sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy

Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik

Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem.

Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek.

Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika, dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami 

To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki.

Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki. Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc, a wasi bliscy przepadną za tym smakiem!

Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik cebulki marynowanej
  • 2 słoiki chrzanu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia.
  2. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę.
  3. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek.
  4. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę i dodajcie je do pozostałych składników.
  5. Kukurydzę oraz marynowaną cebulkę odsączcie z zalewy, przełóżcie je do miski.
  6. Majonez wymieszajcie razem z chrzanem ze słoiczka.
  7. Składniki sałatki wymieszajcie razem z przygotowanym sosem. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. 
  8. Wierzch sałatki chrzanowej posypcie posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Sałatka chrzanowa z cebulką to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bez niego straci na smaku
Ta wielkanocna sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką, z pewnością skradnie serca waszych bliskich. Koniecznie wzbogaćcie ją o żółty ser. Dzięki niemu przekąska zyska rewelacyjny smak.

Święta Wielkanocne za pasem. Większość pań domu już głowi się, co w tym roku zaserwuje swoim gościom. W końcu, z jednej strony, umieszczone na stole potrawy powinny być tradycyjne, ale z drugiej miło by było, gdyby zaskoczyły waszych bliskich. Idealnym rozwiązaniem tego problemu będzie sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką. W przekąsce, oprócz przepysznego sosu chrzanowego i cebulki, nie brakuje również jajek, które stanowią podstawę każdego wielkanocnego biesiadowania. Przepis zakłada także użycie żółtego sera – pod żadnym pozorem nie pomijajcie tego składnika, dzięki niemu danie będzie smakować naprawdę wybornie. Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową Będziecie potrzebować: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 300 gramów żółtego sera w kostce 1 puszki kukurydzy 1 słoika cebuli marynowanej 2 słoików tartego chrzanu 5 łyżek majonezu 1 pęczku świeżego szczypiorku 1 kostki rosołowej lub 1 litra bulionu 5 jajek Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z wrzącym bulionem lub rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Mięso ugotujcie aż do miękkości. Następnie je odcedźcie, wystudźcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), odcedźcie, wystudźcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę oraz cebulę odcedźcie z zalew. Wszystkie składniki również umieśćcie w naczyniu z mięsem. Do średniej wielkości, czystej miski przełóżcie chrzan, majonez, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie....

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie. Sałatka z tuńczykiem Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie.  Jak wybrać tuńczyka? Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Składniki: 150 g surowego ryżu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane...

sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy
Makaron i kurczak to znakomite połączenie. Zazwyczaj jest serwowane na obiad, jednak w postaci sałatki również zdaje egzamin. Sprawdźcie ten przepis na przepyszne i ekspresowe danie!

Często pojawia się problem z brakiem pomysłu na przygotowanie kolacji bądź przekąski na spotkanie ze znajomymi. Powinno to być coś lekkiego, a zarazem sycącego. Idealnie w tej kwestii sprawdzają się różnego rodzaju sałatki. Są nie tylko szybkie do przygotowania, ale również, dzięki dodatkowi warzyw,  pełnowartościowe. Ta z połączeniem kurczaka i makaronu, smakuje wręcz wybornie i nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Przygotujcie ją z tego przepisu a na pewno zaskoczycie swoich bliskich! Sałatka z makaronem i kurczakiem Można powiedzieć, że makaron oraz mięso z kurczaka, to duet doskonały. Dodatkowe składniki warzyw sprawiają, że danie staje się pełnowartościową potrawą. Sałatka składa się z prostych składników, a ponadto jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie sprawdza się jako posiłek na wynos, danie na kolację czy jako przekąska na wieczór ze znajomymi.  Składniki: 200 g drobniejszego makaronu (np. kolanka) 1 pierś z kurczaka 2 jajka 1 pomidor 1 puszka kukurydzy ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotujcie al dente według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotujcie na twardo. Przelejcie zimną wodą, a gdy trochę ostygną to obierzcie ze skorupek. Pierś z kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbędźcie się zbędnych błonek. Mięso pokrójcie w niewielką kostkę, a następnie przyprawcie solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, a później dodajcie pokrojonego kurczaka. Usmażcie go na złoty kolor. Kukurydzę z puszki odcedźcie z zalewy i przełóżcie do większej miski. Do niej dodajcie usmażonego, delikatnie ostygniętego kurczaka oraz makaron. Pomidora umyjcie, wraz z jajkami pokrójcie w niewielką kostkę. Następnie dodajcie...

Gotujmy.pl/grandepiccolacuoca
Newsy
Wiosenna sałatka na Wielkanoc z salsą szpinakową. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznego obiadu
Wiosenna, bardzo zielona sałatka wielkanocna. Skomponowana ze zdrowych warzyw z salsą szpinakową, będzie królować na świątecznym stole.

Święta wielkanocne to idealna okazja do zrobienia wielu smacznych potraw. Na stole nie może zabraknąć gorącego i sycącego żurku z białą kiełbasą, kolorowej sałatki jarzynowej, delikatnej babki piaskowej, przepysznego mazurka czy aromatycznych wędlin. Nie może też zabraknąć jaj , które są ważnym symbolem tych świąt. Sałatka ze zdrowych, zielonych warzyw Sałatka wiosenna , którą proponujemy wam zrobić na wielkanocny stół, będzie smakować całej rodzinie. Oprócz zdrowych, zielonych warzyw składa się również z jajek ugotowanych na twardo i salsy szpinakowej, dopełniającej jej wyjątkowy smak.   Do jej przygotowania będziecie potrzebować brokuła, szparagów, selera naciowego, szpinaku, szczypiorku, natki pietruszki oraz limonek, czosnku, oliwy i przypraw. Zielone warzywa mają mało kalorii, zawierają dużo cennej witaminy C, błonnik oraz magnez. Są bogate w chlorofil , który wzmacnia odporność organizmu. Dlatego jedzcie smacznie oraz zdrowo i włączcie na stałe zielone warzywa do swojej diety! Przepis na sałatkę na Wielkanoc z salsą szpinakową Składniki na sałatkę: 300 g różyczek brokuła 300 g szparagów 3 gałązki selera naciowego 5 jajek ugotowanych na twardo szczypiorek Składniki na salsę szpinakową: 100 g szpinaku sałatkowego 2 limonki 2 ząbki czosnku 5 gałązek natki pietruszki oliwa  sól pieprz Sposób przygotowania: Gałązki selera naciowego umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Do garnka przełóżcie jajka, zalejcie je wodą i ugotujcie na twardo.  Brokuły i szparagi dokładnie umyjcie i ugotujcie na parze do miękkości. Z 2 limonek wyciśnijcie sok.  Szpinak oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie dodajcie do naczynia blendera...