Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście
Gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 

Przepis na tak przyrządzony schab jest godny polecenia! Mięso schabu jest kruche i bardzo smakowite dzięki udziałowi mięsa mielonego i białej kiełbasy. Gwarantujemy, że szybko zniknie z talerzy!

Pieczony schab to danie często przyrządzane na święta. Na wielkanocnym stole będzie nie tylko pięknie wyglądać po przekrojeniu, ale także smakować całej rodzinie, gdyż takiego połączenia smaku nie da się nie polubić. 

Kruchy schab w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem mielonym wraz z białą kiełbasą tworzy duet idealny. Jeśli jeszcze nie jedliście schabu w takiej odsłonie, koniecznie go wypróbujcie. 

Zobacz także
Przepis na wielkanocny gotowany schab

10-minutowy schab. Doskonały pomysł na pyszną wędlinę bez chemii

schab w galarecie przepis

Prosty schab w galarecie. Będzie królować na wielkanocnym stole.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 sztuki białej, parzonej kiełbasy 
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól 
  • pieprz
  • nitka kuchenna 

Marynata

  • oliwa 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 
  • sól 
  • tymianek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek schabu dokładnie umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. 
  2. Tak przygotowane mięso przetnijcie nożem (tylko nie do końca) wzdłuż.
  3. Przecięty schab rozbijcie przez folię nie za mocno tłuczkiem. 
  4. Rozbite mięso natrzyjcie dokładnie solą oraz pieprzem.
  5. Następnie przygotujcie farsz.
  6. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  7. Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie jajko, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, a także bułkę tartą. 
  8. Całość dokładnie wymieszajcie.
  9. Na rozbity schab nałóżcie doprawione mięso mielone, na mięsie mielonym na środku ułóżcie białą, parzoną kiełbasę.
  10. Drugi kawałek białej kiełbasy pokrójcie w plastry. 
  11. Całość ciasno zwińcie i obwiążcie nitką kuchenną.
  12. Teraz przygotujcie marynatę.
  13. W miseczce wymieszajcie oliwę z przyprawami i natrzyjcie cały schab z wierzchu.
  14. Natarty marynatą schab przełóżcie do brytfanki, całość oprószcie jeszcze majerankiem, a następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni.
  15. Schab pieczcie pod przykryciem około 1,5 godziny.
  16. 30 minut przed końcem pieczenia mięso odkryjcie, a do brytfanki dołóżcie pokrojoną w plastry oprószoną majerankiem białą kiełbasę.
  17. Po podanym czasie pieczenia wyłączcie piekarnik aż schab się ładnie przypiecze. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 

schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...

biała kiełbasa z cebulą
Gotujmy.pl/aniakuk
Newsy
Wielkanocna biała kiełbasa z cebulą. Sycące i bardzo proste danie na świąteczny obiad
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt podczas świąt wielkanocnych. Podsmażcie ją razem z cebulką, a zachwycicie gości. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, zdecydowanie będzie numerem jeden podczas Wielkanocy!

Wielkanoc tuż tuż. To idealna pora, by zacząć komponować świąteczne menu. Oprócz klasycznego śniadania, warto również pomyśleć o uroczystym obiedzie. Na stole nie może zabraknąć takich dań jak mazurek wielkanocny, babka, jajka faszerowane czy żurek. Podczas świąt wielkanocnych nie może także zabraknąć białej kiełbasy, która zazwyczaj pojawia się w zupie. Można ją również przygotować w postaci dania głównego. Podana z podsmażoną cebulką zachwyci każdego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką Choć podczas Wielkanocy śniadanie jest kluczowym punktem, to warto również pomyśleć o innych posiłkach w ciągu dnia. Oprócz klasycznego żurku, który wręcz jest obowiązkowym gościem na stole, można również przyrządzić dania główne z udziałem białej kiełbasy. Wiele osób rezygnuje z użycia tego składnika w obawie przed trudnym przepisem. Nic bardziej mylnego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką to szybkie, łatwe i przepyszne danie, które posmakuje każdemu. Idealnie sprawdzi się jako obiadowa propozycja na Wielkanoc. Podajcie się bliskim z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Będą zachwyceni! Przepis na białą kiełbasę z cebulką Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 2 kg cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego vegeta majeranek pieprz ostra mielona papryka olej do podsmażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a na niej ułóżcie surową białą kiełbasę. Delikatnie ją podsmażcie. Uważajcie, aby się nie przypaliła. Przełóżcie ją na talerz. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na rozgrzany olej na patelni wrzućcie pokrojoną cebulę, chwilę duśćcie ją pod przykryciem. Podsmażoną cebulę przyprawcie majerankiem, mielonym pieprzem,...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....