Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej?  Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości? 

Czy można zamrażać pieczywo?

Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże: 

  • W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki. 

  • Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni). 

  • Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. 

Dlaczego chleb pleśnieje? 

Zobacz także:

Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu. 

W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym? 

Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.  

Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu.

@katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage #fridgeorganization #foodpreservation ♬ Home - Edith Whiskers

Jakie właściwości posiada seler naciowy? 

Seler naciowy to warzywo, które obok licznych właściwości prozdrowotnych posiada również zdolności pleśniobójcze. To warzywo to prawdziwy pogromca psucia, który spowalnia powstawanie pleśni. W jego towarzystwie inne produkty, w tym chleb dłużej pozostają nienaruszone przez procesy gnilne i tym samym nadają się do spożycia. 

Źródło: haps.pl, katya.mackle TikTok