Włóżcie to warzywo do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Przyniesiony do domu chleb dość szybko przestaje być świeży, a co gorsza już nawet po kilku dniach potrafi ulec zepsuciu. W ten sposób marnuje się dużo pieczywa. Jak do tego nie dopuścić? Jak przedłużyć jego trwałość i uniknąć pleśnienia? Przyda się wam to warzywo.

Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej?  Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości? 

Czy można zamrażać pieczywo?

Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże: 

  • W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki. 

  • Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni). 

  • Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. 

Dlaczego chleb pleśnieje? 

Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu. 

Zobacz także
Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci

Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie

W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym? 

Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.  

Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu.

@katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage #fridgeorganization #foodpreservation ♬ Home - Edith Whiskers

Jakie właściwości posiada seler naciowy? 

Seler naciowy to warzywo, które obok licznych właściwości prozdrowotnych posiada również zdolności pleśniobójcze. To warzywo to prawdziwy pogromca psucia, który spowalnia powstawanie pleśni. W jego towarzystwie inne produkty, w tym chleb dłużej pozostają nienaruszone przez procesy gnilne i tym samym nadają się do spożycia. 

Źródło: haps.pl, katya.mackle TikTok 

Kotlety mielone

Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? Jedna z tych metod sprawia, że o wiele szybciej czerstwieje
Flickr
Newsy
Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? 1 z tych metod sprawia, że o wiele szybciej sczerstwieje
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. Ale wciąż to właśnie chleb często jest podstawą naszej diety. Jak prawidłowo go przechowywać?

Chleb nie tylko zajmuje ważne miejsce w naszym jadłospisie. Chleb to także element naszej kultury narodowej. To właśnie chlebem i solą tradycyjnie witani byli ważni goście. Dzisiaj ten obrzęd zachował się właściwie tylko jako element ślubnego ceremoniału. Tak czy siak, większość z nas wciąż z szacunkiem i estymą wyraża się o chlebie. W końcu to właśnie „na chleb” się zarabia, czy też „za chlebem” wyjeżdża się do innych krajów... Niektóre starsze osoby do dziś zachowują niemal nabożny stosunek nawet do okruszków chleba, które spadają na ziemię. Wszystko w imię tego, by „chleba nam nigdy nie zabrakło”. Warto kontynuować i pielęgnować ten piękny stosunek dawnych Polaków do chleba. Jednak dzisiaj nie dość, że konsumpcja pszennych i żytnich bochenków spada, to jeszcze sporo pieczywa się marnuje. Powinno się więc kupować pieczywo z głową. Ponadto konieczne jest zdecydowanie, w jaki sposób chleb będzie się przechowywało. Jak powinno się przechowywać pieczywo? Na wstępie musimy zaznaczyć, że inaczej świeżość zachowuje pieczywo żytnie, a inaczej pszenne. Wypieki żytnie na zakwasie lepiej zniosą nawet parę dni po wypieku, z kolei pszenne bułki i chleby wysusza się o wiele szybciej. I właśnie temu wielu z nas stara się zapobiec na przeróżne sposoby. Jednym z nich jest przechowywanie pieczywa w foliowych torebkach. Wbrew pozorom nie jest on pozbawiony sensu. Krótki pobyt pieczywa (zwłaszcza pszennego) w torebce foliowej zapobiegnie jego wyschnięciu i pozwoli na zachowanie smaku chleba. Dłuższe przechowywanie chleba w siateczce może jednak przyspieszyć proces jego psucia. Ponadto tak przechowywane pieczywo szybko stanie się gumowe i niezbyt smaczne i apetyczne. Alternatywą dla foliowego worka jest worek papierowy. Ten lepiej nada się do pieczywa żytniego. Takie chleby przechowywane w workach papierowych,...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Flick
Newsy
Co zrobić, żeby seler naciowy był dłużej świeży? Ten prosty sposób naprawdę działa
Seler naciowy może szybko zwiędnąć. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. To prostsze niż myślicie.

Seler naciowy to świetny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Można też jeść go na surowo, z różnymi dipami. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Korzyści zdrowotne selera naciowego Ponieważ seler naciowy składa się głównie z wody (prawie 95%), nie zawiera on zbyt wielu witamin ani minerałów. Niemniej jednak, warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K - jedna filiżanka zawiera około 30% zalecanego dziennego spożycia. Jedzenie selera naciowego może również pomóc w uzyskaniu wystarczającej ilości kwasu foliowego, potasu, błonnika i mikroskładnika odżywczego - molibdenu. Seler naciowy zawiera niewielkie ilości witaminy C, witaminy A i niektórych witamin z grupy B. Ma naturalnie niską zawartość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu.  Jest bogaty w związki zwane fitoskładnikami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie przeciwbakteryjne i są wykorzystywane w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, a także wymiotów, gorączki i nowotworów. Seler to również starodawny środek na zgagę, ponieważ zawiera dużo wody, która może rozcieńczyć kwas żołądkowy. Zawiera błonnik, który jest dobrze znany ze swoich właściwości trawiennych. Przeciwutleniacze w selerze mogą pomóc chronić wyściółkę żołądka i zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka. @vivelechef How to Keep your Celery Fresh! #tiktokpartner #learnontiktok #celery #veggiesticks #foodhacks ♬ THIS ONE ROCKS - Mysterylab Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość selera? Seler naciowy powinien być trzymany w lodówce, ponieważ warzywo to lubi niską temperaturę. Jak przedłużyć...

seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy
Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!
Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki! Właściwości odżywcze selera Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego. Seler naciowy – robisz to źle! Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza. Kupujesz nieświeży seler Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary. Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości. Gotujesz lub blanszujesz To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Wyrzucasz liście Nie...