Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie.
Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją.
Pieczemy „gwiazdę betlejemską”
Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami.
Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig.
Zobacz także:
Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę.
Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem:
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 60 g cukru
- 30 g masła
- 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki)
- 30 dag masy makowej z puszki
- Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać.
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki.
- Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier.
- Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli.
- Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy je na okrągłe placki.
- Pierwszy placek smarujemy 1/3 masy makowej:
- Nakładamy na placek kolejną porcję ciasta i ponawiamy ten sam proces, tworząc 3-warstwowy „przekładaniec” (4 placki i 3 porcje masy makowej):
- Zalepiamy ciasto dookoła, na środku odkształcamy kółko szklanką. Następnie kroimy ciasto nożem jak pizzę na 16 równych kawałków:
- Każdy kawałek przekręcamy dwukrotnie, tworząc „zawijasy”. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min:
- Smarujemy ciasto jajkiem i pieczemy w temp. 180 st. C przez około pół godziny.
Źródło: gotujmy.pl