Nie jest to powód, dla którego powinniście rezygnować z przygotowania dla swoich najbliższych na przykład tiramisu.
Zamiast używać tańszych zamienników, przyrządźcie mascarpone we własnym zakresie! Nie będzie to wcale trudne zadanie.
Wystarczy, że zaopatrzycie się w tłustą i słodką śmietankę 36% i użyjecie odrobiny soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Podgrzejcie śmietankę w kąpieli wodnej, dodajcie sok, a po pewnym czasie waszym oczom ukaże się słodki i aksamitny serek.
Zobacz także:
Serek mascarpone w kremach, deserach i tiramisu
Mascarpone to duma północnych Włoch i tamtejszego regionu, czyli Lombardii. To właśnie w tej części Italii wytwarza się najwięcej tego delikatnego, słodkiego serka.
Do jego produkcji wykorzystuje się śmietankę przygotowaną wcześniej z krowiego mleka. To właśnie użycie słodkiej śmietanki odróżnia go od innych serów krowich.
Włosi zajadają się na co dzień wieloma deserami na bazie mascarpone. Serek używają do produkcji słodkich kremów, a przede wszystkim wspomniany już kawowy deser tiramisu.
Przepis na domowe mascarpone
Składniki:
- 2 szklanki śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu)
- Łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
- Cytrynę umyjcie i sparzcie wrzątkiem, po czym wyciśnijcie z niej łyżkę soku.
- Do sporego garnka wlejcie wodę i zagotujcie.
- Na garnku umieśćcie np. durszlak, a do niego włóżcie miskę ze śmietanką.
- Podgrzewajcie śmietankę w kąpieli wodnej, uważając, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki.
- Kiedy śmietanka będzie zbliżała się do zagotowania, powoli wlejcie do środka sok z cytryny.
- Mieszajcie dokładnie całość, ciągle podgrzewając i doprowadźcie do zgęstnienia całej masy.
- Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, ściągnijcie ją z kąpieli wodnej i odstawcie do wystygnięcia.
- Przygotujcie sitko i umieśćcie je na misce. Załóżcie na nią gazę i przelejcie śmietankę.
- Odstawcie na ok. pół godziny do obcieknięcia całego płynu przez gazę i sitko.
- Następnie zawińcie zebrany serek w gazę, wiążąc ją od góry i odstawcie do lodówki na kilkanaście godzin.
- Przygotowane mascarpone powinno się przechowywać w lodówce pod przykryciem – bez tego może wyschnąć.
- Serek nadaje się do spożycia w ciągu kilku następnych dni.
- Smacznego!