Wielkanoc tuż tuż. To idealna pora, by zacząć komponować świąteczne menu. Oprócz klasycznego śniadania, warto również pomyśleć o uroczystym obiedzie. Na stole nie może zabraknąć takich dań jak mazurek wielkanocny, babka, jajka faszerowane czy żurek. Podczas świąt wielkanocnych nie może także zabraknąć białej kiełbasy, która zazwyczaj pojawia się w zupie. Można ją również przygotować w postaci dania głównego. Podana z podsmażoną cebulką zachwyci każdego!

Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką

Choć podczas Wielkanocy śniadanie jest kluczowym punktem, to warto również pomyśleć o innych posiłkach w ciągu dnia. Oprócz klasycznego żurku, który wręcz jest obowiązkowym gościem na stole, można również przyrządzić dania główne z udziałem białej kiełbasy.

Wiele osób rezygnuje z użycia tego składnika w obawie przed trudnym przepisem. Nic bardziej mylnego! Biała kiełbasa z podsmażaną cebulką to szybkie, łatwe i przepyszne danie, które posmakuje każdemu. Idealnie sprawdzi się jako obiadowa propozycja na Wielkanoc. Podajcie się bliskim z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Będą zachwyceni!

Przepis na białą kiełbasę z cebulką

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 kg cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • vegeta
  • majeranek
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a na niej ułóżcie surową białą kiełbasę. Delikatnie ją podsmażcie. Uważajcie, aby się nie przypaliła. Przełóżcie ją na talerz.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  3. Na rozgrzany olej na patelni wrzućcie pokrojoną cebulę, chwilę duśćcie ją pod przykryciem.
  4. Podsmażoną cebulę przyprawcie majerankiem, mielonym pieprzem, ostrą mieloną papryką oraz vegetą. Całość wymieszajcie i smażcie jeszcze przez chwilę.
  5. Do składników dodajcie koncentrat pomidorowy, ponownie wymieszajcie wszystkie składniki.
  6. Na koniec duszenia cebuli dodajcie podsmażoną białą kiełbasę. 
  7. Tak przygotowane danie podawajcie solo, ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

 
Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: