Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem.

Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek.

Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika, dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza.

Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami 

To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki.

Zobacz także:

Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki. Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc, a wasi bliscy przepadną za tym smakiem!

Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik cebulki marynowanej
  • 2 słoiki chrzanu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia.
  2. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę.
  3. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek.
  4. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę i dodajcie je do pozostałych składników.
  5. Kukurydzę oraz marynowaną cebulkę odsączcie z zalewy, przełóżcie je do miski.
  6. Majonez wymieszajcie razem z chrzanem ze słoiczka.
  7. Składniki sałatki wymieszajcie razem z przygotowanym sosem. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. 
  8. Wierzch sałatki chrzanowej posypcie posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl