Przygotowując obiad często zamiennie stosuje się ziemniaki z makaronem, kaszą bądź ryżem. To świetne źródło węglowodanów, które są bardzo istotne w codziennej diecie. Sypkie produkty można przygotować na wiele sposobów, co czyni je idealnie uniwersalnym składnikiem. 

Popularny ryż

Jednym z popularniejszych produktów spożywczych na całym świecie jest ryż. To najczęściej spożywany składnik, tuż obok pieczywa. Jego uprawa jest dość specyficzna i wymaga sporej wilgotności. Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za tym produktem. Jest nie tylko pożywny, ale również zdrowy.  

Rodzaje ryżu

W sklepie na półkach można spotkać się z szeregiem różnorodnych produktów. Ryż wyróżnia się między innymi na podstawie długości ziarna. Dzieli się je na:

  • krótkoziarnisty,
  • średnioziarnisty,
  • długoziarnisty.

Dany produkt jest również klasyfikowany poprzez stopień oczyszczenia. Najpopularniejszym i najbardziej pożądanym rodzajem jest jednak ryż biały. Jednakże można także wyróżnić brązowy czy paraboliczny. Wybór odpowiedniego produktu zależy od przyrządzanej potrawy oraz indywidualnego smaku. 

Zobacz także:

Potrawy z udziałem ryżu

Ryż jest świetnym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza w codziennej diecie. Jego smak jest wyjątkowy, co podkreślają również przygotowane z nim dania. Ryż idealnie sprawdza się w takich potrawach jak:

  • gołąbki,
  • risotto z warzywami,
  • chilli con carne,
  • ryż smażony z kurczakiem i warzywami,
  • ryż gotowany na mleku z prażonym jabłkiem,
  • zapiekane papryki faszerowane mięsem i ryżem,
  • czy sticky rice z mango.

Ryż to dość uniwersalny produkt, dlatego też może być wykorzystany do dań wytrawnych, jak i na słodko.

Ryż jako świetny pochłaniacz zapachu 

O tym, że ryż posiada świetne zdolności do pochłaniania zapachów czy wilgoci wiadomo nie od dziś. Świetnie sprawdzi się jako odświeżacz do szafy. To idealny patent na pozbycie się również niechcianych lokatorów w postaci moli. Wystarczy torebkę ryżu przesypać do miseczki i dodać do niego wybrany olejek. Naczynie należy zabezpieczyć gazą, a później wstawić do szafy. To gwarancja pozbycia się wilgoci, insektów, a jednocześnie wprowadzenie przyjemnego zapachu.
 

Czytaj także: