Cebula jest wyjątkowo zdrowa, szczególnie w surowej nieprzetworzonej postaci. Ma w sobie spore ilości witamin i pierwiastków takich jak potas, cynk i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriobójczo. Zanim jednak będziecie mogli dostarczyć sobie tego całego bogactwa, musicie pokroić cebulę. A to niestety nie jest bezproblemowe. 

Dlaczego płaczecie podczas krojenia cebuli? 

Mocny aromat przyciąga do rozkrojonej cebuli, jednak tylko na pewną odległość. Kto podchodzi zbyt blisko, wylewa potoki łez. Dopiero obróbka termiczna niweluje to silne oddziaływanie. Zanim jednak ugotujecie lub usmażycie cebulę, musicie ją obrać i pokroić. I tu zaczyna się problem. 

Przekrojona cebula uwalnia ze swego wnętrza związki siarki, które szybko docierają do waszej pochylonej nad nią twarzy. W zetknięciu ze słoną wilgocią oczu zamieniają się w kwas siarkowy, który mocno podrażnia narząd wzroku i powoduje łzawienie. Najwięcej związków siarki zawierają żółte i czerwone odmiany cebuli. 

Zobacz także:

Włóżcie cebulę do zamrażarki i przestańcie płakać 

Ten trik zna wiele doświadczonych pań domu, które nie chcą co chwilę wycierać oczu chusteczką. Skutecznie niweluje intensywny aromat cebuli i zapobiega niekontrolowanemu łzawieniu. Wystarczy włożyć warzywo do zamrażarki, aby uniknąć tego problemu.

  1. W tym celu obierzcie cebulę z łupin. 

  2. Następnie włóżcie ją do zamrażalnika na 10 minut. 

  3. Po tym czasie krójcie i szatkujcie jak zwykle, tym razem bez podrażnień oczu. 

Inne sposoby na zneutralizowanie związków siarki w cebuli 

Oprócz wycierania oczu chusteczką i zakładania gogli pływackich możecie wypróbować również inne, bardziej skuteczne sposoby. Oddziałują one bezpośrednio na związki siarki znajdujące się w cebuli i pomagają je osłabić.  

W tym celu należy namoczyć cebulę w zimnej wodzie. Podobnie jak w przypadku zamrażalnika, wystarczy kilka minut, by zneutralizować problem. 

Możecie również zadziałać w przeciwnym kierunku i odrobinę podgrzać cebulę, zanim zaczniecie ją kroić. Zmieni to raz na zawsze jej właściwości i z całą pewnością pozwoli wam kroić bez łez. 

Źródło: poradnik-pl.top, niezalezna.pl