Wielkanoc będzie o 20% droższa niż przed rokiem. Czy kogoś na to stać?
Adobe Stock
Newsy

Wielkanoc będzie o 20% droższa niż przed rokiem. Ograniczycie swoje wydatki na święta?

Ekonomiści mówią, że przed nami rekordowe podwyżki, jakich nie było w całym XXI wieku. Nie brzmi to zachęcająco. I to tuż przed Wielkanocą.

„Kogo na to stać?” – zastanawiają się Polacy myśląc o gotowych świątecznych daniach z cateringu i postanawiają w tym roku większość dań przygotować samodzielnie. Nawet ci, którzy zwykle kupowali pasztet czy babkę drożdżową, tym razem zrobią je sami. A składniki na dania kupią na promocjach. Też tak robicie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co najbardziej podrożeje na Wielkanoc?

Przed nami historyczne podwyżki. Tak o nich mówią eksperci Agri Banku BNP Paribas:

- Inflacja będzie miała wpływ na największy wzrost cen produktów w XXI wieku, co odczujemy to także w Wielkanoc.

Dr Magdalena Kowalewska, starszy analityk sektora Food&Agri Banku BNP Paribas, przedstawiła portalowi Retail Journal przedświąteczne prognozy ekonomistów:

- W tym roku, za sprawą rekordowo wysokich cen zbóż, a także wojny w Ukrainie oraz rosnących kosztów nawozów, energii i pracy, ceny mąki mogą być o ok. 25 proc. wyższe, natomiast pieczywa o 25-30 proc. Oczekujemy również około 30-procentowego wzrostu cen cukru. W związku z tym zarówno za słodkie, jak i wytrawne wypieki trzeba będzie słono zapłacić.

Wg wyliczeń analityków banku najwyższa podwyżka  cen w tym wieku, przyniesie następujące wzrosty:

  • Jajka zdrożeją o 14%
  • Mięso drobiowe będzie droższe o 30%
  • Mięso wieprzowe – 7%
  • Wędliny wieprzowe – 3 do 6% więcej
  • Masło – zdrożeje o 35%
  • Twaróg – 10% więcej
  • Tłuszcze roślinne – będą kosztowały o 50% więcej niż przed rokiem
Zobacz także
Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Będzie doskonała na Wielkanoc

Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Będzie doskonała na Wielkanoc

Magda Gessler ruszyła już z ofertą cateringową na Wielkanoc. Cena faszerowanych jajek zwala z nóg

Magda Gessler ruszyła z wielkanocną ofertą cateringową.  Za 30 zł sprzedaje 5 połówek faszerowanych jaj 

Polacy planują gotować wielkanocne dania, a nie kupować

Portal „Kobieta XL” przytoczył plany dotyczące wielkanocnych przygotowań dwóch swoich rozmówczyń. Ceny komentuje m.in. Katarzyna mieszkająca z mężem i trzema dorastającymi synami, których wilcze apetyty musi zaspokoić. W świątecznym przyjęciu wezmą udział także jej rodzice i matka męża:

- A kogo na to dziś stać?

W tym roku zrezygnowała z zamawiania czegokolwiek,  wszystko zrobi sama:

- Przejrzałam oferty, nie stać mnie na nie. Rozumiem, że zakłady gastronomiczne chcą zarobić, wszędzie krucho. Ale ceny przerażają. Litr żurku kosztuje mniej więcej 30 zł, pieczona biała kiełbasa 57 zł za kilogram, połówka faszerowanego jajka ok. 3 zł, blisko 40 zł kilogram sałatki jarzynowej.

Z kolei Marta, która w poprzednich latach także niektóre dania kupowała gotowe, w tym roku zamówi tylko tort z ulubionej cukierni, którego jedzenie podczas świąt stało się w jej rodzinie tradycją:

- I to jedyna ekstrawagancja. Reszta będzie zrobiona w domu. Mnie również ceny ofert wielkanocnych poraziły. Pół kilo ozorków w galarecie 46 zł, 45 zł kilogram pieczonego schabu, ja kupiłam schab w promocji za niespełna 10 zł za kilogram.

Podzielacie opinie Katarzyny i Marty i podobnie przygotujecie wielkanocne śniadanie?

Źródło: onet.pl, KobietaXL

Pasztet z zająca za 199 zł. „Kogo stać na takie produkty? Chyba tylko polityków"
Pixabay
Newsy
Pasztet z zająca za 199 zł. „Kogo stać na takie produkty? Chyba tylko polityków"
Jeszcze niedawno politycy nie wiedzieli, ile kosztuje chleb. Dziś ceny rosną tak szybko, że wszyscy zaczynamy tracić orientację. Ale obok takich cen nie można przejść obojętnie.

Czytelniczce pewnego portalu puściły nerwy. Poszła na bazar i zobaczyła tak niewiarygodne ceny, że złapała się za głowę. Żeby uśpić czujność klientów, ceny były podawane nie za kilogram, ale za 100g produktu. Polacy potrafią jednak liczyć i szybko przeliczyli, że najtańszy pasztet mięsny kosztuje tam 64 zł za kg, kiełbasa z indyka 79 zł za kg, a pasztet z zająca prawie 200 zł za kg. Nie wszyscy jednak płacą coraz więcej za żywność. Posłowie żyją w całkiem innym świecie. Wiejskie wędliny na targowiskach osiągają horrendalne ceny Czytelniczkę Wirtualnej Polski z Warszawy tak wzburzyły ceny, które zobaczyła na targowisku, dokąd poszła kupić coś na przekąskę dla gości, że sfotografowała je i przesłała do redakcji: - Kiedy podeszłam do stoiska z wędlinami i zobaczyłam ceny, nie wierzyłam własnym oczom. Rozumiem, że są to wiejskie wyroby i być może w tych pasztetach jest więcej mięsa niż w tych za 20 zł za kg, ale niemal 200 zł za kilogram pasztetu z zająca? To trochę przesada — uważa mieszkanka Warszawy. Warszawianka przyznaje, że ceny produktów, które skomentowała to wyroby wysokiej jakości, wiejskie, różniące się od produktów masowych, jednak nawet takie nie powinny kosztować aż tyle, bo nie stać na nie zwykłych Polaków. Czytelniczka Wp.pl przypuszcza, że jest taka grupa osób, których być może stać na tak drogą żywność: Kogo w dzisiejszych czasach stać na takie produkty? Chyba tylko polityków. Inflacja rośnie coraz szybciej. Te święta mają być najdroższe od 20 lat Ceny produktów w listopadzie 2021 znów pobiły rekord. W sierpniu inflacja wynosiła ponad 5% w stosunku do poprzedniego roku i już wtedy mówiło się, że jest najwyższa od 20 lat. We wrześniu, październiku i listopadzie wzrost cen...

wzrost cen za jedzenie w 2021 roku
Adobe Stock
Newsy
Te produkty zdrożeją od nowego roku. Jeden z nich jecie codziennie
Nie jest tajemnicą, że z roku na rok życie w Polsce kosztuje coraz więcej. Rosną ceny nie tylko podstawowych produktów spożywczych, ale również paliwa, mieszkań oraz prądu. Ekonomiści zdradzają, jak będzie pod tym względem wyglądał nadchodzący, 2021 rok.

Ceny pieczywa w górę Po bardzo trudnych finansowo miesiącach, będących skutkiem pandemii koronawirusa, przyjdą czasy wcale nie lżejsze. Bowiem Polacy znów będą wydawać na życie więcej niż dotychczas. Eksperci twierdzą, że w górę poszybują między innymi ceny spożywanego codziennie… pieczywa.  „Największą dynamikę wzrostu będziemy obserwować w przypadku pieczywa i produktów zbożowych. To konsekwencja wyższych cen zbóż oraz pozasurowcowych kosztów produkcji, energii i wynagrodzeń – zdradził w rozmowie z TVN24 analityk, Paweł Wyrzykowski. Choć w poprzednich latach ceny potrafiły wzrastać nawet do 5 proc. tym razem powinno być nieco lepiej. Jednak to nie zmienia faktu, że wiele osób pogrążonych w bankructwie wywołanym pandemią będzie miało jeszcze ciężej. Nie mówiąc o restauracjach, których przychody stale maleją, a ceny żywności... rosną. Opłata cukrowa w 2021 Okazuje się, że od 2021 roku Polacy zapłacą więcej również za wszelkie napoje słodzone i energetyczne. Ma to związek przede wszystkim z ustawą wprowadzającą opłatę cukrową. Ta miała wejść w życie w lipcu 2020 roku, jednak data została przesunięta na styczeń 2021.  Od nowego roku za każdy litr napoju z dodatkiem cukru zapłacimy aż 50 groszy więcej , z kolei za każdy litr napoju z dodatkiem kofeiny kolejne 10 groszy. Za każdy napój, w którym zawartość cukru przekroczy 5 gram na 100ml dopłacimy kolejne 5 groszy za gram. Nowe przepisy obejmą również alkohol o objętości do 300 ml.  Co stanieje w 2021? Na szczęście jest kilka produktów, które według ekspertów od 2021 roku na pewno stanieją. Należy do nich między innymi mięso wieprzowe. W tym przypadku spadek cen jest związany z pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń w...

gessler sklep
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler przedstawiła ofertę wielkanocną swojej restauracji. Ceny jak zawsze horrendalnie wysokie
Kucharze Magdy Gessler mają pełne ręce roboty i przed Wielkanocą przyrządzają świąteczne potrawy, które można kupić w sklepie restauratorki. Sprawdźcie, ile kosztują!

Przygotowywanie się do świąt wielkanocnych to wesoły czas, który spędza się razem z rodziną. Wspólne malowanie pisanek, dekorowanie mazurka czy pieczenie babki wielkanocnej to wspomnienia, które na pewno większość z was pamięta ze swojego dzieciństwa. Później tych świątecznych zwyczajów uczycie swoje dzieci, a te przekazują tradycję następnym pokoleniom. Zamawianie gotowych potraw na Wielkanoc Jednak w dzisiejszych czasach ludzie są zabiegani jak nigdy wcześniej. Choć używa się sprzętów, które ułatwiają codzienne obowiązki, to czasu wcale nie jest coraz więcej. Wręcz przeciwnie – wydaje się, że go ubywa! Przy tak szalonym tempie życia trudno jest znaleźć chwilę na to, by przygotować święta Wielkanocne tak, jak dawniej. Z tego powodu coraz więcej ludzi decyduje się skorzystać z ofert sklepów i restauracji i kupić część wielkanocnych potraw, zamiast je przygotowywać. Dotyczy to głównie ciast, choć popularne staje się kupowanie całych dań, w tym mięs czy faszerowanych jajek. Magda Gessler sprzedaje wielkanocne potrawy Ponieważ wzrasta zainteresowanie taką „wielkanocną garmażerką”, restauratorzy chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów, oferują sprzedaż gotowych potraw wielkanocnych. Wśród nich nie mogło oczywiście zabraknąć Magdy Gessler! Znana restauratorka i gwiazda programów kulinarnych „Kuchenne rewolucje” oraz „Masterchef” w swoim sklepie „Delikatesy u Fukiera” sprzedaje w tym roku tradycyjne, wielkanocne dania i desery, które zostały przyrządzone przez kucharzy z jej restauracji. Poznajcie ceny tych specjałów! Ceny w sklepie Magdy Gessler Restauratorka regularnie krytykowana jest za ceny dań sprzedawanych w jej restauracjach oraz produktów dostępnych w jej sklepie. Gessler za każdym razem...

O ile podrożała żywność w czerwcu? Mamy najnowszy raport GUS
AdobeStock
Newsy
O ile podrożała żywność w czerwcu? Mamy najnowszy raport GUS
Ceny żywności rosną w rekordowym tempie. O ile podrożało w czerwcu jedzenie? Mamy najnowszy komunikat GUS.

Główny Urząd Statystyczny (GUS) zaprezentował właśnie najnowszy raport dotyczący wzrostu cen . Wynika z niego, że w czerwcu ceny towarów i usług konsumpcyjnych były o 4,4 proc. wyższe niż w tym samym miesiącu w ubiegłym roku. Ponadto, w porównaniu z majem, ceny żywności wzrosły o 0,1 proc. Co najbardziej podrożało w czerwcu? W czerwcu doszło do skoku cen kilku podstawowych produktów. Na przestrzeni roku możemy mówić o wręcz rekordowych wzrostach cen żywności. Mięso drobiowe podrożało w ciągu roku aż o 21,1%. Pieczywo o 5,8 proc. Mięso wołowe o 3,8 proc. Ryż o 3,7 proc. Ryby i owoce morza o 3,7 proc. Tłuszcze roślinne o 3,5 proc. Napoje alkoholowe o 6,3 proc. Wody mineralne lub źródlane o 8,3% Soki owocowe i warzywne, kakao i czekolada w proszku podrożały o 2,1 proc. Co potaniało? Potaniały natomiast owoce (o 7,4 proc.), cukier (o 2 proc.) i mięso wieprzowe (o 3,2 proc.). W skali roku doszło też do jeszcze kilku innych nieznacznych obniżek cen. Potaniała m.in. herbata (o 1,6 proc.) i kawa (o 0,4 proc.). Co dalej z inflacją? Zdaniem GUS, inflacja  spadła do 4,4%. GUS potwierdził spadek inflacji do 4,4 proc. To efekt niższego wzrostu usług. Na podstawie danych szacujemy, że inflacja bazowa spowolniła do 3,6 proc. r/r. Wolniejszy był wzrost cen paliw, ale wysoką dynamikę utrzymała żywność – spodziewamy się utrzymania trendu w kolejnych miesiącach - komentują eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Jak wynika z analiz zaprezentowanych przez ekspertów z banku Pekao SA, do końca roku inflacja powinna oscylować między 4,5-5 proc. Źródło: wiadomoscihandlowe.pl