Wlejcie szklankę tego płynu do frytek przed smażeniem. Będą chrupiące jak nigdy dotąd
AdobeStock
Newsy

Wlejcie szklankę tego płynu do frytek przed smażeniem. Będą chrupiące jak nigdy dotąd

Szukacie pomysłu na frytki, które są chrupiące, a jednocześnie pysznie kremowe w środku? Dzięki temu sposobowi osiągniecie ten efekt w mig. Działa zawsze. Takie frytki rozkochały w sobie wiele osób.

Próbujecie osiągnąć efekt chrupiących, ale miękkich w środku frytek? To sposób dla was! Frytki to tłusta i niezdrowa, ale pyszna przekąska, dodatek do dania głównego lub po prostu rozpustna kolacja. Są uwielbiane przez dorosłych i dzieci w każdym wieku. Najlepsze frytki to te, które są chrupiące, a jednak po przegryzieniu miękkie i kremowe w środku. Jak osiągnąć ten efekt? Doskonale wiedzą o tym Brytyjczycy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrupiące, ale miękkie frytki

Wielu mistrzów kuchni ma swój sekret na chrupiące frytki. Niedawno podzielił się nim na przykład Robert Makłowicz. My mamy dla was metodę, dzięki której frytki będą nie tylko bardzo chrupkie, ale też mięciutkie w środku i zyskają zaskakującą nutę smakową.

Specjalna zalewa do frytek

Sekret tkwi w podgotowaniu ziemniaków przed smażeniem w specjalnej miksturze. Zmieszajcie ze sobą:

  • 3 litry wody
  • Szklankę octu
  • Łyżkę soli

Przygotowanie niezwykle chrupiących frytek.

Ziemniaki na frytki przygotujcie w standardowy sposób:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w słupki o możliwie jednakowej grubości.
  2. Do garnka wlejcie wodę, sól i ocet.
  3. Podgrzejcie zawartość garnka, dodajcie do niego frytki.
  4. Gotujcie wszystko przez ok. 15-20 minut.
  5. Po tym czasie odcedźcie frytki i bardzo mocno odsączcie je z wody.
  6. Do odsączania możecie wykorzystać papier ręcznikowy. To bardzo ważny etap.
  7. Tak przygotowane ziemniaki możecie smażyć w oleju tak, jak robicie to zazwyczaj z frytkami. Będą one gotowe trochę szybciej niż frytki z surowych ziemniaków, bo są już podgotowane.

Tak przygotowane frytki są niezwykle kruche, ale i chrupiące.

Zobacz także
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Frytki

Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w tym składniku

Frytki o smaku octowym

Przyprawianie ziemniaków octem nie jest u nas zbyt popularne, ale taki smak kocha wielu mieszkańców Europy Zachodniej. Jednym z podstawowych smaków chipsów są te o smaku soli i octu. Dzięki tej zalewie ziemniaki zyskują octowy aromat. Jeśli chcecie jeszcze bardziej go podkreślić, możecie dodatkowo skropić gotowe frytki octem i posypać solą.

Czytaj także:

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce! Odgrzewanie frytek Pyszne i chrupiące frytki  to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne. Czy można odgrzewać frytki w mikrofali? Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre. Najlepsza metody na odgrzanie frytek Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia. Odgrzewanie frytek w piekarniku Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach: Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie Możecie spryskać frytki lekko olejem Czas pieczenia frytek...

frytki przepis
tumilek / gotujmy.pl
Newsy
Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi , tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego! Przepis na domowe frytki z miodem: Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 dużych ziemniaków 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Olej rzepakowy Sól Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki! Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy
Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku. Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków. Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka Składniki: 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Inne, dowolne, ulubione przyprawy Gruba sól morska lub zwykła Przygotowanie: Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie całość raz jeszcze. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C. Pieczcie przez ok. 30 min. Posólcie frytki dopiero po...

Frytki, ziemniaki
Minh Young/Adobe Stock
Przepisy
Pyszne i chrupiące domowe frytki! Dziecinnie prosty przepis!
Któż z nas nie skusił się nigdy na chrupiące i przepyszne frytki własnej roboty? Dobrze wiemy, że to mocno kaloryczna i ciężkostrawna przyjemność, ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Rzecz w tym, żeby przyrządzić je w odpowiedni sposób. Zastanawialiście się kiedyś co zrobić, by wasze frytki smakowały dokładnie tak jak w ulubionym barze? Służymy radą!

Frytki zawładnęły kulinarną Polską już kilkanaście lat temu. Szybko pokochaliśmy smak cienko pokrojonego  w kształtne słupki ziemniaka, obsmażonego w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Skąd przyszły do nas frytki? Otóż ojczyzną tego przepysznego, a zarazem bardzo prostego dania jest Belgia. Frytki belgijskie różnią się jednak nieco od tych, które jemy najczęściej. Są znacznie grubsze od typowych frytek, które znamy z fast-foodów. Te z kolei swój rodowód mają w Stanach Zjednoczonych. Tylko od waszej woli zależy to, jak pokroicie swoje ziemniaki. Poniżej zamieszczamy przepis na frytki o standardowej grubości 8 mm.  Teraz czas na kilka praktycznych rad, dzięki którym wasze domowe frytki wyjdą perfekcyjnie.  1. Po pierwsze pamiętajmy o właściwym wyborze ziemniaka na naszą potrawę. Należy szukać odmian wysokoskrobiowych, typu C. Pojedyncze sztuki powinny być odpowiednio duże, tak by można było z nich wykroić okazałe, długie frytki.  2. Kolejnym etapem jest zadbanie o odpowiedni tłuszcz do smażenia. Tradycyjnie, w Belgii, do smażenia wykwintnych frytek wykorzystywano łój wołowy. Spokojnie, nie macie się o co martwić. Zwykły olej rzepakowy też zda egzamin! Warto starannie przyłożyć się do kwestii rozgrzewania tłuszczu. Nie wrzucajmy frytek do smażenia, jeżeli olej nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany!  3. Ostatnią radą, a zarazem tą najważniejszą jest podwójne smażenie.  O co chodzi? Sekret miękkości frytek wewnątrz i chrupkości na zewnątrz tkwi właśnie w dwukrotnym obsmażeniu naszych ziemniaczanych słupków. Jak to zrobić? Proces smażenia należy podzielić na dwie części. Najpierw delikatnie blanszujemy (podsmażamy) frytki przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy je z frytury i pozwalamy na wystygnięcie. Takie frytki poddajemy już właściwemu smażeniu. W...