Wlejcie to do zalewy, a śledzie wytrzymają w lodówce do Wielkiej Niedzieli
Getty/iStock
Newsy

Wlejcie to do zalewy, a śledzie wytrzymają w lodówce do Wielkiej Niedzieli. Prostszego przepisu nie ma

Nie czekajcie aż do świąt wielkanocnych i już teraz weźcie się za robienie śledzi. Wystarczy zrobić je w tej zalewie, a długo będą świeże i smaczne. W Wielkanoc odkręćcie po prostu słoik, wyłóżcie rybę na półmisek i gotowe.

Przygotowania do świąt wielkanocnych w większości polskich domów są bardzo pracowite. Poza przyrządzaniem tradycyjnych potraw, jakie jada się na Wielkanoc, jest to też czas gruntownych, wiosennych porządków.

W ferworze sprzątania trudno znaleźć chwilę i siły na to, by jeszcze przygotowywać jedzenie przed samymi świętami. Na szczęście niektóre potrawy można zrobić wcześniej, by zaoszczędzić trochę czasu. Choćby śledzie - zobaczcie, co należy do nich dodać, by długo postały w lodówce. 

Dodajcie to do śledzi, a długo będą świeże

Domowe śledzie to jeden z klasyków, jakie pojawiają się co roku na wielkanocnym stole. Ich dużą zaletą jest to, że nie trzeba przygotowywać ich tuż przed świętami. Można to zrobić wcześniej i odstawić je do lodówki. Wszystko dzięki zalewie z dodatkiem octu - marynowane śledzie będą dobre nawet przez kilka tygodni. Wykorzystajcie poniższy przepis. 

Zobacz także
Zapomnijcie o śledziach w mleku czy cebuli. Zalejcie je tym, a będą pyszne jak nigdy dotąd

Zapomnijcie o śledziach w mleku czy cebuli. Zalejcie je tym, a będą pyszne jak nigdy dotąd

Tymi 2 przyprawami najlepiej doprawicie solonego śledzia. Tutaj nie ma miejsca na kombinacje

Tymi 2 przyprawami najlepiej doprawicie śledzia. Tutaj nie ma miejsca na kombinacje

Przepis na wielkanocnego śledzika w oleju

Składniki:

  • Ok. 8 filetów śledziowych

  • 4 łyżki octu

  • 2 małe cebule

  • Ćwierć szklanki oleju 

  • majeranek

  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

  • liście laurowe

  • ziele angielskie 

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od namoczenia śledzi. Włóżcie je do naczynia, zalejcie zimną wodą i odczekajcie kilka godzin. Jeżeli nadal będą zbyt słone, wymieńcie wodę i namoczcie jeszcze raz. W zależności od tego, jak słone są śledzie, których używacie, konieczne może być kilkukrotne powtórzenie tej czynności. 

  2. Kiedy śledzie są już gotowe do dalszych przygotowań, pokrójcie je na kawałki (po ok. 2-3 cm szerokości). 

  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Włóżcie śledzie do miski, przykryjcie cebulą i wlejcie ocet. Całość wymieszajcie tak, by składniki się dobrze połączyły i odstawcie na parę godzin. 

  4. Następnie do garnka wlejcie olej i dodajcie kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego oraz (opcjonalnie) majeranek i zioła prowansalskie.

  5. Podgrzejcie zawartość garnka na małym ogniu. To sprawi, że przyprawy oddadzą swój aromat do oleju i śledzie będą smaczniejsze. Co ważne, nie możecie pozwolić, by olej się zagotował. Wówczas przyprawy mogłyby się przypalić i taka zalewa będzie do niczego. Po wszystkim odstawcie garnek z olejem na bok, do ostudzenia.

  6. Teraz do słoików włóżcie śledzie, układając je naprzemiennie z cebulą, warstwami. Na koniec zalejcie każdy słoik olejem z przyprawami (musi być zimny) i zakręćcie. 

I gotowe! Przygotowane w ten sposób śledzie będą dobre przez kilka tygodni pod warunkiem, że będziecie je przechowywali w lodówce. 

Kotlety mielone

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
anullka7/Gotujmy.pl
Newsy
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
Najlepsze śledzie w oleju nie mogą się obyć tego składnika - to on gwarantuje ich wyjątkowy smak i sprawia, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całego słoika.

Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.  Jak zrobić dobre śledzie w oleju? Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.  Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu. Przepis na śledzie w oleju Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 1,5 szklanki oleju 2 cebule 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich...

co zrobić by, śledzie nie były gorzkie
Flickr
Newsy
Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić
Przyrządziliście właśnie śledzia z cebulą, a domownicy ani myślą go jeść? Coś poszło nie tak. I mamy wrażenie, że wiemy co to jest. Chodzi o cebulę.

Niektórzy lubią wyrazistą cebulę jako kontrapunkt, pewnego rodzaju przeciwwaga wobec charakterystycznego smaku śledzi. Inni wolą jednak bardziej łagodny smak. Często właśnie smak świeżej, ostrej cebuli, może być odbierany przez osoby z delikatniejszymi podniebieniami jako gorzki. Jak więc poradzić sobie z gorzkim posmakiem cebulki w śledziowej przystawce? Mamy na to rozwiązanie. Jak usunąć gorzki smak cebuli w śledziach? Pierwszym z nich będzie zblanszowanie cebuli. Co to w zasadzie oznacza? Blanszowanie to super szybka obróbka termiczna we wrzątku. Zanurzcie cebulę we wrzątku na kilkanaście sekund i wyciągnijcie ją z gorącej wody. Po tym natychmiast włóżcie ją do lodowatej wody. Taki proces pozwoli nieco zmiękczyć cebulkę, nadać jej słodkości i wyzuć z niej typowy, ostry i gorzkawy smak, który może niektórym nie pasować wraz ze śledziami. Inny trik łagodzący smak cebuli w śledziach Innym sposobem na twardawą i gorzkawą cebulę, jest sól. Wystarczy obrać cebulkę z łupiny, posiekać i solidnie oprószyć solą. Po kilku chwilach, cebula powinna zmięknąć i stracić nieco na swojej „mocy”. Uważajcie jednak z solą – śledzie zwykle są słone same w sobie. Dlatego też niezwykle istotne jest dobre wymoczenie śledzi  w wodzie, przed pokrojeniem ich do sałatki. W zależności od poziomu zasolenia śledzi, powinno moczyć się rybę od 2 do nawet kilku godzin. Nie zapominajcie o kilkukrotnym zmienianiu wody. Przepis na śledzie z cebulą i olejem Składniki: Ok. 50 dag filetów śledziowych 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Olej – najlepiej rzepakowy olej nierafinowany. Nadadzą się także inne rodzaje oleju i oliwy – użyjcie takich, jakie lubicie Przygotowanie: Śledzie wymoczcie dobrze w wodzie,...

Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik
Własne
Newsy
Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik
Gdy na zbyt słone śledzie już nic nie pomaga, wypróbujcie trik jednego z naszych czytelników. Prosty, tani, a do tego skuteczny.

Kto kiedyś musiał samodzielnie przyrządzać w domu solone śledzie ten wie, ile z tym nieraz roboty. Na szczęście dziś bez problemu można kupić gotowe śledzie w smakowej zalewie lub przygotowane na inne, równie pyszne sposoby - w sklepach znajdziecie śledzie w śmietanie, musztardzie czy klasyczne koreczki śledziowe. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy preferujecie klasyczne solone matjasy,  a kupione przez was śledzie są tak słone, że nie nadają się do zjedzenia? Zanim postanowicie zwrócić je do sklepu, wypróbujcie stary patent na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi, stosowany przez jednego z czytelników serwisu Gotujmy.pl. Jak wyciągnąć nadmiar soli ze śledzi? Wszyscy wiemy, że co za dużo to niezdrowo - szczególnie, jeśli chodzi o sól. Dlatego, jeśli kupione przez was śledzie są zbyt słone, nie próbujcie ich jeść na siłę. Zamiast tego, spróbujcie pozbyć się soli za pomocą prostego triku. Wystarczy, że włożycie słone śledzie do pojemnika z zimną wodą i wrzucicie do niego jeszcze kilka kromek czerstwego chleba. Zostawcie śledzie na jakiś czas w wodzie i po tym czasie wyjmijcie je i opłuczcie. Chleb zadziała w tym przypadku podobnie, jak surowe ziemniaki dodane do zbyt słonej zupy - wyciągnie nadmiar soli i sprawi, że śledzie będą już nadawały się do zjedzenia. Zbyt słone śledzie - jak sobie z tym poradzić? Jeżeli moczenie śledzi w wodzie z chlebem was nie przekonuje, istnieje jeszcze kilka patentów, które mogą pomóc pozbyć się zbyt słonego smaku. Wszystkie mają wspólny mianownik, czyli ponownie - moczenie. Bardzo słone śledzie można moczyć w: samej zimnej wodzie mleku zsiadłym mleku jogurcie maślance Co ważne - wszystkie te składniki koniecznie muszą być zimne, a jeśli użyjecie jogurtu, musi on zostać rozcieńczony wodą. Jeśli moczycie...

śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...