Chleb, szynka, ser, masło – tak dla wielu wygląda przepis na ulubioną kanapkę. Na śniadanie, na podwieczorek, na drogę.

Ostatnio pisaliśmy o tym, że jednak połączenie sera i wędliny może być dość niebezpieczne zwłaszcza dla mężczyzn.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie klikając w ten link: Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu

Połączenie masła i sera jest znacznie mniej groźne dla ludzkiego organizmu. Mało tego. Taki duet pasuje do siebie jak ulał.

Zobacz także:

Kanapka z samym masłem i serem, rzeczywiście nie jest pewnie dla nikogo spełnieniem najskrytszych marzeń.

Po co smarować masłem żółty ser?

Ale chcielibyśmy przedstawić wam nieco inne zastosowanie tego duetu. Chodzi o smarowanie sera żółtego masłem niekoniecznie w celu bezpośredniej konsumpcji.

Jeżeli nie do bezpośredniego spożycia, to po co? A no po to, by wydłużyć przydatność do spożycia waszego sera.

Długie leżakowanie samo w sobie nie wyrządza serom wielu szkód. Zwłaszcza, gdy ich powierzchnię pokrywa specjalny wosk.

Będący w sprzedaży ser w plasterkach lub w pokrojonych kawałkach, psuje się jednak znacznie szybciej.

Wystarczy spojrzeć na datę ważności na dowolnym opakowaniu. Jeszcze szybciej ser psuje się po otwarciu paczki.

Chodzi tutaj głównie o nieapetyczne wysychanie żółtego sera i przybieranie przez niego ciemniejszej, nieładnej barwy.

Masło będzie w tym wypadku niezwykle przydatne. Wystarczy posmarować zewnętrzną powierzchnię sera tym zwierzęcym tłuszczem, a wolniejsze wysychanie będzie gwarantowane.

Rzecz jasna, tak posmarowany ser należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Co jeszcze można smarować masłem w celu przedłużenia świeżości?

Podobną metodę można zastosować w przypadku jeszcze jednego kulinarnego produktu. Chodzi o cebulę.

Jeśli przekroiliście cebulkę na pół i nie planujecie wykorzystać drugiej połówki w najbliższym czasie, nic nie stoi na przeszkodzie by przedłużyć jej życie właśnie masłem.

Postępujcie tak samo jak w przypadku sera żółtego. Delikatne muśnięcie masłem po przeciętej powierzchni cebuli przedłuży jej żywot.

O ile dni cebula i ser przedłużą w ten sposób swoją świeżość? Tego nie jesteśmy w stanie dokładnie określić.

Jednak wydaje się, że odpowiednio je przechowując, powinniście zyskać przynajmniej dodatkowy tydzień przed zepsuciem.

Jeżeli chcecie przeczytać co nieco o tym, jak rozpoznawać tzw. prawdziwe masło, kliknijcie tutaj: Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka

O tym gdzie właśnie można kupić masło w dobrej cenie, pisaliśmy tutaj: 30 jajek za 9,99 zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe