Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy

Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę

Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin

Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem.

Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu. 

Właściwości prozdrowotne imbiru

Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.

Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia.

Cytryna to dobre źródło beta-karotenu

Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę.

Kurkuma korzystnie wpływa na organizm

Kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne. Właśnie poprzez jej działanie przeciwzapalne stosowanie kurkuminy może ograniczyć ryzyko wystąpienia m.in. chorób nowotworowych, miażdżycy czy otyłości. Oprócz tego przyprawa działa antyoksydacyjnie. Łagodzi objawy depresji oraz działa lekko przeciwbólowo. ​

Przepis na pyszny witaminowy koktajl

Przedstawiamy wam przepis na koktajl, po który można wracać o każdej porze roku. Okres jesienno-zimowy zdaje się być jednak na picie go wręcz idealny! Możemy wam zagwarantować, że wypijecie go ze smakiem, a zawarte w nim składniki nawodnią was, uzupełnią witaminy i wzmocnią odporność.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 5 cm kawałek świeżego imbiru

  • 5 marchewek

  • 2 cytryny

  • 1 pomarańcza

  • 1 ogórek

  • szczypta czarnego pieprzu lub pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

  1. Umyte owoce pokrójcie, zblendujcie lub wyciśnijcie z nich sok.

  2. Jeśli cytrusy pochodzą z upraw ekologicznych, nie obierajcie ich ze skórek - to właśnie w nich skrywa się bogactwo cennych składników.

  3. Do soku dodajcie kurkumę i szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszajcie i od razu po przygotowaniu wypijcie. Mniam!

Komentarze
niezdrowa żywność
Flickr
Newsy Zaskakujące, ale te produkty są mega niezdrowe, choć wszyscy myśleliśmy inaczej
Jecie te produkty ponieważ myślicie, że są zdrowe? Zdziwicie się, jak bardzo możecie być w błędzie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało! Zdrowe, czy nie? Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia! Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym. Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty...

Przeczytaj