Wkładacie te produkty do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy

Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Lista produktów

Nie wkładajcie tych produktów do lodówki jeśli zależy wam na ich smaku i właściwościach zdrowotnych. Okazuje się także, że wiele produktów, które zwyczajowo chowacie do lodówki, ze względu na swój skład wcale nie muszą być tam trzymane. jaka oszczędność miejsca!

Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego nie powinno się trzymać w lodówce?

Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne. 

Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne

Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory, te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu.

Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze. 

Zobacz także
lodówka

Aż włos się jeży na głowie, co może czaić się w lodowce. Uważajcie - to prosta droga do sepsy

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Czego nie trzeba trzymać w lodówce?

Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły:

  • Artykuły puszkowane (przed otwarciem)
  • Słodkie kremy do smarowania
  • Masło orzechowe
  • Ketchup (przed otwarciem)
  • Musztarda
  • Miód
  • Olej – dodatkowo może przyjąć formę stałą
  • Sos sojowy
  • Sos rybny
  • Sos tabasco
  • Korniszony

To wszystko produkty, które albo ze względu na swój naturalny skład (np. dodatek octu), albo przez dodane konserwanty mogą bez problemu być trzymane poza lodówką. Wszystko zależy jednak od składu, jeśli na opakowaniu jest informacja, że po otwarciu trzeba trzymać coś w chłodnym miejscu, stosujcie się lepiej do tego zalecenia.

Czytaj także:

 

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Adobe Stock
Newsy
Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Wiele Polaków większość produktów spożywczych trzyma w lodówce przed obawą popsucia. Jednak to błędne myślenie, nie wszystkie składniki tego wymagają, a niepotrzebnie zajmują miejsce na półkach.

Po powrocie do domu pierwszą czynność, jaką wykonuje wiele Polaków to rozpakowanie zrobionych wcześniej zakupów. Niestety większość z nich nie robi tego prawidłowo. Znaczna część zakupionych produktów trafia do lodówki, aczkolwiek tego nie wymagają. W konsekwencji taki artykuły spożywcze zajmują miejsce, a dodatkowo mogą tracić swoje cenne właściwości czy smak.  Lodówka w kuchni W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez lodówki. Jest wręcz to element obowiązkowy tego pomieszczenia. Pozwala ona schłodzić dane produkty, a także przedłuża ich świeżość, dzięki temu można się nimi cieszyć przez dłuższy czas. Aktualnie poprzez możliwości wyboru można zdecydować się na sprzęt o różnej pojemności, dodatkowych funkcjach czy ewentualnością jej zabudowy. Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce Aby lodówka jak najdłużej służyła, a przechowywane w niej produkty były świeże, należy pamiętać o kilku aspektach, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. warto pamiętać o tym by: artykuły z najkrótszą datą spożycia znajdowały się z przodu lodówki, obok siebie na półce nie powinny znajdować się gotowe potrawy i surowe mięso, do lodówki nie wolno wkładać gorących dań, produkty o silnym zapachu powinny być szczelnie zapakowane, w lodówce nie powinny znajdować się produkty w otwartych puszkach, nie należy myć jaj przed włożeniem do lodówki, a także na bieżąco kontrolować stan sprzętu i przechowywanych w niej artykułów. Jakich produktów nie trzymać w lodówce? Wiele ludzi błędnie ocenia artykuły spożywcze, przez co nieodpowiednio je rozlokowuje w kuchni. Szczególnie jest to widoczne, jeśli chodzi o lodówkę. Można w niej...

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...

brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Wystarczy umieć je przechowywać
Które warzywa i owoce można trzymać w lodówce, a których nie? Wyjaśniamy.

Lato to sezon, w którym spożywa się znacznie więcej owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej utrzymywały świeżość, nie wiotczały i nie gniły. Wiele osób popełnia błędy, które doprowadzają do zupełnie odwrotnych skutków: owoce i warzywa szybko tracą jędrność, kolor i smak. Co więc należy robić, a czego nie, aby warzywa i owoce były pyszne jak najdłużej? Jak przechowywać warzywa i owoce? Nie przechowuj ich tak, jak były sprzedawane w sklepie – to, że produkt został zapakowany w sklepie w folię, nie oznacza, że faktycznie powinien być tak przechowywany. Często też produkty, które powinny być chłodzone, w sklepach znajdują się na zwykłych półkach jak np. pieczarki. Nigdy nie trzymaj pomidorów w lodówce – pod wpływem zimna pomidory stają się wodniste i tracą swój smak, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj arbuza w lodówce – chociaż zimny, soczysty arbuz to spełnienie marzeń w każdy gorący letni dzień, arbuzy nie powinny być przetrzymywane w chłodzie. Sprawia to, że tracą smak i stają się mało intensywne, podobnie jak pomidory. Trzymaj cukinię w chłodnym miejscu z dala od innych warzyw – towarzystwo innych warzyw może sprawić, że cukinia w lodówce szybciej zgnije. Warto więc trzymać ją w zacienionym, chłodnym miejscu, ale w odosobnieniu. Nie mieszaj ze sobą wszystkich owoców i warzyw – jeśli trzymacie w lodówce owoce razem z warzywami (np. w specjalnych szufladach), może to doprowadzić do szybszego gnicia. Niektóre gatunki źle reagują na towarzystwo innych np. na skutek wytwarzania przez nie konkretnych związków chemicznych. Schowaj przejrzałe awokado do lodówki – jeśli awokado jest już bardzo...