Wielkanocne pierogi to nie żart, tylko hit tego roku. Przez 1 powód sami zaczniecie je lepić
Getty/iStock
Newsy

Wielkanocne pierogi to nie żart, tylko hit tego roku. Przez 1 powód sami zaczniecie je lepić

Kto powiedział, że pierogi nie pasują do świąt wielkanocnych? Udowodnimy wam, że danie to sprawdzi się również przy tej okazji. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim farszu. Zapomnijcie o ziemniakach, twarogu czy kapuście.

Pierogi kojarzą się raczej ze świętami Bożego Narodzenia, dlatego pomysł przyrządzenia ich na Wielkanoc może się wydawać dziwny. Jednak nie ma co się zniechęcać - takie pierogi są pyszne i świetnie będą pasowały do reszty potraw na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą wyjątkowych składników, których należy użyć. 

Co dodaje się do wielkanocnych pierogów?

Danie w postaci tradycyjnych pierogów można przygotować praktycznie na dowolną okazję. Wszystko zależy bowiem od farszu, jaki dodacie do ciasta. Wielkanocne pierogi zawierają w sobie pyszną, mięsną masę złożoną z białej kiełbasy, chrzanu, cebuli i czosnku oraz przypraw. Gwarantujemy wam, że nikt im się nie oprze i bardzo szybko znikną ze stołu. 

Zobacz także
Żurek na delikatnym zakwasie od Ewy Wachowicz. Tradycyjny pójdzie w odstawkę

Żurek na delikatnym zakwasie od Ewy Wachowicz. Tradycyjny od razu pójdzie w odstawkę

Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil

Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil

Przepis na pierogi wielkanocne

Składniki:

  • 1 kilogram białej kiełbasy surowej

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • chrzan ze słoika

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dodajcie kilka szczypt soli, 4 łyżki oleju oraz jedną szklankę gorącej wody. Ostrożnie połączcie składniki, wymieszajcie na jednolitą masę, zagniećcie i wyróbcie. 

  2. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na 20 minut.

  3. W tym czasie weźcie się za przygotowanie farszu. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją drobno w kostkę, a następnie podsmażcie na patelni, aż się zeszkli.

  4. Obierzcie kiełbasę ze skórki. Rozdrobnijcie widelcem i dodajcie do niej cebulę, łyżkę majeranku, sól i pieprz oraz chrzan. Ilość chrzanu zależy od waszych osobistych upodobań. Połączcie składniki.

  5. Gdy ciasto już “odpocznie”, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy, podsypanej niewielką ilością mąki.

  6. Za pomocą szklanki wytnijcie kółka z ciasta i na każde z nich nałóżcie porcję farszu z kiełbasy. Zlepcie na końcach.

  7. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i partiami gotujcie pierogi do wypłynięcia. Warto wlać do wody odrobinę oleju, by się nie sklejały.

I gotowe! Tak przygotowane pierogi możecie podać tradycyjnie, z cebulką i skwarkami. W wersji wiosennej wystarczy je posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego! 

Kotlety mielone

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do pierogów ruskich wyjdzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać ten 1 składnik. Tak jadano dawniej
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu jeszcze częściej będą gościły w waszym domu.

Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub...

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Flickr
Newsy
W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Macie dość mozolnego przygotowywania pierogów? Wypróbujcie tę metodę, a zobaczycie, jak wiele czasu można dzięki niej zaoszczędzić.

Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą.  Jak można szybko zrobić pierogi? Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi. Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz. Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób.  Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku.  Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oleju letnia woda 200g grzybów leśnych 1 mała cebula 200g kwaszonej kapusty sól pieprz Przygotowanie: Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości...

Przepis na pierogi z serem
Gotujmy.pl
Newsy
Doskonałe pierogi z serem na słodko z przepisu babci. Dodajcie do nich tę 1 rzecz, a wyjdą nieziemsko
Pierogi na słodko, wypełnione białym twarogiem to najpyszniejszy, a zarazem jeden z pożywniejszych obiadów na świecie. Z przepisu babci smakują wybornie.

Pierogi to jedno z najbardziej znanych i najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Mimo upływu lat większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza długie godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Nic dziwnego, w końcu właśnie tak przyrządzone są najlepsze. Przepis na pierogi z białym serem na słodko Składniki potrzebne do przygotowania przepysznych pierogów z serem z pewnością macie w swojej kuchni. Ich przyrządzenie, choć wymaga czasu i dokładności, nie powinno wam sprawić większych problemów. Nie zapomnijcie o doprawieniu masy serowej nutką wanilii. Może to być zwykły cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym), starta laska wanilii czy też dobrej jakości olejek waniliowy. Taki dodatek sprawi, że oszalejecie na punktu smaku serowego farszu! Składniki: 500 gramów mąki pszennej 1 kilograma sera białego 100 gramów cukru  Aromat waniliowy, cukier waniliowy, laska wanilii i lub olejek waniliowy - do smaku 150 ml wody 1 jajka 2 żółtek 1 łyżki oleju soli Przygotowanie: Na stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. Stwórzcie z niej kopiec, a na jego środku zróbcie wgłębienie.  We wgłębieniu umieśćcie jajko, szczyptę soli oraz 150 ml ciepłej wody. Całość szybko zagniećcie na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto rozwałkujcie (możecie przykryć je kawałkiem folii spożywczej, wtedy nie będzie kleić się do wałka). Rozwałkowane ciasto podzielcie na niewielkie kwadraty (krojąc je wzdłuż i wszerz) lub koła (wykrawając je przy pomocy szklanki). W dużej misce umieśćcie przemielony w specjalnej maszynce ser biały, żółtka oraz cukier waniliowy. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę nakładajcie łyżeczką na podzielone wcześniej ciasto, a następnie zlepcie dokładnie jego brzegi. W dużym garnku...

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...