Pierogi kojarzą się raczej ze świętami Bożego Narodzenia, dlatego pomysł przyrządzenia ich na Wielkanoc może się wydawać dziwny. Jednak nie ma co się zniechęcać - takie pierogi są pyszne i świetnie będą pasowały do reszty potraw na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą wyjątkowych składników, których należy użyć. 

Co dodaje się do wielkanocnych pierogów?

Danie w postaci tradycyjnych pierogów można przygotować praktycznie na dowolną okazję. Wszystko zależy bowiem od farszu, jaki dodacie do ciasta. Wielkanocne pierogi zawierają w sobie pyszną, mięsną masę złożoną z białej kiełbasy, chrzanu, cebuli i czosnku oraz przypraw. Gwarantujemy wam, że nikt im się nie oprze i bardzo szybko znikną ze stołu. 

Przepis na pierogi wielkanocne

Składniki:

  • 1 kilogram białej kiełbasy surowej

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • chrzan ze słoika

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Ciasto:

Zobacz także:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dodajcie kilka szczypt soli, 4 łyżki oleju oraz jedną szklankę gorącej wody. Ostrożnie połączcie składniki, wymieszajcie na jednolitą masę, zagniećcie i wyróbcie. 

  2. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na 20 minut.

  3. W tym czasie weźcie się za przygotowanie farszu. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją drobno w kostkę, a następnie podsmażcie na patelni, aż się zeszkli.

  4. Obierzcie kiełbasę ze skórki. Rozdrobnijcie widelcem i dodajcie do niej cebulę, łyżkę majeranku, sól i pieprz oraz chrzan. Ilość chrzanu zależy od waszych osobistych upodobań. Połączcie składniki.

  5. Gdy ciasto już “odpocznie”, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy, podsypanej niewielką ilością mąki.

  6. Za pomocą szklanki wytnijcie kółka z ciasta i na każde z nich nałóżcie porcję farszu z kiełbasy. Zlepcie na końcach.

  7. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i partiami gotujcie pierogi do wypłynięcia. Warto wlać do wody odrobinę oleju, by się nie sklejały.

I gotowe! Tak przygotowane pierogi możecie podać tradycyjnie, z cebulką i skwarkami. W wersji wiosennej wystarczy je posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!