paszteciki z kiełbasą przepis
jaga85/Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocne paszteciki z białą kiełbasą. Zapieczcie je w tym cieście a zasmakują każdemu

Jeśli lubicie wytrawne paszteciki, to na pewno posmakują wam te w świątecznej wersji z białą kiełbasą!

Od słodkich wypieków i ciast, lepsze są tylko ciasta w wytrawnej wersji, czyli paszteciki! Doskonale nadają się na świąteczny stół zarówno w formie przystawki, a także jako smaczny dodatek do zupy.

Do pasztecików ciasto możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma w swojej ofercie różne rodzaje pół-gotowych ciast, które wystarczy tylko upiec w piekarniku. Wykorzystajcie do poniższego przepisu duży rulon ciasta francuskiego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego

Do przygotowania pasztecików wielkanocnych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 gram pieczarek
  • 8 przepiórczych jaj
  • 1 kiełbasa białą parzona
  • Posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko do posmarowania
  • Garść sezamu
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w plastry.
  2. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pieczarki i podsmażajcie, aż będą miękkie. Pod sam koniec doprawcie je solą i pieprzem. Zgaście ogień pod patelnią i zostawcie do ostudzenia.
  3. Kiełbasę pokrójcie w cienkie (ok. 0,5 cm) plasterki i również usmażcie na oleju.
  4. Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
  5. Rozwińcie całe ciasto francuskie i pokrójcie je w 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta połóżcie łyżkę pieczarek, kilka plastrów kiełbasy, jedno całe ugotowane jajko i posypcie posiekaną natką świeżej pietruszki. Ważne, by użyć jaj przepiórczych, które są małe – kurze jajko nie zmieściłoby się w paszteciku!
  6. Każdy kwadrat zawińcie do środka w kopertkę. Posklejajcie rogi ciasta.
  7. Wyłóżcie dużą blachę papierem do pieczenia. Połóżcie na niej paszteciki i każdy posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypcie odrobiną sezamu.
  8. Gotowe paszteciki wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut do momentu, aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudźcie je chwilę. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

faszerowane pieczarki
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Faszerowane pieczarki to genialna przekąska na Wielkanoc. Są tak pyszne, że na pewno zagoszczą w waszych domach na dłużej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza początek przygotowań do wielkiego świętowania. Oprócz głównych dań, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, idealnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju przekąski, przykładowo faszerowane pieczarki.

Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym. Faszerowane pieczarki Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu.  Przepis na faszerowane pieczarki Składniki: 6 dużych pieczarek 6 jajek przepiórczych 60 g dobrej jakości wybranej wędliny 20 g żółtego sera pęczek szczypiorku sól  mielony pieprz kolorowy olej  Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w...

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki
Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek , choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach . Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek! Czy pieczarki się obiera? Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy. Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 g dużych pieczarek 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Świeża natka pietruszki Około pół szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego Szczypta ostrej papryki mielonej Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do...

Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....

Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Delikatne medaliony drobiowe z farszem to wspaniały pomysł na szybki i prosty obiad. Wypróbujcie sami!

Jeśli szukacie inspiracji na smaczny i prosty obiad, to spróbujcie faszerowanych medalionów z indyka! Są bardzo delikatne, a farsz z pieczarek, cebuli i sera żółtego nadaje im charakteru. Panierka z dodatkiem sezamu sprawia, że mają przyjemny, lekko orzechowy smak. Przygotowanie medalionów jest szybkie, bardzo proste, a składniki tanie i łatwo dostępne. Polecamy wam przepis jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl! Przepis na medaliony drobiowe z pieczarkami Do przygotowania tych soczystych medalionów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kilogram mięsa mielonego z fileta z indyka 2 kajzerki Mleko 1 jajko Masło klarowane Sól Pieprz Farsz: Kilogram pieczarek 250 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól Pieprz Panierka: Szklanka nasion sezamu Szklanka bułki tartej Przygotowanie: Namoczcie kajzerki w mleku. Obierzcie cebulę, a pieczarki dokładnie umyjcie. Pokrójcie wszystko bardzo drobno. Rozgrzejcie na patelni porcję masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście tak długo, aż odparuje z nich woda. Doprawcie solą i pieprzem. Zetrzyjcie żółty ser i wsypcie na patelnię. Wymieszajcie. Włóżcie do dużej miski mięso mielone, dodajcie do niego namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki. Wbijcie jedno jajko, dodajcie sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszajcie i wyróbcie na jednolitą masę do połączenia składników. Z mięsa formujcie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i na środek połóżcie porcję farszu. Sklejcie brzegi i spłaszczcie w kształt medalionu. Do miski wsypcie po szklance bułki tartej i sezamu. Wymieszajcie. Każdy medalion obtoczcie w panierce z bułki i sezamu. Na...