Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Zobaczycie, jak wiele się zmieni
Pixabay
Newsy

Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Nawet nie wyobrażacie sobie jak wiele się zmieni

Cebula to smaczne i aromatyczne warzywo, które poprawia i zmienia smak wielu potraw. Nadaje się do spożycia w formie surowej, pieczonej, gotowanej i smażonej. Zobaczcie, co się zmieni w cebulowej kwestii, jeżeli włożycie ją do zamrażarki. 

Cebula jest wyjątkowo zdrowa, szczególnie w surowej nieprzetworzonej postaci. Ma w sobie spore ilości witamin i pierwiastków takich jak potas, cynk i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriobójczo. Zanim jednak będziecie mogli dostarczyć sobie tego całego bogactwa, musicie pokroić cebulę. A to niestety nie jest bezproblemowe. 

Dlaczego płaczecie podczas krojenia cebuli? 

Mocny aromat przyciąga do rozkrojonej cebuli, jednak tylko na pewną odległość. Kto podchodzi zbyt blisko, wylewa potoki łez. Dopiero obróbka termiczna niweluje to silne oddziaływanie. Zanim jednak ugotujecie lub usmażycie cebulę, musicie ją obrać i pokroić. I tu zaczyna się problem. 

Przekrojona cebula uwalnia ze swego wnętrza związki siarki, które szybko docierają do waszej pochylonej nad nią twarzy. W zetknięciu ze słoną wilgocią oczu zamieniają się w kwas siarkowy, który mocno podrażnia narząd wzroku i powoduje łzawienie. Najwięcej związków siarki zawierają żółte i czerwone odmiany cebuli. 

Zobacz także
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Czy można zjeść cebulę z brązowym środkiem? Lepiej sprawdźcie

Czy można zjeść cebulę z brązowym środkiem? Lepiej sprawdźcie

Włóżcie cebulę do zamrażarki i przestańcie płakać 

Ten trik zna wiele doświadczonych pań domu, które nie chcą co chwilę wycierać oczu chusteczką. Skutecznie niweluje intensywny aromat cebuli i zapobiega niekontrolowanemu łzawieniu. Wystarczy włożyć warzywo do zamrażarki, aby uniknąć tego problemu.

  1. W tym celu obierzcie cebulę z łupin. 

  2. Następnie włóżcie ją do zamrażalnika na 10 minut. 

  3. Po tym czasie krójcie i szatkujcie jak zwykle, tym razem bez podrażnień oczu. 

Inne sposoby na zneutralizowanie związków siarki w cebuli 

Oprócz wycierania oczu chusteczką i zakładania gogli pływackich możecie wypróbować również inne, bardziej skuteczne sposoby. Oddziałują one bezpośrednio na związki siarki znajdujące się w cebuli i pomagają je osłabić.  

W tym celu należy namoczyć cebulę w zimnej wodzie. Podobnie jak w przypadku zamrażalnika, wystarczy kilka minut, by zneutralizować problem. 

Możecie również zadziałać w przeciwnym kierunku i odrobinę podgrzać cebulę, zanim zaczniecie ją kroić. Zmieni to raz na zawsze jej właściwości i z całą pewnością pozwoli wam kroić bez łez. 

Źródło: poradnik-pl.top, niezalezna.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak pokroić cebulę
AdobeStock
Newsy
Jak pokroić cebulę w piórka bez użycia noża? Ta metoda totalnie was zaskoczy
Chcecie poznać szybszy sposób na pokrojenie cebuli w piórka? Opisujemy go w poniższym artykule!

Macie dużo cebuli do pokrojenia i zaczyna was to już trochę męczyć? Wykorzystajcie prosty trik na krojenie cebuli za pomocą narzędzia, które każdy ma w kuchni. I nie chodzi wcale o nóż! Właściwości cebuli Nie bez powodu cebula od wieków stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń! Jej właściwości to między innymi: Wysoka zawartość witaminy C Zwalczanie bakterii Ochrona przed wirusami Wzmacnianie organizmu Ochrona przed nowotworami i cukrzycą Obniżanie ciśnienia krwi Poprawa trawienia Do czego można dodać cebulę? Kto nie przepada za cebulą, ten musiałby odmówić sobie większości popularnych w Polsce dań! To aromatyczne warzywo dodaje się u nas praktycznie do wszystkiego. Jest obowiązkowym składnikiem zup, sałatek, a nawet kotletów. Sprawdźcie, do czego dodaje się cebulę: Leczo Gulasz węgierski Kotlety mielone Rosół Krupnik Sałatka z kapusty Sałatka ziemniaczana Sałatka jarzynowa Fasolka po bretońsku Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o daniach, w których cebula gra główną rolę! Mowa oczywiście o fantastycznej cebulowej zupie krem, która świetnie smakuje z ostrym serem i ziołowymi grzankami. Jeśli nie lubicie cebuli, to nawet nie wiecie ile tracicie! Jak pokroić cebulę? Krojenie cebuli potrafi być wyzwaniem. Niedoświadczeni powinni pamiętać, że cebulę powinno kroić się szybko i natychmiast dodać ją do przyrządzanego dania, ponieważ już po chwili od przekrojenia z cebuli wydziela się kwas siarkowy. To właśnie od powoduje pieczenie oczu i łzy! Cebulę kroi się najczęściej na dwa sposoby: w kostkę i w piórka. Krojona w kostkę zwykle dodawana jest do sosów i kotletów, a także do zupy cebulowej (łatwiej jest zmiksować tak pokrojoną cebulę). Z kolei...

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...

Cebula, przechowywanie cebuli
Pixabay/cocoparisienne
Newsy
Jak przechowywać cebulę, aby zawsze była świeża i się nie psuła? Mało kto wie o tej sztuczce
Cebula to popularne i bardzo tanie warzywo. Nadaje ostrości potrawom, a bez okrasy z cebuli trudno wyobrazić sobie chociażby domowe pierogi.

Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia. Co znajdziecie w cebuli? Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie: Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi. Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów. Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii. Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść? Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą....