Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To dosłownie ostatnia chwila na zaplanowanie świątecznego menu. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na przekąski na zimno, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek.

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek

Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek, to niebanalna propozycja na świąteczny stół. Danie jest proste w przygotowaniu i zaskakuje ciekawym smakiem i wyglądem.

Co powiecie na galaretę z warzywami i szynką na wywarze rosołowym, którą podaje się w skorupkach jajek? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.

Składniki:

Wywar rosołowy:

Zobacz także:

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń (100 gram )
  • 1 seler korzeń ( 100 gram)
  • Cebula upalona nad gazem
  • Ziele angielskie3 szt
  • Listek laurowy 3 szt
  • 3 rosołki drobiowe
  • Pieprz biały mielony

Farsz galarety:

  • Marchewka z groszkiem z puszki marynowana cała
  • Kukurydza 100 gram marynowana
  • Szynka drobiowa 150 gram
  • 30 wydmuszek od jajek
  • Żelatyna na 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i osuszamy.

  2. W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę.

  3. Gotujemy wywar.

  4. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę, seler i cebulę) .

  5. Do środka dodajemy ziele i listek troszkę białego pieprzu.

  6. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.

  7. Przecedzamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę (do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy wchłonie wodę, wstawiamy na 30 sekund do mikrofali).

  8. Mieszamy i zalewamy skorupki z jajek.

  9. Kiedy ostygną, wstawiamy do lodówki na około 3 godziny i można kosztować. 

Smacznego!