Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
AdobeStock
Newsy

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Tegoroczne, młode warzywa już kuszą klientów sklepów. Sprawdźcie, czy na pewno są zdrowe.

Wiosna to czas, gdy cała przyroda budzi się do życia. Już pod koniec marca zaczynają dojrzewać nowalijki, które wielu ludzi chętnie zajada na Wielkanoc. Ale czy rzeczywiście nowalijki są takie zdrowe? Wiele zależy od sposobu uprawy! Sprawdźcie szczegóły!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są nowalijki?

Słowem „nowalijki” określa się po prostu bardzo młode warzywa, które już wczesną wiosną nadają się do jedzenia. Nowalijkami mogą być na przykład:

  • Pomidory
  • Ogórki
  • Rzodkiewki
  • Rzeżucha
  • Koperek
  • Szpinak
  • Marchewki
  • Sałata
  • Szczypiorek

Jak rosną nowalijki?

By uzyskać młode warzywa, które już nadają się do jedzenia, stosuje się w ich przypadku inny sposób uprawy. Nowalijki są hodowane w szklarniach, które są bardzo nasłonecznione i panuje w nich duża wilgoć. Dzięki temu warzywa mają idealne warunki do wzrostu!

Zobacz także
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka

Czy nowalijki są zdrowe?

Młode warzywa zasadniczo są zdrowe. Zawierają minerały i witaminy, a do tego dobrze smakują. Wątpliwości wzbudza jednak uprawa nowalijek, które trafiają do sklepów! By maksymalnie przyśpieszyć wzrost warzyw tak, by dojrzały, w jak najkrótszym czasie, stosuje się różne środki, które niekoniecznie są dobre dla organizmu człowieka. W przypadku uprawy na masową skalę nasłoneczniona szklarnia i częste podlewanie zwykle nie wystarczają, więc stosuje się stymulatory wzrostu, nawozy oraz pestycydy, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami.

Jak rozpoznać „ulepszone” nowalijki?

Gdy wczesną wiosną natkniecie się już na nowalijki w sklepach, zachowajcie czujność! Powinniście się upewnić, czy aby na pewno warzywa nie zostały potraktowane różnymi ulepszaczami podczas uprawy. Wasze podejrzenia powinny wzbudzić poniższe cechy młodych warzyw:

  • Nienaturalnie duży kształt
  • Delikatny, ledwo wyczuwalny zapach
  • Szybkie więdnienie liści
  • Blady kolor lub wręcz przeciwnie – podejrzanie intensywny

Jednak nie zawsze rozpoznacie podrasowane nowalijki, dlatego najlepiej po prostu zapytać sprzedawcę o źródło pochodzenia warzyw. By mieć pewność, że nie kupicie polepszanych nowalijek, dobrze jest zaopatrywać się w nie w zaufanych, małych sklepach lub sklepach bio, które sprzedają żywność ekologiczną.

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Wiosną nie ma nic lepszego niż świeże warzywa prosto z targu. Jak się okazuje, nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić nie tylko do ich szybszego psucia się, ale także do wydzielania szkodliwych substancji. Aby ustrzec się przed tym problemem, koniecznie pamiętajcie o jednej rzeczy!

Wiele osób z utęsknieniem czeka na pierwsze dni wiosny, kiedy w sklepach i na targach można dostać młode warzywa. Mają one niepowtarzalny smak, a poza tym - są świetną odmianą oraz orzeźwieniem po długiej zimie.  Zdrowe nowalijki  Młode warzywa są nazywane nowalijkami. Można dostać je w sprzedaży już na samym początku wiosny. Kojarzą się głównie ze zdrowiem oraz świeżością, a także są doskonałą odmianą po przetworach i innych warzywach spożywanych w porze zimowej. Do nowalijek zalicza się takie produkty jak: sałata, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, ogórki,  czy natka pietruszki. Stanowią one świetny dodatek do wielu dań, gdyż są wielką bombą witaminową, która wzbogaci organizm po chłodniejszym okresie.  Uprawa młodych warzyw Ten rodzaj warzyw można zakupić od marca do maja. Warunki zewnętrzne nie pozwalają na uprawę nowalijek bezpośrednio w ogródku, dlatego też hoduje się je w szklarniach. Mają one tam zapewnione odpowiednie warunki, które umożliwiają im właściwy rozwój. Należy zauważyć iż nie są mniej zdrowe od tych tradycyjnie uprawianych, a są świetną odskocznią od zimowych przetworów. Nowalijki jednakże są narażone na czynniki niezależne, jak przymrozki bądź szkodniki. Wówczas stosuje się różnego rodzaju preparaty w celu ich unieszkodliwienia. Wybór nowalijek w sprzedaży Decydując się na zakup młodych warzyw z targu, warto uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Należy wybierać te zdrowe produkty bez jakichkolwiek oznak psucia się. Jeśli mają one pożółkłe liście bądź są niebanalnych rozmiarów, to może być oznaką przenawożenia tych składników. Warzywa powinny wyglądać jak najbardziej naturalnie, dzięki czemu będziecie mieć pewność o...

Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
Gotowane rzodkiewki z tymi dodatkami świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu, lekka kolacja lub przekąska. Spróbujcie koniecznie.

Pewnie macie wiele sposobów przygotowania rzodkiewki na surowo. Można zrobić z niej sałatkę, dodawać do twarożku , jeść na kanapkach i umieszczać w mizerii dla wzbogacenia jej smaku. Czy próbowaliście robić kiedyś rzodkiewkę na ciepło? Taki sposób przygotowania może zadziwić wiele osób. Mamy naprawdę przepyszny przepis. Wypróbujcie go, jeśli nigdy nie jedliście rzodkiewki na ciepło. Przepis na gotowaną rzodkiewkę Rzodkiewka należy do nowalijek. To młode warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną na straganach i w warzywniakach. Nowalijki są bogate w witaminy, ale należy odpowiednio się nimi obchodzić . Rzodkiewka to jedno z popularniejszych i tańszych warzyw należących do nowalijek. Można jeść ją praktycznie od razu po zakupie, na surowo w formie przekąski. Rzodkiewka jest też przepyszna, gdy jest ugotowana! Zyskuje łagodny smak i traci swoją ostrość. Przygotujcie ją tak jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki na gotowaną rzodkiewkę 2 pęczki rzodkiewek Sól Łyżeczka cukru Łyżka masła Ziarna słonecznika – ok. 3 łyżki Szczypiorek Przygotowanie gotowanej rzodkiewki Rozgrzejcie suchą patelnię i wyłóżcie na niej obrany słonecznik. Podprażcie go do uzyskania złotego koloru. Mieszajcie cały czas ziarna. Uprażone ziarna zsypcie od razu z patelni, aby się na niej nie przypaliły. Rzodkiewki dobrze umyjcie i włóżcie na chwilę do ziemnej wody, żeby się wypłukały. Obierzcie liście z rzodkiewki, ale zostawcie ogonki. Z liści rzodkiewki możecie zrobić pyszne pesto . W garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i cukru. Włóżcie rzodkiewki do garnka. Gotujcie je ok. 10-15 minut. Odsączcie rzodkiewki na sitku lub w durszlaku. W małym rondelku rozpuśćcie masło. Przełóżcie rzodkiewki do...

Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny
Pixabay
Newsy
Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przez to wydzielają się groźne toksyny
Wiedzieliście o tym? Nie popełniajcie tego błędu i nie zostawiajcie nowalijek w foliowych torebkach!

Wiosna to sezon na nowalijki. Po raz pierwszy w sprzedaży ukazują się świeże, tegoroczne warzywa. Pewnie jesteście spragnieni smaku świeżych, surowych warzyw. Nowalijki kojarzą się z czymś bardzo zdrowym. Młode warzywa powinny mieć przecież dużą zawartość prozdrowotnych składników. Czy faktycznie tak jest? Czym są nowalijki? Z definicji, nowalijkami nazywa się warzywa ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w danym roku. W zależności od warzywa, może mieć to miejsce od marca do czerwca. W tym roku pogoda nie rozpieszcza jednak rolników i mamy do czynienia z opóźnieniem sezonu warzywo-owocowego. Do nowalijek zaliczamy: Sałatę Rzodkiewki Szczypiorek Młodą marchewkę Pierwsze pomidory Ogórki Natkę pietruszki Cebulę dymkę Pierwsze pomidory Rzeżuchę Czy nowalijki są zdrowe? Choć wydaje się, że młode warzywa zawierają tylko to, co najlepsze, nie jest to w pełni prawdą. Nowalijki mają tendencję do kumulowania nawozów i często przekraczają dozwolony poziom. Nowalijki produkowane masowo są oczywiście nawożone sztucznymi chemikaliami zawierającymi azot. Czasem nie ma to większego znaczenia dla wartości odżywczych rośliny, ale niekiedy wytwarzają się przez to bardzo szkodliwe związki. Przeczytajcie o tym, czego unikać. Nigdy nie zostawiajcie nowalijek w torebce foliowej Jeśli pozostawicie nowalijki w foliowej torebce, jest duża szansa, że wytworzą się w nich szkodliwe azotyny. Przemiana azotanów (pochodzących z nawozów, ale też z ziemi) w azotyny jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Skutki konsumpcji żywności bogatej w azotyny to: Zwiększenie ryzyka nowotworów, to dobrze udowodnione Obniżenie wchłaniania witaminy A i możliwe jej niedobory Zmniejszenie ilości pobieranych z pokarmu witamin z grupy B Najbardziej narażone na...

jak nie przytyć na wielkanoc
Newsy
Jak nie przytyć w Wielkanoc? Jest na to pewien prosty sposób. Zastosujcie 1 trik a wasza waga ani drgnie
Wszyscy dobrze wiedzą, że święta wielkanocne to nie tylko przeżycia duchowe, ale także cała masa dobrego jedzenia. Jak jeść, by nie przytyć?

Polskie święta i dania z nimi związane, doskonale oddają ducha naszej narodowej kuchni. Pytanie tylko, czy to dobrze, czy źle… Faszerowane jajka, żurek, biała kapusta, mięsne pieczenie, domowe wędliny, babki, serniki i mazurki – wszystko to jest rzeczywiście przepyszne, ale niezwykle tłuste, tuczące i ciężkostrawne. Jak nie zrezygnować z tradycyjnych dań i nie przytyć na świętach? Nie powinno się oczywiście w otwarty sposób rezygnować z tradycyjnego jedzenia wielkanocnego z całą rodziną w imię dbania o linię. Są jednak sposoby, by nieco odciążyć nie tylko swój brzuch i cały organizm, ale także zadbać o dobrostan swoich bliskich. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Podczas gotowania wielkanocnych dań, próbujcie po prostu ograniczyć nadmiar tłuszczu i cukru. Tu dodacie trochę mniej cukru, tam odejmiecie odrobinę tłuszczu – do tego dodajcie jeszcze rozwagę i umiar przy wielkanocnym stole i efekty będą naprawdę zauważalne. W ten właśnie sposób uda wam się wreszcie uniknąć poświątecznej oponki, na którą wielu narzeka chwilę po wstaniu od świątecznego stołu. Jakie nietuczące potrawy ugotować na Wielkanoc? Jakie potrawy gotować na święta i w jaki sposób obniżać w nich zawartość tłuszczu i cukru? Przygotowaliśmy dla was krótką listę. Jakie dania przygotować więc na święta? Biała kiełbasa z mięsa drobiowego i chudej wieprzowiny (np. szynka) Sałatka jarzynowa z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu Jajka faszerowane z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu Ciasta z ograniczoną ilością cukru i mąki pszennej (wykorzystajcie inne mąki, orzechy, otręby, a także banany do np. do pieczenia mazurków) Surówki z nowalijek (pierwsze rzodkiewki, sałata masłowa, cebula, rzeżucha) Zatrzymajmy się przy ostatnim punkcie...