Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą
Pixabay
Newsy

Wielu Polaków zjada to po obiedzie. Nie wiedzą, jak bardzo sobie szkodzą

Ten produkt wydaje się zdrowy, ale nie powinniście jeść go w tym momencie…

Zjedliście już obiad, odchodzicie od stołu, powinniście czuć się najedzeni, ale dalej macie ochotę na coś słodkiego… Czy to znajome uczucie? Być może sięgacie wtedy po słodycze, albo próbujecie wybrać zdrowsze - owoce. Czy to dobry pomysł? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się tak robić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jedzenie deseru jest zdrowe?

W wielu domach jedzenie deseru po obiedzie to coś normalnego. Zastanawialiście się jednak kiedyś, czy to zdrowe? Okazuje się, że niekoniecznie. Nie chodzi o samo jedzenie słodyczy, które jak wiadomo nie jest wskazane. Po obiedzie nie powinno się jeść nawet owoców!

Dlaczego nie powinno się jeść owoców po obiedzie?

Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie, może źle wpłynąć na wasze zdrowie. Chodzi o to, że po obiedzie żołądek jest pełny, wy powinniście czuć się najedzeni i usatysfakcjonowani. Jeśli zjecie w tym momencie jakiś produkt, przedłuży się cały proces trawienia. Całe jedzenie pozostanie w żołądku na dłużej, obciążając układ trawienny. To spowoduje uczucie ciężkości na dłużej.

Jest jeszcze jeden powód. Chodzi o poziom cukru we krwi. Po obiedzie, na który zazwyczaj jecie ziemniaki, kaszę lub ryż, czyli źródła węglowodanów, poziom cukru we krwi podnosi się. Wasza trzustka produkuje wtedy insulinę, która ma za zadanie obniżyć poziom cukru we krwi, a dostarczyć energię wszystkim komórkom ciała. Jeśli po obiedzie spożywacie dodatkowo deser, działacie na swoją niekorzyść. Wasza trzustka musi jeszcze mocniej pracować i wydzielać więcej insuliny. Długofalowo takie procesy mogą przyczyniać się do powstawania insulinooporności i cukrzycy. Wysoki poziom insuliny nie jest korzystny dla zdrowia.

Kiedy najzdrowiej jeść owoce?

Kiedy w takim razie powinniście jeść owoce? Bez różnicy, po prostu nie jedzcie ich bezpośrednio po obiedzie albo innym obfitym posiłku. Mitem jest też to, że nie można jeść owoców po godzinie 18. Owoce są bardzo zdrowym źródłem witamin i minerałów i zdecydowanie powinniście jadać je często. Możecie też włączać je do menu w postaci pełnych posiłków przygotowując na przykład:

  • Owsianki z owocami
  • Omlety na słodko
  • Naleśniki z owocami
  • Ryż z jabłkami
  • Makaron z truskawkami

Czytaj także:

Czy makaron tuczy? Nie, jeśli zrobicie tą jedną rzecz
Flickr
Newsy
Czy makaron tuczy? Jeśli zrobicie z nim tę 1 rzecz, nie musicie się niczego obawiać
Czy na diecie można jeść makaron? Oczywiście, ale pod jednym warunkiem!

Większość osób stosujących diety odchudzające kategorycznie wystrzega się makaronu. Uważa się bowiem powszechnie, że makarony bardzo tuczą i nie powinno się ich spożywać na diecie. Ale czy rzeczywiście jest to prawdą? Naukowcy dowiedli, że niekoniecznie! Wystarczy zrobić z makaronem jedną rzecz, by stał się mniej kaloryczny i tuczący. Dlaczego od makaronu się tyje? Makaron ma podobną ilość kalorii na 100 gram, co ryż i kasza. Dlaczego więc uważa się, że jest tuczący? Wszystkiemu winien jest sposób przygotowywania dań z makaronu oraz jego wysoki indeks glikemiczny. Najczęściej spożywa się makaron w dużych ilościach na raz, ponieważ stanowi bazę wielu dań włoskiej kuchni. Zjedzenie porcji spaghetti z tłustym, mięsnym sosem rzeczywiście może sprawić, że nabierzecie dodatkowych kilogramów! Drugi czynnik to indeks glikemiczny. Makaron składa się w większości z węglowodanów, które powodują duży skok insuliny w organizmie, a to przekłada się na szybsze odczuwanie głodu. Czyli można zjeść dużo makaronu, nie będąc wcale najedzonym! A to prowadzi do spożywania go w większych ilościach i tycia. Co zrobić, by makaron był mniej tuczący? Sposobem na to, by nawet osoby na diecie mogły bez wyrzutów sumienia jeść makaron jest jego… ostudzenie! Schłodzenie makaronu sprawia, że zawarta w nim skrobia zamienia się w skrobię oporną. Enzymy trawiennie zawarte w organizmie człowieka nie są w stanie jej przetworzyć w taki sposób, by następowały skoki glukozy. Dzięki temu po zjedzeniu zimnego makaronu będziecie zdecydowanie bardziej syci i dłużej najedzeni, więc nie sięgniecie szybko po kolejne przekąski! Czy jest to jakaś alternatywa dla miłośników makaronu? Niestety, spaghetti nie smakuje zbyt dobrze na zimno, więc do wyboru pozostają tylko makaronowe sałatki. A one też są pełne kalorii,...

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Adobe Stock
Newsy
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć
Jedzenie tych przekąsek nie jest dobrym pomysłem, jeśli cierpicie na cukrzycę. Sprawdźcie, dlaczego.

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że muszą ściśle przestrzegać zaleconej przez lekarza diety. Dzięki temu mogą zachować zdrowie na dłużej i spowolnić postępy choroby. Wcześnie wykryta cukrzyca jest możliwa do opanowania za pomocą diety, dlatego tak ważne jest jej konsekwentne przestrzeganie. Oczywistym jest, że zakazane są słodycze czy owoce w dużych ilościach, jednak istnieją produkty, których nikt by nie podejrzewał o sabotowanie diety dla cukrzyka. Sprawdźcie, czego należy unikać.  Jogurty a cukrzyca Wydawałoby się, że bogate w białko i wapń jogurty to bezpieczny produkt dla osób chorych na cukrzycę. I tak jest, ale z jednym wyjątkiem - to nie mogą być jogurty owocowe ze sklepu. Znajduje się w nich bardzo dużo cukru, który następnie powoduje wzrost glukozy we krwi. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z jogurtów z owocami - wystarczy, że będzie się je przygotowywało samodzielnie. Do jogurtu naturalnego dodajcie po prostu świeże truskawki, maliny i inne owoce - będzie znacznie zdrowszy, a przede wszystkim pozbawiony niepotrzebnej dawki cukru.  Wafle ryżowe w diecie cukrzyka Kolejnym produktem, który jest niewskazany przy cukrzycy są wafle ryżowe. Ta informacja może zdziwić zwłaszcza osoby odchudzające się, ponieważ wafle często pojawiają się w dietach na redukcję wagi. Jednak przy cukrzycy nie powinno się ich jeść - ryż, z którego wytwarza się wafle zawiera skrobię (podobnie jak ziemniaki), a ta podnosi poziom cukru we krwi. Z tego też powodu jedzenie wafli ryżowych w dużych ilościach na diecie odchudzającej nie przynosi efektów, ponieważ produkt ten szybko wywołuje uczucie głodu.  Czego powinni unikać cukrzycy? Osoby zmagające się z cukrzycą muszą uważnie dobierać produkty w swojej diecie i unikać między innymi takich produktów jak:...

Zastanawiacie się jak obniżyć indeks glikemiczny jedzenia? Te sprawdzone triki wam pomogą
Flickr
Newsy
Zastanawiacie się jak obniżyć indeks glikemiczny jedzenia? Te sprawdzone triki wam pomogą
Dla osób, które zmagają się z podwyższonym cukrem, niezwykle ważne są odpowiednie posiłki. Chodzi tu głównie o tzw. IG, czyli indeks glikemiczny spożywanego jedzenia. Sprawdźcie, jak przygotowywać potrawy by ich IG było jak najniższe, a wartość dla organizmu duża.

Osoby z cukrzycą powinny opanować kilka zasad tworzenia posiłków. Dotyczą one wybierania odpowiednich produktów i właściwego łączenia ich ze sobą, jak również mniej oczywistych zagadnień, jak np. temperatura posiłków.  Co to jest indeks glikemiczny?  IG to wskaźnik, który określa, ile węglowodanów zostaje wchłoniętych z jelit do krwi podczas trawienia jakiegoś produktu. Im wyższe jest IG, tym produkt w większym stopniu podnosi glikemię (poziom glukozy we krwi).  Jak obniżyć indeks, by ustabilizowąć poziom glikemii na stabilnym poziomie? Mamy na to kilka prostych rozwiązań. Sprawdźcie naszą ściągawkę poniżej. Zasady przygotowywania posiłków z niskim indeksem glikemicznym  Długie gotowanie, smażenie i pieczenie podnosi IG i niszczy witaminy. Starajcie się jeść jak najwięcej surowych produktów lub poddanych krótkiej obróbce termicznej.  Gotujcie kasze, makaron i ryż o 1-2 minuty krócej niż podane jest to na opakowaniu. Jeżeli są jeszcze zbyt twarde dla was, gotujcie minutę dłużej i ponownie ich spróbujcie.  Łączcie odpowiednio mąki ze sobą. Mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną stosujcie w towarzystwie innych mąk obniżających IG, np. mąki z ciecierzycy, z groszku czy z fasoli.  Łączcie węglowodany z dobrym tłuszczem. Spowolni on opróżnianie żołądka i szybkość trawienia produktów w jelicie cienkim. To spowoduje wolniejsze trawienie węglowodanów i zmniejszy wyrzutu insuliny po posiłku.  Włączcie do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy.  Przygotowując potrawy z mąki, takie jak placki czy naleśniki, dodajcie do nich otręby lub płatki owsiane czy jęczmienne.  Używajcie do przygotowywania dań: soku z cytryny, octu jabłkowego, a także soku z kiszonek. Kwasy organiczne wpływają na obniżenie indeksu...

wątroba domowe sposoby
Flickr
Newsy
Jak odciążyć trzustkę oraz wątrobę i szybko pozbyć się toksyn? Zastosujcie ten domowy napój polecany przez lekarzy
Jeżeli dokucza wam wątroba i trzustka, wypróbujcie ten domowy sposób. Złagodzi wasze dolegliwości!

Niewłaściwa dieta może prowadzić do problemów z trzustką oraz wątrobą. Jeśli regularnie dokucza wam uczucie pełności, zmęczenie i inne objawy ze strony układu pokarmowego, najprawdopodobniej wasza wątroba i trzustka nie pracują prawidłowo. To niedobry znak, ponieważ te dwa organy są niezbędne do tego, by oczyszczać organizm z toksyn. Ich złe funkcjonowanie może po upływie pewnego czasu doprowadzić do poważniejszych problemów ze zdrowiem! Dlatego koniecznie trzeba o nie zadbać. Z tego artykułu dowiecie się, jak sami możecie nieco odciążyć wątrobę i trzustkę prostym i naturalnym sposobem. Funkcje trzustki i wątroby Te dwa organy pełnią w organizmie bardzo ważną rolę, dlatego tak istotne jest utrzymanie ich w dobrej kondycji. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby, które nie przestrzegają zbytnio zasad zdrowego odżywiania i nie stronią od alkoholu oraz te, które zażywają różne leki. Funkcje wątroby Wątroba jest odpowiedzialna między innymi za: Oczyszczanie organizmu z toksyn zawartych w lekach i alkoholu, a także żywności (chodzi głównie o konserwanty i środki stosowane przy uprawie roślin) Wytwarzanie żółci Magazynowanie energii (przekształca węglowodany w tłuszcze i glukozę) Magazynowanie witamin, które w razie potrzeby są uwalniane do krwi Funkcje trzustki Do głównych funkcji trzustki zalicza się: Wydzielanie hormonów, które odpowiadają za regulowanie poziomu glukozy w organizmie Produkcję enzymów trawiennych Naturalny sposób na zdrową trzustkę i wątrobę By odciążyć te tak ważne dla organizmu organy, warto wykorzystać naturalny sposób, jakim jest napar z lukrecji. Do jego przygotowania będzie wam potrzebny jedynie korzeń lukrecji i woda! Korzeń należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka...