Ogórki kiszone
Flickr/Mandy Johnson
Newsy

Picie wody po ogórkach kiszonych jest zbawienne dla organizmu. Wystarczy kilka łyków dziennie

Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Znacie nietypowe zastosowania wody po kiszonych ogórkach?

W Polsce kiszone ogórki to bardzo popularna przekąska. Większość z nas robi je samodzielnie w domu. Wodę z nich traktujemy jak zbędny odpad. Niesłusznie! Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie m.in. na mikroflorę jelitową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowie w kiszonych ogórkach

Ogórki kiszone to jedna ze zdrowszych przekąsek, na jakie można sobie pozwolić. Pasują do kanapek, surówek, sałatek, ale także w postaci przekąski solo. Są znane szczególnie jako dodatek do konsumpcji czystej wódki. Mało co smakuje tak, jak kieliszek alkoholu zagryziony kiszonym.

To zielone warzywo znajduje zastosowanie w większości odchudzających diet. Ze względu na swoją niską kaloryczność ogórki można pałaszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Smakują, nie obciążając równocześnie żołądka. Ogórki to także dobry wpływ na układ odpornościowy, a nawet nastrój!

Zobacz także
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze

Kiszonki, ogórki kiszone

Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 

Właściwości wody po ogórkach kiszonych

Może być to dla was zaskoczeniem, ale woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna. Sok, który powstaje w procesie kiszenia, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ma silne właściwości prozdrowotne:

  • na kaca. Najbardziej znanym zastosowaniem wody po ogórkach jest leczenie kaca. Może być najlepszym lekarstwem gdy przesadziliśmy z alkoholem. Na kacu zazwyczaj sięgamy po tłuste potrawy, które jedynie dodatkowo obciążają nasz system trawienny. Woda po ogórkach przyda się również przed kacem, jako dodatek do orzeźwiającego drinka. Wystarczy dodać do niej schłodzoną wódkę i kilka kostek lodu. 
  • po wysiłku fizycznym. Jeśli jesteście zmęczeni po intensywnym treningu, macie zakwasy, sięgnijcie po wodę z ogórków. To właśnie dzięki niej mięśnie szybciej się regenerują, dolegliwości ustępują, a powrót do ćwiczeń jest możliwy niemalże błyskawicznie. Skuteczność metody potwierdzają fani aktywności fizycznych!
  • na infekcje. Woda po ogórkach ma tyle samo właściwości co same ogórki. Sprawdzi się podczas kaszlu i chrypki. Pomoże w naturalny sposób wzmocnić organizm przy walce z nawracającymi infekcjami. Kwaśny napój jest źródłem kwasu mlekowego, wzmacniającego układ immunologiczny. 
  • na czkwawkę. Chcecie pozbyć się męczącej czkawki? Spróbujcie wody po ogórkach. 

Regularne picie wody z ogórków ma same zalety. Zapobiega odwodnieniu organizmu i pomaga pozbyć się problemów z zaparciami. Dzięki obecności witaminy B, woda po kiszonych ogórkach poprawi też wygląd skóry, włosów i paznokci. Należy pamiętać, że sok z kiszonych ogórków najlepiej pić jednak na czczo lub przed każdym posiłkiem.

Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
Wylewacie wodę po ogórkach kiszonych? Wielki błąd! Sprawdźcie, jakie są jej cenne właściwości.

Wielu z was na pewno przepada za ogórkami kiszonymi. Cudownie chrupkie i lekko kwaśne ogórki są świetną przekąską i dodatkiem do obiadu. Ale co z wodą znajdującą się w słoiku z ogórkami? Czy można ją pić? Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków kiszonych, a właściwie sok z ogórków, to wspaniałe źródło cennych witamin i minerałów. W procesie fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną organizmu oraz wzmacnia odporność. Co jeszcze znajduje się w wodzie z ogórków? Witaminy z grupy B Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Potas Żelazo Cynk Wapń Magnez Fosfor Na co pomaga woda z ogórków kiszonych? Picie wody z ogórków wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Warto ją pić na przykład po intensywnym wysiłku fizycznym ze względu na wysoką zawartość potasu i sodu, które są wydalane przez organizm w trakcie ćwiczeń. Pomoże również na odwodnienie dzięki zawartości sodu – zatrzymuje on wodę w organizmie. Ponadto woda z ogórków jest bogata w bakterie probiotyczne i poleca się je zwłaszcza osobom z nietolerancją laktozy, które nie mogą przyjmować naturalnych bakterii z jogurtów i innych produktów mlecznych. Regularne picie wody z ogórków wzmocni wasze włosy i paznokcie, a także pozwoli zapomnieć o migrenach, ponieważ reguluje ciśnienie krwi. Wodę z ogórków powinny pić także osoby, które chcą zapobiec chorobie wrzodowej żołądka i grzybicy.   Woda z ogórków kiszonych na odchudzanie Co zaskakujące, woda z ogórków kiszonych może również...

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...

Wiele osób pije ten napój dla orzeźwienia. Musicie zachować ostrożność
AdobeStock
Newsy
Wiele osób pije ten napój dla orzeźwienia. Musicie zachować ostrożność
Wokół tego popularnego napoju krążą różne mity. Wierzyliście w nie?

Gdy doskwierają upały, wiele osób zamiast po zwykłą wodę sięga po różne napoje. Orzeźwiają i przynoszą ulgę, gdy temperatura na zewnątrz jest nie do zniesienia. Jednym z chętniej przyrządzanych napojów jest klasyczna woda z cytryną. Czy na pewno jej picie jest tak dobre dla zdrowia? Sprawdźcie. Czy woda z cytryną jest zdrowa? Nie można odmówić wodzie z dodatkiem cytryny prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witaminy C, która odpowiada nie tylko za odporność organizmu, ale także uszczelnianie naczyń krwionośnych . Z tego powodu woda z cytryną jest polecana szczególnie osobom, które mają bardzo kruche naczynia krwionośne i „pajączki” na ciele oraz twarzy. Dobrze jest zacząć pić wodę z cytryną właśnie latem, by przygotować organizm na jesień i pierwsze spadki odporności spowodowane kapryśną pogodą. Często poleca się picie wody z dodatkiem cytryny na czczo, tuż po przebudzeniu. Zwolennicy tego nawyku podkreślają, że taki napój usprawnia trawienie, zmniejsza wzdęcia i zaparcia oraz pozwala pozbyć się zgagi . Czy rzeczywiście picie wody z cytryną ma same zalety? Nie do końca. Fakty i mity na temat wody z cytryną Woda z dodatkiem cytryny jest polecana tak często, że jej właściwości praktycznie obrosły już w mity i legendy. Znaliście je wszystkie? Picie wody z cytryną – fakty: Zwiększa poziom witaminy C w organizmie Jest dobrym zamiennikiem soków i słodkich napojów – jeśli nie dodacie do niej cukru, to woda z cytryną nie ma praktycznie w ogóle kalorii. Nawadnia – warto ją pić zwłaszcza w upały ze względu na dużą dawkę elektrolitów nawadniających organizm. Oczyszcza z toksyn – już samo picie dużych ilości wody pozwala sprawniej pozbywać się toksyn i złogów z organizmu. Dodanie...

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...