
Nie ma co ukrywać, Mistrzami świata w gotowaniu makaronu są bezapelacyjnie Włosi. Kraj ten w końcu słynie z potraw przyrządzanych na bazie makaronu i naprawdę trudno znaleźć osobę, której nie cieknie ślinka na myśl o spaghetti pachnącym świeżymi pomidorami.
W kwestii gotowania największą skarbnicą wiedzy w każdym kraju zdecydowanie są osoby starsze, które z racji doświadczenia mają ogromną wiedzę na ten temat. Jedna z użytkowniczek TikToka nagrała film ze swoją babcią Włoszką, która pokazała jak przyrządza proste spaghetti i poinstruowała widzów, w jaki sposób należy gotować makaron.
Ile soli powinno się dodawać do makaronu?
Kto spróbował dań z różnych stron świata ten przyzna, że polska kuchnia wypada niestety przy nich dość blado - chodzi tutaj o kwestię smaku. Polacy nie używają zbyt wielu przypraw, przez co większość naszych potraw ma dość łagodny smak. Zwłaszcza w porównaniu z bardzo ostrymi potrawami typowymi na przykład dla kuchni koreańskiej.
Problem ten widać też w przypadku gotowania makaronu. Być może z ostrożności i przyzwyczajenia wielu z nas wodę na makaron soli dość symbolicznie. Zupełnie inaczej robią to Włosi! Makaron solą oni bardzo szczodrze, ponieważ wówczas całe danie nabiera charakteru i ma o wiele lepszy smak. Można się nawet spotkać z radą mówiącą o tym, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne...
Jakim sposobem Włosi sprawiają więc, że ich dania nie są przesolone i smakują wszystkim na całym świecie? Chodzi o szczególną roztropność podczas solenia całej już potrawy czy też sosu. Niektóre włoskie gospodynie w ogóle odpuszczają ten etap i pozwalają, by słony smak makaronu przeniknął do całego dania już po połączeniu z sosem.
Przepis na szybkie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
Do przygotowania tego makaronu potrzeba niewiele składników i bardzo mało czasu - będzie gotowy już w 10 minut! Przygotujcie sobie produkty z poniższej listy:
Składniki:
-
makaron na spaghetti
-
kilkanaście pomidorków koktajlowych
-
1 papryczka chili
-
2-3 ząbki czosnku
-
świeża pietruszka
-
¼ szklanki oliwy z oliwek
-
sól
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od ugotowania makaronu. Weźcie duży garnek, wlejcie wodę i hojnie posólcie (tak by sam ugotowany makaron był nieco za słony), zgodnie z radą włoskich babć. Gdy woda się zagotuje, wrzućcie makaron i gotujcie około 7-8 minut, by był półtwardy (al dente).
-
Gdy makaron będzie się gotował, obierzcie czosnek, weźcie papryczki chili i pietruszkę i wszystko pokrójcie bardzo drobno. Pomidorki umyjcie i przekrójcie każdy na pół.
-
Na dużą patelnię wlejcie oliwę i podgrzejcie. Gdy będzie już rozgrzana, wrzućcie czosnek, chili i połowę pietruszki. Mieszajcie i pilnujcie, by składniki się nie przypaliły.
-
Na patelnię wlejcie pół szklanki wody z gotowania makaronu. Musi być wrząca, ponieważ w przeciwnym razie tłuszcz zacznie „strzelać”! Dodajcie pokrojone pomidorki i wymieszajcie.
-
Na koniec wyciągnijcie z wody ugotowany makaron i wrzućcie go prosto na patelnię. Wsypcie resztę pietruszki i dokładnie wymieszajcie.
-
Makaron podawajcie posypany startym parmezanem. Buon Appetito (smacznego)!
@mynonnafina Nonna’s simple go-to spaghetti brought to you by @THE ICONIC 🍝 Did you know THE ICONIC stocks homewares 👀 link in bio #THEICONICpartner #food #italianfood #pasta #spaghetti #easyrecipe #ad ♬ Italian Tarantella - Italian Restaurant Music of Italy
Źródło: mynonnafina/TikTok