Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Zobaczycie, jak wiele się zmieni
Pixabay
Newsy

Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Nawet nie wyobrażacie sobie jak wiele się zmieni

Cebula to smaczne i aromatyczne warzywo, które poprawia i zmienia smak wielu potraw. Nadaje się do spożycia w formie surowej, pieczonej, gotowanej i smażonej. Zobaczcie, co się zmieni w cebulowej kwestii, jeżeli włożycie ją do zamrażarki. 

Cebula jest wyjątkowo zdrowa, szczególnie w surowej nieprzetworzonej postaci. Ma w sobie spore ilości witamin i pierwiastków takich jak potas, cynk i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriobójczo. Zanim jednak będziecie mogli dostarczyć sobie tego całego bogactwa, musicie pokroić cebulę. A to niestety nie jest bezproblemowe. 

Dlaczego płaczecie podczas krojenia cebuli? 

Mocny aromat przyciąga do rozkrojonej cebuli, jednak tylko na pewną odległość. Kto podchodzi zbyt blisko, wylewa potoki łez. Dopiero obróbka termiczna niweluje to silne oddziaływanie. Zanim jednak ugotujecie lub usmażycie cebulę, musicie ją obrać i pokroić. I tu zaczyna się problem. 

Przekrojona cebula uwalnia ze swego wnętrza związki siarki, które szybko docierają do waszej pochylonej nad nią twarzy. W zetknięciu ze słoną wilgocią oczu zamieniają się w kwas siarkowy, który mocno podrażnia narząd wzroku i powoduje łzawienie. Najwięcej związków siarki zawierają żółte i czerwone odmiany cebuli. 

Zobacz także
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Czy można zjeść cebulę z brązowym środkiem? Lepiej sprawdźcie

Czy można zjeść cebulę z brązowym środkiem? Lepiej sprawdźcie

Włóżcie cebulę do zamrażarki i przestańcie płakać 

Ten trik zna wiele doświadczonych pań domu, które nie chcą co chwilę wycierać oczu chusteczką. Skutecznie niweluje intensywny aromat cebuli i zapobiega niekontrolowanemu łzawieniu. Wystarczy włożyć warzywo do zamrażarki, aby uniknąć tego problemu.

  1. W tym celu obierzcie cebulę z łupin. 

  2. Następnie włóżcie ją do zamrażalnika na 10 minut. 

  3. Po tym czasie krójcie i szatkujcie jak zwykle, tym razem bez podrażnień oczu. 

Inne sposoby na zneutralizowanie związków siarki w cebuli 

Oprócz wycierania oczu chusteczką i zakładania gogli pływackich możecie wypróbować również inne, bardziej skuteczne sposoby. Oddziałują one bezpośrednio na związki siarki znajdujące się w cebuli i pomagają je osłabić.  

W tym celu należy namoczyć cebulę w zimnej wodzie. Podobnie jak w przypadku zamrażalnika, wystarczy kilka minut, by zneutralizować problem. 

Możecie również zadziałać w przeciwnym kierunku i odrobinę podgrzać cebulę, zanim zaczniecie ją kroić. Zmieni to raz na zawsze jej właściwości i z całą pewnością pozwoli wam kroić bez łez. 

Źródło: poradnik-pl.top, niezalezna.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Domowe śledzie w słoiku już nigdy nie wyjdą gorzkie, jeśli zastosujecie ten banalny trik z cebulą. Przyda się również do przyrządzania innych dań.

Zdarzyło się wam zjeść śledzie (nawet domowej roboty), które, choć świeże, mają w sobie nieprzyjemną gorycz? Najczęściej jest to wina cebuli. To składnik niezbędny w śledziach w oleju, dlatego zamiast go unikać, trzeba się nauczyć pozbyć goryczki - sprawdźcie, jak to zrobić.  Dlaczego cebula jest gorzka po upływie kilku minut? Zauważyliście, że świeżo posiekana cebula ma ostry, ale przyjemny posmak, ale już po kilkudziesięciu minutach zaczyna być gorzka? Wszystko przez związki siarki znajdujące się w tym warzywie. To one odpowiadają za gorzki smak, a także charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach cebuli. Przez to mało doświadczeni kucharze mogą się niemiło zdziwić podczas przygotowywania farszu na pierogi ruskie czy śledzi z cebulką - jeżeli nie przygotujecie cebuli w odpowiedni sposób, całe danie przejdzie jej goryczką i będzie do niczego.  Jak usunąć goryczkę z cebuli do śledzi? Jednym ze sprawdzonych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku pokrojonej cebuli jest trik z solą. Całą cebulę należy posolić, a następnie zawinąć ją w lniany woreczek. Po chwili, gdy warzywo zacznie puszczać sok, odciśnijcie je z wody i gotowe - po goryczce nie będzie już śladu. Tak przygotowaną cebulę możecie jeszcze opłukać w zimnej wodzie z nadmiaru soli, ale zanim to zrobicie, najpierw jej spróbujcie. Jeżeli będziecie używać jej do zrobienia śledzi w oleju, słony smak cebuli będzie bardzo dobrze pasował do tej przekąski.  Sposoby na gorzką cebulę Poza trikiem z lnianym woreczkiem, możecie wypróbować jeszcze kilka patentów na gorzką cebulę - przydadzą się wam do zrobienia wielu potraw, do których dodaje się to warzywo: Blanszowanie - wystarczy przelać pokrojoną cebulę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Możecie też wrzucić cebulę do garnka z gorącą wodą na dosłownie minutę - następnie...

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku, złagodzi też smak i poprawi strawność
Flickr
Newsy
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku i po kłopocie. To złagodzi też jej smak 
Obieranie cebuli nie należy do przyjemności. Szczególnie, gry traficie na wyjątkowo ostrą sztukę. Można nad nią płakać bez opamiętania. Mamy sposób, jak uniknąć łez podczas szatkowania cebuli.

Macie za sobą próby krojenia cebuli w goglach czy w wilgotnej ściereczce zawieszonej na głowie? W takim razie wiecie, że te metody kompletnie nie działają, a gdy ją kroicie i tak zalewacie się łzami. Czy więc rozwiązaniem jest zrezygnowanie z jedzenia cebuli? To też nie jest dobre wyjście. Warzywo nie tylko dodaje smaku potrawom, ale też zawiera wiele składników zdrowotnych. Jedzcie więc cebulę jak najczęściej, a do krojenia użyjcie tego triku. Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak przestać płakać krojąc cebulę, najpierw spróbujmy zrozumieć, dlaczego podczas krojenia tego warzywa w ogóle płaczemy. Jest to związane ze składem cebuli. Gdy ją kroimy, czyli naruszamy jej komórki, ze środka uwalniają się zamknięte w nim substancje. Podczas krojenia, z wnętrza ulatnia się gaz zawierający siarkę. Gaz w kontakcie z wodą zawartą w śluzówce oka, której funkcją jest nawilżanie gałki ocznej, tworzy kwas siarkowy. To właśnie on powoduje pieczenie oczu. Reakcją organizmu na to pieczenie jest wydzielanie się łez, które mają oczyścić śluzówkę z substancji drażniących. W ten sposób dochodzi do tego, że krojąc cebulę najpierw czujemy pieczenie oczu, a następnie zaczynamy płakać. To też powoduje, że takie metody jak gogle czy wspomniana wilgotna ściereczka, nie działają. Gaz jest substancją, która przenika przez szczeliny, z łatwością więc dostanie się do oka, nawet gdy próbujemy je zasłaniać. Jak nie płakać podczas krojenia cebuli? Istnieje prosty i szybki sposób, żeby utrudnić sokom wydostającym się z cebuli, docieranie do oczu. W ten sposób usuniecie działanie siarki. Wystarczy wykonać 2  proste czynności: Obierzcie cebulę z łupin i przekrójcie ją na pół. Umieśćcie na...

jak pokroić cebulę
AdobeStock
Newsy
Jak pokroić cebulę w piórka bez użycia noża? Ta metoda totalnie was zaskoczy
Chcecie poznać szybszy sposób na pokrojenie cebuli w piórka? Opisujemy go w poniższym artykule!

Macie dużo cebuli do pokrojenia i zaczyna was to już trochę męczyć? Wykorzystajcie prosty trik na krojenie cebuli za pomocą narzędzia, które każdy ma w kuchni. I nie chodzi wcale o nóż! Właściwości cebuli Nie bez powodu cebula od wieków stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń! Jej właściwości to między innymi: Wysoka zawartość witaminy C Zwalczanie bakterii Ochrona przed wirusami Wzmacnianie organizmu Ochrona przed nowotworami i cukrzycą Obniżanie ciśnienia krwi Poprawa trawienia Do czego można dodać cebulę? Kto nie przepada za cebulą, ten musiałby odmówić sobie większości popularnych w Polsce dań! To aromatyczne warzywo dodaje się u nas praktycznie do wszystkiego. Jest obowiązkowym składnikiem zup, sałatek, a nawet kotletów. Sprawdźcie, do czego dodaje się cebulę: Leczo Gulasz węgierski Kotlety mielone Rosół Krupnik Sałatka z kapusty Sałatka ziemniaczana Sałatka jarzynowa Fasolka po bretońsku Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o daniach, w których cebula gra główną rolę! Mowa oczywiście o fantastycznej cebulowej zupie krem, która świetnie smakuje z ostrym serem i ziołowymi grzankami. Jeśli nie lubicie cebuli, to nawet nie wiecie ile tracicie! Jak pokroić cebulę? Krojenie cebuli potrafi być wyzwaniem. Niedoświadczeni powinni pamiętać, że cebulę powinno kroić się szybko i natychmiast dodać ją do przyrządzanego dania, ponieważ już po chwili od przekrojenia z cebuli wydziela się kwas siarkowy. To właśnie od powoduje pieczenie oczu i łzy! Cebulę kroi się najczęściej na dwa sposoby: w kostkę i w piórka. Krojona w kostkę zwykle dodawana jest do sosów i kotletów, a także do zupy cebulowej (łatwiej jest zmiksować tak pokrojoną cebulę). Z kolei...

Zrogowaciały naskórek na stopach? To warzywo je uratuje, wystarczy, że potrzecie nim pięty
Flickr
Newsy
Zrogowaciały naskórek na stopach? To warzywo je uratuje. Wystarczy, że potrzecie nim pięty
Zrogowaciały naskórek na piętach i odciski to wątpliwa ozdoba. Jednak wiele osób ma z tym problem. Zobaczcie, jak sobie z nim poradzić wykorzystując pewne warzywo. 

Zrogowaciały naskórek to problem estetyczny, szczególnie uwidoczniony w okresie lata. Klapki czy sandały obnażają wszelkie niedoskonałości stóp. Warto dbać o tę część ciała nie tylko w okresie upałów, lecz przez cały rok.  Cebula i jej wykorzystanie w kosmetyce stóp  Cebulę można znaleźć w domowej spiżarni, chyba o każdej porze roku. Panie domu już wiedzą, że przydatna jest nie tylko do gotowania.    Pisaliśmy już o tym, że cebula może okazać się sprzymierzeńcem w walce z dość wstydliwą i kłopotliwą dolegliwością. To sprytny, domowy patent na brzydki zapach stóp. Zawarte w niej związki bakteriobójcze efektywnie pomagają zwalczyć tego typu dolegliwość.  Cebula okazuje się również być wspaniałym kosmetykiem do pedicure. Musicie jedynie przekroić ją na pół i wmasować starannie w stopy lub pokroić w plastry i włożyć w skarpetki, które macie na nogach. Taki cebulowy okład pozostawcie na stopach na minimum 20 minut. Po tym czasie stwardniały naskórek odejdzie bez problemu.  Cebula z białym octem to skuteczny sposób na uporczywe modzele  Zmiękczające i antybakteryjne właściwości cebuli już znacie. Jeżeli połączycie ją z białym octem, to stworzycie mieszankę, której żaden odcisk się nie oprze.  Kwas octowy w tym duecie będzie pracował jak najlepsza kosmetyczka. Zmiękczy skórę tak, by łatwością dała się usunąć, pomoże również uregulować jej pH i zadziała przeciwgrzybiczo.  Przepis na okład z cebuli i białego octu  Składniki  1 cebula  0,5 szklanki białego octu   Potrzebne akcesoria  folia spożywcza  bawełniana wata  stare skarpetki  pumeks  Sposób przygotowania i użycia:  Umyjcie cebulę,...