta substancja odpowiada za niechciane kłopoty zdrowotne. Toksyczna substancja występuje w większych ilościach także w bulwach, które zaczynają już kiełkować. Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Jedyną opcją, by uniknąć tego problemu jest dokładne ugotowanie ziemniaków. Przy tym działaniu musimy uważać, by jednocześnie nie rozgotować materiału na puree. Takie kartofle będą może bezpieczne, ale za to okropne w smaku! Łatwym sposobem na przyspieszenie gotowania ziemniaków jest po prostu pokrojenie ich w drobną kostkę. Taką metodę warto stosować zwłaszcza przy przygotowywaniu puree. Kiedy więc zniecierpliwione dzieciaki znowu zapytają was  „kiedy będzie obiad?”, po raz kolejny uczciwie i z pełnym przekonaniem będziecie mogli odpowiedzieć im:...

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...

Jak najszybciej obrać ziemniaki? Wypróbujcie ten zaskakujący trik, a zaoszczędzicie mnóstwo czasu
Adobe Stock
Newsy
Jak najszybciej obrać ziemniaki? Ten trik nie tylko przyspieszy obieranie, ale też ocali ich zdrowotne walory
Obieranie ziemniaków to żmudna praca. Nie myśleliście, że warto byłoby zaoszczędzić na tym trochę czasu?

Wiaderko z kartoflami, obok naczynie z wodą i nóż w ręce – i tak przez bitych kilkanaście minut. I to w najlepszym wypadku. Obieranie ziemniaków nie należy do ulubionych zajęć gospodyń, które mają do wykarmienia większą ilość domowników. Jak przyspieszyć obieranie ziemniaków? Pierwszą metodą, która przychodzi do głowy, by nieco przyspieszyć ten żmudny proces, jest użycie obieraczki. Jeszcze bardziej pomocne będą mechaniczne obieraczki. Pytanie jednak brzmi, czy chcecie wydawać spore sumy pieniędzy na tego typu sprzęt? Z naszej strony polecamy inne rozwiązanie. Będzie korzystne nie tylko dla waszego portfela, ale i dla waszych organizmów. W czym rzecz? W skórce ziemniaków, a także tuż pod nią znajduje się większość cennych mikroelementów i witamin. Gdy obieracie grubo kartofle, w prosty sposób pozbawiacie je tych korzystnych dla organizmu minerałów. Dlaczego warto gotować ziemniaki w mundurkach? Warto więc pomyśleć, czy czasem nie lepiej gotować ziemniaki w mundurkach? Tak, wiemy, że nie wszyscy lubią ich smak. Na to też znajdzie się sposób. Wystarczy zrobić na umytych i wyczyszczonych ziemniakach kilka nacięć nożem. Po ugotowaniu ziemniaków w mundurkach, skórka odejdzie bardzo łatwo! Tak przygotowane kartofle nadadzą się do zrobienia puree, a na następny dzień mogą posłużyć wam do kopytek, klusek śląskich czy pierogów.

Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Jak gotujecie ziemniaki? Sprawdźcie, jakich argumentów używają zwolennicy obydwu sposobów.

Gotowane ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Goszczą one praktycznie codziennie na stołach milionów Polaków. Ponieważ każdy gotuje ziemniaki prawie codziennie, każdy uważa się też za eksperta w tej dziedzinie. Okazuje się jednak, że nie wszyscy gotują ziemniaki w jednakowy sposób.  To, co przede wszystkim dzieli Polskę na pół, to fakt czy do gotowania ziemniaków trzeba używać przykrywki, czy też można to zrobić równie dobrze bez niej. Sprawdźcie, jakie są zalety i wady gotowania ziemniaków tymi sposobami i przede wszystkim: jak robić to prawidłowo. Właściwe gotowanie ziemniaków To, co przede wszystkim dzieli Polaków, to pytanie, czy gotować ziemniaki pod przykryciem czy nie. Obydwie formy będą poprawne, ale gotowanie ziemniaków bez przykrywki, będzie trochę dłużej trwało . Decydując się na gotowanie bez przykrycia, trzeba też pilnować, żeby nie dopuścić do odparowania wody i żeby ziemniaki się nie przypaliły. Gotowanie pod przykrywką trwa ok. 20 minut. Wskazówki przy gotowaniu ziemniaków Ziemniaki do gotowania powinny być mniej więcej równej wielkości. Jeśli wasze ziemniaki nie są równe, pokrójcie te większe na kawałki, by wyrównać ich wielkość. Dzięki temu będą gotowe w tym samym momencie. Pamiętajcie, by woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. W przeciwnym razie części, które będą wystawać, pozostaną niedogotowane! Sprawdźcie, czy ziemniaki są gotowe za pomocą widelca. Powinien gładko wbijać się w powierzchnię. Jak gotować ziemniaki, by traciły najmniej właściwości? Jeśli chcecie, żeby ziemniaki utraciły jak najmniej właściwości, nie obierajcie ich przed gotowaniem, a tylko oczyśćcie. Ziemniaki w mundurkach są znacznie zdrowsze. Jeśli mimo wszystko...