Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie.

Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin

Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem.

Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu. 

Właściwości prozdrowotne imbiru

Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.

Zobacz także:

Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia.

Cytryna to dobre źródło beta-karotenu

Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę.

Kurkuma korzystnie wpływa na organizm

Kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne. Właśnie poprzez jej działanie przeciwzapalne stosowanie kurkuminy może ograniczyć ryzyko wystąpienia m.in. chorób nowotworowych, miażdżycy czy otyłości. Oprócz tego przyprawa działa antyoksydacyjnie. Łagodzi objawy depresji oraz działa lekko przeciwbólowo. ​

Przepis na pyszny witaminowy koktajl

Przedstawiamy wam przepis na koktajl, po który można wracać o każdej porze roku. Okres jesienno-zimowy zdaje się być jednak na picie go wręcz idealny! Możemy wam zagwarantować, że wypijecie go ze smakiem, a zawarte w nim składniki nawodnią was, uzupełnią witaminy i wzmocnią odporność.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 5 cm kawałek świeżego imbiru

  • 5 marchewek

  • 2 cytryny

  • 1 pomarańcza

  • 1 ogórek

  • szczypta czarnego pieprzu lub pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

  1. Umyte owoce pokrójcie, zblendujcie lub wyciśnijcie z nich sok.

  2. Jeśli cytrusy pochodzą z upraw ekologicznych, nie obierajcie ich ze skórek - to właśnie w nich skrywa się bogactwo cennych składników.

  3. Do soku dodajcie kurkumę i szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszajcie i od razu po przygotowaniu wypijcie. Mniam!