Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście
Gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 

Przepis na tak przyrządzony schab jest godny polecenia! Mięso schabu jest kruche i bardzo smakowite dzięki udziałowi mięsa mielonego i białej kiełbasy. Gwarantujemy, że szybko zniknie z talerzy!

Pieczony schab to danie często przyrządzane na święta. Na wielkanocnym stole będzie nie tylko pięknie wyglądać po przekrojeniu, ale także smakować całej rodzinie, gdyż takiego połączenia smaku nie da się nie polubić. 

Kruchy schab w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem mielonym wraz z białą kiełbasą tworzy duet idealny. Jeśli jeszcze nie jedliście schabu w takiej odsłonie, koniecznie go wypróbujcie. 

Zobacz także
Przepis na wielkanocny gotowany schab

10-minutowy schab. Doskonały pomysł na pyszną wędlinę bez chemii

schab w galarecie przepis

Prosty schab w galarecie. Będzie królować na wielkanocnym stole.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 sztuki białej, parzonej kiełbasy 
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól 
  • pieprz
  • nitka kuchenna 

Marynata

  • oliwa 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 
  • sól 
  • tymianek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek schabu dokładnie umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. 
  2. Tak przygotowane mięso przetnijcie nożem (tylko nie do końca) wzdłuż.
  3. Przecięty schab rozbijcie przez folię nie za mocno tłuczkiem. 
  4. Rozbite mięso natrzyjcie dokładnie solą oraz pieprzem.
  5. Następnie przygotujcie farsz.
  6. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  7. Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie jajko, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, a także bułkę tartą. 
  8. Całość dokładnie wymieszajcie.
  9. Na rozbity schab nałóżcie doprawione mięso mielone, na mięsie mielonym na środku ułóżcie białą, parzoną kiełbasę.
  10. Drugi kawałek białej kiełbasy pokrójcie w plastry. 
  11. Całość ciasno zwińcie i obwiążcie nitką kuchenną.
  12. Teraz przygotujcie marynatę.
  13. W miseczce wymieszajcie oliwę z przyprawami i natrzyjcie cały schab z wierzchu.
  14. Natarty marynatą schab przełóżcie do brytfanki, całość oprószcie jeszcze majerankiem, a następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni.
  15. Schab pieczcie pod przykryciem około 1,5 godziny.
  16. 30 minut przed końcem pieczenia mięso odkryjcie, a do brytfanki dołóżcie pokrojoną w plastry oprószoną majerankiem białą kiełbasę.
  17. Po podanym czasie pieczenia wyłączcie piekarnik aż schab się ładnie przypiecze. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl 

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

biała kiełbasa
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy
Święta za pasem. Jak samodzielnie zrobić pyszną białą kiełbasę? Nie pomińcie 1 kroku, bo nigdy się nie uda
Nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez kawałka białej kiełbasy. To kluczowy składnik dania, który nadaje mu odpowiedniego aromatu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas przygotowywania mięsa, który może zrujnować całą potrawę!

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami i potrawami, a między innymi święconką, pisankami, faszerowanymi jajami czy żurkiem, koniecznie z kawałkiem białej kiełbasy. Odpowiednie przygotowanie tej wędliny jest kluczowe, gdyż jeden zły krok może przyczynić się do katastrofy. Biała kiełbasa na wiele sposobów Biała kiełbasa jest głównie wykorzystywana podczas gotowania w okresie wielkanocnym. Wówczas przygotowuje się wiele potraw z jej udziałem. Najpopularniejszą jest oczywiście żurek bądź biały barszcz. Jednak wiele osób podaje ją również zapiekaną z cebulką pod pierzynką czy duszoną z warzywami. W każdej postaci jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza również w głównej mierze odpowiedniemu przyrządzeniu. Patent na udaną domową białą kiełbasę Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane produkty są jeszcze lepsze niż te zakupione w sklepie. Wówczas macie pewność iż są świeże, dobrej jakości oraz przyprawione według waszego uznania. Jeśli zdecydujecie się na domową produkcję białej kiełbasy musicie pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Koniecznie wcześniej należy wypłukać jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a także przez dłuższy czas je moczyć w wodzie, którą należy zmieniać możliwie często. Taki zabieg powinien trwać nawet kilka godzin, więc warto go wykonać dzień wcześniej. Dzięki temu przygotowana wędlina nie będzie zbyt słona, a jelita po ugotowaniu będą delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki: 3,7 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1,2 kg podgardla 1 kg surowego boczku 600 ml bardzo zimnej wody 100 g soli 12 g czarnego mielonego pieprzu 10-20 g majeranku 2 duże główki czosnku 10 metrów solonych jelit wieprzowych Przygotowanie: Mięso dokładnie...

schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...