Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku
Adobe Stock
Newsy

Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku

Śledzie nie są daniem zarezerwowanym tylko i wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. W takim wydaniu bez problemu dadzą egzamin także podczas Wielkanocy!
Hubert Rój
marzec 24, 2021

Szukacie pomysłu, jak urozmaicić wielkanocny stół? Dobrym pomysłem będzie przemycenie na niego jakiejś ryby.

Co prawda ryby kojarzą się bardziej z Wigilią Bożego Narodzenia, ale nie przeszkadza to w tym, by zagościły na waszych stołach także na niedzielnym śniadaniu wielkanocnym czy w czasie świątecznego obiad u w Lany Poniedziałek.

By jednak nie zepchnąć na dalszy plan mięsnych dań wielkanocnych, proponujemy, by na świątecznym stole stanęła u was na przykład delikatna śledziowa sałatka w wiosennym wydaniu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

W czym tkwi sekret smaku wiosennych śledzi w śmietanie?

Lekkość zapewni jej chuda śmietana, a wiosnę poczujecie, gdy pokroicie do niej świeży, pierwszy tegoroczny szczypiorek.

Efekt „wow” gwarantowany. I to bez dużych wydatków i ogromnego nakładu pracy. Ważne tylko, byście nie zapomnieli o uprzednim wymoczeniu zasolonych śledzi.

W tym celu powinniście zalać filety śledziowe zimną wodą na przynajmniej godzinę. Jeśli po tej godzinie, śledzie nadal będą zbyt słone, nie pozostaje nic innego jak powtórzyć „zabieg”.

I na tym właściwie kończy się praca przy przygotowaniu tej sałatki. Wystarczy pokroić śledzie i szczypiorek, wymieszać je ze śmietaną i majonezem i gotowe!

Przepis na wiosenne śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych a`la matias
  • Szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • Pieprz czarny
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Śledzie przełóżcie do miski lub innego garnka i zalejcie zimną wodą.
  2. Moczcie śledzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli śledzie są jeszcze zbyt słone, możecie wymienić wodę i moczyć je jeszcze przez jedną godzinę.
  3. Odlejcie wodę ze śledzi i osuszcie.
  4. Pokrójcie śledzie na niewielkie kawałki o długości ok. 3 cm.
  5. Dodajcie do śledzi majonez, śmietanę i doprawcie je dużą ilością pieprzu czarnego. Wymieszajcie całość i odstawcie do przegryzienia się smaków.
  6. Opłuczcie szczypiorek, pokrójcie go drobno i przed podanie posypcie nim sałatkę śledziową.
  7. Podawajcie z pieczywem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze