Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego
Adobe Stock
Newsy

Wiele osób smaruje masłem żółty ser. Sprawdźcie dlaczego

Macie w lodówce otwarte masło i ser? Zróbcie z tego pożytek. I sprawdźcie, dlaczego niektórzy stosują dziwną praktykę smarowania sera żółtego właśnie masłem.

Chleb, szynka, ser, masło – tak dla wielu wygląda przepis na ulubioną kanapkę. Na śniadanie, na podwieczorek, na drogę.

Ostatnio pisaliśmy o tym, że jednak połączenie sera i wędliny może być dość niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie klikając w ten link: Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu

Połączenie masła i sera jest znacznie mniej groźne dla ludzkiego organizmu. Mało tego. Taki duet pasuje do siebie jak ulał.

Kanapka z samym masłem i serem, rzeczywiście nie jest pewnie dla nikogo spełnieniem najskrytszych marzeń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co smarować masłem żółty ser?

Ale chcielibyśmy przedstawić wam nieco inne zastosowanie tego duetu. Chodzi o smarowanie sera żółtego masłem niekoniecznie w celu bezpośredniej konsumpcji.

Jeżeli nie do bezpośredniego spożycia, to po co? A no po to, by wydłużyć przydatność do spożycia waszego sera.

Długie leżakowanie samo w sobie nie wyrządza serom wielu szkód. Zwłaszcza, gdy ich powierzchnię pokrywa specjalny wosk.

Będący w sprzedaży ser w plasterkach lub w pokrojonych kawałkach, psuje się jednak znacznie szybciej.

Wystarczy spojrzeć na datę ważności na dowolnym opakowaniu. Jeszcze szybciej ser psuje się po otwarciu paczki.

Zobacz także
Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Chodzi tutaj głównie o nieapetyczne wysychanie żółtego sera i przybieranie przez niego ciemniejszej, nieładnej barwy.

Masło będzie w tym wypadku niezwykle przydatne. Wystarczy posmarować zewnętrzną powierzchnię sera tym zwierzęcym tłuszczem, a wolniejsze wysychanie będzie gwarantowane.

Rzecz jasna, tak posmarowany ser należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Co jeszcze można smarować masłem w celu przedłużenia świeżości?

Podobną metodę można zastosować w przypadku jeszcze jednego kulinarnego produktu. Chodzi o cebulę.

Jeśli przekroiliście cebulkę na pół i nie planujecie wykorzystać drugiej połówki w najbliższym czasie, nic nie stoi na przeszkodzie by przedłużyć jej życie właśnie masłem.

Postępujcie tak samo jak w przypadku sera żółtego. Delikatne muśnięcie masłem po przeciętej powierzchni cebuli przedłuży jej żywot.

O ile dni cebula i ser przedłużą w ten sposób swoją świeżość? Tego nie jesteśmy w stanie dokładnie określić.

Jednak wydaje się, że odpowiednio je przechowując, powinniście zyskać przynajmniej dodatkowy tydzień przed zepsuciem.

Jeżeli chcecie przeczytać co nieco o tym, jak rozpoznawać tzw. prawdziwe masło, kliknijcie tutaj: Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka

O tym gdzie właśnie można kupić masło w dobrej cenie, pisaliśmy tutaj: 30 jajek za 9,99 zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia
Adobe Stock
Newsy
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia
Wiecie jak kroić żółty ser? Wielu z was żachnęło się na pewno, sądząc, że takie pytania dla doświadczonych gospodyń i kucharzy są nie na miejscu. Przeczytajcie jednak nasz artykuł dokładnie, by dowiedzieć się, gdzie może tkwić duży błąd.

Krojenie żółtego sera – wydawałoby się, że tego typu kuchenne działanie śmiało można postawić na skali trudności obok gotowania wody na herbatę, czy obok smażenia najprostszej jajecznicy . Do czego prowadzi nieodpowiednie krojenie sera? Tymczasem właśnie w codziennym krojeniu sera żółtego na kanapki kryje się pewna pułapka, w którą wiele osób wpada, nie mając o tym nawet pojęcia.  O co chodzi? Krojenie sera gołymi rękami to proszenie się o zepsucie sera! Pół biedy, kiedy nie do końca czyste dłonie mają kontakt z niewielkim kawałkiem sera, który koniec końców i tak za kilka chwil wyląduje na talerzu, a potem w żołądku. Gorzej, jeżeli dysponujecie sporym kawałkiem, który ma w zamierzeniu przebywać w lodówce jeszcze przez dłuższy czas. Dlaczego? Przechowując ser, warto pamiętać, że w jego składzie pełno jest różnego rodzaju bakterii, które nieustannie pracują, naturalnie zmieniając cały czas smak sera – dotyczy to zwłaszcza serów pleśniowych. Niewłaściwe krojenie sera może ten proces znacząco i nieodwracalnie przyspieszyć. Jak właściwie kroić żółty ser? Różnicę w smaku sera po dłuższym leżakowaniu w lodówce można wyczuć nawet w dojrzewających i zwykłych serach żółtych. By uniknąć tego procesu i nie doprowadzić do zepsucia sera, powinno się stanowczo unikać kontaktu bakterii z dłoni z bakteriami serowymi. To ważne także z innego punktu widzenia. Oprócz utraty walorów smakowych, zjedzenie zepsutego już sera, który „dojrzał” w nieodpowiedni sposób już w lodówce grozi poważnym zatruciem pokarmowym. Jak powinno się kroić ser żółty? Nie należy dotykać go gołymi rękami Przed krojeniem warto włożyć foliowe rękawiczki W razie braku...

Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

Szarlotka z dodatkiem
Newsy
Niektórzy dodają coś nieoczekiwanego do szarlotki. Wytrzeszczycie oczy, gdy to przeczytacie
Nie uwierzycie, że można dodawać ten składnik do szarlotki! Kreatywność ludzi nie zna granic!

Szarlotka to znane i ukochane ciasto z jabłkami. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też na świecie. W Stanach Zjednoczonych niektórzy mają osobliwe upodobania smakowe i dodają do szarlotki jeden bardzo dziwny składnik… Dodatki do szarlotki Nikogo nie dziwi dodawanie do szarlotki: Goździków, które wzmacniają jej smak. Podawanie szarlotki na ciepło z lodami to też klasyk i wiele osób uwielbia to połączenie.  Dodawanie do szarlotki szczypty soli, by podkreślić jej słodycz także nie jest wcale szokująca. Gwarantujemy wam jednak, że będziecie zaskoczeni, jak przeczytacie w jaki sposób niektórzy jedzą szarlotkę. Szarlotka z niezwykłym dodatkiem Okazuje się, że niektórym ludziom nie wystarcza sam słodki smak szarlotki. Postanawiają wzbogacić ją oni o kaloryczny dodatek, który z pozoru zupełnie nie pasuje do tego ciasta. Dodają oni do szarlotki… ser! Nie jest to jednak ser biały, który mógłby wydawać się całkiem normalnym pomysłem. Chodzi o żółty, dojrzały ser cheddar! Osoby, które kochają to połączenie, mówią, że najsmaczniejszy jest cienki plasterek żółtego sera położony na świeżej szarlotce, która jeszcze jest gorąca. Gdy ser się topi, zmienia się też jego struktura. Podobno ser cheddar podany na szarlotce jest wtedy najlepszy. Niektórzy kładą jeszcze na wierzchu lody waniliowe. Znany amator szarlotki z serem Były prezydent Stanów Zjednoczonych Harry Truman, który uwielbiał nietypowe połączenia smakowe, najchętniej zajadał się właśnie szarlotką z serem cheddar. Był on znany ze swoich niezwykłych upodobań kulinarnych. Posiłki zamawiane przez prezydenta były zawsze złożone z wielu dań i niekiedy nawet jego kucharze przyjmujący zamówienia nie mogli uwierzyć w to, co zażyczył...