Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie.

Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją.

Pieczemy  „gwiazdę betlejemską”

Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami.

Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig.

Zobacz także:

Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę.

Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki)
  • 30 dag masy makowej z puszki
  • Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać.

Przygotowanie:

  • Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki.
  • Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier.
  • Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli.
  • Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy je na okrągłe placki.
  • Pierwszy placek smarujemy 1/3 masy makowej:

  • Nakładamy na placek kolejną porcję ciasta i ponawiamy ten sam proces, tworząc 3-warstwowy „przekładaniec” (4 placki i 3 porcje masy makowej):

  • Zalepiamy ciasto dookoła, na środku odkształcamy kółko szklanką. Następnie kroimy ciasto nożem jak pizzę na 16 równych kawałków:

  • Każdy kawałek przekręcamy dwukrotnie, tworząc „zawijasy”. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min:

  • Smarujemy ciasto jajkiem i pieczemy w temp. 180 st. C przez około pół godziny.

Źródło: gotujmy.pl