Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku
Adobe Stock
Newsy

Wiosenne śledzie w śmietanie na wielkanocną przekąskę. Lekkie i delikatne w smaku

Śledzie nie są daniem zarezerwowanym tylko i wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. W takim wydaniu bez problemu dadzą egzamin także podczas Wielkanocy!

Szukacie pomysłu, jak urozmaicić wielkanocny stół? Dobrym pomysłem będzie przemycenie na niego jakiejś ryby.

Co prawda ryby kojarzą się bardziej z Wigilią Bożego Narodzenia, ale nie przeszkadza to w tym, by zagościły na waszych stołach także na niedzielnym śniadaniu wielkanocnym czy w czasie świątecznego obiad u w Lany Poniedziałek.

By jednak nie zepchnąć na dalszy plan mięsnych dań wielkanocnych, proponujemy, by na świątecznym stole stanęła u was na przykład delikatna śledziowa sałatka w wiosennym wydaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czym tkwi sekret smaku wiosennych śledzi w śmietanie?

Lekkość zapewni jej chuda śmietana, a wiosnę poczujecie, gdy pokroicie do niej świeży, pierwszy tegoroczny szczypiorek.

Efekt „wow” gwarantowany. I to bez dużych wydatków i ogromnego nakładu pracy. Ważne tylko, byście nie zapomnieli o uprzednim wymoczeniu zasolonych śledzi.

W tym celu powinniście zalać filety śledziowe zimną wodą na przynajmniej godzinę. Jeśli po tej godzinie, śledzie nadal będą zbyt słone, nie pozostaje nic innego jak powtórzyć „zabieg”.

I na tym właściwie kończy się praca przy przygotowaniu tej sałatki. Wystarczy pokroić śledzie i szczypiorek, wymieszać je ze śmietaną i majonezem i gotowe!

Przepis na wiosenne śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych a`la matias
  • Szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • Pieprz czarny
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Śledzie przełóżcie do miski lub innego garnka i zalejcie zimną wodą.
  2. Moczcie śledzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli śledzie są jeszcze zbyt słone, możecie wymienić wodę i moczyć je jeszcze przez jedną godzinę.
  3. Odlejcie wodę ze śledzi i osuszcie.
  4. Pokrójcie śledzie na niewielkie kawałki o długości ok. 3 cm.
  5. Dodajcie do śledzi majonez, śmietanę i doprawcie je dużą ilością pieprzu czarnego. Wymieszajcie całość i odstawcie do przegryzienia się smaków.
  6. Opłuczcie szczypiorek, pokrójcie go drobno i przed podanie posypcie nim sałatkę śledziową.
  7. Podawajcie z pieczywem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

Jak długo moczyć śledzie?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo należy moczyć śledzie? Niektórym wystarczy tylko 15 minut
Moczenie śledzi to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Niektóre z nich powinny spędzić w wodzie nawet 18 godzin, podczas gdy inne tylko 15 minut.

Jeśli często sięgacie po śledzie, ale do tej pory zawsze moczyliście je „na oko”, popełnialiście duży błąd. Aby ich smak za każdym razem był idealny, musicie poznać kilka zasad, które pomogą wam zrozumieć jak i dlaczego moczyć śledzie. Jak długo trzeba moczyć śledzie? Najkrócej moczy się matiasy, czyli bardzo młode i najmniej słone śledzie. Z reguły wystarczy im 15 minut w zimnej wodzie. Niektóre z nich wystarczy tylko przepłukać. Płaty śledziowe powinno się moczyć 1 godzinę. Jednak jeśli po upływie tego czasu sól wciąż jest bardzo mocno wyczuwalna w rybie, należy wymienić jej wodę i odstawić jeszcze na 2-3 godziny (co godzinę wymieniać wodę). Śledzie w całości wymagają najdłuższego czasu moczenia. Potrzebują aż 12-18 godzin (w tym czasie należy co najmniej 2 razy wymienić im wodę). Jeśli chcecie nieco skrócić ten czas, wypatroszcie wcześniej rybę. Przepis na śledzie z grzybami Skoro już wiecie jak moczyć rybę, teraz możecie śmiało przygotować przepyszne śledzie z marynowanymi grzybami. Smakują nieziemsko. Będziecie potrzebować: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 80 ml oleju 1 cebuli 1 natki pietruszki pieprzu Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe.  Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kilka minut. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką...

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...