Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego
Adobe Stock
Newsy

Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego

Macie w lodówce otwarte masło i ser? Zróbcie z tego pożytek. I sprawdźcie, dlaczego niektórzy stosują dziwną praktykę smarowania sera żółtego właśnie masłem.

Chleb, szynka, ser, masło – tak dla wielu wygląda przepis na ulubioną kanapkę. Na śniadanie, na podwieczorek, na drogę.

Ostatnio pisaliśmy o tym, że jednak połączenie sera i wędliny może być dość niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie klikając w ten link: Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu

Połączenie masła i sera jest znacznie mniej groźne dla ludzkiego organizmu. Mało tego. Taki duet pasuje do siebie jak ulał.

Kanapka z samym masłem i serem, rzeczywiście nie jest pewnie dla nikogo spełnieniem najskrytszych marzeń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co smarować masłem żółty ser?

Ale chcielibyśmy przedstawić wam nieco inne zastosowanie tego duetu. Chodzi o smarowanie sera żółtego masłem niekoniecznie w celu bezpośredniej konsumpcji.

Jeżeli nie do bezpośredniego spożycia, to po co? A no po to, by wydłużyć przydatność do spożycia waszego sera.

Długie leżakowanie samo w sobie nie wyrządza serom wielu szkód. Zwłaszcza, gdy ich powierzchnię pokrywa specjalny wosk.

Będący w sprzedaży ser w plasterkach lub w pokrojonych kawałkach, psuje się jednak znacznie szybciej.

Wystarczy spojrzeć na datę ważności na dowolnym opakowaniu. Jeszcze szybciej ser psuje się po otwarciu paczki.

Zobacz także
Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Chodzi tutaj głównie o nieapetyczne wysychanie żółtego sera i przybieranie przez niego ciemniejszej, nieładnej barwy.

Masło będzie w tym wypadku niezwykle przydatne. Wystarczy posmarować zewnętrzną powierzchnię sera tym zwierzęcym tłuszczem, a wolniejsze wysychanie będzie gwarantowane.

Rzecz jasna, tak posmarowany ser należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Co jeszcze można smarować masłem w celu przedłużenia świeżości?

Podobną metodę można zastosować w przypadku jeszcze jednego kulinarnego produktu. Chodzi o cebulę.

Jeśli przekroiliście cebulkę na pół i nie planujecie wykorzystać drugiej połówki w najbliższym czasie, nic nie stoi na przeszkodzie by przedłużyć jej życie właśnie masłem.

Postępujcie tak samo jak w przypadku sera żółtego. Delikatne muśnięcie masłem po przeciętej powierzchni cebuli przedłuży jej żywot.

O ile dni cebula i ser przedłużą w ten sposób swoją świeżość? Tego nie jesteśmy w stanie dokładnie określić.

Jednak wydaje się, że odpowiednio je przechowując, powinniście zyskać przynajmniej dodatkowy tydzień przed zepsuciem.

Jeżeli chcecie przeczytać co nieco o tym, jak rozpoznawać tzw. prawdziwe masło, kliknijcie tutaj: Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka

O tym gdzie właśnie można kupić masło w dobrej cenie, pisaliśmy tutaj: 30 jajek za 9,99 zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe

Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! Ziemniaki na obiad W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.  Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik...

Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

muffinki wytrawne
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy
Wytrawne muffinki z makaronem idealne na śniadanie. Przepis palce lizać! 
Pyszne i niezwykle sycące muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Upieczenie ich zajmuje tylko 20 minut! 

Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań .  Jak wykorzystać resztki z lodówki?  Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia . Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć.  Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący.  Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe  Aby je zrobić potrzebujecie:  700g ugotowanego cienkiego makaronu  czerwona papryka  100g żółtego sera  6 łyżek śmietany  3 jajka  2 łyżki posiekanej natki  jajka lub ser na wierzch  sól i pieprz  masło do posmarowania formy  Przygotowanie  W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy.  W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą...

Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Te dodatki sprawią, że zupa pomidorowa będzie smakowała genialnie! Oniemiejesz, gdy spróbujesz!
Tradycyjną pomidorówkę znają chyba wszyscy. Ta niekwestionowana królowa od lat pieści nasze podniebienia. W pojedynkę smakuje wybornie, z dodatkami jeszcze lepiej!

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bywa, że jemy ją z ryżem, ale głównie serwujemy z makaronem. Jednak bez względu na to, którą wersję lubisz najbardziej zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie! Z włoskim przysmakiem Nie od dziś wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z wieloma potrawami. Ich używanie jest szczególnie popularne nie tylko w kuchni Polskiej, ale również Włoskiej. Mimo to niewielu dotąd wpadło na pomysł połączenia zupy pomidorowej z… pizzą! Choć na pierwszy rzut oka propozycja wydaje się szalona to rzeczywiście smakuje wybornie. Bynajmniej nie chodzi tu o wersję z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, a bardziej stonowany wariant. Krem pomidorowy podawany z pizzą z białym sosem i czosnkiem może na długo pozostać w pamięci niejednego smakosza! Z owocami morza Idealnym dodatkiem do popularnej zupy okazują się również owoce morza . W sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo mieszanek, które pozwolą na przyrządzenie orientalnej pomidorówki. Wystarczy zmieszać jedną z nich z wcześniej przygotowanym wywarem i gotowe! Jeśli jednak takie połączenie wydaje ci się zbyt szalone, możesz przygotować owoce na oddzielnym talerzu. Najlepiej sprawdzą się do tego krewetki . Wystarczy, że podsmażysz je na maśle, przyprawisz i gotowe! Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem sałatek spróbuj pomidorówki w towarzystwie ceviche. Z serem Fani serów również będą wniebowzięci! Nie od dziś przecież wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z nabiałem! Niesamowity smak uzyskasz dzięki burracie zalanej gorącą zupą. Ten wytwarzany z mozzarelli...