Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem.
Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek.
Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika, dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza.
Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami
To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki.
Zobacz także:
Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki. Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc, a wasi bliscy przepadną za tym smakiem!
Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 5 jajek
- 300 g żółtego sera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik cebulki marynowanej
- 2 słoiki chrzanu
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia.
- Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek.
- Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę i dodajcie je do pozostałych składników.
- Kukurydzę oraz marynowaną cebulkę odsączcie z zalewy, przełóżcie je do miski.
- Majonez wymieszajcie razem z chrzanem ze słoiczka.
- Składniki sałatki wymieszajcie razem z przygotowanym sosem. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie.
- Wierzch sałatki chrzanowej posypcie posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl