Czy wy również nie możecie już doczekać się świąt? Pachnący karp, barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie i oczywiście pierogi – koniecznie z grzybami i kapustą! Tej tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Pewnie każdy z was ma swój sposób na pyszny farsz i rozpływające się w ustach ciasto, jednak przygotowując w tym roku pierogi zainspirujcie się przepisem Roberta Makłowicza – pierogi z tej receptury smakują naprawdę wyśmienicie!

Danie lubiane na całym świecie

Kto śledził kulinarne podróże Roberta Makłowicza ten wie, że nie tylko Polacy jedzą pierogi! To danie jest popularne na całym świecie, choć w każdym zakątku globu przyrządza się je nieco inaczej. Podobnie jak my pierogi przyrządzają oczywiście nasi wschodni sąsiedzi, czyli Białorusini i Ukraińcy. Rosjanie przepadają za większymi pierogami, pieczonymi w piecu. Pierożki są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – Koreańczycy i Japończycy przyrządzają wersję nieco zbliżoną do naszych wigilijnych uszek, ponieważ tam pierogi robi się z bardzo cienkiego i delikatnego ciasta. Nie zapominajmy o Włochach, którzy pierogi robią aż na pięć sposobów!

Przepis Roberta Makłowicza na pierogi z grzybami i kapustą

Do przyrządzenia tych wyśmienitych pierogów potrzebne są poniższe składniki:

  • Niecały kilogram kiszonej kapusty
  • 100 g grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajo
  • Łyżka oleju (15 ml)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte grzyby wkładamy do wody, odstawiamy na całą noc i rano gotujemy.
  2. Odcedzone grzyby mielimy w maszynce. Przekładamy je do miski, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy.
  3. Kiszoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem.
  4. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju.
  5. Gdy kapusta już będzie gotowa, należy ją odcedzić i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Dodać grzyby, cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Gotowym farszem nadziewamy przygotowane wcześniej ciasto. Smacznego!