ziemniaki
AdobeStock
Newsy

Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić

Ugotowaliście ziemniaki i woda w garnku jest zielona? Dowiedzcie się, co to oznacza.
Katarzyna Wyborska
marzec 18, 2021

Zdarzyło się wam, że po gotowaniu ziemniaków woda w garnku ma zielonkawy kolor? To znak, że znajdowała się w nich toksyczna substancja. Sprawdźcie szczegóły.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Co oznacza zielona woda po gotowaniu ziemniaków?

Woda po ugotowanych ziemniakach zwykle ma lekko żółtawy, mętny kolor – i tak właśnie powinna wyglądać! Czasami jednak jej kolor robi się zielony, co wzbudza słuszny niepokój. Co jest tego przyczyną?

Jest to nic innego jak solanina, czyli toksyczna substancja zawarta w ziemniakach. Barwi wodę zwłaszcza wtedy, gdy gotujecie nieobrane ziemniaki, które mają zielone części.

Co to jest solanina?

Solanina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ziemniakach. Chroni je przed chorobami roślin i szkodnikami, jednak dla ludzi jest toksyczna. Do zatrucia dochodzi wówczas, gdy spożywa się surowe lub niedogotowane ziemniaki, a także niedojrzałe bulwy.

Objawy zatrucia solaniną

Do typowych objawów zatrucia solaniną należą:

  • Gorączka
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Osłabienie
  • Bóle głowy

Jak uniknąć zatrucia?

Na szczęście, solanina nie jest toksyczna po ugotowaniu. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być dojrzałe oraz pozbawione plam i kłączy. Oraz dokładnie ugotowane, ponieważ zjedzenie niedogotowanych ziemniaków, skończy się zatruciem pokarmowym! Sprawdźcie, jak bezpiecznie przygotować ziemniaki w mundurkach.

Przepis na zdrowe ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

Do przygotowania klasycznych ziemniaków w mundurkach, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oczyśćcie szczoteczką, ale nie obierajcie ich ze skórki. Większe sztuki pokrójcie na kawałki.
  2. Włóżcie ziemniaki do zimnej i posolonej wody i zagotujcie. Odcedźcie po 10 minutach od zagotowania się wody.
  3. Ułóżcie ziemniaki na blasze do pieczenia. Posypcie tymiankiem, papryką i solą, a na koniec polejcie trzema łyżkami oliwy.
  4. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez 25 minut. Smacznego!
Komentarze