Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
AdobeStock
Newsy

Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół

Ta roślina może rosnąć nawet w polskich domach! Nie potrzebuje specjalnych warunków, każdemu z was się na pewno uda!
Anna Urbańska
czerwiec 04, 2021

Niektórzy z was na pewno próbowali kiedyś uprawiać własne rośliny. O ile do uprawy pomidorów przydatny jest własny ogródek, szklarnia, albo przynajmniej przestronny balkon lub taras, to inne rośliny z powodzeniem można uprawiać nawet w doniczce.

Na pewno hitem wśród roślin uprawianych w domu są wszelkiego rodzaju zioła. Postawcie na parapecie w kuchni doniczki ze świeżymi ziołami, a będziecie mogli zawsze dodać kilka listków do potraw i ulepszać smak i wartość zdrowotną waszych dań. W domowej hodowli sprawdzają się na przykład:

  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Mięta
  • Natka pietruszki
  • Kolendra
  • Szczypiorek
  • Sałata
Magda Gessler odpowiada na pytania

Własne rośliny owocowe w doniczce

Niektórzy idą o krok dalej i próbują w domu uprawiać truskawki i poziomki, a nawet drzewka cytrynowe lub awokado z pestki. Mamy dla was super pomysł na domową uprawę ananasa. Może być wam ciężko w domowych warunkach doprowadzić do pełnego i dojrzałego owocu, ale już sama roślina jest warta uwagi i naprawdę dobrze wygląda. Żeby rozpocząć domową uprawę ananasa potrzebujecie… ananasa.

Zobacz także

Hodowla ananasa w domu

Owoce ananasa są obecnie dostępne we wszystkich marketach. Często nie są nawet tak drogie. Dostaniecie je w cenie poniżej 5 zł. Jeśli nigdy nie próbowaliście świeżego ananasa, to idealna okazja. Czasami ciężko się go obiera, ale smakuje znacznie lepiej niż ten z puszki.

Kupując ananasa z myślą o przyszłej hodowli zwróćcie uwagę na jego górną część. Powinna być okazała, nie może być wyschnięta. Popatrzcie szczególnie na wewnętrzne liście. Młode listki powinny być tam zdrowe, jeśli są młode, szanse na ukorzenienie owocu są znacznie większe.

Gdy będziecie mieć już swój owoc, wykręćcie lekko koronę ananasa. Zróbcie to delikatnie, nie odcinajcie jej nożem. Wykręcona korona będzie stanowiła podstawę nowej rośliny. Włóżcie ją do ziemi i dbajcie o nią. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy, obejrzyjcie poniższe wideo.

Czytaj także:

Komentarze
Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

Przeczytaj
karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy Jak kupić najsmaczniejszego karpia? Zwróćcie uwagę na jedną rzecz
Przygotowujecie karpia na święta? Dowiedzcie się, jak sprawdzić który karp jest najsmaczniejszy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Wigilia już za kilka dni! Jeżeli planujecie przygotować karpia na święta, to lepiej szybko biegnijcie do sklepu. Możecie się zastanawiać po co, skoro ryb pewnie będzie aż nadto? Dlatego, że w tym roku sytuacja jest skomplikowana – przez pandemię koronawirusa ucierpiały różne branże, a że gospodarka jest systemem naczyń połączonych, to kryzys nie oszczędził także handlarzy rybami. Już wiedzą, że przez obostrzenia i mniejsze grono na Wigilii sprzedadzą o wiele mniej ryb niż rok temu, więc zamawiają ich mniej od hodowców. A to oznacza, że niektórzy będą musieli obejść się bez karpia w tegoroczne święta, ponieważ zwyczajnie tych ryb zabraknie. Dlatego musicie się bardzo śpieszyć, jeśli chcecie kupić smacznego karpia – tych zacznie brakować najszybciej! Najczęściej sprzedawana w Polsce odmiana karpia to karp królewski. Ma niezbyt gęsto rozłożone łuski, dzięki czemu dość łatwo się go smaży. Karpie z profesjonalnych hodowli potrzebują około trzech lat, by trafić na stół. Niektórzy hodowcy dla osiągnięcia szybszych zysków karmią ryby specjalnymi mieszankami granulatów, które mają stymulować wzrost. Karpie karmione w ten sposób osiągają docelową wagę już w wieku dwóch lat, ale nie są zbyt smaczne. Jaki jest karp idealny? By mieć absolutną pewność, że karp jest świeży, najlepiej kupić żywą rybę. Jednak takie rozwiązanie jest coraz mniej popularne. Ekolodzy i obrońcy praw zwierząt od kilku lat skutecznie zwiększają świadomość społeczeństwa w tej kwestii. Karpie, które są sprzedawane żywe, przeżywają ogromne katusze – trzyma się je w zbyt ciasnych akwariach, gdzie ryby nie mogą się swobodnie poruszać ani oddychać! Również uśmiercanie ryby w warunkach domowych wzbudza wiele wątpliwości. Dlatego najlepiej jest kupować ryby już wypatroszone. Jak...

Przeczytaj
Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Przeczytaj
kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy Domowy zamiennik kostki rosołowej jest banalnie prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej, to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe! Domowe zawsze najlepsze Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej. Przepis na kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zieloną część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Łyżka pieprzu Łyżeczka bazylii suszonej Łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Całość przełożyć do...

Przeczytaj