Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek. Zaskakują wyglądem i oryginalnym smakiem
Gotujmy.pl/Lalunia
Newsy

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek. Zaskakują wyglądem i oryginalnym smakiem

Wielkanoc tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne przekąski na zimno, zróbcie te przepyszne i oryginalne galaretki w skorupkach od jajek. Nie pożałujecie!

Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To dosłownie ostatnia chwila na zaplanowanie świątecznego menu. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na przekąski na zimno, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek, to niebanalna propozycja na świąteczny stół. Danie jest proste w przygotowaniu i zaskakuje ciekawym smakiem i wyglądem.

Co powiecie na galaretę z warzywami i szynką na wywarze rosołowym, którą podaje się w skorupkach jajek? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.

Zobacz także
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Składniki:

Wywar rosołowy:

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń (100 gram )
  • 1 seler korzeń ( 100 gram)
  • Cebula upalona nad gazem
  • Ziele angielskie3 szt
  • Listek laurowy 3 szt
  • 3 rosołki drobiowe
  • Pieprz biały mielony

Farsz galarety:

  • Marchewka z groszkiem z puszki marynowana cała
  • Kukurydza 100 gram marynowana
  • Szynka drobiowa 150 gram
  • 30 wydmuszek od jajek
  • Żelatyna na 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i osuszamy.

  2. W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę.

  3. Gotujemy wywar.

  4. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę, seler i cebulę) .

  5. Do środka dodajemy ziele i listek troszkę białego pieprzu.

  6. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.

  7. Przecedzamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę (do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy wchłonie wodę, wstawiamy na 30 sekund do mikrofali).

  8. Mieszamy i zalewamy skorupki z jajek.

  9. Kiedy ostygną, wstawiamy do lodówki na około 3 godziny i można kosztować. 

Smacznego!

galaretka drobiowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wyborna galaretka drobiowa z warzywami, która zniknie jako pierwsza ze świątecznego stołu
Na sylwestrowym przyjęciu koniecznie musi znaleźć się galaretka drobiowa! Sycąca, wszystkim smakuje, a do tego tak efektownie podana oczaruje wszystkich gości!

Galaretka to danie, którego nie może zabraknąć na święta! Podana z cebulką i octem jest po prostu przepyszna i wszyscy będą prosili o dokładkę. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej galaretki albo chcecie przypomnieć sobie przepis, to wypróbujcie recepturę, którą opisujemy w poniższym artykule! Galaretka wychodzi po prostu genialnie!   Galaretka na słono to potrawa przygotowywana na bazie wywaru z mięsa i kości. Dzięki dodaniu żelatyny galaretka jest zwarta i można ją kroić na kawałki. Można do niej dodać mięso i warzywa, a także jajka gotowane na twardo oraz rybę. Przepis na drobiową galaretkę z warzywami Przygotowanie galaretki wymaga sporo cierpliwości, ale uwierzcie – naprawdę warto! Jest przepyszna i będzie hitem podczas świątecznych, rodzinnych spotkań, a także na zabawie sylwestrowej! Będziecie potrzebowali tych składników: 4 uda z kurczaka 3 jaja 1 opakowanie groszku konserwowego 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 3-4 marchwie Przyprawa ziołowa 100 g świeżej natki pietruszki 2 łyżki żelatyny Sól Pieprz Przygotowanie Umyte udka z kurczaka kładziemy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną marchew, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości, a marchewki kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w plastry. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie dodajemy do niego żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do przygotowanych wcześniej plastikowych kubeczków lub foremek do babeczek wlewamy odrobinę bulionu i natychmiast wstawiamy do zamrażarki na kilka minut. Wyjmujemy i układamy warstwę z groszku i jednego plastra jajka. Znów zalewamy bulionem i odstawiamy do zamrażarki....

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Mycha
Newsy
Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc
Szukacie pysznej i prostej w przygotowaniu przekąski na zimno na Wielkanoc? Sprawdźcie nasz przepis na jajka z groszkiem w galarecie. Zaserwujcie je swoim gościom a na pewno będą się nimi zajadać. Ta przekąska jest naprawdę świetna!

Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na zaplanowanie świątecznego menu. Czy wiecie już, jakie przekąski na zimno podacie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na jajka z groszkiem w galarecie. To proste w przygotowaniu danie, które smakuje genialnie i na pewno przypadnie do gustu waszej rodzinie. Jajka z groszkiem w galarecie Jajka z groszkiem w galarecie to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Jej przygotowanie jest proste i zajmie wam niewiele czasu. Danie pięknie się prezentuje na talerzu i smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i odrobiną octu lub soku z cytryny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis w tę Wielkanoc. Jesteśmy pewni, że wasi goście będą się zajadać tak podanymi jajkami. Składniki: 4 jajka 3/4 puszki groszku konserwowego 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka żelatyny Natka pietruszki Szynka do dekoracji Sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Ostudzamy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy każde jajko na pół, posypujemy szczyptą soli i odrobiną białego pieprzu. W gorącym bulionie lub rosole, rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Na głęboki talerz wykładamy osączony z zalewy groszek konserwowy. Układamy na nim połówki jaj. Zalewamy całość ostudzonym tężejącym bulionem. Ozdabiamy różyczkami wykonanymi z pasków szynki oraz gałązkami świeżej natki pietruszki. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:  Schab w galarecie na wielkanocne śniadanie. Z tego przepisu galareta wychodzi idealna  Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna Jajka w winnej...

Karp w galarecie
Habibi & Cats/gotujmy.pl
Newsy
Nie może się bez niego obyć ani Wigilia ani reszta świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że pokochacie tak podanego karpia
Wybór ryb na Wigilię jest dziś już znacznie szerszy niż w przeszłości. Ale czy świąteczna kolacja się może się obejść bez tradycyjnego karpika? Zdecydowanie nie!

Sposobów na karpia jest całe mnóstwo. Polacy wypróbowali je w boju już dziesiątki razy. Nie znamy odpowiedzi na pytanie, który jest najsmaczniejszy. Jedni uwielbiają tłustego karpia smażonego, inni wolą upiec go piekarniku. Jeszcze inną metodą na tę rybę jest przygotowanie jej w specjalnej galarecie. I tę opcję dzisiaj polecimy wam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W niektórych rodzinach to po prostu pozycja obowiązkowa. Nie jest to przesadnie skomplikowany przepis, dlatego można mieć pewność, że wyjdzie już za pierwszym razem. Ponadto warto zwrócić uwagę, że tak przyrządzony karp jest wersją najbardziej odpowiednią dla osób cierpiących na problemy trawienne i żołądkowe. Karpia w galarecie powinni wybrać  również dbający o linię. Wszystko to za sprawą oczywiście obróbki termicznej. Zamiast smażenia i pieczenia, do karpia w galarecie niezbędne jest ugotowanie tej ryby w wodzie. Przepis na karpia w galarecie Składniki: Ok. 60-70 dag karpia (filety lub dzwonka i reszta ryby) 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1 cebula Mały kawałek selera Liść laurowy i ziele angielskie 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Opcjonalnie: „Kucharek” lub „Maggi” do smaku Kilka ząbków czosnku Opakowanie żelatyny Przygotowanie: Warzywa obieramy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym. Doprawiamy po jakimś czasie solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy części ryby, które zostały nam po filetowaniu. Odcedzamy gotowy wywar i gotujemy w nim filety ryby przez ok. 20 min. Przygotowujemy żelatynę według zaleceń na opakowaniu, a potem mieszamy ją z gorącym wywarem. Doprawiamy galaretę plasterkami obranego czosnku. Układamy rybę wraz z ugotowaną i...