Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Pixabay
Newsy

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka

Polacy pokochali chipsy na całego. Mało kto jednak dokładnie wie, czym grozi ich regularne spożywanie.

Mecze, spotkania ze znajomymi, czy inne wieloosobowe posiedzenia – chipsy są na tych wydarzeniach pozycją niemalże obowiązkową.

Chipsy ziemniaczane to cała gama różnego rodzaju smaków – od neutralnego smaku solonego, aż po różnego rodzaju kombinacje aromatów.

Do tego dochodzi jeszcze ogromna różnorodność gatunków chipsów. Obok tradycyjnych, cienko krojonych plasterków, w sprzedaży są jeszcze przecież karbowane i wiele innych.

Z czego składają się chipsy?

Wszystkie te podgatunki chipsów łączą dwie rzeczy. Po pierwsze są przygotowane z kartofli, a po drugie są wysmażone w głębokim tłuszczu.

Polacy pokochali chipsy odkąd tylko trafiły one na polski rynek. Jedzą je mali, jedzą je duzi. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo niezdrową są przekąską.

Rzut oka na skład raczej nie wywoła większego szoku. Ziemniaki, olej (zwykle słonecznikowy), aromaty, barwniki i ewentualnie wzmacniacze smaku i konserwanty.

Zobacz także
śniadanie

Jecie to na śniadanie? To pyszna trucizna. Po podgrzaniu może być rakotwórcza

czy płatki śniadaniowe są zdrowe?

Ten produkt z znajduje się w prawie każdym sklepie. Mało kto wie, że jest trujący. Absolutnie go nie jedzcie

Czym grozi jedzenie chipsów ziemniaczanych?

Jednak spojrzenie na całą listę „zarzutów” wobec chipsów, może wywołać prawdziwy niesmak. Nawet bez zjedzenia całej paczki... Zobaczcie sami, czym charakteryzują się chipsy:

  • Zawierają duże ilości soli, porcja 100 g chipsów to około 2 g soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na sól
  • Zawierają dużo tzw. tłuszczów trans, czyli tłuszczów utwardzonych, które powodują powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto, tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, a za to obniżają poziom cholesterolu „dobrego” HDL
  • Zawierają groźny dla organizmu człowieka akrylamid, który działa toksycznie na układ nerwowy, a poprzez długą ekspozycję może być przyczyną wystąpienia szeregu nowotworów
  • Są bardzo kaloryczne – mała paczka może zawierać  nawet tyle samo kalorii, co dwudaniowy obiad
  • Jedzenie chipsów może być także uzależniające. Ich jedzenie w niektórych aspektach działa na mózg podobnie jak spożywanie alkoholu czy nawet narkotyków.