Coraz bliżej do świąt. Czy zastanawialiście się już czym poczęstujecie gości na Wielkanoc? Spieszymy z pomocą a konkretnie - inspiracją na przepyszny i przepiękny wielkanocny tort. Jego przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje!

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To świetny moment, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Poza klasycznymi świątecznymi daniami, takimi jak żurek, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa czy faszerowane jajka, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś na słodko.

Co powiecie na ten uroczy i zabójczo pyszny wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami?

Składniki:

Biszkopty x4:

Zobacz także:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Zielony barwnik spożywczy

Ciasteczka:

  • Szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Bezy:

  • 2 białka
  • Pół szklanki cukru
  • Zielony barwnik spożywczy 

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • Cukier puder
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 125 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Biszkopty:

  1. Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodajemy żółtka i barwnik.  Ubijamy, aż barwnik się dokładnie połączy.
  4. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ostrożnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni (w ten sam sposób trzeba upiec wszystkie trzy biszkopty). 
  7. Wystudzamy biszkopty.

Ciasteczka:

  1. Z składników zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
  2. Włożyć na około pół godziny do lodówki.
  3. Ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawać ciasteczka. 
  4. Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Upiec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. 
  6. Ciasteczka dokładnie wystudzamy.

Bezy:

  1. Białka ubić na sztywno.
  2. Stopniowo wsypywać cukier, dodać barwnik i ubijać do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Gotową pianę przekładać do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać małe beziki.
  4. Włożyć je do nagrzanego piekarnika (temperatura 120 stopni i piec 10 minut).
  5. Temperaturę zmniejszyć do 90 i suszyć około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem.
  6. Gdy bezy będą dobrze wysuszone pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia.
  7. Kiedy będą zimne zdjąć z blaszki.

Krem:

  1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
  2. Odstawić do lekkiego stężenia.
  3. Ubić dobrze schłodzoną śmietankę.
  4. Do ubitej dodać cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę.
  5. Całość dokładnie ubić.