Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik. 

Wielkanocna babka rumowa

Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy.

[content:0_5093,,0_5094:undefined]

Przepis na babkę rumową

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kakao
  • 6 łyżek rumu

Lukier:

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia.
  2. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera.
  4. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
  5. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie.
  6. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. 
  7. Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do ostudzenia.
  8. W międzyczasie przygotujcie lukier do polania.
  9. Do miski dodajcie białko jajka, szklankę cukru pudru oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Całość dokładnie miksujcie do uzyskania masy.
  10. Ostudzone ciasto wyjmijcie z formy i polejcie przygotowanym lukrem.
  11. Babkę rumową podawajcie po zastygnięciu polewy. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Zobacz także: