Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To dosłownie ostatnia chwila na zaplanowanie świątecznego menu. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na przekąski na zimno, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek.
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek, to niebanalna propozycja na świąteczny stół. Danie jest proste w przygotowaniu i zaskakuje ciekawym smakiem i wyglądem.
Co powiecie na galaretę z warzywami i szynką na wywarze rosołowym, którą podaje się w skorupkach jajek? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach.
Składniki:
Wywar rosołowy:
Zobacz także:
- 4 marchewki
- 1 pietruszka korzeń (100 gram )
- 1 seler korzeń ( 100 gram)
- Cebula upalona nad gazem
- Ziele angielskie3 szt
- Listek laurowy 3 szt
- 3 rosołki drobiowe
- Pieprz biały mielony
Farsz galarety:
- Marchewka z groszkiem z puszki marynowana cała
- Kukurydza 100 gram marynowana
- Szynka drobiowa 150 gram
- 30 wydmuszek od jajek
- Żelatyna na 2 litry wody
Przygotowanie:
-
Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i osuszamy.
-
W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę.
-
Gotujemy wywar.
-
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę, seler i cebulę) .
-
Do środka dodajemy ziele i listek troszkę białego pieprzu.
-
Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
-
Przecedzamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę (do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy wchłonie wodę, wstawiamy na 30 sekund do mikrofali).
-
Mieszamy i zalewamy skorupki z jajek.
- Kiedy ostygną, wstawiamy do lodówki na około 3 godziny i można kosztować.
Smacznego!