Wlejcie szklankę tego płynu do frytek przed smażeniem. Będą chrupiące jak nigdy dotąd
AdobeStock
Newsy

Wlejcie szklankę tego płynu do frytek przed smażeniem. Będą chrupiące jak nigdy dotąd

Szukacie pomysłu na frytki, które są chrupiące, a jednocześnie pysznie kremowe w środku? Dzięki temu sposobowi osiągniecie ten efekt w mig. Działa zawsze. Takie frytki rozkochały w sobie wiele osób.

Próbujecie osiągnąć efekt chrupiących, ale miękkich w środku frytek? To sposób dla was! Frytki to tłusta i niezdrowa, ale pyszna przekąska, dodatek do dania głównego lub po prostu rozpustna kolacja. Są uwielbiane przez dorosłych i dzieci w każdym wieku. Najlepsze frytki to te, które są chrupiące, a jednak po przegryzieniu miękkie i kremowe w środku. Jak osiągnąć ten efekt? Doskonale wiedzą o tym Brytyjczycy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrupiące, ale miękkie frytki

Wielu mistrzów kuchni ma swój sekret na chrupiące frytki. Niedawno podzielił się nim na przykład Robert Makłowicz. My mamy dla was metodę, dzięki której frytki będą nie tylko bardzo chrupkie, ale też mięciutkie w środku i zyskają zaskakującą nutę smakową.

Specjalna zalewa do frytek

Sekret tkwi w podgotowaniu ziemniaków przed smażeniem w specjalnej miksturze. Zmieszajcie ze sobą:

  • 3 litry wody
  • Szklankę octu
  • Łyżkę soli

Przygotowanie niezwykle chrupiących frytek.

Ziemniaki na frytki przygotujcie w standardowy sposób:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w słupki o możliwie jednakowej grubości.
  2. Do garnka wlejcie wodę, sól i ocet.
  3. Podgrzejcie zawartość garnka, dodajcie do niego frytki.
  4. Gotujcie wszystko przez ok. 15-20 minut.
  5. Po tym czasie odcedźcie frytki i bardzo mocno odsączcie je z wody.
  6. Do odsączania możecie wykorzystać papier ręcznikowy. To bardzo ważny etap.
  7. Tak przygotowane ziemniaki możecie smażyć w oleju tak, jak robicie to zazwyczaj z frytkami. Będą one gotowe trochę szybciej niż frytki z surowych ziemniaków, bo są już podgotowane.

Tak przygotowane frytki są niezwykle kruche, ale i chrupiące.

Zobacz także
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Frytki

Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w tym składniku

Frytki o smaku octowym

Przyprawianie ziemniaków octem nie jest u nas zbyt popularne, ale taki smak kocha wielu mieszkańców Europy Zachodniej. Jednym z podstawowych smaków chipsów są te o smaku soli i octu. Dzięki tej zalewie ziemniaki zyskują octowy aromat. Jeśli chcecie jeszcze bardziej go podkreślić, możecie dodatkowo skropić gotowe frytki octem i posypać solą.

Czytaj także:

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Pixabay
Newsy
Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione
Zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odgrzać frytki? Ten sposób na podgrzanie frytek sprawia, że są chrupiące i pozostają pyszne. Wypróbujcie sami!

Frytki to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Robi się ją niezwykle prosto, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania frytek potrzeba przecież tylko ziemniaków i oleju. Obydwa te składniki są szeroko rozpowszechnione na całym świecie i bardzo dobrze znane. Frytki przygotowują Belgowie, Francuzi, Amerykanie, Brytyjczycy, podaje się je nawet w Afryce! Odgrzewanie frytek Pyszne i chrupiące frytki  to te świeżo przygotowane. Niewiele potrzeba by smakowały dobrze. Lekko oprószone solą lub podane z sosem mogą stanowić nawet samodzielne danie. Frytki szybko tracą jednak swoją chrupkość. Wiele osób twierdzi, że zimne lub odgrzewane frytki to profanacja tego dania. Wiemy, jak odgrzać frytki, by pozostały pyszne. Czy można odgrzewać frytki w mikrofali? Jednym z najgorszych sposobów na odgrzanie frytek jest włożenie ich do mikrofalówki. Robią się one miękkie i zupełnie tracą swoją chrupkość. Jeśli myśleliście, że to najlepszy sposób, zdecydowanie się myliliście. Mikrofala podgrzewa jedzenie, nie pozwalając na odparowanie wody, nic dziwnego, że frytki z mikrofali robią się mokre. Najlepsza metody na odgrzanie frytek Zdecydowanie najlepszą metodą odgrzewania frytek, którą stosuje się nawet w niektórych restauracjach lub hotelach, jest wykorzystanie pieca konwekcyjnego. Jeśli go posiadacie, wykorzystajcie piec konwekcyjny bez zastanowienia. Odgrzewanie frytek w piekarniku Większość z was pewnie nie ma jednak w domu pieca konwekcyjnego. Na szczęście możecie odgrzać też frytki w zwykłym piekarniku. Wykorzystajcie opcję termoobiegu, a wasze frytki będą chrupiące z zewnątrz. Pamiętajcie o dwóch zasadach: Frytki rozłóżcie na dużej blaszce oddzielnie, by nie przylegały do siebie Możecie spryskać frytki lekko olejem Czas pieczenia frytek...

frytki przepis
tumilek / gotujmy.pl
Newsy
Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi , tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego! Przepis na domowe frytki z miodem: Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 dużych ziemniaków 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Olej rzepakowy Sól Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki! Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Czy da się tak odgrzać frytki żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Adobe Stock
Newsy
Czy da się tak odgrzać frytki, żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Zostały wam frytki? Nie wyrzucajcie ich, możecie zjeść je później. Musicie jednak od razu się nimi zająć, żeby na kolejny posiłek nadal były smaczne.

Pokrojone w słupki ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, mogą być podawane jako przekąska, osobny posiłek lub jako dodatek do potraw. Pochodzą z Belgii, choć te oryginalne, belgijskie wyglądają nieco inaczej niż te, które dobrze znamy z fast foodów: są dłuższe i grubsze. Pierwotnie były smażone na łoju wołowym. Podpowiadamy, jak dobrze przechować gotowe frytki i jak je najlepiej odgrzać. Jak odgrzać frytki, żeby nie straciły smaku? Jeśli nie zdołaliście zjeść wszystkich frytek na raz, gdy były jeszcze świeże i ciepłe i chcecie je zostawić na później, pamiętajcie o 2 żelaznych zasadach postępowania z frytkami: Ostudźcie je szybko, żeby nie miękły, np. wystawiając w chłodne dni na balkon, przełóżcie do pojemnika i zostawcie lekko uchyloną pokrywkę. Tak przygotowane frytki przechowujcie w lodówce. Ponowne podgrzanie frytek da najlepszy efekt, jeśli to zrobicie tak, jak zostały usmażone – w głębokim tłuszczu. Najczęściej, żeby podgrzać frytki, wkładacie je do mikrofalówki lub piekarnika – każda z tych metod wysuszy przekąskę i zmieni jej smak. Jedzcie zdrowsze wersje frytek Co niezdrowego jest we frytkach, skoro to same ziemniaki? Dlaczego lekarze i dietetycy przestrzegają przed częstym jedzeniem tej potrawy? Odpowiedź jest jedna — tłuszcz. Z tłuszczem, na którym smażone są frytki jest kilka problemów: Duża ilość tłuszczu, jaka pozostaje na frytkach i dostaje się do środka powoduje, że są one wysokokaloryczne i niezdrowe Warzywa zostały przygotowane w najgorszy możliwy sposób – są usmażone W barach do smażenie frytek długo używa się tej samej frytury. Tłuszcz jest więc przepalony i staje się niebezpieczny dla zdrowia Chrupiące przekąski można przygotować w zdrowszy sposób. Najprostsza zmiana to upieczenie...

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
ONS.pl/Flickr
Newsy
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku frytki Roberta Makłowicza. Z pewnością tak ich nie robiliście
Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku. Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych? To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia. Jakie ziemniaki wybrać na frytki? Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz. Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem. Jak zrobić frytki belgijskie? Składniki: 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C Olej do smażenia 1 łyżka cukru Zimna woda Termometr Przygotowanie: Obierz i...