Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy

Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis

Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie.

Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczemy  „gwiazdę betlejemską”

Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami.

Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig.

Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę.

Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki)
  • 30 dag masy makowej z puszki
  • Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać.

Przygotowanie:

  • Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki.
  • Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier.
  • Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli.
  • Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy je na okrągłe placki.
  • Pierwszy placek smarujemy 1/3 masy makowej:

Gwiazda drożdżowa z makiem
lalunia/gotujmy.pl

  • Nakładamy na placek kolejną porcję ciasta i ponawiamy ten sam proces, tworząc 3-warstwowy „przekładaniec” (4 placki i 3 porcje masy makowej):

Gwiazda drożdżowa z makiem
lalunia/gotujmy.pl

  • Zalepiamy ciasto dookoła, na środku odkształcamy kółko szklanką. Następnie kroimy ciasto nożem jak pizzę na 16 równych kawałków:

Gwiazda drożdżowa z makiem
lalunia/gotujmy.pl

  • Każdy kawałek przekręcamy dwukrotnie, tworząc „zawijasy”. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min:

Gwiazda drożdżowa z makiem
lalunia/gotujmy.pl

  • Smarujemy ciasto jajkiem i pieczemy w temp. 180 st. C przez około pół godziny.

Źródło: gotujmy.pl

 

Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy
Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...

tort
gotujmy.pl
Newsy
Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...

Bułeczki domowe
cris/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem
Bułki z marketu? Nieświeże, bez zapachu, jak z gumy. Pora zamienić je na wypiek własnej roboty!

Kiedyś zapach świeżo pieczonego chleba był w polskich domach czymś naturalnym. Na wsiach budowano specjalne piece chlebowe, w których gospodynie szykowały prawdziwe cuda. Dzisiaj po dawnym zwyczaju już niemal nie ma śladu. Nawet na prowincji ludzie przerzucili się na chleb z piekarni. Pieczenie bułek także odeszło do lamusa. W ostatnim czasie powraca na szczęście moda na własne, naturalne wypieki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Mamy dość sztucznych wypieków z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy i innych „wynalazków”. Tęsknota za dawnym smakiem ciągnie wiele pań domu w stronę własnych wypieków. Jeżeli boicie się jeszcze wypieku własnego chleba, zacznijcie od aromatycznych bułeczek. Na początku dużym kłopotem może wydawać się przyrządzenie zakwasu. Dlatego też na pierwszy ogień można skorzystać z łatwiejszego przepisu, w którym użyjemy do naszych bułeczek po prostu drożdży. Nasze bułeczki świetnie smakują zarówno na słodko – z dżemem, kremem czekoladowym. Można jeść je także na słono. Na przykład z masłem i z czosnkiem. Taka kombinacja świetnie będzie pasowała do choćby w połączeniu z barszczem czerwonym – w ten sposób drożdżowe wypieki jada się m.in. we wschodniej Europie. Przepis na pyszne i chrupiące domowe bułeczki (ok. 12 sztuk) Składniki: 80 dag mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) 2 łyżki oliwy Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Kminek Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania zaczynu. W tym przepisie nie będziemy rozrabiać drożdży z cukrem, a wymieszamy je z ok. 20 dag mąki, cukrem, odrobiną wody. Tak wymieszany zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe...

Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje
Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie. Odrobina słodyczy Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego.  Coś nieoczywistego Wersja Makowej panienki , na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować? Składniki na ciasto Makowa panienka : Biszkopt makowy 250 g mąki pszennej 100 g cukru 50 ml oleju 50 g suchego maku 10 g proszku do pieczenia 5 świeżych jajek Krem śmietanowy 650 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Nasączenie 50 ml wody 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki Dodatkowo 150 g brzoskwiń w puszce 100 g herbatników czekoladowych Sposób przygotowania Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę....