do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy

Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie

Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach. Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać.

Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście. Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zawiera woda po gotowanych jajkach?

Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości? Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania.

O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie.

  • Wapń
  • Fluor
  • Cynk
  • Siarka
  • Krzem
  • Żelazo

To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach.

Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny.

Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny?

Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy. Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu.

Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak:

  • Hortensja
  • Storczyki
  • Gardenie
  • Azalie

Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki jak:

  • Paprocie
  • Cyprysy
  • Derenie
  • Pomidory
  • Kapusty
  • Fasole

Nie pozostaje więc nic innego jak stosować zarówno same skorupki, jak i wodę po gotowaniu jajek, do wzmacniania swoich roślin domowych. Wapniowy nawóz będzie jak znalazł także wczesną wiosną, kiedy to będziecie hodowali pierwsze tegoroczne sadzonki.

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 
Niemal w każdym domu jajka są codziennym składnikiem posiłków. Dlatego produkcja odpadów po nich jest bardzo duża. Zamiast wyrzucać skorupki do kosza, wykorzystajcie je jako naturalny nawóz wapniowy. Zobaczycie, że wasze rośliny będą rosły jak szalone.

Skorupki z jajek to nieocenione źródło wapnia. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka sproszkowanych skorupek dostarcza od 800 do 1000 miligramów tego pierwiastka. W ich składzie znajduje się również cynk, fluor, siarka i krzem. Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału. Zobaczcie, jak można użyć skorupek w waszym ogródku.   Jakie rośliny lubią nawóz ze skorupek?  Nawóz taki nadaje się doskonale do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i doniczkowych Jest całkowicie naturalny, a jego przygotowanie - banalnie proste.   Jeżeli na swojej działce macie rośliny, które lubią dużo wapnia w glebie, to ten nawóz będzie wprost idealny. Z roślin ozdobnych jest to np. lawenda, oleander, tulipany, piwonie, czarny bez. Z warzyw będą to m.in. ogórki, cukinie, kapusta czy fasola.  Unikajcie natomiast stosowania nawozu ze skorupek jajek do roślin, które preferują kwaśną glebę, takich jak: borówka amerykańska, wrzosy, różaneczniki, azalie, paprocie lub storczyki.  Jak przygotować naturalny nawóz wapniowy?  Sposób 1  Skorupki jajek należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. W ogrodzie będzie to świetny sposób na ślimaki, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek. Dlatego warto je rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki. W taki sam sposób możecie to robić również pod roślinami doniczkowymi w waszym domu.   Sposób 2  Drugi sposób polega na wysuszeniu skorupek jajek i zmieleniu ich na drobny proszek. Możecie stosować go, wysypując bezpośrednio wokół rośliny lub mieszając z ziemią do sadzenia roślin. Ten sposób szczególnie polubią rośliny doniczkowe.   Sposób 3  Kolejną...

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą
GIS ostrzega: partia jaj została skażona salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie!

Jeśli kupiliście niedawno jajka, sprawdźcie koniecznie, czy nie pochodzą z partii skażonej salmonellą. Zjedzenie takich jajek może doprowadzić do rozwinięcia salmonellozy! Szczegóły sprawdzicie poniżej. Jajka skażone salmonellą Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jajek, których skorupki zostały skażone Salmonellą. Komunikat wydany na oficjalnej stornie GISu brzmi tak:   Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Skażona partia jaj Jaja, na których wykryto pałeczki salmonelli pochodzą z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Poniżej publikujemy znajdujące się na stronie www.gov.pl szczegółowe informacje na temat skażonych jaj: Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901   Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301 Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901   Produkt – Jaja świeże,...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...