Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć.

Czego nie powinno się trzymać w lodówce?

Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne. 

Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne

Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory, te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu.

Zobacz także:

Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze. 

Czego nie trzeba trzymać w lodówce?

Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły:

  • Artykuły puszkowane (przed otwarciem)
  • Słodkie kremy do smarowania
  • Masło orzechowe
  • Ketchup (przed otwarciem)
  • Musztarda
  • Miód
  • Olej – dodatkowo może przyjąć formę stałą
  • Sos sojowy
  • Sos rybny
  • Sos tabasco
  • Korniszony

To wszystko produkty, które albo ze względu na swój naturalny skład (np. dodatek octu), albo przez dodane konserwanty mogą bez problemu być trzymane poza lodówką. Wszystko zależy jednak od składu, jeśli na opakowaniu jest informacja, że po otwarciu trzeba trzymać coś w chłodnym miejscu, stosujcie się lepiej do tego zalecenia.

Czytaj także: