Od słodkich wypieków i ciast, lepsze są tylko ciasta w wytrawnej wersji, czyli paszteciki! Doskonale nadają się na świąteczny stół zarówno w formie przystawki, a także jako smaczny dodatek do zupy.
Do pasztecików ciasto możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma w swojej ofercie różne rodzaje pół-gotowych ciast, które wystarczy tylko upiec w piekarniku. Wykorzystajcie do poniższego przepisu duży rulon ciasta francuskiego.
Przepis na wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego
Do przygotowania pasztecików wielkanocnych, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250 gram pieczarek
- 8 przepiórczych jaj
- 1 kiełbasa białą parzona
- Posiekana natka pietruszki
- 1 jajko do posmarowania
- Garść sezamu
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w plastry.
- Następnie na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pieczarki i podsmażajcie, aż będą miękkie. Pod sam koniec doprawcie je solą i pieprzem. Zgaście ogień pod patelnią i zostawcie do ostudzenia.
- Kiełbasę pokrójcie w cienkie (ok. 0,5 cm) plasterki i również usmażcie na oleju.
- Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
- Rozwińcie całe ciasto francuskie i pokrójcie je w 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta połóżcie łyżkę pieczarek, kilka plastrów kiełbasy, jedno całe ugotowane jajko i posypcie posiekaną natką świeżej pietruszki. Ważne, by użyć jaj przepiórczych, które są małe – kurze jajko nie zmieściłoby się w paszteciku!
- Każdy kwadrat zawińcie do środka w kopertkę. Posklejajcie rogi ciasta.
- Wyłóżcie dużą blachę papierem do pieczenia. Połóżcie na niej paszteciki i każdy posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypcie odrobiną sezamu.
- Gotowe paszteciki wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut do momentu, aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudźcie je chwilę. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl