Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują.
Przepis na wielkanocną szarlotkę
Będziecie potrzebować:
- 700 gramów mąki pszennej
- 20 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów białej czekolady
- 50 gramów kakao
- 250 gramów cukru
- 250 gramów masła
- 400 ml mleka
- 1 kilograma jabłek
- 2 budyni waniliowych
- 3 białek
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżek śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczki cynamonu
- Szczypty soli
Przygotowanie:
- Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
- Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę.
- W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto.
- Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru. Gotową miksturą pokryjcie jabłka.
- Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie do nich 2 łyżki cukru. Z gotowej masy stwórzcie kolejną warstwę ciasta.
- Na koniec wyjmijcie ciasto z zamrażalnika, rozwałkujcie i powycinajcie z niego różne wielkanocne wzory, a następnie ułóżcie je na wierzchu szarlotki.
- Ciasto pieczcie przez 50 minut w nagrzanym do 170 st. C piekarniku.
Smacznego!