Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę starą ludową sztuczkę?
Własne
Newsy

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę ludową sztuczkę?

O tym, że czosnek ma wiele zalet, wiedzą wszyscy. Ale czy słyszeliście o takim zastosowaniu tego niezwykłego warzywa?

Czosnek nie jest warzywem takim jak każde inne. Wszyscy znają jego naturalne właściwości antybiotyczne, przeciwgrypowe i bakteriobójcze. Nieprzypadkowo to właśnie czosnek jako warzywo o jednym z najsilniejszych zapachów był w zamierzchłych czasach uznawany nawet za środek odstraszający złe duchy…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego babcie wkładały czosnek pod poduszkę przed snem?

Walkę z wampirami za pomocą czosnku trzeba ostatecznie włożyć między bajki. Skupmy się na bardziej praktycznych zaletach tego warzywa. Być może część z was pamięta stary sposób babć i dziadków na problemy z zasypianiem, czyli wkładanie pod poduszkę rozgniecionego czosnku?

Ten niezwykły ludowy trik mógł działać tylko pod jednym warunkiem – konieczne było rozgniecenie czosnku przed położeniem się do snu. Naruszona skórka pozwalała na uwolnienie czosnkowych olejków eterycznych w powietrze, a w rezultacie spokojny sen.

Patent z wkładaniem czosnku pod poduszkę nie został poddany sprawdzianowi w postaci badań naukowych. Tym niemniej osoby, które próbowały tego triku, są święcie przekonane, że silny czosnkowy zapach rzeczywiście pomaga w zasypianiu.

Jak działa na sen zapach czosnku?

Zastanówmy się więc, co realnie może powodować takie, a nie inne działanie, ostrego przecież, zapachu czosnku w kontekście zasypiania.  Krótkie „śledztwo” podpowiada, że nasenne działanie czosnku ma związek z wydzielaniem się po uszkodzeniu struktury warzywa allicyny – siarkoorganicznego związku chemicznego.

Przypuszczalne zalety wkładania czosnku pod poduszkę:

  • Działanie uspokajające allicyny
  • Obniżenie ciśnienia przez allicynę
  • Odblokowywanie zatkanej podczas snu jamy nosowej dzięki intensywnemu zapachowi allicyny

Pomysł naszych przodków z pewnością może dla wielu brzmieć niedorzecznie, ale jak widać nie jest oparty wyłącznie na przesądach, a bardziej na realnych skutkach, które wypraktykowała przez lata medycyna naturalna.

Zdziwienie sceptyków będzie jeszcze mniejsze, kiedy dodamy, że wyciąg z czosnku dodawany jest do wielu środków uspakajających i nasennych. Zamiast przepłacać za kapsułki prosto z laboratorium, lepiej wypróbować sprawdzone ludowe sposoby.

czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Wpływ pracy zdalnej na sen
Damir Spanic
Zdrowie
Ten nawyk rujnuje twoje zdrowie! DRAMATYCZNY apel lekarzy!
Nowe badania snu wskazały, że codzienna praca w domu może zrujnować sen. Wyniki uczestników pomiaru monitorowano przed kwarantanną i 40 dni po kwarantannie. Czy możemy się z nich czegoś nauczyć?

Wybuch pandemii wywrócił do góry nogami wiele aktywności. Główną zmianę odnotowała przestrzeń pracy, powodowana piętrzącymi się obostrzeniami. Niektóre firmy zawiesiły działalność, a wiele ludzi zostało zmuszonych do przeniesienia swoich obowiązków z biura do domu. O ile pomysł ten wydawał się niektórym na rękę, o tyle badania dotyczące snu wykazują, że rutyna przed komputerem może zaburzyć procesy nocnej regeneracji. Praca bez limitu Journal of Translational Medicine  opublikowało badanie z którego w klarowny sposób wynika, że specyficzna zmiana naszego stylu życia w znacznym stopniu wpłynęła na powszechne przyzwyczajenia dotyczące snu. Mierzono zmiany senne, czas zasypiania, jakość snu oraz  senność uczestników w ciągu dnia. W badaniu wzięło udział 121 mężczyzn i kobiet w wieku od 18 do 65 lat. Obiektem monitorowania był cały cykl snu, nawyki przed rozpoczęciem kwarantanny, jak i 40 dni po jej zakończeniu. Badacze okazali się zgodni co do jednego - po kwarantannie jakość snu uległa pogorszeniu. Tytuł badania   „Czy Sars-Cov-2 zagraża naszym snom? Wpływ kwarantanny na jakość snu i wskaźnik masy ciała ”  zaakcentował też relację łączącą kwarantannę ze zmianą na gorsze w obszarze wyraźnych zaburzeń snu. Wpływ pracy zdalnej na sen. Naukowcy nie mają wątpliwości Trudno dyskutować z efektem badań naukowców z Journal of Translational Medicine. Wskaźniki także mówią same za siebie. Praca w domu, korzystanie z inteligentnych urządzeń i brak ram czasowych, które wyznaczają początek i koniec - nie służą ani wykonanej pracy, ani tym bardziej - pracownikom. Uczestnicy byli mniej aktywni fizycznie podczas kwarantanny i mieli tendencję do dokonywania...

kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy
Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka
Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry . Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć.  Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości. Cenne właściwości kiszonego czosnku Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.  Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność . Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty.  Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem . Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe , zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu.  Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste! Przepis na kiszony czosnek Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij...

mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie
Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...