do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy

Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie

Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.
Hubert Rój
marzec 09, 2021

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach.

Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać.

Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście.

Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zawiera woda po gotowanych jajkach?

Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości?

Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania.

O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie.

  • Wapń
  • Fluor
  • Cynk
  • Siarka
  • Krzem
  • Żelazo

To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach.

Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny.

Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny?

Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy.

Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu.

Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak:

  • Hortensja
  • Storczyki
  • Gardenie
  • Azalie

Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki jak:

  • Paprocie
  • Cyprysy
  • Derenie
  • Pomidory
  • Kapusty
  • Fasole

Nie pozostaje więc nic innego jak stosować zarówno same skorupki, jak i wodę po gotowaniu jajek, do wzmacniania swoich roślin domowych.

Wapniowy nawóz będzie jak znalazł także wczesną wiosną, kiedy to będziecie hodowali pierwsze tegoroczne sadzonki.

Komentarze
fusy po kawie zastosowanie
Flickr
Newsy Dlaczego nie warto wyrzucać fusów po kawie i herbacie? To niesamowite do czego mogą nam się przydać
Nie wyrzucajcie fusów po porannej kawie - możecie je wykorzystać na wiele sposobów i przy okazji trochę zaoszczędzić!
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Od razu po zaparzeniu kawy i herbaty wyrzucacie fusy? Wielki błąd! Mogą się przydać do naprawdę wielu rzeczy. Ekologicznie i oszczędnie! Zamiast kupować produkty do pielęgnacji ciała, twarzy czy środki do czyszczenia, z powodzeniem można wykorzystać do tego fusy. A za zaoszczędzone pieniądze warto kupić sobie coś naprawdę wyjątkowego! Jak stosować fusy po kawie? Kawa jest ulubionym ciepłym napojem Polaków. Choć droga, jeszcze przed wojną była znacznie popularniejsza od herbaty, a w czasach niedoboru posiłkowano się kawą zbożową, która była tańsza. Można pić kawę ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną, choć ta ostatnia ma najmniej zwolenników. Większość preferuje kawę parzoną, po której zostają fusy – nie ma sensu ich wyrzucać! Poniżej zebraliśmy dla was ich ciekawe zastosowania. Na insekty – muchy i mrówki to prawdziwa zmora nawet w najczystszych domach. Można temu zapobiec rozkładając w kuchni i różnych zakamarkach domu miseczki lub talerzyki z wysypanymi fusami kawy. Zapach będzie odstraszał owady! Do mycia naczyń – zawinięte w gazę fusy do kawy świetnie sprawdzą się jako zmywak do szorowania garnków z zaschniętego tłuszczu. Peeling do ciała – furorę robi naturalny peeling do ciała z fusów kawy! Wystarczy dodać do nich oliwę, trochę cukru, wymieszać i zrobić nim masaż ciała podczas kąpieli. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza krążenie, dzięki czemu skóra jest bardziej jędrna. Pomaga też w walce z cellulitem! Ostrożnie jednak, jeżeli macie kruche naczynka – wówczas powinniście zachować szczególną ostrożność. Zastosowanie fusów po herbacie Jeżeli myśleliście, że fusy po herbacie służą tylko do wróżb, to jesteście w błędzie! Można ich użyć na wiele sposobów: Okład pod oczy – na...

Przeczytaj
pilne
Newsy GIS bije na alarm. Masz w domu te jajka? Natychmiast wyrzuć je do kosza
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych ściółkowych sprzedawanych w supermarkecie Stokrotka. Okazuje się, że zarówno na powierzchni skorupek, jak i w samej treści produktu, znajdują się groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli w partii jaj ściółkowych. Produkt pochodzący z fermy w Radzanowie i dostarczony przez firmę Polskie Fermy, w ostatnich dniach można było kupić w supermarkecie Stokrotka. W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj (…) zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w komunikacie zamieszczonym w czwartek na stronie GIS. Pałeczki Salmonelli są bardzo groźne dla zdrowia Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten rodzaj bakterii. Można do nich zaliczyć między innymi gorączkę, silne bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty.  Nawet jeśli objawy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie różni się od zwykłego zatrucia również tym, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych. Felerne jajka można zwrócić Wszyscy klienci, którzy w ostatnich dniach zakupili produkt w Stokrotce, mogą dokonać jego zwrotu, nawet jeśli części jajek już brakuje. Przedtem należy jednak upewnić się, że to właśnie w wasze ręce trafiła felerna partia.  Jej numer to 21.12.2020.O8, termin przydatności do spożycia to 21.12.2020 z kolei kod na skorupkach powinien być następujący 2PL 14131317. Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu)...

Przeczytaj
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj
biszkopt
Adobe Stock
Newsy Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Dzięki tym poradom uda się zawsze
Jego zrobienie nie zawsze jest łatwe, ale warto nauczyć się kilku sztuczek, które sprawiają, że wychodzi miękki i delikatny.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem. Idealny biszkopt Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu. Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta. Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek. Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu. Jak długo piec biszkopt? Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na...

Przeczytaj