Pieczony schab to danie często przyrządzane na święta. Na wielkanocnym stole będzie nie tylko pięknie wyglądać po przekrojeniu, ale także smakować całej rodzinie, gdyż takiego połączenia smaku nie da się nie polubić. 

Kruchy schab w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem mielonym wraz z białą kiełbasą tworzy duet idealny. Jeśli jeszcze nie jedliście schabu w takiej odsłonie, koniecznie go wypróbujcie. 

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 sztuki białej, parzonej kiełbasy 
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól 
  • pieprz
  • nitka kuchenna 

Marynata

  • oliwa 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 
  • sól 
  • tymianek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek schabu dokładnie umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. 
  2. Tak przygotowane mięso przetnijcie nożem (tylko nie do końca) wzdłuż.
  3. Przecięty schab rozbijcie przez folię nie za mocno tłuczkiem. 
  4. Rozbite mięso natrzyjcie dokładnie solą oraz pieprzem.
  5. Następnie przygotujcie farsz.
  6. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  7. Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie jajko, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, a także bułkę tartą. 
  8. Całość dokładnie wymieszajcie.
  9. Na rozbity schab nałóżcie doprawione mięso mielone, na mięsie mielonym na środku ułóżcie białą, parzoną kiełbasę.
  10. Drugi kawałek białej kiełbasy pokrójcie w plastry. 
  11. Całość ciasno zwińcie i obwiążcie nitką kuchenną.
  12. Teraz przygotujcie marynatę.
  13. W miseczce wymieszajcie oliwę z przyprawami i natrzyjcie cały schab z wierzchu.
  14. Natarty marynatą schab przełóżcie do brytfanki, całość oprószcie jeszcze majerankiem, a następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni.
  15. Schab pieczcie pod przykryciem około 1,5 godziny.
  16. 30 minut przed końcem pieczenia mięso odkryjcie, a do brytfanki dołóżcie pokrojoną w plastry oprószoną majerankiem białą kiełbasę.
  17. Po podanym czasie pieczenia wyłączcie piekarnik aż schab się ładnie przypiecze. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 

Zobacz także: