Włóżcie do torby z pieczywem to warzywo. Wasz chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Flickr
Newsy

Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie

Przyniesiony do domu chleb dość szybko przestaje być świeży, a co gorsza już nawet po kilku dniach potrafi ulec zepsuciu. W ten sposób marnuje się dużo pieczywa. Jak do tego nie dopuścić? Jak przedłużyć jego trwałość i uniknąć pleśnienia? Przyda się wam to warzywo.

Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej?  Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości? 

Czy można zamrażać pieczywo?

Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże: 

  • W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki. 

  • Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni). 

  • Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. 

Dlaczego chleb pleśnieje? 

Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu. 

Zobacz także
Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci

Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie

W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym? 

Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.  

Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu.

@katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage #fridgeorganization #foodpreservation ♬ Home - Edith Whiskers

Jakie właściwości posiada seler naciowy? 

Seler naciowy to warzywo, które obok licznych właściwości prozdrowotnych posiada również zdolności pleśniobójcze. To warzywo to prawdziwy pogromca psucia, który spowalnia powstawanie pleśni. W jego towarzystwie inne produkty, w tym chleb dłużej pozostają nienaruszone przez procesy gnilne i tym samym nadają się do spożycia. 

Źródło: haps.pl, katya.mackle TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

seler naciowy jak jeść
pixabay.com
Przepisy
Seler naciowy – każdy popełnia przy gotowaniu ten błąd! Skutki są katastrofalne!
Lubisz jeść seler? Pewnie za każdym razem popełniasz jeden z tych karygodnych błędów podczas jego przygotowywania! Jak prawidłowo przyrządzić seler?

Seler naciowy to warzywo, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Charakterystyczny zapach, pikantny smak oraz wyjątkowa chrupkość i soczystość to cechy, za które kochamy seler (lub go nienawidzimy). Warto dodawać go do zup i zielonych koktajli. Jednak pewnie wielu z was popełnia jeden poważny błąd w przygotowaniu selera – sprawdźcie jaki! Właściwości odżywcze selera Seler naciowy w odróżnieniu od odmiany korzeniowej ma zdecydowanie mniej gorzkie liście, a jego łodygi są dużo grubsze i bardziej soczyste. To warzywo zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. glikozydy oraz flawonoidy, które mają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę serca. Właściwości selera docenią także ciężarne kobiety ze względu na jego wysoką zawartość kwasu foliowego. Seler naciowy – robisz to źle! Żeby móc w pełni skorzystać z witamin zawartych w selerze trzeba go odpowiednio przygotować. Pewnie wielu z was popełnia te błędy które powodują, że ilość drogocennych składników zawartych w tej roślinie drastycznie się zmniejsza. Kupujesz nieświeży seler Zawsze przy zakupie selera i innych warzyw zwracajcie uwagę na ich świeżość. Łatwo zginające się, „gumowate” łodygi oraz zżółkłe lub brązowe liście wyraźnie wskazują na to, że seler jest stary. Kroisz seler przed schowaniem go do lodówki Dla zaoszczędzenia czasu wielu z nas ma ochotę od razu pokroić seler w kostkę i odłożyć go do lodówki na później – to ogromny błąd! Pokrojony seler już w ciągu kilku godzin zacznie tracić swoje zdrowotne właściwości. Gotujesz lub blanszujesz To kolejny częsty i karygodny błąd. Najlepszym sposobem przygotowywania selera jest gotowanie na parze, ponieważ wtedy zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Wyrzucasz liście Nie...

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?
Adobe Stock
Newsy
Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?
Statystyki podane przez Polskie Banki Żywności mogą sprawić, że niektórzy poczują na swojej skórze gęsią skórkę. Mimo tego, że większość polskiego społeczeństwa wywodzi się ze wsi, to nie przeszkodziło jej to w zapomnieniu o szacunku do chleba.

Na początek kilka twardych danych. Tych dostarczyły nam ostatnie doniesienia Federacji Polskich Banków Żywności, która przyjrzała się w badaniu statystycznym temu, jaki jest stosunek Polaków do chleba. Sondaż tej instytucji nie miał na celu sprawdzenia, czy Polacy bardziej wolą chleb razowy, czy też baltonowski. W badaniu sprawdzano za to, co mieszkańcy kraju nad Wisłą robią z nadwyżkami pieczywa i czy są w stanie właściwie oszacować ilość chleba, który zamierzają zjeść. Ilu konsumentów pozwala sobie na wyrzucanie pieczywa? Rzućcie okiem na te dane procentowe: 63% konsumentów wyrzuca chleb i bułki do śmietnika z różną częstotliwością 60% sklepów i placówek sprzedażowych wyrzuca niesprzedane pieczywo do koszów na śmieci O ile druga informacja może być przyjęta przez was ze zdenerwowaniem, ale też jako takim zrozumieniem, o tyle ta pierwsza wręcz szokuje. Wielu Polaków starszej daty wciąż zgodnie ze starym obyczajem całuje okruszyny chleba spadającego na ziemię i z nabożeństwem go zjada, czemu towarzyszy nieraz wykonany starannie znak krzyża. Inni często znakiem krzyża kreślonym za pomocą noża rozpoczynają także krojenie chleba. Zmiana tożsamości, upływ czasu i przeobrażenia dotyczące postrzegania tych właśnie tradycji na pewno wpłynęły na to, że wielu z nas nie ma już skrupułów, kiedy przychodzi do wyrzucenia „starego” chleba do śmietnika. Dlaczego ludzie wyrzucają chleb do śmieci? Duża dostępność stosunkowo taniego pieczywa sprawia, że zdecydowana mniejszość robi zapasy pieczywa i dzieli chlebowe racje z dokładnością co do jednej kromki. Zamiast tego klienci kupują chleb bez właściwego oszacowania ilości przeznaczonej do zjedzenia. Problemem jest także sposób przechowywania pieczywa. Psucie się chleba...