Wielu nimi pogardza, a niektórzy nawet o nich zapomnieli. Lepiej wrzućcie te cenne liście do garnka
Getty Images
Newsy

Wielu nimi pogardza, a niektórzy nawet o nich zapomnieli. Lepiej wrzućcie te cenne liście do garnka

Wszyscy na pewno kosztowaliście w swoim życiu dania z tych liści. Jedni je lubią, drudzy… wprost je uwielbiają. Niestety są tacy, którzy przestali je szanować lub o nich zapomnieli. O czym mowa? Sprawdźcie.

Czasy się zmieniły. Dziś już mało kto szuka wspaniałości natury na początku wiosny w rowach czy na nasypach. Po warzywa i owoce wszyscy chodzimy już raczej do sklepów, marketów czy na bazary.

Tymczasem warto wrócić po latach do korzeni, do tego co zawsze robiły nasze mamy i babki. Chodzi o skorzystanie z darów przyrody, która oferuje nam choćby zapomniany już przez wielu szczaw.

Do niedawna ta roślina przypominająca nieco chrzan była całkiem popularna. Na początku wiosny wielu robiło z niej smaczne zupy szczawiowe w barszczowym stylu. Tak być może byłoby do dzisiaj, jednak od dłuższego czasu wielu gardzi szczawiem i traktuje go jak pospolity chwast.

Być może na takie podejście do sprawy swój wpływ miała opacznie zrozumiana przez większość wypowiedź byłego posła Platformy Obywatelskiej, Stefana Niesiołowskiego, który wspominał czasy, kiedy z kolegami żywił się „szczawiem i mirabelkami”.

Kotlety mielone

Jakie są właściwości zdrowotne szczawiu?

W czasach dobrobytu wielu odmawia więc posiłkowania się szczawiowymi liśćmi. A szkoda. Zawierają one bowiem nie tylko całą masę charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku (ze względu na obecność kwasu szczawiowego), ale też mnóstwo wartości odżywczych, mineralnych i prozdrowotnych. Oto kilka z nich:

  • Ze względu na zawartość flawonoidów wykazuje działalności antyoksydacyjne dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i chroni organizm przed rozwojem chorób
  • Zawiera mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wpływa na poprawę stanu odporności organizmu przed infekcjami
  • Jest niskokaloryczny, co pozwala na delektowanie się nim bez żadnych oporów wczesną wiosną
  • Pozytywnie wpływa na budowę i odbudową włosów i paznokci
  • Usprawnia działanie przewodu pokarmowego
Zobacz także
Jak i gdzie zbierać szczaw? Sezon trwa, pora na zupę szczawiową

Jak i gdzie zbierać szczaw? Zerwijcie go w tym miejscu i ugotujcie zupę szczawiową jak dawniej

Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął

Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął

Gdzie powinno się zbierać szczaw?

Decydując się na samodzielny zbiór szczawiu należy pamiętać jednak o jednej, podstawowej zasadzie. Liści tej rośliny szukajcie wyłącznie na łąkach, nieużytkach i zieleńcach położonych w znacznej odległości od dróg.

Szczaw rosnący przy ruchliwej drodze będzie zawierał w sobie zbyt dużą ilość ciężkich metali i innych związków, by oddać organizmowi to, co w nim najlepsze i najbardziej wartościowe.

Kto powinien unikać szczawiu?
AdobeStock
Newsy
Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne
Szczaw jest bardzo smaczny i zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Kto powinien się wystrzegać jedzenia szczawiu?

Szczaw i przygotowywana z niego zupa szczawiowa z jajkiem , to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Nie każdy jednak może włączać do diety szczaw. Kto powinien szczególnie na niego uważać? Czym jest szczaw? Szczaw to roślina z rodziny rdestowatych, która liczy sobie około 200 różnych gatunków. Szczaw zwyczajny, bo o nim mowa w naszym artykule, to popularne w Polsce warzywo, które jest podstawą do przygotowywania wielu smacznych dań. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście zupa szczawiowa. Ze szczawiu przygotowujemy też przetwory na zimę oraz dodajemy go do różnych dań . Niestety, nie każdy może cieszyć się walorami smakowymi szczawiu. Kto powinien się go wystrzegać? Kto nie powinien jeść szczawiu? Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który jest toksyną, dlatego konieczne jest umiarkowane spożycie szczawiu. Kwas ten wiąże zawarty w pożywieniu wapń, czego skutkiem jest ograniczenie przyswajania tego pierwiastka. Ponadto, kwas szczawiowy przyczynia się do wzrostu kamieni nerkowych, więc osoby, które mają problemy z kamieniami, powinny unikać spożywania pokarmów bogatych w kwas szczawiowy, takich jak właśnie szczaw. Nie powinny go także spożywać osoby, które cierpią z powodu chorób nerek, dny moczanowej, osteoporozy oraz reumatyzmu. Należy również pamiętać, że podczas gotowania szczawiu lepiej nie używać naczyń żeliwnych lub aluminiowych, ponieważ metal będzie oddziaływał z kwasem szczawiowym a to sprawi, że roślina nabierze bardzo nieprzyjemnego metalicznego smaku. Dlaczego warto jeść szczaw? Dla tych, którzy nie mają wyżej wymienionych problemów, szczaw to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedna filiżanka surowego szczawiu zawiera 29 kalorii, 4,3 grama węglowodanów i 2,6 grama białka. Szczaw dostarcza również...

Szczawiowa z jajkiem
Newsy
Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni
Myśleliście, że to tylko dodatek smakowy? Zdecydowanie nie! Jajko w szczawiowej spełnia ważną rolę…

Lubicie zupę szczawiową? Pewnie dodajecie do niej ugotowane jajko. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się robi? Okazuje się, że nie tylko dla poprawy smaku zupy. Jajko dodane do zupy szczawiowej ma jeszcze inną rolę. Zupa szczawiowa Ta lekko kwaśna zupa, której podstawą jest szczaw, jest letnią potrawą sezonową. W Polsce szczaw rośnie w wielu miejscach na dziko, dlatego latem łatwo o zyskanie składników do przygotowania szczawiowej. Zwyczajowo zupę szczawiową podaje się najczęściej z gotowanymi młodymi ziemniakami, dodatkiem zabielającym, takim jak np. śmietana czy jogurt oraz z gotowanym jajkiem. Szczaw Szczaw do zupy szczawiowej można zakupić latem na targu lub dostać w słoiku, a osoby mieszające na wsiach mogą nawet samodzielnie zbierać szczaw na łąkach. Do zupy szczawiowej wybiera się najczęściej młode liście i ogonki bez twardego łyka. Jeśli kupujecie liście w pęczkach, wykorzystajcie szczaw najlepiej w tym samym dniu, bo szybko traci on smak i właściwości. Szczawiany – związki zawarte w szczawiu Szczawiany to sole kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Spożywany w umiarkowanych ilościach, kwas szczawiowy nie jest niezdrowy ani niekorzystny, ale nie można przesadzić z jego spożyciem. Kwas szczawiowy w nadmiarze może wykazywać działanie: Ograniczające wchłanianie wapnia i magnezu i potencjalnie powodować niedobory tych pierwiastków Może powodować powstawanie kamieni nerkowych: kamieni szczawianowych Może wzmagać stany zapalne w stawach u osób chorujących na dnę moczanową i reumatyzm Podrażniać żołądek W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju osteoporozy lub ograniczania wzrostu u dzieci Czy oznacza to, że szczaw jest niezdrowy i nie powinniście go jeść? Nie! Są sposoby na ograniczenie niekorzystnej działalności kwasu...

Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek
Szybka i prosta w przygotowaniu zupa jajowa jest świetną alternatywą dla żurku, białego barszczu czy zupy chrzanowej. Zróbcie ją koniecznie na święta, a nie pożałujecie!

Na święta wielkanocne przygotowuje się wiele pysznych potraw dla całej rodziny. W tym roku święta spędzimy w mniejszym gronie przez pandemię koronawirusa. Żeby mimo wszystko upłynęły one w miłej atmosferze, warto się postarać i na stół przygotować coś wyjątkowo dobrego.  Magda Gessler jest autorką wielu doskonałych przepisów. Jej receptura na zupę jajową na pewno przypadnie wam do gustu. Jest smaczną alternatywą dla żurku czy białego barszczu i przygotowuje się ją bardzo szybko. Magda Gessler do zupy jajowej dodaje tajemny składnik, a jest nim szczaw .  Najsmaczniejszy szczaw pojawia się wczesną wiosną więc na pewno będziecie mogli kupić go w dobrym warzywniaku lub na bazarku. Ten składnik doda zupie jajowej głębi i kwaskowego posmaku.  Przepis na zupę jajową z receptury Magdy Gessler  Do zrobienia zupy jajowej będziecie potrzebować: 1,5 l wody 250 g włoszczyzny 150 g szczawiu 3 łyżki maki   10 g masła 250 ml mleka 1-2 żółtka sól  Opcjonalnie: jajka na twardo ugotowane ziemniaki Sposób przygotowania zupy jajowej: By przyrządzić smaczną zupę jajową zacznijcie od umycia wszystkich warzyw. Następnie obierzcie je, przełóżcie do garnka i zalejcie wrzącą wodą. Do garnka dodajcie sól do smaku.  Warzywa z dodanymi składnikami ugotujcie. W międzyczasie umyjcie dokładnie szczaw. Odetnijcie korzonki. Połowę szczawiu zblendujcie a  pozostałą część odłóżcie.  Zblendowany szczaw ugotujcie w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli. Następnie odcedźcie wywar z włoszczyzny. Mleko wymieszajcie z wodą i wlejcie go do przecedzonego wywaru i pozostawcie do zagotowania.  Następnie dodajcie do niego ugotowany szczaw. Jajka rozbijcie. Oddzielcie...

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Adobe Stock
Newsy
Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Większość osób kojarzy szczaw głównie ze specyficzną zupą szczawiową. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.

Szczaw pojawia się w okresie letnim i wówczas często gospodynie przygotowują zupę z jego dodatkiem. To świetna propozycja na cieplejsze dni, gdyż idealnie orzeźwia. Poza tym warto zwrócić uwagę na cenne cechy charakterystyczne rośliny.  Wartościowy szczaw polny Szczaw polny jest rośliną, która wbrew pozorom w zbawienny sposób wpływa na organizm. Zawiera szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina B6, witamina C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk. To one warunkują właściwości, jakie posiada dana roślina. Wśród tych cech wyróżnia się: pobudza apetyt,  zapobiega biegunkom, poprawia działanie układu pokarmowego, łagodzi kaszel, działa bakterio- i grzybobójczo, działa moczopędnie, czy poprawia krążenie krwi.  Tych kilka cech sprawia, iż włączenie szczawiu polnego w okresie letnim do diety, będzie miało świetnie oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu.  Szczaw polny na oparzenia Niewiele osób wie, że szczaw świetnie się sprawdza również w przypadku wszelkich oparzeń. Pomaga w szybkim leczeniu, a także leczy trudne i ciężkie rany. Wówczas należy zmiażdżyć liście szczawiu, a następnie obłożyć nimi oparzenia, stłuczenia, obrzęki czy skaleczenia. Regularne stosowanie takiego okładu jest świetnym domowym sposobem, aby wyleczyć zmiany skórne. Dany sposób jest praktykowany od lat przez babcie.  Wykorzystanie szczawiu w kuchni W Polsce szczaw jest znany w głównej mierze w postaci zupy. Jest ona zielona i nieco kwaskowata. Całego właściwego aromatu nadają jej właśnie liście szczawiu. Jako iż roślina pojawia się w lecie, to danie jest zupą sezonową. Tradycyjnie jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego, który jest zabielany śmietaną. W potrawie nie...