Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik

Ryż świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale może mieć szereg innych zastosowań. Ten patent z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przygotowując obiad często zamiennie stosuje się ziemniaki z makaronem, kaszą bądź ryżem. To świetne źródło węglowodanów, które są bardzo istotne w codziennej diecie. Sypkie produkty można przygotować na wiele sposobów, co czyni je idealnie uniwersalnym składnikiem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Popularny ryż

Jednym z popularniejszych produktów spożywczych na całym świecie jest ryż. To najczęściej spożywany składnik, tuż obok pieczywa. Jego uprawa jest dość specyficzna i wymaga sporej wilgotności. Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za tym produktem. Jest nie tylko pożywny, ale również zdrowy.  

Zobacz także
 Parują wam okulary? Przetrzyjcie szkła tym rozkrojonym warzywem

Parują wam okulary? Przetrzyjcie szkła tym rozkrojonym warzywem

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie

Rodzaje ryżu

W sklepie na półkach można spotkać się z szeregiem różnorodnych produktów. Ryż wyróżnia się między innymi na podstawie długości ziarna. Dzieli się je na:

  • krótkoziarnisty,
  • średnioziarnisty,
  • długoziarnisty.

Dany produkt jest również klasyfikowany poprzez stopień oczyszczenia. Najpopularniejszym i najbardziej pożądanym rodzajem jest jednak ryż biały. Jednakże można także wyróżnić brązowy czy paraboliczny. Wybór odpowiedniego produktu zależy od przyrządzanej potrawy oraz indywidualnego smaku. 

Potrawy z udziałem ryżu

Ryż jest świetnym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza w codziennej diecie. Jego smak jest wyjątkowy, co podkreślają również przygotowane z nim dania. Ryż idealnie sprawdza się w takich potrawach jak:

  • gołąbki,
  • risotto z warzywami,
  • chilli con carne,
  • ryż smażony z kurczakiem i warzywami,
  • ryż gotowany na mleku z prażonym jabłkiem,
  • zapiekane papryki faszerowane mięsem i ryżem,
  • czy sticky rice z mango.

Ryż to dość uniwersalny produkt, dlatego też może być wykorzystany do dań wytrawnych, jak i na słodko.

Ryż jako świetny pochłaniacz zapachu 

O tym, że ryż posiada świetne zdolności do pochłaniania zapachów czy wilgoci wiadomo nie od dziś. Świetnie sprawdzi się jako odświeżacz do szafy. To idealny patent na pozbycie się również niechcianych lokatorów w postaci moli. Wystarczy torebkę ryżu przesypać do miseczki i dodać do niego wybrany olejek. Naczynie należy zabezpieczyć gazą, a później wstawić do szafy. To gwarancja pozbycia się wilgoci, insektów, a jednocześnie wprowadzenie przyjemnego zapachu.
 

Czytaj także:

Włóżcie woreczek ryżu do lodówki, a już zawsze będziecie go tam trzymać
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie woreczek ryżu do lodówki, a już zawsze będziecie go tam trzymać
Woreczki z ryżem można przechowywać w temperaturze pokojowej, po co więc wkładać je do lodówki? Wyjaśniamy, co się dzieje z ziarenkami, gdy trafią na wilgoć.

Suchy ryż nie nadaje się do jedzenia. Jest twardy, chrzęści na zębach i najprawdopodobniej zjedzenie go w takiej formie wywoła ból brzucha. Jednak ryż zanurzony w wodzie, całkowicie się zmienia. Ziarenka pęcznieją i miękną. Ten proces obserwujemy, np. gotując ryż na obiad. Ziarenka ryżu zachowują się w kontakcie z wodą zawsze tak samo. Do czego zatem można je wykorzystać?  Praktyczny eksperyment z ryżem w lodówce Zróbcie prosty eksperyment: włóżcie do lodówki 2-3 woreczki surowego ryżu. Ułóżcie każdy z nich na osobnej półce i obserwujcie, jak wilgoć odkładająca się na ściankach urządzenia, zacznie się przenosić do ziarenek ryżu. Po czym poznacie, że wilgoć przeniosła się z jednego miejsca do drugiego? Tylna ścianka lodówki będzie bardziej sucha, za to torebki ryżu spęcznieją jak przy gotowaniu. Wykonując ten test pamiętajcie o 2-ch rzeczach: Razem z wilgocią do ziaren ryżu przenikną także nieprzyjemne zapachy, usuniecie więc je przy okazji z lodówki. Gdy torebki ryżu spęcznieją, trzeba je wymienić na nowe. Nawodniony ryż nie będzie przyjmował więcej wody, a pozostawiony na miejscu, zacznie pleśnieć. Dlaczego surowy ryż pochłania wilgoć z lodówki? To zwykły proces, z pogranicza chemii i fizyki, który naturalnie występuje w przyrodzie. Cząsteczki jednej substancji - wilgoci, przenoszą się i wnikają do drugiej - suchego ryżu. Nie tylko ryż dobrze absorbuje wilgoć. Inne, naturalne pochłaniacze wilgoci, to soda i zwykła sól. Chcąc usunąć wilgoć i nieprzyjemne zapachy z lodówki, można też do niej włożyć czystą, suchą gąbkę kuchenną. Gąbka podobnie jak ryż usunie nadmiar wilgoci i brzydki zapach. Inne wykorzystanie surowego ryżu Właściwość absorpcji wilgoci przez suche...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawidłowe ugotowanie kaszy jest poważnym przedsięwzięciem. Źle ugotowana będzie niestety niesmaczna i zbita w bryły. Aby uniknąć takiej wpadki, należy pamiętać o pewnym patencie!

Węglowodany to część składników odżywczych w dobrze zbilansowanej diecie. Są głównym paliwem do energii, dlatego nie może zabraknąć ich w jadłospisie. By ich wyborze warto zwrócić uwagę na wartościowość takich produktów. Idealnie sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, ryż czy kasza. Trzy ostatnie idealnie pasują do obiadowych propozycji.  Rodzaje kasz w sprzedaży Rodzaje kasz, jakie są dostępne w sprzedaży, jest dość szeroki. Można wybierać w zależności od potrzeb i smaku. Każda z nich wyróżnia się pewnymi aspektami, jak i również walorami aromatycznymi. Mimo to wszystkie bez wyjątku są zdrowe oraz zalecane do włączenia do codziennej diety. Wśród dostępnych na rynku kasz można wyróżnić, takie jak: kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza kuskus, kasza owsiana, kasza bulgur, czy kasza manna. Wszystkie posiadają odpowiednie właściwości przysługujące się organizmowi. Ponadto stanowią świetne źródło węglowodanów w diecie, dzięki czemu dają sporą ilość energii do działania. Kasza w woreczku czy solo  Wiele osób często ma problem z właściwym ugotowaniem kaszy, by była idealnie sypka. Aby uniknąć wpadki, wówczas decydują się na gotowanie produktu już poporcjowanego w woreczkach. Taki wybór ciągnie ze sobą wiele negatywnych aspektów, gdyż poddawanie wysokiej temperaturze plastiku udziela jedzeniu chemicznych związków, które szkodzą zdrowiu. Zdecydowanie bardziej zaleca się przygotowywanie takich składników solo. Wtedy można odmierzyć dokładną ilość kaszy i jednocześnie uniknąć marnowania jedzenia, jakiego się nie zjadło.  Poprawne gotowanie kaszy Często gotowanie kaszy solo bez woreczka producenta kończy się niesmacznym produktem i grudkami,...

Szklanka ryżu do szafy
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie szklankę ryżu do szafy - to, co się stanie, totalnie was zaskoczy
Wilgoć, nieprzyjemny zapach, stęchlizna w szafie – z tym wszystkim czasem trudno się uporać. Mamy na to sposób. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po jeden składnik.

Tego rodzaju problemy często spotykają nas, gdy dość rzadko zaglądamy do danej szafy. Płaszcze, kurtki i kożuchy szybko przechodzą wtedy nieprzyjemnym zapachem. Zwykle w takich sytuacjach nie mamy wyjścia. Żeby przywrócić ubraniom odpowiedni zapach, należy je wyprać. Znane powiedzenie mówi: trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Tak samo będzie w przypadku rzadko otwieranych szaf z ubraniami. Czym zastąpić drogie pochłaniacze wilgoci? Zamiast wydawać majątek na drogie zawieszki, odświeżacze powietrza i inne substancje chemiczne, lepiej zajrzeć do kuchni. Czy macie w swoich szafkach zapas ryżu? Jeżeli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na zawsze rozwiązać problem stęchlizny w szafach. Wystarczy wsypać ziarna do szklanki i wstawić do szafy. Co przyniesie nam taki zabieg? Suchy ryż doskonale będzie pochłaniał nadmiar pary wodnej z zamkniętego mebla. Dlaczego warto użyć ryżu jako pochłaniacza wilgoci? Nieugotowany ryż świetnie wchłania wilgoć i chroni przed pleśnią. By uzyskać podobny efekt jak w aromatyzowanych odświeżaczach powietrza, potrzebujemy jeszcze jednego składnika. Do naszego ryżu możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. eukaliptusowego lub miętowego – dzięki temu nasza odzież nie tylko nie będzie nieprzyjemnie pachniała, ale także będzie miała piękny zapach. Ryż to więc tani, ale i ekologiczny zamiennik dla drogich odświeżaczy powietrza, do których wyprodukowania potrzeba wielu sztucznych, często groźnych dla środowiska składników.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie. Sałatka z tuńczykiem Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie.  Jak wybrać tuńczyka? Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Składniki: 150 g surowego ryżu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane...