TikTok/Rozaline Katherine
Newsy

Wkładają sobie czosnek do nosa, by zwalczyć katar. Lekarze załamują ręce

Istnieją różne pomysły na walkę z wirusami. Ten budzi prawdziwy postrach wśród lekarzy. Nie powtarzajcie tego w domu.

TikTokerka - Rozaline Katherine - postanowiła pokazać swoim obserwującym, jak sobie radzi, gdy ma zatkany nos. Filmik z jej udziałem stał się prawdziwym hitem na w serwisie internetowym TikTok. Jak dotąd obejrzało go ponad 5,1 milionów osób. Co takiego proponuje na przeziębienie Rozaline?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czosnek do nosa na katar

W opublikowanym w sieci klipie, 29-latka pokazuje, jak wpycha dwa ząbki czosnku do każdego nozdrza:

- Widziałam na TikToku, że jeśli włożysz czosnek do nosa, odblokujesz zatoki – mówi Rozaline na nagraniu.

Kobieta trzymała ząbki czosnku w nosie przez około 10-15 minut. Po wyjęciu czosnku, z nosa Rozaline zaczęła wyciekać zalegająca wydzielina.

- Nie sądziłam, że to naprawdę zadziała, dlatego nagrałam ten filmik bardziej jako żart – powiedziała w wywiadzie dla The Mirror.

@rozalinekatherine

i’m shook lol ##tiktoktaughtme ##thankyoutiktok ##tiktokhacks

♬ Coffee Music - Cafe Music BGM channel
Zobacz także
Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Ten naturalny antybiotyk przetrwa nawet gotowanie

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Nie uwierzycie, co sprawi ta prosta sztuczka 

Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód

TikTokerzy poszli w jej ślady

Po opublikowaniu przez Rozaline filmiku, w jej ślady poszło wielu innych użytkowników serwisu, którzy także zaczęli nagrywać filmiki, na których trzymają w nosie czosnek. Jedna z TikTokerek ostrzegła swoich obserwatorów, aby nie przecinali czosnku z boku, ponieważ kiedy to zrobiła, zaczęła odczuwać bardzo silne pieczenie w nosie.

Inna użytkowniczka powiedziała:

- To tak bardzo boli – przyznała, po czym głośno kichnęła. 

Lekarze ostrzegają przed zatykaniem nosa czosnkiem

Zdaniem doktora Neila Bhattacharyya, lekarza laryngologa z Mass Eye and Ear, ludzie mogą nabawić się zapalenia skóry w wyniku powielania tego trendu:

- Organizm może zacząć reagować na oleje i chemikalia w czosnku i powodować kontaktowe zapalenie skóry w nosie. Niektóre ząbki czosnku są naprawdę mocne, a jeśli dostarczysz wystarczającą ilość chemikaliów i olejków do nosa, z pewnością go to podrażni. Mogą wystąpić takie objawy, jak swędzenie, wysypka, a nawet pęcherze. Nie jest to coś, co chcielibyście mieć w swoim nosie - ostrzega Bhattacharyy.

A wy co sądzicie o tym nowym trendzie? Radzimy wam nie powtarzać go na własnej skórze.

Źródło: TikTok, indy100.com

Jakub Piątkowski
AdobeStock
Newsy
Porównał kobietę do... „brudnej szklanki”! To video z księdzem to prawdziwy hit sieci!
Młodzi księża idą z duchem czasu i teraz głoszą słowo Boże w sieci. Jednak ten kapłan posunął się nieco za daleko!

Kościół w Polsce ostatnio nie ma łatwo! Skandale dotyczące księży, kardynałów, a nawet samego papieża zdecydowanie nie wpływają na budowanie pozytywnego wizerunku Kościoła. Swoją cegiełkę do panującego obecnie zamieszania dorzucił ksiądz, który w filmiku udostępnionym w sieci pomysłowo porównywał kobiety do… brudnych szklanek. Promocja wiary na TikToku? TikTok to bijące rekordy popularności medium społecznościowe. Pierwotne założenie twórców aplikacji było takie, że użytkownicy mogą na ten platformie dzielić się z innymi filmikami, na których tańczą do różnych utworów. Początkowo z TikToka korzystały głównie dzieci, jednak ponieważ aplikacja stała się bardzo popularna również wśród starszej widowni, możemy znaleźć tam profile znanych polskich gwiazd, YouTuberów i influencerów. Swoich sił próbują także… księża! Pewien młody ksiądz, Jakub Piątkowski, postanowił spróbować za pomocą TikToka zachęcać młodych ludzi do chodzenia do Kościoła. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się jego filmik, na którym w dość osobliwy sposób tłumaczy zasadność wstrzemięźliwości seksualnej przed ślubem. Kobieta jak "brudna szklanka"? Ksiądz Jakub w swoim filmiku na TikToku trzymając szklankę ,mówi: Szklanka. Kiedyś była pełna, teraz już jest pusta, troszkę brudna. Wiele osób z niej piło. Chcesz się napić? Prawdopodobnie nie. Mówię to dlatego, gdyż pod ostatnim filmikiem niektóre osoby pytały mnie, co sądzę o tej dziewczynie, która na TikToku chwali się swoją czystością przed ślubem. Ona też jest szklanką, ale czystą i pełną. Z tej szklanki piło wielu, zostawili coś po sobie i jest pusta. – stwierdził. Dalej kontynuuje swoje przemyślenia: A ta...

kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy
Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka
Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry . Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć.  Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości. Cenne właściwości kiszonego czosnku Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.  Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność . Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty.  Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem . Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe , zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu.  Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste! Przepis na kiszony czosnek Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij...

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.