paszteciki z kiełbasą przepis
jaga85/Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocne paszteciki z białą kiełbasą. Zapieczcie je w tym cieście a zasmakują każdemu

Jeśli lubicie wytrawne paszteciki, to na pewno posmakują wam te w świątecznej wersji z białą kiełbasą!

Od słodkich wypieków i ciast, lepsze są tylko ciasta w wytrawnej wersji, czyli paszteciki! Doskonale nadają się na świąteczny stół zarówno w formie przystawki, a także jako smaczny dodatek do zupy.

Do pasztecików ciasto możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma w swojej ofercie różne rodzaje pół-gotowych ciast, które wystarczy tylko upiec w piekarniku. Wykorzystajcie do poniższego przepisu duży rulon ciasta francuskiego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego

Do przygotowania pasztecików wielkanocnych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 gram pieczarek
  • 8 przepiórczych jaj
  • 1 kiełbasa białą parzona
  • Posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko do posmarowania
  • Garść sezamu
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w plastry.
  2. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pieczarki i podsmażajcie, aż będą miękkie. Pod sam koniec doprawcie je solą i pieprzem. Zgaście ogień pod patelnią i zostawcie do ostudzenia.
  3. Kiełbasę pokrójcie w cienkie (ok. 0,5 cm) plasterki i również usmażcie na oleju.
  4. Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
  5. Rozwińcie całe ciasto francuskie i pokrójcie je w 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta połóżcie łyżkę pieczarek, kilka plastrów kiełbasy, jedno całe ugotowane jajko i posypcie posiekaną natką świeżej pietruszki. Ważne, by użyć jaj przepiórczych, które są małe – kurze jajko nie zmieściłoby się w paszteciku!
  6. Każdy kwadrat zawińcie do środka w kopertkę. Posklejajcie rogi ciasta.
  7. Wyłóżcie dużą blachę papierem do pieczenia. Połóżcie na niej paszteciki i każdy posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypcie odrobiną sezamu.
  8. Gotowe paszteciki wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut do momentu, aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudźcie je chwilę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Paszteciki z farszem
Gotujmy.pl/femme0fatale
Newsy
Smakują na ciepło i na zimno. Bajecznie pyszne i chrupiące paszteciki z przepisu babci
Któż z was nie lubi wracać we wspomnieniach do kuchni babci? Niektóre z waszych babć to z pewnością prawdziwe mistrzynie ciast, inne potrafią jak nikt inny doprawić mielonego. Nasz przepis przypomina coś jeszcze innego. Oto domowe paszteciki z babcinej receptury.

Paszteciki można traktować jako samodzielne danie, ale również podawać jako dodatek do zupy kremu lub barszczu czerwonego. Przyrządzone prawidłowo powinny być lekkie, chrupiące i niewielkie. Będą stanowić doskonałą przekąskę na nadchodzącego Sylwestra. Wasi goście oniemieją z zachwytu! Pasztecik szczeciński Wśród znanych pasztecików można wyróżnić jeden, w pewien sposób szczególny i przywiązany do konkretnego obszaru Polski. O czym mowa? To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. To danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach PRL dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną.  Pasztecik z barszczem lub krokietem Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem, zastępczo za krokieta.   W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na wspomnianej liście 22 grudnia 2010 roku. Wszyscy producenci muszą od tej pory ściśle przestrzegać jego receptury. Dzień 20 października jest oficjalnym Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Zamiast świętować, możecie zrobić go sami w domu! Sylwestrowy pasztecik z kapustą Paszteciki można nadziewać wieloma produktami spożywczymi. Możecie wybrać to, co tylko przyjdzie wam do głowy lub co akurat macie w lodówce. Odważymy się jednak zaproponować wam jakże pyszną klasykę. Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do posypywania 250 g masła 3 jajka 200 g śmietany 18% duża szczypta...

faszerowane pieczarki
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Faszerowane pieczarki to genialna przekąska na Wielkanoc. Są tak pyszne, że na pewno zagoszczą w waszych domach na dłużej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza początek przygotowań do wielkiego świętowania. Oprócz głównych dań, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, idealnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju przekąski, przykładowo faszerowane pieczarki.

Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym. Faszerowane pieczarki Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu.  Przepis na faszerowane pieczarki Składniki: 6 dużych pieczarek 6 jajek przepiórczych 60 g dobrej jakości wybranej wędliny 20 g żółtego sera pęczek szczypiorku sól  mielony pieprz kolorowy olej  Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w...

pieczeń
Newsy
Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole
Doskonały, ale mało znany przepis na pieczeń, w której pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa. To danie jest doskonałe na wielkanocny rodzinny obiad

A gdyby tak zamiast pieczonego schabu, kaczki czy faszerowanego indyka, zrobić na wielkanocny obiad coś zupełnie innego? Zróbcie pyszną pieczeń na bazie białej kiełbasy. Możecie podać ją na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę. Przepis na pieczeń z białej kiełbasy Składniki na kruche ciasto 300g mąki 3 żółtka 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki na farsz 750g surowej białej kiełbasy 7 przepiórczych jajek 1 duża cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko Pół pora Nać selera (1 gałązka) Kilka listków świeżej szałwii Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na ciasto powinny być zimne. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie posiekane masło, żółtka i sól. Na koniec dodajcie śmietanę (jeśli ciasto się nie chce połączyć, możecie dodać więcej śmietany). Zagniecione ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło. Kiełbasę obierzcie ze skóry lub przetnijcie na pół i wyjmijcie środek – przełóżcie go do dużej miski. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Nać selera i pora pokrójcie na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzejcie olej lub masło i podsmażcie cebulę z czosnkiem, a następnie pora i selera. Wszystko dodajcie do mięsa. Jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z soku, jeśli jest bardzo soczyste i dodajcie do miski razem z jajkiem. Szałwię drobno posiekajcie i dodajcie razem z solą i pieprzem. Wyróbcie wszystkie składniki na gładką masę. W międzyczasie ugotujcie jajka przepiórki na twardo, a po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Ciasto podzielcie na pół i jedną część rozwałkujcie...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...