„Kogo na to stać?” – zastanawiają się Polacy myśląc o gotowych świątecznych daniach z cateringu i postanawiają w tym roku większość dań przygotować samodzielnie. Nawet ci, którzy zwykle kupowali pasztet czy babkę drożdżową, tym razem zrobią je sami. A składniki na dania kupią na promocjach. Też tak robicie?

Co najbardziej podrożeje na Wielkanoc?

Przed nami historyczne podwyżki. Tak o nich mówią eksperci Agri Banku BNP Paribas:

- Inflacja będzie miała wpływ na największy wzrost cen produktów w XXI wieku, co odczujemy to także w Wielkanoc.

Dr Magdalena Kowalewska, starszy analityk sektora Food&Agri Banku BNP Paribas, przedstawiła portalowi Retail Journal przedświąteczne prognozy ekonomistów:

- W tym roku, za sprawą rekordowo wysokich cen zbóż, a także wojny w Ukrainie oraz rosnących kosztów nawozów, energii i pracy, ceny mąki mogą być o ok. 25 proc. wyższe, natomiast pieczywa o 25-30 proc. Oczekujemy również około 30-procentowego wzrostu cen cukru. W związku z tym zarówno za słodkie, jak i wytrawne wypieki trzeba będzie słono zapłacić.

Wg wyliczeń analityków banku najwyższa podwyżka  cen w tym wieku, przyniesie następujące wzrosty:

Zobacz także:

  • Jajka zdrożeją o 14%
  • Mięso drobiowe będzie droższe o 30%
  • Mięso wieprzowe – 7%
  • Wędliny wieprzowe – 3 do 6% więcej
  • Masło – zdrożeje o 35%
  • Twaróg – 10% więcej
  • Tłuszcze roślinne – będą kosztowały o 50% więcej niż przed rokiem

Polacy planują gotować wielkanocne dania, a nie kupować

Portal „Kobieta XL” przytoczył plany dotyczące wielkanocnych przygotowań dwóch swoich rozmówczyń. Ceny komentuje m.in. Katarzyna mieszkająca z mężem i trzema dorastającymi synami, których wilcze apetyty musi zaspokoić. W świątecznym przyjęciu wezmą udział także jej rodzice i matka męża:

- A kogo na to dziś stać?

W tym roku zrezygnowała z zamawiania czegokolwiek,  wszystko zrobi sama:

- Przejrzałam oferty, nie stać mnie na nie. Rozumiem, że zakłady gastronomiczne chcą zarobić, wszędzie krucho. Ale ceny przerażają. Litr żurku kosztuje mniej więcej 30 zł, pieczona biała kiełbasa 57 zł za kilogram, połówka faszerowanego jajka ok. 3 zł, blisko 40 zł kilogram sałatki jarzynowej.

Z kolei Marta, która w poprzednich latach także niektóre dania kupowała gotowe, w tym roku zamówi tylko tort z ulubionej cukierni, którego jedzenie podczas świąt stało się w jej rodzinie tradycją:

- I to jedyna ekstrawagancja. Reszta będzie zrobiona w domu. Mnie również ceny ofert wielkanocnych poraziły. Pół kilo ozorków w galarecie 46 zł, 45 zł kilogram pieczonego schabu, ja kupiłam schab w promocji za niespełna 10 zł za kilogram.

Podzielacie opinie Katarzyny i Marty i podobnie przygotujecie wielkanocne śniadanie?

Źródło: onet.pl, KobietaXL