Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Poznajcie najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników:

Za dużo lub za mało mąki

Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające spód od pizzy.

Pośpiech

Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne.

Zobacz także
Czy dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości

Czy trzeba dodawać cukier do ciasta naleśnikowego? Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

Przepis na idealne naleśniki

Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2-3 jajka
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia.
  2. Wymieszajcie ciasto za pomocą miksera na gładką i jednolitą masę. Odstawcie na pół godziny.
  3. Po tym czasie na płaskiej patelni rozgrzejcie olej i chochlą wylejcie porcję ciasta tak, by pokryło całą patelnię. Smażcie chwilę na średnim ogniu, podważcie łopatką i obróćcie na drugą stronę. Smażcie jeszcze około pół minuty.

I gotowe! Usmażcie tak wszystkie naleśniki i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...