Śledzie w koperku
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Najprostszy przepis na obłędnego śledzia z koperkiem. Jest tak dobry dzięki jednemu składnikowi

Chcecie zrobić coś łatwego, smacznego i pysznego? Sprawdź, jak przygotować śledzia, który zachwyci waszych gości.

Śledzie to prawdziwie świąteczne smaki. Oprócz tradycyjnego śledzia z cebulą warto zrobić coś równie pysznego, ale z małą nutką nowości. Tym bardziej że śledź daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne śledzia

Ta popularna ryba kojarzy się nie tylko ze świętami. Śledziki lubimy jeść jako dodatek do mocnych alkoholi, jak też jako przekąskę do biesiadowania. Śledź jest pyszny, ale również bardzo zdrowy. 

Te popularne ryby są m.in. bogatym źródłem jodu, który reguluje hormon tarczycy. Częste jedzenie ryby uzupełni także niedobory wapnia i żelaza. Pierwszy to ważny składnik kości, drugi odpowiada za skuteczne procesy zapobiegania anemii.

Śledzia zalicza się do tłustych ryb, jednak dzięki zawartości fosforu, magnezu, fluoru, potasu i manganu, przed jego konsumpcją nie powinny mieć oporów nawet osoby na diecie. Wbrew pozorom ryby te nie mają zbyt dużo kalorii. W 100 g śledzia znajdziemy jedynie ok. 160 kalorii.

Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów. Najczęściej spotykany przepis w zalewie octowej  lub  w oleju z dodatkiem cebuli. Śledź doczekał się wersji greckiej, francuskiej, egipskiej, tureckiej, kujawskiej oraz śląskiej. Póki jest rybą łowną, warto sięgać po niego nie tylko od święta.

Przepis na śledzia z koperkiem i olejem rydzowym

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a to dobra okazja do kulinarnych eksperymentów. Może tym razem dacie się namówić na śledzia. Boże Narodzenie to najlepszy czas na zapoznanie się z niektórymi śledziowymi potrawami. Tym razem namawiamy do spróbowania pysznego śledzia z koperkiem i olejem rydzowym, który dodaje mu niepowtarzalnego i bardzo wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki koperku
  • pieprz mielony - ziołowy
  • 300 g śledzi matyjas
  • 150 ml oleju rydzowego
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

  1. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy dokladnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  3. Pomidor trzeba sparzyć , obrać ze skóry i pokroić w podobną do cebuli kostkę.

  4. Do miski wlewamy olej, dodajemy koperek i pieprz ziołowy. Mieszamy całość łyżką.

  5. Śledzia układamy w naczyniu (może to być słoik lub miska). Układamy na przemian cebulę, zalewę, śledzia, cebulę, zalewę, śledzia, pomidora i jeszcze raz zalewę. Zamykamy i zostawiamy na min. 24 godziny.

  6. Po przejściu smaków na wszystkich warstwach wyglądają i smakują wyśmienicie!

Źródło: Gotujmy.pl

Śledzie z korniszonami
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Śledzie z chrupiącymi korniszonami. To połączenie stworzy wyjątkową sałatkę na Sylwestra
Sałatka śledziowa to hit każdej imprezy, nawet jeżeli macie spędzić ją w gronie najbliższych. Śledzia na tegorocznym Sylwestrze nie może zwyczajnie zabraknąć.

Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa. Śledzie własnej roboty Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł. Korzyści z jedzenia śledzi Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor. W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia. Śledź na wiele sposobów Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem! Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno. Składniki: 3 płaty śledziowe a'la matjas...

Zupa śledziowa
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Poczuj magię świąt. Wyjątkowy przepis na pyszną zupę śledziową
Śledzie słusznie kojarzą się ze świętami. Szczególnie lubiane i popularne to te pod pierzynką z cebuli. A znacie śledzie w zupie? Tak, takie również się jada. Podpowiadamy, jak w smaczny i prosty sposób je przyrządzić.

Choć o śledziach myślimy głównie przed świętami, mogą nam się przydać również przy innych okazjach. To zakąska do mocnych alkoholi, ale i naprawdę wykwintna ryba, godna szlacheckich stołów. Przyjemny smak Śledzie mają delikatny smak, są bardzo popularne i względnie tanie. Od stuleci gościły na stołach, bo w morzach było w nadmiarze. Śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych, i stanowiły pokarm pełen niezwykle cennych składników odżywczych. Ich połowy stały się też ważnym czynnikiem ekonomicznym. Skandynawowie, Anglicy i Holendrzy bogacili się na nich latami. Polska, która jest krajem nadbałtyckim, również nie miała nigdy problemu z dostępnością tych ryb.  Śledziowe wartości odżywcze Dostępność i popularność śledzi zainspirowała ludzi do coraz częstszego wykorzystywania ich jako bazy do bardziej wyrafinowanych potraw. Poza walorami smakowymi, w tych rybach znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Są też bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Jedząc je regularnie, możemy na dobre pożegnać anemię i suchość skóry czy paznokci. Śledź jest doskonałym produktem bogatym w białko. W 100 g mięsa znajduje się go prawie 17 g. Chociaż śledzie zaliczają się do ryb tłustych, można je włączyć do diety odchudzającej.  Przepisów na śledzie są tysiące. Pomysłów na zupę śledziową? Stosunkowo niedużo. Oto jeden z nich. Przepis na zupę śledziową Składniki: 3 płaty śledzia solonego 2 cebule ½ l śmietany 4 ziemniaki koperek Składniki na zalewę: 3 szklanki wrzątku ½ szklanki octu 10 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 3 liście...

Koreczki śledziowe
gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Zawińcie w to śledzika, a wyjdzie wam idealna zakąska na święta. Gwarancja perfekcyjnego smaku
Brakuje wam już pomysłów na świątecznego śledzia? Pora, by postawić na prostotę. Śledź i śliwka to doskonała para.

Wigilijny stół często wręcz ugina się od ciężkich, tłustych sałatek śledziowych. Śledź w śmietanie, śledź w oleju – tak prezentują się świąteczne standardy. Czasami nachodzi nas ochota na zmiany. Także w kwestii śledzi. Zamiast ładować do półmiska wiele przeróżnych dodatków, polecamy wam wypróbować śledzia w towarzystwie śliwki. Takie proste połączenie tych dwóch wyśmienitych produktów to gwarancja sukcesu. Słony śledź świetnie będzie komponował się ze słodyczą suszonej śliwki. Jakich śliwek użyć do tego rodzaju świątecznej przekąski? Idealne będą oczywiście własne, suszone i wędzone polskie śliwki. Jeśli jednak takimi nie dysponujemy, bez problemu możemy wybrać śliwki kalifornijskie. Jeżeli chcemy przygotować idealnie smaczną przekąskę, musimy dysponować doskonałej jakości śledziem. Jego smak będzie w tym przypadku mocno wyczuwalny, nie uda się go ukryć jak to ma nieraz miejsce wtedy, gdy przygotowujemy śledzia choćby w przyprawach korzennych. Dlatego też ideałem byłoby użycie matiasów. O te jednak może być trudno. Sklepy sprzedają bowiem dorosłe śledzie często właśnie jako matiasy. Problem w tym, że sprzedawane ryby nie mają nic wspólnego z tym młodym mięsem samca śledzia. Ale to nic straconego. Zwykłe śledzie także mogą świetnie sprawdzić się w połączeniu ze śliwką. Warunkiem będzie odpowiednie ich wymoczenie w wodzie. Warto moczyć je ok. 2 godziny i dwukrotnie zmieniać wodę. W prostych, dwuskładnikowych daniach niezwykle ważny jest także sposób podania. Postarajmy się więc elegancko zawinąć śliwki w śledziu i przyozdobić je np. cieniutkim paseczkiem z marchewki. Śledzik zawijany w śliwce Składniki: Kilka płatów fileta śledziowego Ok. pół szklanki suszonych i wędzonych śliwek 3 łyżki oleju...

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...