Śledzie w koperku
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Najprostszy przepis na obłędnego śledzia z koperkiem. Jest tak dobry dzięki jednemu składnikowi

Chcecie zrobić coś łatwego, smacznego i pysznego? Sprawdź, jak przygotować śledzia, który zachwyci waszych gości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Śledzie to prawdziwie świąteczne smaki. Oprócz tradycyjnego śledzia z cebulą warto zrobić coś równie pysznego, ale z małą nutką nowości. Tym bardziej że śledź daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości zdrowotne śledzia

Ta popularna ryba kojarzy się nie tylko ze świętami. Śledziki lubimy jeść jako dodatek do mocnych alkoholi, jak też jako przekąskę do biesiadowania. Śledź jest pyszny, ale również bardzo zdrowy. 

Te popularne ryby są m.in. bogatym źródłem jodu, który reguluje hormon tarczycy. Częste jedzenie ryby uzupełni także niedobory wapnia i żelaza. Pierwszy to ważny składnik kości, drugi odpowiada za skuteczne procesy zapobiegania anemii.

Śledzia zalicza się do tłustych ryb, jednak dzięki zawartości fosforu, magnezu, fluoru, potasu i manganu, przed jego konsumpcją nie powinny mieć oporów nawet osoby na diecie. Wbrew pozorom ryby te nie mają zbyt dużo kalorii. W 100 g śledzia znajdziemy jedynie ok. 160 kalorii.

Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów. Najczęściej spotykany przepis w zalewie octowej  lub  w oleju z dodatkiem cebuli. Śledź doczekał się wersji greckiej, francuskiej, egipskiej, tureckiej, kujawskiej oraz śląskiej. Póki jest rybą łowną, warto sięgać po niego nie tylko od święta.

Przepis na śledzia z koperkiem i olejem rydzowym

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a to dobra okazja do kulinarnych eksperymentów. Może tym razem dacie się namówić na śledzia. Boże Narodzenie to najlepszy czas na zapoznanie się z niektórymi śledziowymi potrawami. Tym razem namawiamy do spróbowania pysznego śledzia z koperkiem i olejem rydzowym, który dodaje mu niepowtarzalnego i bardzo wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki koperku
  • pieprz mielony - ziołowy
  • 300 g śledzi matyjas
  • 150 ml oleju rydzowego
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

  1. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy dokladnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  3. Pomidor trzeba sparzyć , obrać ze skóry i pokroić w podobną do cebuli kostkę.

  4. Do miski wlewamy olej, dodajemy koperek i pieprz ziołowy. Mieszamy całość łyżką.

  5. Śledzia układamy w naczyniu (może to być słoik lub miska). Układamy na przemian cebulę, zalewę, śledzia, cebulę, zalewę, śledzia, pomidora i jeszcze raz zalewę. Zamykamy i zostawiamy na min. 24 godziny.

  6. Po przejściu smaków na wszystkich warstwach wyglądają i smakują wyśmienicie!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy Śledzie proboszcza to idealny przepis dla śledziomaniaków. Znikają z talerza w sekundę
Śledzie to świetny pomysł na przekąskę. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzą się również na co dzień. Te zwane śledziami proboszcza wychodzą naprawdę pyszne! W mig znikną z każdego talerza.
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć śledzie proboszcza. Na ich przygotowaniu spędzisz maksymalnie 15 minut. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt niesamowity. Przepis na śledzie proboszcza Składniki: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 1 średnia cebula 80 ml oleju natka pietruszki pieprz Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieść zimną wodę, a następnie wymocz w niej płaty śledziowe. Czynność powtórz 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą. Śledzie osusz przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierz, pokrój w pióra i umieść w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Marynowane grzybki umieść na desce i pokrój w niewielką kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieść w czystej misce, a następnie dodaj do nich oleju. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane śledzie proboszcza umieść w wyparzonych słoikach i odstaw na 24 godziny. Gotowe! Takie śledzie możesz przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni . Jeśli chcesz, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomiń natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.

Przeczytaj