Nie jest to powód, dla którego powinniście rezygnować z przygotowania dla swoich najbliższych na przykład tiramisu.

Zamiast używać tańszych zamienników, przyrządźcie mascarpone we własnym zakresie! Nie będzie to wcale trudne zadanie.

Wystarczy, że zaopatrzycie się w tłustą i słodką śmietankę 36% i użyjecie odrobiny soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Podgrzejcie śmietankę w kąpieli wodnej, dodajcie sok, a po pewnym czasie waszym oczom ukaże się słodki i aksamitny serek.

Zobacz także:

Serek mascarpone w kremach, deserach i tiramisu

Mascarpone to duma północnych Włoch i tamtejszego regionu, czyli Lombardii. To właśnie w tej części Italii wytwarza się najwięcej tego delikatnego, słodkiego serka.

Do jego produkcji wykorzystuje się śmietankę przygotowaną wcześniej z krowiego mleka. To właśnie użycie słodkiej śmietanki odróżnia go od innych serów krowich.

Włosi zajadają się na co dzień wieloma deserami na bazie mascarpone. Serek używają do produkcji słodkich kremów, a przede wszystkim wspomniany już kawowy deser tiramisu.

Przepis na domowe mascarpone

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu)
  • Łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

  1. Cytrynę umyjcie i sparzcie wrzątkiem, po czym wyciśnijcie z niej łyżkę soku.
  2. Do sporego garnka wlejcie wodę i zagotujcie.
  3. Na garnku umieśćcie np. durszlak, a do niego włóżcie miskę ze śmietanką.
  4. Podgrzewajcie śmietankę w kąpieli wodnej, uważając, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki.
  5. Kiedy śmietanka będzie zbliżała się do zagotowania, powoli wlejcie do środka sok z cytryny.
  6. Mieszajcie dokładnie całość, ciągle podgrzewając i doprowadźcie do zgęstnienia całej masy.
  7. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, ściągnijcie ją z kąpieli wodnej i odstawcie do wystygnięcia.
  8. Przygotujcie sitko i umieśćcie je na misce. Załóżcie na nią gazę i przelejcie śmietankę.
  9. Odstawcie na ok. pół godziny do obcieknięcia całego płynu przez gazę i sitko.
  10. Następnie zawińcie zebrany serek w gazę, wiążąc ją od góry i odstawcie do lodówki na kilkanaście godzin.
  11. Przygotowane mascarpone powinno się przechowywać w lodówce pod przykryciem – bez tego może wyschnąć.
  12. Serek nadaje się do spożycia w ciągu kilku następnych dni.
  13. Smacznego!