blok czekoladowy
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pyszny wielkanocny blok czekoladowy. Chwila roboty. Nigdy nie jedliście lepszego

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czy myśleliście już, jakie przygotujecie na święta ciasta? Spieszymy z pomocą, a konkretnie z propozycją na przepyszny blok czekoladowy. Robi się w mig i smakuje genialnie!

Coraz bliżej do świąt Wielkiej Nocy. Czy zastanawialiście się już, jakimi potrawami poczęstujecie w tym roku gości? Poza nieodłączną sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami, obowiązkowym żurkiem oraz pyszną białą kiełbasą z dodatkiem chrzanu czy musztardy, warto pomyśleć o czymś na słodko, a konkretnie o cieście.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocny blok czekoladowy

Nie lubicie piec ciast lub uważacie, że jesteście w tym "kiepscy"? Bez obaw. Skorzystajcie z naszego przepisu na przepyszny blok czekoladowy, który w ogóle nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie jest banalne.

Wszystko, czego potrzebujecie to mleko w proszku, ciemne kakao, woda, margaryna oraz garść cukierków czekoladowych M&M's. To właśnie dzięki nim wyczarujecie to urocze, kolorowe i niezwykle świąteczne wnętrze. To ciasto jest tak proste, że nie wymaga nawet pieczenia.

Zainteresowani? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • 40 dag mleka w proszku
  • 250 ml zimnej wody
  • 250 ml cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 25 dag margaryny
  • 240 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie

Przygotowanie:

  1. Wodę, margarynę, kakao i cukier, przekładamy do garnka.
  2. Całość gotujemy do chwili, aż składniki dobrze się połączą (masa powinna być jednolita)
  3. Od połączenia składników gotować dodatkowo jeszcze przez 10 minut.
  4. Masę studzimy często mieszając.
  5. Do jeszcze ciepłej masy wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać.
  6. Teraz możemy dodać cukierki. 
  7. Do aluminiowej foremki przełożyć masę.
  8. Blok włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
  9. Blok jest gotowy po upływie kilku godzin.
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
AdobeStock
Newsy
Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?
Nieco zapomniane już cukierki Irysy to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Zróbcie je sami w domu wykorzystując poniższy przepis!

Cukierki Irysy zna każdy, kto wychowywał się w PRLu. Do dziś wiele osób wspomina je z nostalgią, podobnie jak amoniaczki , blok czekoladowy czy krem sułtański . Dostępne były Irysy z makiem, sezamem, kakaowe i śmietankowe. Irysy - smak dawnych lat Jeżeli przepadaliście za Irysami, to mamy dobrą wiadomość – nadal można je kupić w sklepach, choć jest to coraz trudniejsze. Na szczęście przepis na te cukierki jest banalnie prosty i każdy może je wykonać w domu! Potrzebna będzie tylko paczka krówek, cukier, mleko i ulubione dodatki – na przykład mak. Niezbędne są także foremki do cukierków. Idealnie sprawdzą się małe, papierowe foremki do babeczek lub pralinek. Wypróbujcie prosty przepis na cukierki Irysy! Przepis na cukierki Irysy Do przygotowania klasycznych Irysów jak sprzed lat potrzebne wam będą papierowe lub silikonowe foremki na małe babeczki oraz składniki z poniższej listy: Składniki: 25 dag cukierków typu krówki 15 ml mleka Mak Cukier puder Masło Przygotowanie: Foremki do cukierków wysmarujcie masłem. Do garnka wsypcie 25 dag krówek i wlejcie do nich 15 ml mleka. Podgrzewajcie wszystko na małym ogniu tak długo, aż krówki się roztopią. Wsypcie nieco maku (według uznania) i cały czas mieszajcie. To ogromnie ważne, ponieważ masa bardzo łatwo się przypala i wystarczy chwila nieuwagi, a cukierki nie wyjdą! Cały czas mieszając, wsypujcie stopniowo cukier puder. Ilość znów zależy od waszych upodobań, dlatego najlepiej w trakcie mieszania próbujcie po prostu masy na cukierki, by sprawdzić jej smak. Uważajcie, ponieważ jest gorąca! Masa powinna się ciągnąć, nie może być zbyt rzadka. Do wysmarowanych masłem foremek wlewajcie gotową masę. Trzeba zrobić to szybko, ponieważ masa prędko zastygnie. Odstawcie,...

Słodki symbol PRL. Pyszne, mleczne krówki. Pamiętacie ich smak? Możecie zrobić je w domu
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie krówki-mordoklejki? Do ich przygotowania w domu potrzebujecie tylko 4 składników 
Idealnie kruche, a nieraz także ciągnące się krówki to dla większości nieodzowny smak dzieciństwa. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Sprawdźcie!

Często ludzie lubią wracać do smaków, które kojarzą się im z beztroskim czasem dzieciństwa. Nie tylko przypominają wspaniałe lata, ale również pozwalają znów poczuć się dziećmi. Wśród nich znajdują domowe ciasta, takie jak blok czekoladowy , draże, lody Bambino, mleko słodzone w tubce, pudrowe pastylki, kogel-mogel, szczypki z odpustu, andruty, ciepłe lody czy polskie, tradycyjne krówki . Te ostatnie są uwielbiane do dziś, zarówno przez tych większych, jak i tych mniejszych. Krótka historia krówki Za pomysłodawcę cukierków uznawany jest Feliks Pomorski. Przyrządzania tych słodkości nauczył się jeszcze w młodzieńczych latach, później otworzył swoją własną fabrykę w Poznaniu. Słodycze zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, w jaki były pakowane po produkcji. Na papierkach widniał obrazek krówki stąd też narodziła się ich nazwa. Przedsiębiorstwo po wojnie zostało przeniesione do podwarszawskiego Milanówka i od tego momentu funkcjonuje po dziś dzień. Domowe krówki Krówki to słodycze, które mimo upływu lat wciąż są uwielbiane przez Polaków. Można je znaleźć w każdym sklepie, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Poza tym możecie mieć pewność, iż nie zawierają w składzie zbędnych dodatków. Domowe krówki są dobrej jakości i dla niektórych są nawet smaczniejsze niż te kupne. Przepis na domowe krówki Składniki: 1 litr mleka 1 kg cukru 50 g orzechów włoskich 100 g masła Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekajcie w drobniejsze kawałki. Mleko przelejcie do rondelka z grubszym dnem. Dodajcie do niego cukier. Całość zagotujcie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy masa zacznie...

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Wieloskładnikowe, kilkuwarstwowe ciasta to hit na polskich stołach! Wszyscy lubimy słodkie wypieki z dodatkiem czekolady, budyniu waniliowego i pysznej polewy.

Ciasta typu „góra lodowa” uzyskały swoją nazwę przez nieregularny, pofałdowany kształt, który wychodzi w efekcie końcowym. Deser ten powstaje bez pieczenia i świetnie sprawdzi się na wszelkiej maści imprezy rodzinne, święta, a nawet na zwykłe wizyty gości w ciągu tygodnia! Chociaż przygotowanie tego specjału jest nieco czasochłonne – obiecujemy, że wysiłki będą warte efektu końcowego! Przepis na ciasto góra lodowa: Składniki: Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mleka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła Polewa: 250g masła/margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Ponadto: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia 150-200g okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części. Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym...