Włóżcie rajstopy do zamrażarki i zobaczcie, co się stanie. Dzięki temu sporo zaoszczędzicie
AdobeStock
Newsy

Włóżcie rajstopy do zamrażarki i zobaczcie, co się stanie. Dzięki temu sporo zaoszczędzicie

Pomysł na włożenie rajstop do zamrażalnika brzmi dziwnie? Sprawdźcie, dlaczego warto to robić.

Czasy mało trwałych rajstop, które starano się ręcznie naprawić słusznie minęły, choć i dziś wiele kobiet narzeka na tę rwącą się część garderoby. Choć dziś rajstopy są znacznie wygodniejsze, to niestety nadal łatwo się niszczą - wystarczy przypadkowo zahaczyć o coś nogą i nieszczęście gotowe.

Jeśli „oczka” w rajstopach to wasza zmora i na wielkie wyjścia bierzecie ze sobą drugą parę rajstop na wszelki wypadek, to koniecznie musicie poznać sztuczkę z zamrażarką. Zobaczcie, na czym to polega. 

Trik z zamrażarką na rajstopy

Wpadlibyście na to, że to właśnie zamrażarka może sprawić, że rajstopy będą dosłownie nie do zdarcia? Sztuczka wychodzi najlepiej na nowych rajstopach, które są trwalsze od tych, które już macie w szufladzie.

Należy je najpierw wyprać - najlepiej ręcznie lub w pralce, na trybie dla delikatnych ubrań i bez wirowania. Następnie odciśnijcie rajstopy z wody i włóżcie je do plastikowego woreczka. To może być zwykła torebka foliowa lub woreczek strunowy.

Tak zapakowane rajstopy włóżcie do zamrażarki na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je, zostawcie w temperaturze pokojowej i poczekajcie, aż wyschną. I gotowe! Dzięki tej nietypowej sztuczce rajstopy będą trwalsze i mniej podatne na powstawanie „oczek”, czyli dziur.

Zobacz także
Moneta w zamrażarce

Zostaw monetę w zamrażarce. Trik może sprawić, że wiele zyskasz. Niewiarygodne!  

folia spożywcza w zamrażalniku

Najlepszy trik jaki kiedykolwiek poznacie - włóżcie folię spożywczą do zamrażarki. Efekt zwala z nóg

Inne nietypowe zastosowania zamrażalnika 

Jeżeli rajstopy w zamrażarce brzmią dla was dziwnie, to poczekajcie, aż poznacie inne, dziwne zastosowania tego urządzenia. Okazuje się ono bardzo przydatne w ratowaniu garderoby! Sprawdźcie sami:

  • guma do żucia na ubraniach - pewnie nie raz wam albo waszym dzieciom zdarzyło się usiąść na krześle, do którego ktoś przykleił gumę do żucia. Spokojnie - spodnie da się jeszcze uratować. Wystarczy, że włożycie je do zamrażarki na całą noc. Po tym czasie guma będzie się kruszyć i da się ją łatwo usunąć. 

  • brzydki zapach butów - to trik znany wśród sportowców. Często i intensywnie używane obuwie sportowe ma charakterystyczny zapach, który może być trudny do usunięcia. Ale od czego jest zamrażarka... Buty zapakowane w plastikową torbę należy włożyć do zamrażalnika i wyjąć po kilku godzinach. Niska temperatura zneutralizuje wszystkie brzydkie zapachy.  

  • ciasne buty - zamrażarka pomoże też rozciągnąć zbyt ciasne buty. Wlejcie wodę do bardzo szczelnej torebki plastikowej, wsadźcie ją do butów i włóżcie je do zamrażarki. Pod wpływem niskiej temperatury woda zwiększy swoją objętość i rozciągnie buty. 

Źródło: porady.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

W warzywniakach w PRL sprzedawano gumę do żucia. Zostawała po niej historyjka. Pamiętacie co to za guma?
Adobe Stock
Newsy
W PRL sprzedawano gumę do żucia z historyjkami. Pamiętacie jej nazwę? Nie uwierzycie, ile teraz kosztuje
Białe kostki z rowkami, miały obłędny zapach i smak. Zawinięte były w kolorowy papierek z historyjką z jednej strony i kaczorem Donaldem z drugiej. To „donaldówy”.

W warzywniakach i kioskach Ruch można było dostać dwa rodzaje łakoci. Jedyne, których nie brakowało w PRL-u, w czasach, gdy ciężko było kupić inne, atrakcyjne słodycze. To były gumy do żucia. Jedne, to kolorowe kulki sprzedawane w podłużnych rynienkach, drugie, to kultowe dziś „donaldówy”. Mowa o owocowych, balonowych gumach do życia z historyjkami, za którymi przepadały dzieci. Skąd pochodzą radosne, kolorowe, pachnące gumy Donald? Początki gumy Donald sięgają 1948 roku, czasów powojennych. Holenderscy bracia Jules i Robert Markusowie, oglądając filmy wojenne, których w tych czasach powstawało mnóstwo, zauważyli, że alianccy żołnierze częściej żuli gumę niż rosyjscy żołnierze palili papierosy. Zaczęli więc produkować smakołyki do żucia w swojej wytwórni Maple Leaf, w Amsterdamie. W latach 70. firmę kupił amerykański koncern General Foods, a produkowane przez braci gumy do żucia zaczęły przeżywać rozkwit. W tym samym czasie nowy właściciel kupił od Disneya licencję na uwielbianą przez amerykańskie dzieci Myszkę Miki i jej przyjaciół, a jeden z nich – Donald stał się twarzą nowej odsłony gum do żucia. Do gum zaczęły być dołączane historyjki obrazkowe przedstawiające przygody Myszki miki, Donalda i ich paczki przyjaciół. Guma Donald – powiew zachodu dla dzieci żyjących w PRL W gumach Donald wszystko było wyjątkowe. Kostka była opakowana w bardzo kolorowy papierek co w czasach, gdy nawet Świat Młodych był jeszcze czarno – biały nie było częste. Papierek był doskonałej jakości, błyszczący, kolorowy, nie przecierał się, co nie było bez znaczenia, gdy się zbierało historyjki, wielokrotnie je wyjmowało, przeglądało czy dokonywało wymiany na inne z kolegami. Historyjki były ciekawe i zabawne, każda miała jakąś puentę. Guma nie kosztowała dużo, było na nią stać większość rodziców....

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia
Jej czerwone, żółte i zielone strąki pełne witamin i minerałów, królują jesienią na straganach. Pokazujemy prosty trik, jak po mistrzowsku kroić paprykę.

Niektórzy nakrajają ją wzdłuż i po przełamaniu na dwie połówki z każdej odrywają gniazdo nasienne z kawałkami miąższu. Inni kroją na plastry, a gdy dochodzą do nasion, też pozbywają się ich z fragmentami cennego warzywa . O tym jak prawidłowo kroić paprykę żeby usunąć jedynie ogonek i nasiona, bez wyrzucania miąższu, opowiedział Jasiek Kuroń i zademonstrował ten sposób na filmie. Okazuje się, że to takie proste! Kucharski trik na pokrojenie strąka papryki Kucharz słusznie stwierdził, że ten prosty sposób na krojenie papryki wcale nie jest oczywisty i postanowił zademonstrować sztuczkę. Dziś szybciutki filmik z patentem na paprykę . Jak ją kroić? Jak się pozbyć nasion i ogonka, żeby nie wyrzucać cennej części warzywa? 😀 Patent jest prosty, ale jak się okazuje często nieoczywisty. Podrzucam Wam ku pamięci 😀🌶🫑🌶. Celebryta proponuje zacząć krojenie od odcięcia górnej części warzywa z ogonkiem i wyciągnięcia z naciętego kapelusza z ogonkiem i gniazdem nasiennym. Następnie z samego kapelusza wyciska ogonek, po prostu naciskając na niego palcami. Dzięki temu prostemu sposobowi usunięty zostaje sam ogonek, bez otaczającego go miąższu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Inne kucharskie triki ułatwiające pracę w kuchni Chcecie łatwo obrać cytrusy ? Włóżcie je na chwilę do mikrofalówki. Po tym zabiegu skórka będzie odchodzić sama. Chcecie łatwo wydrążyć warzywa? Użyjcie do tego łyżki do lodów. Miąższ z cukinii , bakłażana czy...