Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty

Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.
Weronika Kępa
marzec 20, 2021

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na wielkanocną szarlotkę

Będziecie potrzebować:

  • 700 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • 100 gramów białej czekolady
  • 50 gramów kakao
  • 250 gramów cukru
  • 250 gramów masła
  • 400 ml mleka
  • 1 kilograma jabłek
  • 2 budyni waniliowych
  • 3 białek
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
  2. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  4. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę.
  5. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto.
  7. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru. Gotową miksturą pokryjcie jabłka.
  8. Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie do nich 2 łyżki cukru. Z gotowej masy stwórzcie kolejną warstwę ciasta.
  9. Na koniec wyjmijcie ciasto z zamrażalnika, rozwałkujcie i powycinajcie z niego różne wielkanocne wzory, a następnie ułóżcie je na wierzchu szarlotki.
  10. Ciasto pieczcie przez 50 minut w nagrzanym do 170 st. C piekarniku.

Smacznego!

Komentarze