blok czekoladowy
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pyszny wielkanocny blok czekoladowy. Chwila roboty. Nigdy nie jedliście lepszego

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czy myśleliście już, jakie przygotujecie na święta ciasta? Spieszymy z pomocą, a konkretnie z propozycją na przepyszny blok czekoladowy. Robi się w mig i smakuje genialnie!
Anna Borkowska
marzec 17, 2021

Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. Czy zastanawialiście się już, jakimi potrawami poczęstujecie w tym roku gości? Poza nieodłączną sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami, obowiązkowym żurkiem oraz pyszną białą kiełbasą z dodatkiem chrzanu czy musztardy, warto pomyśleć o czymś na słodko, a konkretnie o cieście.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocny blok czekoladowy

Nie lubicie piec ciast lub uważacie, że jesteście w tym "kiepscy"? Bez obaw. Skorzystajcie z naszego przepisu na przepyszny blok czekoladowy, który w ogóle nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie jest banalne.

Wszystko, czego potrzebujecie to mleko w proszku, ciemne kakao, woda, margaryna oraz garść cukierków czekoladowych M&M's. To właśnie dzięki nim wyczarujecie to urocze, kolorowe i niezwykle świąteczne wnętrze. To ciasto jest tak proste, że nie wymaga nawet pieczenia.

Zainteresowani? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • 40 dag mleka w proszku
  • 250 ml zimnej wody
  • 250 ml cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 25 dag margaryny
  • 240 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie

Przygotowanie:

  1. Wodę, margarynę, kakao i cukier, przekładamy do garnka.
  2. Całość gotujemy do chwili, aż składniki dobrze się połączą (masa powinna być jednolita)
  3. Od połączenia składników gotować dodatkowo jeszcze przez 10 minut.
  4. Masę studzimy często mieszając.
  5. Do jeszcze ciepłej masy wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać.
  6. Teraz możemy dodać cukierki. 
  7. Do aluminiowej foremki przełożyć masę.
  8. Blok włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
  9. Blok jest gotowy po upływie kilku godzin.
Komentarze
blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy Smak dzieciństwa: blok czekoladowy! Z tego przepisu smakuje tak samo jak ten, który robiła mama
W czasach PRL-u żaden słodycz nie mógł się równać z domowej roboty blokiem czekoladowym! Dzisiaj, mimo że rynek pęka w szwach od różnego rodzaju słodkości, przepis na ten przysmak wciąż robi furorę.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Większość z pewnością dobrze pamięta nieziemski smak bloku czekoladowego przyrządzanego przed laty przez mamę. Deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, przez długi czas pieścił podniebienia Polaków. Dziś już sam widok sproszkowanego mleka przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień z dzieciństwa. I choć produkt ten nie jest już tak często wykorzystywany w kuchni, wciąż stanowi klucz do najlepszego na świecie bloku czekoladowego! Przepis na blok czekoladowy Będziesz potrzebować ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym, jak chociażby Lidl czy Aldi) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 100 g herbatników 50 g ulubionych posiekanych orzechów Opcjonalnie ulubione bakalie (rodzynki, żurawina) lub kandyzowane owoce Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy (pilnuj, żeby się nie zagotowało). Kiedy składniki się połączą zdejmij rondelek z ognia i stopniowo zacznij dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Najlepiej będzie, kiedy poprosisz o pomoc kogoś z rodziny. Wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Do jednolitej masy dodaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych składników, po prostu go pomiń. Blok czekoladowy będzie smakował równie dobrze kiedy dodasz do niego na przykład tylko herbatniki. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej powstałą czekoladową masę. Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do stężenia...

Przeczytaj
Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Pyszny, domowy blok czekoladowy Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Przepis na blok z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki:...

Przeczytaj
Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Przeczytaj
Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Magdalena Kieblesz
grudzień 13, 2020

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Przeczytaj