Coraz bliżej do świąt. Czy zastanawialiście się już czym poczęstujecie gości na Wielkanoc? Spieszymy z pomocą a konkretnie - inspiracją na przepyszny i przepiękny wielkanocny tort. Jego przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje!
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To świetny moment, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Poza klasycznymi świątecznymi daniami, takimi jak żurek, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa czy faszerowane jajka, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś na słodko.
Co powiecie na ten uroczy i zabójczo pyszny wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami?
Składniki:
Biszkopty x4:
Zobacz także:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Zielony barwnik spożywczy
Ciasteczka:
- Szklanka mąki tortowej
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
Bezy:
- 2 białka
- Pół szklanki cukru
- Zielony barwnik spożywczy
Krem:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- Cukier puder
- 1 galaretka cytrynowa
- 125 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Biszkopty:
- Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę.
- Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Dodajemy żółtka i barwnik. Ubijamy, aż barwnik się dokładnie połączy.
- Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ostrożnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni (w ten sam sposób trzeba upiec wszystkie trzy biszkopty).
- Wystudzamy biszkopty.
Ciasteczka:
- Z składników zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
- Włożyć na około pół godziny do lodówki.
- Ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawać ciasteczka.
- Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
- Ciasteczka dokładnie wystudzamy.
Bezy:
- Białka ubić na sztywno.
- Stopniowo wsypywać cukier, dodać barwnik i ubijać do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gotową pianę przekładać do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać małe beziki.
- Włożyć je do nagrzanego piekarnika (temperatura 120 stopni i piec 10 minut).
- Temperaturę zmniejszyć do 90 i suszyć około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem.
- Gdy bezy będą dobrze wysuszone pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia.
- Kiedy będą zimne zdjąć z blaszki.
Krem:
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
- Odstawić do lekkiego stężenia.
- Ubić dobrze schłodzoną śmietankę.
- Do ubitej dodać cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę.
- Całość dokładnie ubić.