
Pierogi kojarzą się raczej ze świętami Bożego Narodzenia, dlatego pomysł przyrządzenia ich na Wielkanoc może się wydawać dziwny. Jednak nie ma co się zniechęcać - takie pierogi są pyszne i świetnie będą pasowały do reszty potraw na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą wyjątkowych składników, których należy użyć.
Co dodaje się do wielkanocnych pierogów?
Danie w postaci tradycyjnych pierogów można przygotować praktycznie na dowolną okazję. Wszystko zależy bowiem od farszu, jaki dodacie do ciasta. Wielkanocne pierogi zawierają w sobie pyszną, mięsną masę złożoną z białej kiełbasy, chrzanu, cebuli i czosnku oraz przypraw. Gwarantujemy wam, że nikt im się nie oprze i bardzo szybko znikną ze stołu.
Przepis na pierogi wielkanocne
Składniki:
-
1 kilogram białej kiełbasy surowej
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
chrzan ze słoika
-
majeranek
-
sól
-
pieprz
Ciasto:
-
pół kilograma mąki pszennej
-
1 szklanka wody
-
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
-
Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dodajcie kilka szczypt soli, 4 łyżki oleju oraz jedną szklankę gorącej wody. Ostrożnie połączcie składniki, wymieszajcie na jednolitą masę, zagniećcie i wyróbcie.
-
Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na 20 minut.
-
W tym czasie weźcie się za przygotowanie farszu. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją drobno w kostkę, a następnie podsmażcie na patelni, aż się zeszkli.
-
Obierzcie kiełbasę ze skórki. Rozdrobnijcie widelcem i dodajcie do niej cebulę, łyżkę majeranku, sól i pieprz oraz chrzan. Ilość chrzanu zależy od waszych osobistych upodobań. Połączcie składniki.
-
Gdy ciasto już “odpocznie”, zagniećcie je jeszcze raz i rozwałkujcie na stolnicy, podsypanej niewielką ilością mąki.
-
Za pomocą szklanki wytnijcie kółka z ciasta i na każde z nich nałóżcie porcję farszu z kiełbasy. Zlepcie na końcach.
-
W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i partiami gotujcie pierogi do wypłynięcia. Warto wlać do wody odrobinę oleju, by się nie sklejały.
I gotowe! Tak przygotowane pierogi możecie podać tradycyjnie, z cebulką i skwarkami. W wersji wiosennej wystarczy je posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!