Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Własne
Newsy

Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić

Zwykle używamy ich do przecierania różnych powierzchni, ale niektórzy wkładają je do... lodówki. Zdziwicie się w jakim celu.

Aby żywność zamknięta w lodówce mogła być długo świeża, musi w niej być trochę wilgoci. Niestety, jej nadmiar powoduje, że pleśń i bakterie mogą zacząć szybko się rozwijać i sprawić, że żywność zacznie się psuć i rozkładać. Co zrobić, by żywność w naszej lodówce była dłużej świeża? Użyjcie kuchennej ścierki do wycierania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto włożyć do lodówki ścierkę?

Wydawać by się mogło, że ścierka jest przeznaczona tylko do wycierania różnych powierzchni, ale tak naprawdę ma ona również inne, ukryte zastosowanie. To z pewnością ułatwi wam życie i jeszcze pomoże wam zaoszczędzić.

Włożenie ścierki do lodówki to ciekawy trik, który pomoże wam zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw. Ścierka zwykle jest wykonana z bardzo chłonnego materiału, dzięki czemu świetnie pochłania wilgoć. To z kolei sprawia, że jedzenie w waszej lodówce będzie psuło się o wiele wolniej.

To niezwykle ważne w obliczu tego, jak często zdarza nam się psuć żywnośc. Jak pokazują niedawne statystyki, w Polsce marnuje się rocznie około 5 mln ton żywności. Aż za 60 proc. przypadków odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych. Co najczęściej wyrzucany do kosza? Są to warzywa, owoce, pieczywo oraz wędliny. 

Zobacz także
Włóżcie do lodówki kilka plasterków surowego ziemniaka. Ten trik znają tylko nieliczni

Włóżcie do lodówki kilka plasterków surowego ziemniaka. Ten trik rozwiąże pewien uciążliwy problem

Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Sposób na wilgoć w lodówce z wykorzystaniem ścierki

Weźcie nowe, czyste ścierki i wyłóżcie nimi swoją lodówkę a następnie połóżcie na nich zakupione produkty spożywcze, zwłaszcza te, które szybko się psują, czyli: wędliny, sery owoce warzywa. Ścierka pochłonie wilgoć i sprawi, że wasze produkty dłużej pozostaną świeże. 

Inne sposoby na zmniejszenie wilgoci w lodówce

  • Jednym ze sposobów na ograniczenie wilgoci jest umieszczenie w lodówce osuszacza adsorpcyjnego w celu pochłaniania wilgoci wewnątrz lodówki. Osuszacz taki zawiera minerały, które pochłaniają wilgoć i usuwają nagromadzony etylen z warzyw i owoców, a także różne niechciane zapachy.
  • Warto też ograniczyć otwieranie i zamykanie drzwi lodówki do minimum, ponieważ zapewni to odpowiednią równowagę wilgoci wewnątrz lodówki.
  • Innym sposobem na zmniejszenie wilgoci (i niechcianych zapachów) w lodówce jest trzymanie w niej otwartego pudełka z sodą oczyszczoną i wymienianie go co miesiąc.

Źródło: msn.com.pl, hunker.com

Ile czasu można przechowywać wędlinę?
Adobe Stock
Newsy
Ile czasu można przechowywać wędlinę i jak to robić, żeby była długo świeża?
Wiemy jak najlepiej przechować szynkę, polędwicę czy kiełbasę, żeby nie wyrzucić ani kawałka.

Wędlina to najwygodniejszy dodatek do kanapek. Szczególnie, gdy kupujecie ją już pokrojoną na plastry. Jednak jej przydatność do spożycia jest wtedy bardzo krótka i już po kilku dniach, szynka nie pachnie świeżo, a gdy ją dotkniecie poczujecie, że ma obślizgłą powierzchnię. Taka żywność nie nadaje się już do jedzenia. Jak ją przechowywać, żeby była dłużej świeża? Jak prawidłowo przechowywać wędlinę, żeby była długo świeża? Zanim kupicie szynkę czy inną wędlinę, najpierw zastanówcie się, do czego będziecie ją wykorzystywać i do tego dostosujcie zakup. Potrzebujecie szynki w plasterkach na szybkie kanapki? A może bardziej zależy wam, żeby wędliny starczyła na cały tydzień, bo robicie zakupy raz w tygodniu i nie planujecie chodzić do sklepu codziennie? Jeśli potrzebujecie wygodnie pokrojonej szynki i zjecie ją szybko, nie kupujcie dużo naraz, a po przyniesieniu wyjmijcie ją z folii i zapakujcie w pergamin. Dzięki temu nie będzie szybko obsychać, ani się psuć. Zostawienie szynki w folii zablokuje jej dopływ powietrza, a jednocześnie spowoduje wzrost wilgoci wewnątrz opakowania, co grozi szybszym pleśnieniem wędliny. Szynkę opakowaną w pergamin przechowujcie na środkowej półce w lodówce. Jeśli robicie tygodniowe zakupy, kupcie kilka rodzajów w małych porcjach, szczelnie zapakowanych z datami przydatności na opakowaniu. Otwierajcie opakowania kolejno, gdy poprzednie zjecie do końca. Możecie też kupić szynkę w plasterkach na pierwsze dni tygodnia, a trwalszą wędlinę na kolejne. Dłuższe terminy przydatności ma nie tylko wędlina paczkowana, ale też kupiona w kawałku lub mocno podwędzona. Na kolejne dni tygodnia możecie więc kupować szynkę w kawałku lub kiełbasę. Ile czasu można przechowywać wędlinę? Czas świeżości wędliny zależy od kilku czynników. Właśnie od tego czy jest to...

Włóżcie do lodówki kredę. Ten tani trik ułatwi wam życie. Będziecie trzymali ją tam już zawsze
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do lodówki kredę. Ten tani trik ułatwi wam życie. Będziecie trzymali ją tam już zawsze
Wasza lodówka ma za dużo wilgoci i nieładnie pachnie? Wiemy, jak temu zaradzić.

Wasza lodówka brzydko pachnie, nawet po wytarciu półek? Nawet, jeśli regularnie myjecie lodówkę, czasami utrzymuje się w niej nieprzyjemny zapach. Co zrobić, by się go pozbyć? Sposoby na wilgoć i brzydki zapach w lodówce Dbanie o lodówkę to podstawa, w końcu jest to miejsce, w którym przechowujemy jedzenie. Jak prawidłowo zadbać o ten sprzęt? Dobra organizacja Róbcie regularnie porządki w swojej lodówce. Pamiętajcie, by:  wyrzucać przeterminowane sosy lub przetwory odpowiednio przechowywać mięso, jajka i inne produkty upewnijcie się, że wszystko w lodówce znajduje się w zamkniętym pojemniku lub papierowej torbie resztki produktów oznaczcie datą, w której zostały one kupione wyrzućcie wszystko, czego nie zużyliście w ciągu tygodnia od gotowania Oczyśćcie wnętrze lodówki Co dwa do trzech miesięcy: wyjmijcie z lodówki wszystkie produkty i starannie wytrzyjcie wszystkie półki wyciągnijcie i umyjcie wszystkie szuflady wytrzyjcie dno pojemników i upewnijcie się, że są one czyste przed ponownym włożeniem ich do lodówki Niezwykły trik z kredą Z uwagi na gromadzącą się w lodówce wilgoć, produkty, które do niej wkładamy,  mogą się szybko psuć. Z pomocą przyjdzie wam kreda. Umieśćcie na każdej z półek pudełko z kawałkiem kredy - zadziała ona jak pochłaniacz wilgoci, dzięki czemu, wasze produkty dłużej zachowają świeżość. Kreda wyeliminuje też nieprzyjemne zapachy w waszej lodówce.  Czym zneutralizować nieprzyjemne zapachy w lodówce? Istnieje wiele naturalnych sposobów pochłaniania nieprzyjemnych zapachów z lodówki. nasypcie do miseczki sodę oczyszczoną i włóżcie ją do...

Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy
Podpowiadamy jak przechowywać mandarynki, żeby długo pozostały świeże.

Znacie ten dowcip, który mówi, że człowiek zimą składa się w 80 proc. z mandarynek? To prawda, że w Polsce zimą mandarynki królują na naszych stołach. Są miłą odmianą po rodzimych jabłkach, w czasie, gdy na nadmiar różnych owoców nie możemy narzekać. Mandarynki pomagają nam dotrwać do wiosny i lata, gdy zaczną pojawiać się także inne świeże owoce. Jak przechowywać prawidłowo mandarynki w domu? Na to pytanie odpowiada ekspert. Czy mandarynki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, czy może w chłodzie? O najlepszy sposób na przechowywanie mandarynek jeden z portali zapytał doktora inżyniera Bartosza Kruszewskiego z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Jeśli zamierzamy zjeść mandarynki w ciągu trzech czy czterech dni, polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby leżały z daleka od źródeł ciepła (czyli nie przy kuchenkach gazowych lub indukcyjnych) oraz wilgoci. Cytrusy mogą bowiem łatwo ją złapać, a wtedy rozpoczną się procesy gnilne – wyjaśnił dr Kruszewski. Ekspert zdradził też, w jakim miejscu idealnie byłoby przechowywać te owoce: - Cytrusy, które chcemy przechowywać dłużej, można zanieść do piwnicy, o ile mamy taką możliwość. Powinny stać w dość chłodnym i najlepiej przewiewnym miejscu. I znów ważne, żeby nie było tam dużo wilgoci, bo to kluczowy czynnik wpływający na zdolność przechowywania tych owoców. Czy mandarynki dobrze zniosą przechowywanie w lodówce? Ponieważ nie każdy ma dostęp do przewiewnej, suchej piwnicy, rzeczoznawca dopuścił przechowywanie mandarynek w lodówce, ale pod pewnym warunkiem. Musi w niej panować odpowiednia temperatura, nie za zimna i nie za ciepła. Najlepiej będzie ją uzyskać w szufladzie przeznaczonej do przechowywania...

Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób
Flickr
Newsy
Chcecie wydłużyć świeżość pomidorów? Połóżcie je w ten sposób
Chcecie, żeby wasze pomidory były dłużej świeże? Zawsze trzymajcie je w ten sposób.

Pomidor to jedno z najbardziej ulubionych warzyw w Polsce. Robimy z niego sałatki, sosy, koktajle oraz mnóstwo innych dań. Niestety, pomidor ma to do siebie, że po zerwaniu szybko traci swoją świeżość. Na szczęście, możecie ją znacznie wydłużyć poprzez odpowiednie przechowywanie tego warzywa. Czy słyszeliście kiedyś o tym triku? Trzymajcie tak pomidora, a będzie dłużej świeży Skórka pomidora utrzymuje miąższ i sok wewnątrz pomidora, ale ma ona jedną wadę: bardzo łatwo wydostaje się z niej wilgoć, co prowadzi do psucia się pomidora. Wilgoć ta może też uciec z wierzchołków pomidora, czyli z miejsca, w którym pomidory były przyczepione do gałązki. Ta utrata wilgoci może sprawić, że świeży i dorodny pomidor szybko stanie się miękki i pomarszczony. Na szczęście, istnieje prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Wszystko, co musicie zrobić, to przechowywać pomidora na płaskiej powierzchni, na przykład na talerzu, „do góry nogami", czyli stroną z szypułkami do dołu. To skutecznie „uszczelni" pomidora, pomagając mu zachować soczystość. O ile dłużej świeże będą pomidory dzięki właściwemu przechowywaniu? Podczas jednego z eksperymentów wykorzystano pomidory, które zostały zebrane w tym samym czasie i przechowywano je w tych samych warunkach przez trzy dni. Różniło się tylko ułożenie pomidorów. Jeden pomidor był przechowywany łodygą do dołu, a drugi był przechowywany łodygą do góry. Pierwszy pomidor z szypułką umieszczoną w dół, pozostał pulchny i soczysty, podczas gdy pomidor z szypułką umieszczoną w górze, zaczął się marszczyć i psuć. Eksperyment ten powtórzono z dziesiątkami pomidorów, przechowywanych zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w...