Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak

Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna babka rumowa

Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy.

Zobacz także
Gdzie zrobicie najtańsze zakupy wielkanocne? Ten dyskont pokonał konkurencje

Gdzie zrobicie najtańsze zakupy wielkanocne? Ten dyskont pokonał konkurencję

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Przepis na babkę rumową

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kakao
  • 6 łyżek rumu

Lukier:

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia.
  2. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera.
  4. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
  5. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie.
  6. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. 
  7. Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do ostudzenia.
  8. W międzyczasie przygotujcie lukier do polania.
  9. Do miski dodajcie białko jajka, szklankę cukru pudru oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Całość dokładnie miksujcie do uzyskania masy.
  10. Ostudzone ciasto wyjmijcie z formy i polejcie przygotowanym lukrem.
  11. Babkę rumową podawajcie po zastygnięciu polewy. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
ONS, AdobeStock
Newsy
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne wypieki, spróbujcie babki cytrynowej z przepisu Meghan Markle!

Jakiś czas temu było bardzo głośno o odejściu Księcia Hary’ego i Meghan Markle z brytyjskiej rodziny królewskiej. Jednak gdy Markle była jeszcze księżną, regularnie odwiedzała publiczne instytucje, organizacje i różne fundacje w ramach swoich królewskich obowiązków. Pewnego dnia odwiedziła World Central Kitchen, organizację która w trakcie pandemii koronawirusa skupiła swoją działalność na przygotowywaniu posiłków dla najbardziej potrzebujących. Pracownicy byli zaszokowani, gdy księżna przyniosła ze sobą poczęstunek w postaci własnoręcznie upieczonej babki cytrynowej! Meghan Markle powiedziała, że dla niej to oczywiste, że gdy się kogoś odwiedza, to należy coś od siebie ofiarować, więc dzień przed przybyciem upiekła ciasto wykorzystując do tego cytryny z własnego ogródka! Przepis na babkę cytrynową według Meghan Markle Do przygotowania ciasta z receptury byłej księżnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki oliwy z oliwek Pół szklanki mleka 3 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny Pół łyżeczki soli Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej – dodaje ciastu wyjątkowego smaku! Przygotowanie: Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie 1,5 szklanki cukru pudru, pół szklanki mleka, 3 jajka, ¾ szklanki oliwy z oliwek, po jednej łyżce soku z cytryny, skórki z cytryny oraz ekstraktu waniliowego. Doprawcie solą i szczyptą gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Całość wymieszajcie za pomocą miksera do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do...

Przepis na gotowaną babkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Lekka i puszysta babka gotowana na Wielkanoc. Ten przepis nigdy nie zawodzi
Uwielbiana przez maluchów, szanowana przez dorosłych. Babka świąteczna, bo o niej mowa, od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów.

Mówi się, że uczeń bez jedynki to jak żołnierz bez karabinu. Podobne powiedzenie można by stworzyć z Wielkanocą i gotowaną babką – to ciasto po prostu musi pojawić się na świątecznym stole. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Zaufajcie nam, ten przepis nigdy nie zawodzi. Przepis na babkę gotowaną Odwzorowanie tej receptury nie sprawi wam większych trudności. Nie potrzebujecie do tego nawet piekarnika. Wystarczy zwykły garnek i trochę wody. Oczywiście nie może zabraknąć również miksera. Nawet jeśli jesteście początkującymi cukiernikami, ta babka wyjdzie wam rewelacyjnie. Będziecie potrzebować: 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki cukru pudru 1 kostki margaryny 1 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek soku z cytryny 5 jajek Przygotowanie: Margarynę umieśćcie w niewielkim rondelku i roztopcie na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do niej cukier puder. Całość dokładnie wymieszajcie. Żółtka oddzielcie od białek. W dużej misce umieśćcie przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajcie do nich cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz żółtka – cały czas miksujcie masę. Do białek dodajcie szczyptę cukru i ubijcie je na sztywną pianę. Tak przygotowaną pianę przełóżcie do masy na bazie mąki. Całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszajcie przy pomocy szpatułki. Formę do babki wysmarujcie cienką warstwą masła lub oleju i oprószcie bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelejcie ciasto. W dużym garnku umieśćcie wodę i foremkę z ciastem. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia, podnieście pokrywkę, otwórzcie foremkę i odstawcie ciasto na ok....

babka marmurkowa zebra
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Marmurkowa babka zasmakuje wszystkim. Jeden składnik sprawia, że jest wyjątkowo wilgotna
Szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna babka marmurkowa to idealny pomysł na deser do kawy. Będzie jeszcze lepsza i bardziej wilgotna, jeśli dodacie do niej jeden składnik. Sprawdźcie!

Babka marmurkowa nazywana również zebrą to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych ciast. Zachwyca swoim wyglądem, gdyż pionowe pasy idealnie prezentują się na talerzu i niejednokrotnie zadziwiają gości. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest dwukolorowe. Idealnie sprawdza się do popołudniowej, niedzielnej kawy, jak i na większe uroczystości. Prosta w przygotowaniu, ale podbija kubki smakowe bliskich. Co zrobić, żeby ciasto było wilgotne? Nieraz się zdarza, że upieczone ciasto jest zakalcem bądź jest dość suche. To za sprawą źle dobranych składników. Aby babka marmurkowa za każdym razem wychodziła idealnie, a jednocześnie była wilgotna to podczas przygotowywania, warto do masy dodać olej. Dzięki niemu ciasto będzie delikatne, puszyste i wilgotniejsze. Będziecie mieć pewność, iż po upieczeniu będzie smakować gościom. W chwilę zniknie z talerza! Przepis na babkę marmurkową z olejem Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijajcie za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Do innego naczynia przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawajcie przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając ją mikserem na wolnych obrotach.  Gdy cała mąka zostanie wmieszana, wolnym strumieniem wlewajcie do ciasta olej. Całość dokładnie wymieszajcie. Później dodajcie wodę i ponownie zmiksujcie wszystko. Ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Każdą z osobna dobrze wymieszajcie....