wielkanocny tort
Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. Jest tak pyszny, że goście będą błagać o kolejny kawałek

Czy widzieliście kiedyś piękniejszy wielkanocny tort niż ten? Przygotujcie go na święta a wasi goście wprost oszaleją z zachwytu. Jak zrobić ten piękny i przepyszny tort? Wyjaśniamy krok po kroku!

Coraz bliżej do świąt. Czy zastanawialiście się już czym poczęstujecie gości na Wielkanoc? Spieszymy z pomocą a konkretnie - inspiracją na przepyszny i przepiękny wielkanocny tort. Jego przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To świetny moment, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Poza klasycznymi świątecznymi daniami, takimi jak żurek, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa czy faszerowane jajka, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś na słodko.

Co powiecie na ten uroczy i zabójczo pyszny wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami?

Składniki:

Biszkopty x4:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Zielony barwnik spożywczy

Ciasteczka:

  • Szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Bezy:

  • 2 białka
  • Pół szklanki cukru
  • Zielony barwnik spożywczy 

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • Cukier puder
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 125 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Biszkopty:

  1. Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodajemy żółtka i barwnik.  Ubijamy, aż barwnik się dokładnie połączy.
  4. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ostrożnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni (w ten sam sposób trzeba upiec wszystkie trzy biszkopty). 
  7. Wystudzamy biszkopty.

Ciasteczka:

  1. Z składników zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
  2. Włożyć na około pół godziny do lodówki.
  3. Ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawać ciasteczka. 
  4. Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Upiec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. 
  6. Ciasteczka dokładnie wystudzamy.

Bezy:

  1. Białka ubić na sztywno.
  2. Stopniowo wsypywać cukier, dodać barwnik i ubijać do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Gotową pianę przekładać do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać małe beziki.
  4. Włożyć je do nagrzanego piekarnika (temperatura 120 stopni i piec 10 minut).
  5. Temperaturę zmniejszyć do 90 i suszyć około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem.
  6. Gdy bezy będą dobrze wysuszone pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia.
  7. Kiedy będą zimne zdjąć z blaszki.

Krem:

  1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
  2. Odstawić do lekkiego stężenia.
  3. Ubić dobrze schłodzoną śmietankę.
  4. Do ubitej dodać cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę.
  5. Całość dokładnie ubić.
Tort z owocami na przyjęcie komunijne. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Tort z owocami. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Jeżeli organizujecie przyjęcie komunijne lub zostaliście poproszeni o przygotowanie ciasta z tej okazji, wypróbujcie prosty przepis na śmietanowy tort owocowy.

Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na tort śmietanowy z owocami Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki 4 jajka 5 łyżek oleju Pół łyżki octu Pół łyżki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany kremówki 1 opakowanie zielonej galaretki 1 opakowanie czerwonej galaretki 2 łyżki cukru pudru Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem. Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania. Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty. W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie. 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem. Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do...

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Wieloskładnikowe, kilkuwarstwowe ciasta to hit na polskich stołach! Wszyscy lubimy słodkie wypieki z dodatkiem czekolady, budyniu waniliowego i pysznej polewy.

Ciasta typu „góra lodowa” uzyskały swoją nazwę przez nieregularny, pofałdowany kształt, który wychodzi w efekcie końcowym. Deser ten powstaje bez pieczenia i świetnie sprawdzi się na wszelkiej maści imprezy rodzinne, święta, a nawet na zwykłe wizyty gości w ciągu tygodnia! Chociaż przygotowanie tego specjału jest nieco czasochłonne – obiecujemy, że wysiłki będą warte efektu końcowego! Przepis na ciasto góra lodowa: Składniki: Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mleka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła Polewa: 250g masła/margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Ponadto: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia 150-200g okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części. Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym...

Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....