Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie
AdobeStock
Newsy

Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie

Jak wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach? Nie wylewajcie jej. Może wam się jeszcze do czegoś przydać.

Większość osób zwykle wylewa wodę po ugotowanych ziemniakach. To błąd. Czy wiecie, jak wiele ma ona zastosowań? Oto, do czego możecie jej użyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach?

Woda po ugotowanych ziemniakach (nazywana również wodą ziemniaczaną) to nic innego, jak woda, która pozostaje w garnku po ugotowaniu ziemniaków. Jest ona pełna skrobi i o wiele gęstsza niż zwykła woda i ma w sobie małe kawałki ziemniaków.

Woda po gotowanych ziemniakach ma szereg ciekawych właściwości. Kiedy następnym razem ugotujecie ziemniaki, nie wylewajcie wody. Do czego można ją jeszcze wykorzystać?

  • Lśniące sztućce. Chcecie przywrócić swoim sztućcom dawny blask? Wystarczy, że włożycie je na 15 minut do wody, w której gotowaliście ziemniaki. Na koniec sztućce należy umyć zimną wodą i wysuszyć.
  • Chleb ziemniaczany. Jeśli planujecie upiec chleb ziemniaczany, przygotujcie sobie trochę wody po ugotowanych ziemniakach. Woda ta doda waszemu wypiekowi odpowiedniej konsystencji, utrzyma wilgoć w chlebie i zapewni mu dodatkowego smaku, w przeciwieństwie do zwykłej wody. Wasz chleb zyska też więcej składników odżywczych.
  • Puszyste ziemniaki do obiadu. Chcecie, żeby wasze tłuczone ziemniaki były bardziej puszyste? Dodajcie podczas ubijania trochę wody po ugotowanych ziemniakach.
Zobacz także
ziemniaki

Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić

do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?

Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie

  • Możecie jej też użyć do przygotowania sosu bez dodawania innych zagęszczaczy, takich jak mąka. Wlejcie gorącą wodę ziemniaczaną na patelnię, na której smażyliście mięso, podgrzejcie ją i doprawcie.
  • Możecie także zagęścić nią bulion, zupę lub gulasz.
  • Niektórzy używają wody ziemniaczanej do podlewania roślin lub nawilżania suchej karmy dla zwierząt.

Korzyści zdrowotne wody ziemniaczanej

Woda ziemniaczana jest pełna składników odżywczych pochodzących z samych ziemniaków, takich jak: witaminy B i C, potas, błonnik, karotenoidy i flawonoidy, które są uważane za promujące dobry ogólny stan zdrowia.

Taka woda może między innymi pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poprawić funkcjonowanie mózgu i zdrowie układu nerwowego, a także zmniejszyć stan zapalny i pomóc w trawieniu.

Źródło: domowe-sposoby.pl

Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy
Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić
Ugotowaliście ziemniaki i woda w garnku jest zielona? Dowiedzcie się, co to oznacza.

Zdarzyło się wam, że po gotowaniu ziemniaków woda w garnku ma zielonkawy kolor? To znak, że znajdowała się w nich toksyczna substancja. Sprawdźcie szczegóły. Co oznacza zielona woda po gotowaniu ziemniaków? Woda po ugotowanych ziemniakach zwykle ma lekko żółtawy, mętny kolor – i tak właśnie powinna wyglądać! Czasami jednak jej kolor robi się zielony , co wzbudza słuszny niepokój. Co jest tego przyczyną? Jest to nic innego jak  solanina , czyli toksyczna substancja zawarta w ziemniakach. Barwi wodę zwłaszcza wtedy, gdy gotujecie nieobrane ziemniaki, które mają zielone części. Co to jest solanina? Solanina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ziemniakach. Chroni je przed chorobami roślin i szkodnikami, jednak dla ludzi jest toksyczna . Do zatrucia dochodzi wówczas, gdy spożywa się surowe lub niedogotowane ziemniaki, a także niedojrzałe bulwy. Objawy zatrucia solaniną Do typowych objawów zatrucia solaniną należą: Gorączka Wymioty Biegunka Osłabienie Bóle głowy Jak uniknąć zatrucia? Na szczęście, solanina nie jest toksyczna po ugotowaniu. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być dojrzałe oraz pozbawione plam i kłączy . Oraz dokładnie ugotowane, ponieważ zjedzenie niedogotowanych ziemniaków, skończy się zatruciem pokarmowym! Sprawdźcie, jak bezpiecznie przygotować ziemniaki w mundurkach. Przepis na zdrowe ziemniaki w mundurkach z tymiankiem Do przygotowania klasycznych ziemniaków w mundurkach, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 3 łyżki oliwy Łyżeczka suszonego tymianku Łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sól Przygotowanie: Ziemniaki oczyśćcie szczoteczką, ale nie obierajcie ich ze skórki....

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
Na ziemniakach wychowała się większość dorosłych Polaków. Jednak wiedza o kartoflach i świadomość tego, co się je jest w naszym kraju bardzo mizerna. Oto ściągawka dla tych, którzy chcą wiedzieć o tych bulwach trochę więcej.

Co tu dużo mówić. Niestety większość z nas nadal ma dość mgliste pojęcie o odmianach ziemniaka i ich przeznaczeniu. Przyczyn takich zaniedbań nie należy jednak szukać po stronie konsumentów ziemniaków, a w zupełnie innym miejscu. Powodem braków w kartoflanej edukacji Polaków jest po prostu wciąż słabo rozwinięty rynek ziemniaków w Polsce. Rozwijająca się w naszym kraju gospodarka rynkowa powoli zmienia ten stan rzeczy. Na targowiskach i bazarach coraz częściej można dostrzec specjalne stanowiska, na których handluje się różnymi rodzajami ziemniaków. Także osiedlowe warzywniaki coraz częściej oferują swoim klientom szerszy wachlarz ziemniaczanych odmian. Nadal kiepsko sytuacja wygląda w supermarketach i sklepach spożywczych. Tam zwykle kupujący są z góry skazani na jeden rodzaj ziemniaka. Czym różnią się poszczególne typy ziemniaków? A ziemniak ziemniakowi nierówny. Odmiany kartofli z grubsza dzielą się na trzy kategorię. Są one oznaczone literami alfabetu. Typ A – sałatkowy. Charakteryzują się niską zawartością suchej masy, mają dość zwięzły miąższ, podczas gotowania trudno je rozgotować, po ugotowaniu łatwo się kroją. Najlepiej nadają się – tak jak wskazuje nazwa – na sałatki, a także do przygotowania ziemniaków w mundurkach. Ponadto warto wybierać je np. do placków ziemniaczanych. Popularne odmiany: Denar, Ditta, Vinetta Typ B – użytkowy. Mają zwięzłą konsystencję, lekko wilgotny i mączysty miąższ, łatwiej rozgotowują się niż ziemniaki typu A. Nadają się na puree, do obiadu, na frytki i na placki ziemniaczane, pierogi. Są najbezpieczniejszym wyborem – nadadzą się do większości kulinarnych zadań. Popularne odmiany: Irga, Irys, Sante Typ C – mączysty...