Szukacie pomysłu, jak urozmaicić wielkanocny stół? Dobrym pomysłem będzie przemycenie na niego jakiejś ryby.
Co prawda ryby kojarzą się bardziej z Wigilią Bożego Narodzenia, ale nie przeszkadza to w tym, by zagościły na waszych stołach także na niedzielnym śniadaniu wielkanocnym czy w czasie świątecznego obiad u w Lany Poniedziałek.
By jednak nie zepchnąć na dalszy plan mięsnych dań wielkanocnych, proponujemy, by na świątecznym stole stanęła u was na przykład delikatna śledziowa sałatka w wiosennym wydaniu.
W czym tkwi sekret smaku wiosennych śledzi w śmietanie?
Lekkość zapewni jej chuda śmietana, a wiosnę poczujecie, gdy pokroicie do niej świeży, pierwszy tegoroczny szczypiorek.
Zobacz także:
Efekt „wow” gwarantowany. I to bez dużych wydatków i ogromnego nakładu pracy. Ważne tylko, byście nie zapomnieli o uprzednim wymoczeniu zasolonych śledzi.
W tym celu powinniście zalać filety śledziowe zimną wodą na przynajmniej godzinę. Jeśli po tej godzinie, śledzie nadal będą zbyt słone, nie pozostaje nic innego jak powtórzyć „zabieg”.
I na tym właściwie kończy się praca przy przygotowaniu tej sałatki. Wystarczy pokroić śledzie i szczypiorek, wymieszać je ze śmietaną i majonezem i gotowe!
Przepis na wiosenne śledzie w śmietanie
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych a`la matias
- Szklanka śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- Pieprz czarny
- Szczypiorek
Przygotowanie:
- Śledzie przełóżcie do miski lub innego garnka i zalejcie zimną wodą.
- Moczcie śledzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli śledzie są jeszcze zbyt słone, możecie wymienić wodę i moczyć je jeszcze przez jedną godzinę.
- Odlejcie wodę ze śledzi i osuszcie.
- Pokrójcie śledzie na niewielkie kawałki o długości ok. 3 cm.
- Dodajcie do śledzi majonez, śmietanę i doprawcie je dużą ilością pieprzu czarnego. Wymieszajcie całość i odstawcie do przegryzienia się smaków.
- Opłuczcie szczypiorek, pokrójcie go drobno i przed podanie posypcie nim sałatkę śledziową.
- Podawajcie z pieczywem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl