Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła naleśników, a szczególnymi ich fanami są najmłodsi. Wyjątkowość zawdzięczają swojej uniwersalności. Wystarczy dobrać ulubione dodatki i posiłek gotowy. 

Przygotowanie naleśników

Naleśniki to jedna z prostszych potraw przygotowywana z mąki i jajek. Do ich przyrządzenia potrzeba jeszcze jedynie jeszcze odrobiny mleka, tłuszczu i opcjonalnie wody, najlepiej gazowanej. Masło bądź olej, zależy czego używacie, warto jest dodać do środka ciasta podczas miksowania. Dzięki temu zabiegowi nie będziecie musieli smarować powierzchni patelni przed każdym wylaniem ciasta. Dodatek wody gazowanej dodatkowo spulchni ciasto, poprzez co naleśniki po usmażeniu będą delikatniejsze. Ważna jest również patelnia. Nie może być byle jaka. Najlepsza będzie ta z cieńszym dnem. Dzięki temu smażenie naleśników będzie nie tylko szybsze, ale także umożliwi nie przypalanie kolejnych placków.

Dodatki do naleśników

Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać na wiele sposób. Naleśniki można podać na wytrawnie, jak i na słodko. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni. Do najpopularniejszych farszy należą: kapusta z grzybami, pieczarki z żółtym serem, twarożek na słodko, dżem czy krem czekoladowo- orzechowy. Jednak idealnie przyrządzone ciasto, a następnie usmażone najsmaczniejsze jest solo!

Sekretny składnik udanego ciasta

Przygotowując ciasto na naleśniki wiele osób zapomina o niewielkim, aczkolwiek kluczowym składniku. Dzięki niemu smak samego ciasta jest lepszy i bardziej podkreślony. Podczas przyrządzania nie wolno zapominać o soli! Ona podkręca walory naleśników. Bez niej samo ciasto będzie bez smaku, a w konsekwencji także i już wysmażone naleśniki. Następnym razem pamiętajcie więc o tym dodatku.

Zobacz także:

Przepis na naleśniki z dodatkiem soli

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypcie do miski, dodajcie jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko zmiksujcie na gładkie, jednolite ciasto.
  2. Do masy dodajcie roztopione masło bądź olej i wszystko ponownie wymieszajcie.
  3. Naleśniki smażcie na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. 
  4. Naleśniki przewracajcie na drugą stronę, gdy spód będzie ścięty i zarumieniony.
  5. Podawajcie je z ulubionymi dodatkami.
  6. Smacznego!