Próbujecie osiągnąć efekt chrupiących, ale miękkich w środku frytek? To sposób dla was! Frytki to tłusta i niezdrowa, ale pyszna przekąska, dodatek do dania głównego lub po prostu rozpustna kolacja. Są uwielbiane przez dorosłych i dzieci w każdym wieku. Najlepsze frytki to te, które są chrupiące, a jednak po przegryzieniu miękkie i kremowe w środku. Jak osiągnąć ten efekt? Doskonale wiedzą o tym Brytyjczycy.

Chrupiące, ale miękkie frytki

Wielu mistrzów kuchni ma swój sekret na chrupiące frytki. Niedawno podzielił się nim na przykład Robert Makłowicz. My mamy dla was metodę, dzięki której frytki będą nie tylko bardzo chrupkie, ale też mięciutkie w środku i zyskają zaskakującą nutę smakową.

Specjalna zalewa do frytek

Sekret tkwi w podgotowaniu ziemniaków przed smażeniem w specjalnej miksturze. Zmieszajcie ze sobą:

  • 3 litry wody
  • Szklankę octu
  • Łyżkę soli

Przygotowanie niezwykle chrupiących frytek.

Ziemniaki na frytki przygotujcie w standardowy sposób:

Zobacz także:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w słupki o możliwie jednakowej grubości.
  2. Do garnka wlejcie wodę, sól i ocet.
  3. Podgrzejcie zawartość garnka, dodajcie do niego frytki.
  4. Gotujcie wszystko przez ok. 15-20 minut.
  5. Po tym czasie odcedźcie frytki i bardzo mocno odsączcie je z wody.
  6. Do odsączania możecie wykorzystać papier ręcznikowy. To bardzo ważny etap.
  7. Tak przygotowane ziemniaki możecie smażyć w oleju tak, jak robicie to zazwyczaj z frytkami. Będą one gotowe trochę szybciej niż frytki z surowych ziemniaków, bo są już podgotowane.

Tak przygotowane frytki są niezwykle kruche, ale i chrupiące.

Frytki o smaku octowym

Przyprawianie ziemniaków octem nie jest u nas zbyt popularne, ale taki smak kocha wielu mieszkańców Europy Zachodniej. Jednym z podstawowych smaków chipsów są te o smaku soli i octu. Dzięki tej zalewie ziemniaki zyskują octowy aromat. Jeśli chcecie jeszcze bardziej go podkreślić, możecie dodatkowo skropić gotowe frytki octem i posypać solą.

Czytaj także: