Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
AdobeStock
Newsy

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Tegoroczne, młode warzywa już kuszą klientów sklepów. Sprawdźcie, czy na pewno są zdrowe.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 01, 2021

Wiosna to czas, gdy cała przyroda budzi się do życia. Już pod koniec marca zaczynają dojrzewać nowalijki, które wielu ludzi chętnie zajada na Wielkanoc. Ale czy rzeczywiście nowalijki są takie zdrowe? Wiele zależy od sposobu uprawy! Sprawdźcie szczegóły!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czym są nowalijki?

Słowem „nowalijki” określa się po prostu bardzo młode warzywa, które już wczesną wiosną nadają się do jedzenia. Nowalijkami mogą być na przykład:

  • Pomidory
  • Ogórki
  • Rzodkiewki
  • Rzeżucha
  • Koperek
  • Szpinak
  • Marchewki
  • Sałata
  • Szczypiorek

Jak rosną nowalijki?

By uzyskać młode warzywa, które już nadają się do jedzenia, stosuje się w ich przypadku inny sposób uprawy. Nowalijki są hodowane w szklarniach, które są bardzo nasłonecznione i panuje w nich duża wilgoć. Dzięki temu warzywa mają idealne warunki do wzrostu!

Zobacz także

Czy nowalijki są zdrowe?

Młode warzywa zasadniczo są zdrowe. Zawierają minerały i witaminy, a do tego dobrze smakują. Wątpliwości wzbudza jednak uprawa nowalijek, które trafiają do sklepów! By maksymalnie przyśpieszyć wzrost warzyw tak, by dojrzały, w jak najkrótszym czasie, stosuje się różne środki, które niekoniecznie są dobre dla organizmu człowieka. W przypadku uprawy na masową skalę nasłoneczniona szklarnia i częste podlewanie zwykle nie wystarczają, więc stosuje się stymulatory wzrostu, nawozy oraz pestycydy, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami.

Jak rozpoznać „ulepszone” nowalijki?

Gdy wczesną wiosną natkniecie się już na nowalijki w sklepach, zachowajcie czujność! Powinniście się upewnić, czy aby na pewno warzywa nie zostały potraktowane różnymi ulepszaczami podczas uprawy. Wasze podejrzenia powinny wzbudzić poniższe cechy młodych warzyw:

  • Nienaturalnie duży kształt
  • Delikatny, ledwo wyczuwalny zapach
  • Szybkie więdnienie liści
  • Blady kolor lub wręcz przeciwnie – podejrzanie intensywny

Jednak nie zawsze rozpoznacie podrasowane nowalijki, dlatego najlepiej po prostu zapytać sprzedawcę o źródło pochodzenia warzyw. By mieć pewność, że nie kupicie polepszanych nowalijek, dobrze jest zaopatrywać się w nie w zaufanych, małych sklepach lub sklepach bio, które sprzedają żywność ekologiczną.

Komentarze