Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze

Liście laurowe to nie tylko doskonała przyprawa, ale i świetny domowy zamiennik różnych produktów! Sprawdźcie sami, po co należy wkładać je do kuchennej półki.

Stosowana już w starożytnej Grecji przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak i aromat każdej mięsnej potrawie. Liście laurowe są niezbędne w kuchni! Wiedzieliście, że poza poprawianiem smaku dań mają jeszcze wiele różnych zastosowań? Poznajcie te proste triki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie liści laurowych poza gotowaniem

Liście laurowe genialnie sprawdzają się w kuchni jako przyprawa. Mięsa i zupy z dodatkiem liści mają charakterystyczny zapach i smak i są po prostu przepyszne. Ale doprawianie dań to nie jedyna możliwość zastosowania liści laurowych!

  • Środek na mole – szkodniki w kuchni są wyjątkowo wstrętne. Jednymi z najczęstszych nieproszonych lokatorów są mole spożywcze, które chętnie żerują na suchej żywności, takiej jak makarony, kasze, a nawet herbata! I w tym przypadku wawrzyn znajdzie swoje zastosowanie. Mole bowiem, podobnie jak komary, nie cierpią zapachu liści laurowych.
    Wystarczy do pojemnika z ryżem, makaronem i innymi suchymi produktami wrzucić kilka liści laurowych, które odstraszą szkodniki. Mole zwalczycie także wkładając do obleganej przez te insekty szafki kuchennej - powinny wystarczyć dwa listki
Zobacz także
Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej

Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie

sposób na mętny rosół

Marzy wam się bogaty i esencjonalny rosół? Dodajcie do wywaru te liście. Wcale nie chodzi o liście laurowe

Gdzie jeszcze można wykorzystać liście laurowe?

Mają jeszcze sporo innych, równie ciekawych właściwości, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Poniżej zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wykorzystanie liści laurowych:

  • Odstraszacz komarów – te irytujące insekty nie cierpią zapachu świeżego wawrzynu! Wystarczy rozłożyć liście w kilku miejscach w domu oraz na zewnątrz, jeśli planujecie siedzieć przed domem.
  • Odprężenie – zalane wrzątkiem liście laurowe wydzielają przepiękny zapach, który działa niezwykle odprężająco i pozwala się zrelaksować po ciężkim dniu. Miłośnicy uprawy roślin mogą spróbować swoich sił w pielęgnacji drzewka laurowego. Są w Polsce coraz bardziej popularne! Ta roślina postawiona obok łóżka będzie działać lekko nasennie i relaksująco.
  • Ratowanie zafarbowanych ubrań – nie raz pewnie zdarzyło się wam wyjąć z pralki pranie zafarbowanie przez jedno ubranie w intensywnym kolorze. Jeśli pranie było białe, to pomocne okażą się odplamiacze i wybielacze ze sklepu albo… liście laurowe! Wystarczy zalać liście wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut i w powstałym wywarze zamoczyć zafarbowane ubrania.
Włóżcie tę przyprawę do słoika z suszonymi grzybami, a mole spożywcze ich nie tkną
AdobeStock
Newsy
Włóżcie tę przyprawę do słoika z suszonymi grzybami, a mole spożywcze ich nie tkną
Nie ma chyba nic gorszego niż odkrycie, że w własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach pojawiły się mole. By temu zapobiec, dodajcie do nich jeden produkt.

Widok mola w kuchni może każdemu zepsuć dzień. Obecność tego owada w kuchni oznacza tylko jedno - wielkie sprzątanie szafek, szuflad i wyrzucanie wszystkich sypkich produktów, które bardzo molom smakują. Takie przetrzebienie kuchennych zapasów jest nie tylko czasochłonne, ale też niestety powoduje koszty. Gorzej, gdy wyrzucić trzeba coś, co bardzo trudno będzie zastąpić - jak na przykład suszone grzyby, które wcześniej samodzielnie zebraliśmy w lesie. Dlatego, by zapobiec inwazji moli i odstraszyć je przed grzybami, warto dodać do nich pewną przyprawę.  Jak ochronić grzyby przed molami spożywczymi? Z molami skutecznie walczy się za pomocą straszaków w postaci zapachów, których mole nie cierpią. Owady te szczególnie nie przepadają za aromatem liści laurowych, które my chętnie wrzucamy do bigosu, gulaszu czy rosołu. Przyprawa ta świetnie pasuje także do grzybów, co warto wykorzystać w walce z molami. Wystarczy, że do słoika, w którym trzymacie suszone grzyby, włożycie kilka liści laurowych. To właśnie one sprawią, że grzyby będą pachnieć jeszcze ładniej, a do tego odstraszą mole. Ten patent możecie też wykorzystać przy innych produktach - dodajcie liście do worka z mąką, fasolą albo ryżu. O ile jednak zapach liści laurowych pasuje do grzybów, tak w przypadku innych produktów nie można liści niestety trzymać w nich zbyt długo, ponieważ przejdą ich mocnym i charakterystycznym zapachem. Jak zapobiec molom spożywczym w kuchni? By uchronić się przed inwazją moli spożywczych w waszej kuchni, trzymajcie się poniższych zasad: wszystkie sypkie produkty trzymajcie w hermetycznie zamykanych pojemnikach regularnie przeglądajcie zapasy sypkich produktów w kuchni - jeśli zauważycie w nich charakterystyczne, zbite w grudki okruszki lub pajęczynki, natychmiast je wyrzućcie nie trzymajcie długo w...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści pomaga w walce z kilogramami już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka cm
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści laurowych Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy.   Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak nie każda wie skąd ona pochodzi. Liście laurowe rosną na drzewie zwanym wawrzynem bądź laurowym. Znajdują się one w rejonach śródziemnomorskich,...

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

Liście laurowe
Pixabay/zapach_bzu
Zdrowie
Podpalcie w domu liście laurowe i zostawcie na chwilę. Niesamowite działanie. Efekty odbierają mowę
Już Rzymianie i Grecy doceniali potężną moc liści laurowych. To doskonałe i wszechobecne zioło, które na zawsze powinno znaleźć miejsce w waszym domu!

Liście laurowe, inaczej bobkowe, to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Aby skorzystać z uspokajających właściwości tej przyprawy, wystarczy podpalić ją w ognioodpornym naczyniu. Liście laurowe zawierają cyneol, który udrażnia drogi oddechowe oraz odpręża przeciążony układ nerwowy. Chcecie spróbować tego u siebie w domu?  Liście laurowe - na co działają? Liście laurowe są znane głównie w przemyśle spożywczym. Ta popularna przyprawa to składnik wielu marynat i zup. Nadają daniom niepowtarzalny zapach i smak. Tysiące lat eksperymentów wyłoniły ich dodatkowe działanie. Od wieków liści laurowych używa się także poza kuchnią.  Przodkowie stosowali liście laurowe na problemy żołądkowe, bóle reumatyczne i schorzenia skóry. Zapach palonych liści laurowych działa też kojąco. Wystarczy podpalić kilka z nich i cieszyć się z właściwości woni, której działanie zostanie z nami na dłużej. Palenie liści laurowych Co zrobić, by się zrelaksować za pomocą liści laurowych? Wybieramy kilka i podpalamy za pomocą zapałki. Najlepiej zrobić to nad talerzem czy garnkiem, by w razie pokruszenia nie  uszkodzić stołu. Czekamy kilka minut, łapiemy kilka oddechów i oddajemy się silnemu odprężeniu! Ta prosta metoda, stosowana regularnie, wpłynie w korzystny sposób na nasz układ nerwowy. Jeżeli mamy stresujący czas, powinniśmy sięgnąć po liście laurowe w pierwszej kolejności. Już medycyna ludowa doceniała ich właściwości. Liście uspokoją skołatane nerwy, rozluźnią mięśnie i wprawią w błogi nastrój. Zastosowania liści laurowych Liście laurowe mają liczne właściwości lecznicze. Wywar z liści laurowych jest stosowany jako środek na...