Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba!

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników:

Za dużo lub za mało mąki

Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy...

Pośpiech

Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa.

Zobacz także:

To jednak nie wszystko. Pośpiech może skutkować nieudanymi naleśnikami także wtedy, gdy zbyt szybko wlejemy ciasto na nierozgrzaną jeszcze patelnię. To prosta droga do przywarcia ciasta do powłoki. Nie pomoże tutaj nawet dobra, teflonowa powłoka. Naczynie musi być bowiem solidnie rozgrzane oraz naoliwione - rozwiązaniem może być także dodanie odpowiedniej ilości tłuszczu bezpośrednio do ciasta.

Przepis na idealne naleśniki

Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2-3 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia.
  2. Wymieszajcie ciasto za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę. Odstawcie na pół godziny.
  3. Po tym czasie na płaskiej patelni rozgrzejcie olej i chochlą wylejcie porcję ciasta tak, by pokryło całą patelnię. Smażcie chwilę na średnim ogniu, podważcie łopatką i obróćcie na drugą stronę. Smażcie jeszcze około pół minuty.

I gotowe! Usmażcie tak wszystkie naleśniki i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!