Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze

Liście laurowe to nie tylko doskonała przyprawa, ale i świetny domowy zamiennik różnych produktów! Sprawdźcie sami, po co należy wkładać je do kuchennej półki.

Stosowana już w starożytnej Grecji przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak i aromat każdej mięsnej potrawie. Liście laurowe są niezbędne w kuchni! Wiedzieliście, że poza poprawianiem smaku dań mają jeszcze wiele różnych zastosowań? Poznajcie te proste triki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie liści laurowych poza gotowaniem

Liście laurowe genialnie sprawdzają się w kuchni jako przyprawa. Mięsa i zupy z dodatkiem liści mają charakterystyczny zapach i smak i są po prostu przepyszne. Ale doprawianie dań to nie jedyna możliwość zastosowania liści laurowych!

  • Środek na mole – szkodniki w kuchni są wyjątkowo wstrętne. Jednymi z najczęstszych nieproszonych lokatorów są mole spożywcze, które chętnie żerują na suchej żywności, takiej jak makarony, kasze, a nawet herbata! I w tym przypadku wawrzyn znajdzie swoje zastosowanie. Mole bowiem, podobnie jak komary, nie cierpią zapachu liści laurowych.
    Wystarczy do pojemnika z ryżem, makaronem i innymi suchymi produktami wrzucić kilka liści laurowych, które odstraszą szkodniki. Mole zwalczycie także wkładając do obleganej przez te insekty szafki kuchennej - powinny wystarczyć dwa listki
Zobacz także
Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej

Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie

sposób na mętny rosół

Marzy wam się bogaty i esencjonalny rosół? Dodajcie do wywaru te liście. Wcale nie chodzi o liście laurowe

Gdzie jeszcze można wykorzystać liście laurowe?

Mają jeszcze sporo innych, równie ciekawych właściwości, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Poniżej zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wykorzystanie liści laurowych:

  • Odstraszacz komarów – te irytujące insekty nie cierpią zapachu świeżego wawrzynu! Wystarczy rozłożyć liście w kilku miejscach w domu oraz na zewnątrz, jeśli planujecie siedzieć przed domem.
  • Odprężenie – zalane wrzątkiem liście laurowe wydzielają przepiękny zapach, który działa niezwykle odprężająco i pozwala się zrelaksować po ciężkim dniu. Miłośnicy uprawy roślin mogą spróbować swoich sił w pielęgnacji drzewka laurowego. Są w Polsce coraz bardziej popularne! Ta roślina postawiona obok łóżka będzie działać lekko nasennie i relaksująco.
  • Ratowanie zafarbowanych ubrań – nie raz pewnie zdarzyło się wam wyjąć z pralki pranie zafarbowanie przez jedno ubranie w intensywnym kolorze. Jeśli pranie było białe, to pomocne okażą się odplamiacze i wybielacze ze sklepu albo… liście laurowe! Wystarczy zalać liście wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut i w powstałym wywarze zamoczyć zafarbowane ubrania.
Liście laurowe
Pixabay/zapach_bzu
Zdrowie
Podpal w domu liście laurowe i zostaw na chwilę. Niesamowite działanie. Efekty odbierają mowę
Już Rzymianie i Grecy doceniali potężną moc liści laurowych. To doskonałe i wszechobecne zioło, które na zawsze powinno znaleźć miejsce w twoim domu!

Liście laurowe, inaczej bobkowe, to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Aby skorzystać z uspokajających właściwości przyprawy, wystarczy podpalić ją w ognioodpornym naczyniu. Liście laurowe zawierają cyneol, który udrażnia drogi oddechowe oraz odpręża przeciążony układ nerwowy. Chcecie spróbować tego u siebie w domu?  Liście laurowe - na co działają? Liście laurowe są znane głównie w przemyśle spożywczym. Ta popularna przyprawa to składnik wielu marynat i zup. Nadają daniom niepowtarzalny zapach i smak. Tysiące lat eksperymentów wyłoniły ich dodatkowe działanie. Od wieków liści laurowych używa się także poza kuchnią.  Przodkowie stosowali liście laurowe na problemy żołądkowe, bóle reumatyczne i schorzenia skóry. Zapach palonych liści laurowych działa też kojąco. Wystarczy podpalić kilka z nich i cieszyć się z właściwości woni, której działanie zostanie z nami na dłużej. Palenie liści laurowych Co zrobić, by się zrelaksować za pomocą liści laurowych? Wybieramy kilka i podpalamy za pomocą zapałki. Najlepiej zrobić to nad talerzem czy garnkiem, by w razie pokruszenia nie  uszkodzić stołu. Czekamy kilka minut, łapiemy kilka oddechów i oddajemy się silnemu odprężeniu! Ta prosta metoda, stosowana regularnie, wpłynie w korzystny sposób na nasz układ nerwowy. Jeżeli mamy stresujący czas, powinniśmy sięgnąć po liście laurowe w pierwszej kolejności. Już medycyna ludowa doceniała ich właściwości. Liście uspokoją skołatane nerwy, rozluźnią mięśnie i wprawią w błogi nastrój. Nie tylko w kuchni Liście laurowe mają liczne właściwości lecznicze. Wywar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy. Z kolei...

fusy po kawie zastosowanie
Flickr
Newsy
Dlaczego nie warto wyrzucać fusów po kawie i herbacie? To niesamowite do czego mogą nam się przydać
Nie wyrzucajcie fusów po porannej kawie - możecie je wykorzystać na wiele sposobów i przy okazji trochę zaoszczędzić!

Od razu po zaparzeniu kawy i herbaty wyrzucacie fusy? Wielki błąd! Mogą się przydać do naprawdę wielu rzeczy. Ekologicznie i oszczędnie! Zamiast kupować produkty do pielęgnacji ciała, twarzy czy środki do czyszczenia, z powodzeniem można wykorzystać do tego fusy. A za zaoszczędzone pieniądze warto kupić sobie coś naprawdę wyjątkowego! Jak stosować fusy po kawie? Kawa jest ulubionym ciepłym napojem Polaków. Choć droga, jeszcze przed wojną była znacznie popularniejsza od herbaty, a w czasach niedoboru posiłkowano się kawą zbożową, która była tańsza. Można pić kawę ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną, choć ta ostatnia ma najmniej zwolenników. Większość preferuje kawę parzoną, po której zostają fusy – nie ma sensu ich wyrzucać! Poniżej zebraliśmy dla was ich ciekawe zastosowania. Na insekty – muchy i mrówki to prawdziwa zmora nawet w najczystszych domach. Można temu zapobiec rozkładając w kuchni i różnych zakamarkach domu miseczki lub talerzyki z wysypanymi fusami kawy. Zapach będzie odstraszał owady! Do mycia naczyń – zawinięte w gazę fusy do kawy świetnie sprawdzą się jako zmywak do szorowania garnków z zaschniętego tłuszczu. Peeling do ciała – furorę robi naturalny peeling do ciała z fusów kawy! Wystarczy dodać do nich oliwę, trochę cukru, wymieszać i zrobić nim masaż ciała podczas kąpieli. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza krążenie, dzięki czemu skóra jest bardziej jędrna. Pomaga też w walce z cellulitem! Ostrożnie jednak, jeżeli macie kruche naczynka – wówczas powinniście zachować szczególną ostrożność. Zastosowanie fusów po herbacie Jeżeli myśleliście, że fusy po herbacie służą tylko do wróżb, to jesteście w błędzie! Można ich użyć na wiele sposobów: Okład pod oczy – na...

Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy
Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...
Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób. Nietypowe latte Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon , który ma także wiele właściwości leczniczych. Sprawdzony środek Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych. Intensywny smak i zapach Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw.  Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów! Wpływ na zdrowie Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś! Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca.  Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i...

Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...