Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą
Pixabay
Newsy

Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą

Ten produkt wydaje się zdrowy, ale nie powinniście jeść go w tym momencie…

Zjedliście już obiad, odchodzicie od stołu, powinniście czuć się najedzeni, ale dalej macie ochotę na coś słodkiego… Czy to znajome uczucie? Być może sięgacie wtedy po słodycze, albo próbujecie wybrać zdrowsze - owoce. Czy to dobry pomysł? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się tak robić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jedzenie deseru jest zdrowe?

W wielu domach jedzenie deseru po obiedzie to coś normalnego. Zastanawialiście się jednak kiedyś, czy to zdrowe? Okazuje się, że niekoniecznie. Nie chodzi o samo jedzenie słodyczy, które jak wiadomo nie jest wskazane. Po obiedzie nie powinno się jeść nawet owoców!

Dlaczego nie powinno się jeść owoców po obiedzie?

Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie, może źle wpłynąć na wasze zdrowie. Chodzi o to, że po obiedzie żołądek jest pełny, wy powinniście czuć się najedzeni i usatysfakcjonowani. Jeśli zjecie w tym momencie jakiś produkt, przedłuży się cały proces trawienia. Całe jedzenie pozostanie w żołądku na dłużej, obciążając układ trawienny. To spowoduje uczucie ciężkości na dłużej.

Jest jeszcze jeden powód. Chodzi o poziom cukru we krwi. Po obiedzie, na który zazwyczaj jecie ziemniaki, kaszę lub ryż, czyli źródła węglowodanów, poziom cukru we krwi podnosi się. Wasza trzustka produkuje wtedy insulinę, która ma za zadanie obniżyć poziom cukru we krwi, a dostarczyć energię wszystkim komórkom ciała. Jeśli po obiedzie spożywacie dodatkowo deser, działacie na swoją niekorzyść. Wasza trzustka musi jeszcze mocniej pracować i wydzielać więcej insuliny. Długofalowo takie procesy mogą przyczyniać się do powstawania insulinooporności i cukrzycy. Wysoki poziom insuliny nie jest korzystny dla zdrowia.

Kiedy najzdrowiej jeść owoce?

Kiedy w takim razie powinniście jeść owoce? Bez różnicy, po prostu nie jedzcie ich bezpośrednio po obiedzie albo innym obfitym posiłku. Mitem jest też to, że nie można jeść owoców po godzinie 18. Owoce są bardzo zdrowym źródłem witamin i minerałów i zdecydowanie powinniście jadać je często. Możecie też włączać je do menu w postaci pełnych posiłków przygotowując na przykład:

  • Owsianki z owocami
  • Omlety na słodko
  • Naleśniki z owocami
  • Ryż z jabłkami
  • Makaron z truskawkami

Czytaj także:

wątroba domowe sposoby
Flickr
Newsy
Jak odciążyć trzustkę oraz wątrobę i szybko pozbyć się toksyn? Zastosujcie ten domowy napój polecany przez lekarzy
Jeżeli dokucza wam wątroba i trzustka, wypróbujcie ten domowy sposób. Złagodzi wasze dolegliwości!

Niewłaściwa dieta może prowadzić do problemów z trzustką oraz wątrobą. Jeśli regularnie dokucza wam uczucie pełności, zmęczenie i inne objawy ze strony układu pokarmowego, najprawdopodobniej wasza wątroba i trzustka nie pracują prawidłowo. To niedobry znak, ponieważ te dwa organy są niezbędne do tego, by oczyszczać organizm z toksyn. Ich złe funkcjonowanie może po upływie pewnego czasu doprowadzić do poważniejszych problemów ze zdrowiem! Dlatego koniecznie trzeba o nie zadbać. Z tego artykułu dowiecie się, jak sami możecie nieco odciążyć wątrobę i trzustkę prostym i naturalnym sposobem. Funkcje trzustki i wątroby Te dwa organy pełnią w organizmie bardzo ważną rolę, dlatego tak istotne jest utrzymanie ich w dobrej kondycji. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby, które nie przestrzegają zbytnio zasad zdrowego odżywiania i nie stronią od alkoholu oraz te, które zażywają różne leki. Funkcje wątroby Wątroba jest odpowiedzialna między innymi za: Oczyszczanie organizmu z toksyn zawartych w lekach i alkoholu, a także żywności (chodzi głównie o konserwanty i środki stosowane przy uprawie roślin) Wytwarzanie żółci Magazynowanie energii (przekształca węglowodany w tłuszcze i glukozę) Magazynowanie witamin, które w razie potrzeby są uwalniane do krwi Funkcje trzustki Do głównych funkcji trzustki zalicza się: Wydzielanie hormonów, które odpowiadają za regulowanie poziomu glukozy w organizmie Produkcję enzymów trawiennych Naturalny sposób na zdrową trzustkę i wątrobę By odciążyć te tak ważne dla organizmu organy, warto wykorzystać naturalny sposób, jakim jest napar z lukrecji. Do jego przygotowania będzie wam potrzebny jedynie korzeń lukrecji i woda! Korzeń należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka...

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Pixabay
Newsy
Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Wybieracie się na wakacje i planujecie spać w hotelu? Macie w nim wykupione wyżywienie? Przeczytajcie, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu.

Sezon urlopowy w pełni. Jeśli wybieracie się niedługo na wakacje i planujecie spędzić je w hotelu , w którym macie wykupione wyżywienie, koniecznie przeczytajcie, co można, a czego nie wypada robić podczas spożywania posiłków podawanych w formie szwedzkiego stołu. Czym jest szwedzki stół? Szwedzki stół jest to charakterystyczny sposób serwowania posiłków w hotelach, który polega na wystawieniu na stoły kilkunastu różnych potraw, z których możemy samodzielnie skomponować posiłek, który będzie odpowiadał naszym kulinarnym upodobaniom. Jak się zachować podczas śniadania w formie szwedzkiego stołu? Przede wszystkim, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak: Brak pośpiechu Podczas czekania na nałożenie posiłku należy się zachować z klasą i cierpliwie poczekać na swoją kolej. Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre'u, wyjaśniła w programie „Dzień dobry TVN”, że nic się nie stanie, jeśli poczekamy na jedzenie 2 minuty dłużej. Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze - podkreśla Grodowska. Przepuszczanie znajomego w kolejce Kolejną rzeczą, której nie powinno się robić, jest przepuszczanie znajomego w kolejce do stołu. Grodowska twierdzi, że to bardzo niekulturalne w stosunku do osób, które czekają w kolejce od kilkunastu minut. Wyobraźmy sobie, że ja tu stoję już 15 minut w kolejce, już tylko jedna osoba przede mną, a tu nagle podchodzi znajomy osoby stojącej przed nami i to już nie jest eleganckie – przekonuje. Układanie „kopca kreta” na talerzu Ogrom dań sprawia, że chcemy spróbować wszystkiego i nakładamy na talerz zbyt dużo potraw....

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...