
Przygotowania do świąt wielkanocnych w większości polskich domów są bardzo pracowite. Poza przyrządzaniem tradycyjnych potraw, jakie jada się na Wielkanoc, jest to też czas gruntownych, wiosennych porządków.
W ferworze sprzątania trudno znaleźć chwilę i siły na to, by jeszcze przygotowywać jedzenie przed samymi świętami. Na szczęście niektóre potrawy można zrobić wcześniej, by zaoszczędzić trochę czasu. Choćby śledzie - zobaczcie, co należy do nich dodać, by długo postały w lodówce.
Dodajcie to do śledzi, a długo będą świeże
Domowe śledzie to jeden z klasyków, jakie pojawiają się co roku na wielkanocnym stole. Ich dużą zaletą jest to, że nie trzeba przygotowywać ich tuż przed świętami. Można to zrobić wcześniej i odstawić je do lodówki. Wszystko dzięki zalewie z dodatkiem octu - marynowane śledzie będą dobre nawet przez kilka tygodni. Wykorzystajcie poniższy przepis.
Przepis na wielkanocnego śledzika w oleju
Składniki:
-
Ok. 8 filetów śledziowych
-
4 łyżki octu
-
2 małe cebule
-
Ćwierć szklanki oleju
-
majeranek
-
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
Przygotowanie:
-
Rozpocznijcie od namoczenia śledzi. Włóżcie je do naczynia, zalejcie zimną wodą i odczekajcie kilka godzin. Jeżeli nadal będą zbyt słone, wymieńcie wodę i namoczcie jeszcze raz. W zależności od tego, jak słone są śledzie, których używacie, konieczne może być kilkukrotne powtórzenie tej czynności.
-
Kiedy śledzie są już gotowe do dalszych przygotowań, pokrójcie je na kawałki (po ok. 2-3 cm szerokości).
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Włóżcie śledzie do miski, przykryjcie cebulą i wlejcie ocet. Całość wymieszajcie tak, by składniki się dobrze połączyły i odstawcie na parę godzin.
-
Następnie do garnka wlejcie olej i dodajcie kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego oraz (opcjonalnie) majeranek i zioła prowansalskie.
-
Podgrzejcie zawartość garnka na małym ogniu. To sprawi, że przyprawy oddadzą swój aromat do oleju i śledzie będą smaczniejsze. Co ważne, nie możecie pozwolić, by olej się zagotował. Wówczas przyprawy mogłyby się przypalić i taka zalewa będzie do niczego. Po wszystkim odstawcie garnek z olejem na bok, do ostudzenia.
-
Teraz do słoików włóżcie śledzie, układając je naprzemiennie z cebulą, warstwami. Na koniec zalejcie każdy słoik olejem z przyprawami (musi być zimny) i zakręćcie.
I gotowe! Przygotowane w ten sposób śledzie będą dobre przez kilka tygodni pod warunkiem, że będziecie je przechowywali w lodówce.